teda ja to podľa wiki beriem: "V slovenčine platí, že pokiaľ sa pomenovanie píše s veľkým začiatočným písmenom, označuje slovo Žid príslušníka židovského národa, teda Žida v etnickom slova zmysle, zatiaľ čo žid (s začiatočným malým písmenom) je vyznávačom judaizmu, židovského náboženstva."
a kedže v ankete je s malým ž (z), tak potom nie sú etnikum...
@4 resp. opravím sa, keďže som si myslel, že etnikum je niečo iné, ale znovu podľa wiki: "Etnikum je zoskupenie príslušníkov určitej skupiny, ktoré má formu:
a) verbálnu (integrácia na princípe spoločného jazyka)
b) behaviorálnu (na spoločných zvykoch a obyčajoch)
c) kreatívnu (na spoločnej kultúre)
Nositeľom etnika je etnická skupina."...tak potom to etnikum je!
@efyks príslušník židovského národa je Izraelec, po starom Hebrejec,
a povedať, že keď je slovenka alebo slovák žid - po niekom to musia mať, ich prarodičia, alebo rodičia došli zo zeme Židov, Izraelcov, tým pádom je zlý formát slovenka, ale správnejšie by bolo buď slovenka s izraelskými koreňmi alebo rovno občianka slovenskej republiky s izraelskou národnosťou, tak si to píšem ja
@efyks konvertovať môžeš, ale za Žida ťa neuznajú, pretože musíš mať matku židovské pôvodu, pripadne otca, to ale niektorí rabíni nechcú akceptovať... ale už sa to presadzuje, lebo niektorí čistokrvní židia majú menší vzťah k judaizmu ako bastardi (tak hovoria na Žida od otca)
@yoshtixiang Prečo by nie? V niektorých prípadoch konverzia trvá aj 10 rokov - musíš sa naučiť hebrejsky, musíš sa naučiť hromadu textov - a musíš im aj rozumieť atď. V konečnom dôsledku si pod dohľadom rabínov a židovskej obce po celý čas konverzie, takže po tom ta uznajú, akurát pre teba platia trochu iné pravidlá.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
a kedže v ankete je s malým ž (z), tak potom nie sú etnikum...
a) verbálnu (integrácia na princípe spoločného jazyka)
b) behaviorálnu (na spoločných zvykoch a obyčajoch)
c) kreatívnu (na spoločnej kultúre)
Nositeľom etnika je etnická skupina."...tak potom to etnikum je!
a povedať, že keď je slovenka alebo slovák žid - po niekom to musia mať, ich prarodičia, alebo rodičia došli zo zeme Židov, Izraelcov, tým pádom je zlý formát slovenka, ale správnejšie by bolo buď slovenka s izraelskými koreňmi alebo rovno občianka slovenskej republiky s izraelskou národnosťou, tak si to píšem ja