@mielikki len za predpokladu, ze kazdy z nich vedel ozaj dobre pocitat. ja si myslim, ze jeden z nich si myslel, ze aby bol vysledok delitelny tromi, musi hodit do vody rybu, pritom nemusel, idiot!
@rischo Kebyze ulovili 4 ryby, tak prvy hodi jednu do vody to je 3 zobere si tretinu ostanu 2. druhy hodi jednu do vody, zostane 1 zobere si tretinu, ostane 2/3 ryby treto odhodi jednu do vody, ostane -1/3 ryby (??) a zobere si tretinu a ostane tam -2/9 ryby.
@smichi ja som to rátala tak, že keď jeden odíde, a budú tam dvaja, tak ten druhý si vezme polovicu zo zvyšku, čiže tretinu z celku. A ten tretí len zoberie zvyšok
sral by som rybačku, načo sú nám potom supermarkety, hypermarkety, obchodné domy, predajne s predĺženou prevádzkou, špecializované predajne a nákupné centrá?!
@eruption ty si zmenil zadanie, zadanie bolo ze zakazdym to predtym ako si chcel ___KTORYKOLVEK___ rybar zobrat ryby, musel jednu odhodit aby to bolo delitelne.
@smichi ale preco 6-1 ? ... preco kazdy musi odhodit rybu? prvy jednu odhodil aby pocet bol delitelny 3 ... zobral tretinu ... druhy uz odhadzovat nemsel, kedze pocet delitelny 3 uz bol...tek len zobral dalsiu tretinu ... ci?
@kikushenka ja som skúšal postupne násobky trojky plus 1 a dvadsaťpeťka sedela. Ale možno sa to dá aj nejakými rovnicami...tiež by som sa na to pozrel...
@frenkie477 no ved sa mi zdalo, ze na tvoj vek si nejaky velky genius indianskym sposobom (ako hovoril nas matikar na zakladke ) by som na to prisla mozno aj ja
ja mam rovnicu a je blba. uz mam cely dociarkany zosit...na dnes mam dost asi...
dosť dobré..nechala som sa nachytať na začiatku, pretože z istého divného dôvodu som rátala s tým, že len ten prvý odhodil jednu rybu a zvšní dvaja už len brali....a ako tak čítam stále ďalej a ďalej...je to na mňa príliš komplikované ale zaujímavá úloha
každý musel chytiť 4 ryby ak by chcel každý rybar mať počet svojích rýb deliteľných troma a popritom mal aj jednu odhodiť ...každy vezme jednu tretinu čiže tri dvanástiny.Museli spolu chytiť 12 rýb.
smichi ale spolu chytili 12 a to je deliteľné tromii....museli chytiť najmenej 12 rýb lebo ak by vysledok nebol delitelny troma a jednu rybu odhodil, najmenšie číslo je 4.Keby 1 rybu odhodil je to 3 - najmenšie číslo deliteľné troma.Mne to vysvetlovala mamka a tá robí ulohy do roznych matematickych sutazi napríklad Maxs alebo pytagoriada .
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
51 komentov
40
Asi nie
@mielikki (7-1 = 6) *2/3 = 4
(4-1=3) *2/3 = 2
(2-1=1) *2/3 = 2/3
@Kikushenka (40-1 = 39) *2/3 = 26
(26-1 = 25) *2/3 = blbost.
prvý prišiel (40-1) /3 = 13
druhý (13-1) /3 = 4
tretí (4-1) /3 = 1
tak na zaciatku muselo byt minimalne tych 40 ryb, ne?
teraz pozeram, ze riadna kokotina.... uz som ticho
(6-1=5) *2/3 = blbost
25-1=24
24/3=8
24-8=16
teraz :
16-1=15
15/3=5
15-5=10
a nakoniec :
10-1=9
A 9 je delitelné tromi
či ?
ja mam rovnicu a je blba. uz mam cely dociarkany zosit...na dnes mam dost asi...
x - kolko ryb bolo na zaciatku
a - kolko ryb bolo po prvom rybarovi
b - kolko ryb bolo po druhom rybarovi
c - kolko ryb bolo po tretom rybarovi
y - kolko ryb bolo na konci
{[(x-1)*2/3 - 1]*2/3 - 1} = y
Postupne dosazdujes a hladas cele cisla ktore sedia s rovnicou
(tomuto kroku sa bohuzial neda vyhnut)