Ja som z maleho mesta daleko od Ba a potom so zila v stredne velkom meste v ČR a ked som prisla do BA tak som si povedala aka je to diera a citila som tu chudobu vsade v uliciach Ba a zlu infrastrukturu, chybajuce sluzby ktore boli uplne bezne v strednom meste v ČR. Kamos prisiel z vychodu do Ba a bol cely ocareny aky je to v Ba luxus.
Som zo stredného Slovenska, ale tieto porovnávania medzi Západom a Východom sú neskutočne trápne... Inteligentný človek takéto hlúposti určite nerieši.
Napíšte keď budete mať najbližšie zase cestu na východ. Osobne vás prídem vyzdvihnúť zo stanice na mojej mulici a bezpečne preveziem slumom do môjho skromného domčeka z hliny. Vodu nemám, ale o iba o 120km ďalej na východ je žriedlo a studnička.
a ja ako človek z východu som bola v Ba niekoľkokrát, ale že by mi to tam prišlo super, alebo som zažila kultúrny šok, to nemôžem povedať
ALE
teraz toto leto hlavne asi viac počúvam bratislavský prízvuk ako ten náš,tak to bol trochu šok si zvyknúť (fakt hovoríte na západe total inak , ale teraz skôr sa bojím, že keď pôjdem do školy, nebudem vedieť hovoriť našim
trošičku. akože veľmi sa mi východné Slovensko páčilo, hlavne príroda ale aj mestá a dediny Levoča, Bardejov, Košice, Stará Lesná ale som zvyknutá asi na trošku iný životný štýl a mala som (hlavne v mestách) pocit, že tam trošku skapal pes že po desiatej sa všetko pozatvára a ide sa spať, cez víkend si nič nekúpiš, lebo obchody sú zatvorené, ľudia majú pomerne málo možností sa ísť kultúrne vyžiť alebo si zašportovať a keď nemajú auto, sú v podstate odrezaní od sveta odkázaní na SADku, ktorá chodí dvakrát za deň
ale taký istý pocit mám aj teraz, keď prídem na víkend do BA takže mi je jasné, že je všetko o zvyku a o tom, že miestni majú asi lepšie povedomie o tom, kam sa ísť zabaviť a čo sa v meste deje
Geograficky som ešte nebol na Východnom Slovensku. Ale bol som v Bratislave a to je v podstate tiež Východné Slovensko keďže je tam nadrbaný celý Východ
Najväčší kultúrny šok som zažil cestou vlakom od Popradu až po Starú Ľubovňu cez tie chudobné dedinôčky ...stanica s priečnou trhlinou v stene, hneď vedľa šenk a 2 metrová burina
Ale išiel som aj od Košíc cez Michalovce a Sobrance a ako áno cigáni (menšina), ale aj tam sa niektorí mali ako páni, keď robia v Anglicku a dojdu sem ...veľké domy, drahé autá s anglickou špzetkou a volantom napravo a upravené dvory, kované brány ...no ale tam za Tatrami sa mi to zdalo ešte viac chudobnejšie
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
ALE
teraz toto leto hlavne asi viac počúvam bratislavský prízvuk ako ten náš,tak to bol trochu šok si zvyknúť (fakt hovoríte na západe total inak , ale teraz skôr sa bojím, že keď pôjdem do školy, nebudem vedieť hovoriť našim
osobaky su samostatnou kapitolou na slovensku, ale napr. taka kosicka hlavna stanica je na uplne inej urovni, bratislavka vyzera ako po bombovom utoku
ale taký istý pocit mám aj teraz, keď prídem na víkend do BA takže mi je jasné, že je všetko o zvyku a o tom, že miestni majú asi lepšie povedomie o tom, kam sa ísť zabaviť a čo sa v meste deje