Čo si myslíte o tých tradičných zvykoch na svadbách, ako sú pytačky, čepčenie, redový tanec a neviem čo ešte...?
Na svadbách, na ktorých ste boli, mali tieto tradície? Alebo tí, ktorí ste mali svadbu, mali ste niečo z toho? Chceli by ste na svadbe tieto.
Ta nič také konkrétne si nemyslím o tom a tuším niečo bolo na dvoch svadbách čo som v živote zažil ale moc už si to nepamätám lebo to je dvesto rokov dozadu
@torpedo08@2 pre mna je to take zastarale a vobec nic mi to nehovori, ani tie kroje a ľudovky, to mi pride niekedy take nasilu, ako povinna jazda, co musia na každej svadbe absolvovat. Mne by to vobec nechybalo a radsej by som chcela jednoduchu obycajnu svadbu bez tychto nasilu zbytocnosti
ja som o týchto veciach ani nevedela a nemali ich ani na jednej svadbe na ktorej som bola. je pravda že som bola za celý život asi len na 3 svadbách ale mám pocit že tieto tradičnejšie zvyky sa dodržiavajú hlavne na severe a východe SK. aspoň teda čo mám ľudí z týchto lokalít, tak oni mi spomínali takéto tradície zo svadieb a v podstate tak som sa o tom dozvedela, že sa to robí
a na svojej svadbe by som to určite nechcela. ja chcem malú svadbu len s najbližšími a toto by mi tam vôbec nepasovalo
Celkovo nemám rada žiadne zvyky a tradície, ktoré sa robia len pre to, že sa to tak robí už 200 rokov absolútne mi to nedáva žiadny zmysel.
Ak by som ale niekedy v budúcnosti mala svadbu, tak maximálne o dvoch svedkoch, lebo aj to cele divadlo okolo toho mi príde trápne
Na každej svadbe čo som bola ako hosť, boli aj tieto zvyky.
A mne sa to skutočne velmi páči! A na svojej svadbe chcem mať na 100% tieto zvyky a tradície!
Podľa mňa, je to každého vec, ako bude prebiehať svadba, predsa je to deň mladomanželov a tí sa rozhodujú aj o zvykoch
A co som bola na svadbách, tak redový tanec, a potom tie typické modernejsie zvyky, ako krájanie torty či hádzanie kvetov a pripijanie si s každým hosťom okolo stolov osobitne…
Je to na partneroch ako sa dohodnú čo chcú mať na svadbe. V tomto roku som bol na dvoch svadbách a ani jedna nemala pytačky, no čepčenie a redový tanec boli na oboch. Osobne by som tiež bral svadbu bez pytačiek, ale čepčenie by som uvítal, to sa mi páči asi najviac.
na všetkých svadbách na ktorých som bola tieto zvyky boli a ako vyššie niekto písal, presne sever a východ Slovenska no ja ak by som aj niekedy v živote mala sobáš, tak ako passerine, dvaja svedkovia a kňaz a fotograf a bolo by to na Gerlachu je to predsa zväzok a sľub dvoch ľudí, a nie akcia pre celú rodinu
Mne sa napríklad páči, že niekto dodržiava tradície, avšak sama by som to nerobila, lebo tiež sa mi tieto tradície nepáčia. Ale páči sa mi, keď sa to niekomu páči. Či som to zažila si ozaj nepamätám.
Okrem pytaciek sa u nás robia na polnoc tieto tradične rituály. Pytacky už dnes nedávajú zmysel keďže pary spolu chodia zväčša niekoľko rokov pred svadbou a s rodičmi sa už poznajú a sú u svojich rodičoch navzájom už ako doma.
Cepcenie sa robí podľa mňa v každom regióne inak. U nás sa pýtajú nevesty, či si da hlávku stat alebo rúčku dat. V iných regiónoch sa pýtajú ci si dá vienok snat alebo rúčku dat. Mne sa viac paci to s hlavkou lebo pointa je ze nevesta ma silno odmietať na začiatku. To s tým vienkom je také nerelevantne v dnešnej dobe ako tie pytacky a zbytočne so sexualnym podtónom pred celou familiou. Je tiež zvláštne sa to pýtať niekoho, kto pred svadbou bol niekoľko rokov vo vzťahu a nemá panenstvo ? mam rada keď sa tradície zachovávajú ale zároveň sa prispôsobujú modernému svetu.
@dz@12 neviem ci sa ti to podarí lebo kňaz /farár nemôže oddávať vonku. Preto žiadne také ako v amerických filmoch kde rozložia ten oblúk hockde aj na plazi a dajú pár stoličiek pre hostí a kňaz ich pod oblúkom kdekoľvek zosobasi sa u nás nerobí. Kňaz /farár u nas vraj po novom môže len v kostole /kaplnke atď.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
a na svojej svadbe by som to určite nechcela. ja chcem malú svadbu len s najbližšími a toto by mi tam vôbec nepasovalo
Ak by som ale niekedy v budúcnosti mala svadbu, tak maximálne o dvoch svedkoch, lebo aj to cele divadlo okolo toho mi príde trápne
Každopádne, čo sa mi vôbec nepáči je “únos nevesty”, ale som videla iba v americkom seriály the office
A mne sa to skutočne velmi páči! A na svojej svadbe chcem mať na 100% tieto zvyky a tradície!
A co som bola na svadbách, tak redový tanec, a potom tie typické modernejsie zvyky, ako krájanie torty či hádzanie kvetov a pripijanie si s každým hosťom okolo stolov osobitne…
Ja nič z toho nechcem a vlastne ani tú hostinu po obrade nechcem desí ma že by som to mala mať na vlastnej svadbe
Cepcenie sa robí podľa mňa v každom regióne inak. U nás sa pýtajú nevesty, či si da hlávku stat alebo rúčku dat. V iných regiónoch sa pýtajú ci si dá vienok snat alebo rúčku dat. Mne sa viac paci to s hlavkou lebo pointa je ze nevesta ma silno odmietať na začiatku. To s tým vienkom je také nerelevantne v dnešnej dobe ako tie pytacky a zbytočne so sexualnym podtónom pred celou familiou. Je tiež zvláštne sa to pýtať niekoho, kto pred svadbou bol niekoľko rokov vo vzťahu a nemá panenstvo ? mam rada keď sa tradície zachovávajú ale zároveň sa prispôsobujú modernému svetu.