Trestné činy sa nedejú kvôli neadekvátnym trestom. Takže je to podľa mňa jedno. Navyše pre niektorých je smrť práve vykúpením. Všetci násilníci a vrahovia sa narodili ako normálni
Vás čo ste za trest smrti (čo som v jednom prípade aj ja, ale ten je viac nereálny v dnešnej dobe), nenapadlo vás, že trest má slúžiť hlavne na napravenie človeka?
Ešte by som sa chcel vyjadriť. Myslíte že tu na B je niekto kto by naozaj vedel správne rozhodnúť či je trest smrti "správny" alebo nie. Ja myslím že tu nik taký nie je takže táto diskusia nakoniec nič nevyrieši
@delica@10 Nie, nedá sa každý napraviť, ale dá sa každý v pokrokovom štáte miesto vraždy izolovať a naopak väčší trest pre nenapraviteľného masového vraha by bolo doživotie ako trest smrti. Napríklad jeden britský vrah, ktorý vraždil aj v samotnom väzení, preto je na samotke, prosí dlhodobo o cianid pre seba.
som jednoznačne za trest smrti v prípade viacnásobných vrahov,v dobe dokazovania pomocou DNA už odpadáva možnosť že by mohol byť popravený aj nevinný ako sa mohlo stať v minulosti
@kierkegaard@12 tak v tom prípade sa ukazuje že trest smrti je dokonca humánnejší ako doživotie takže by mal byť opatovne zavedený všade nech vrahovia zbytočne netrpia
Nedávno (január 2021) bola v USA popravená žena, ktorá bola celú mladosť týraná a znasilňovaná - od útleho detstva do dospelosti a napriek tomu, že o tkm povedala policajtovi, nikto nič nespravil.
Ako dospelá sa už odtrhla od rodiny a mala partnera avšak mala psychické problémy. Takisto týranie a zneužívanie spôsobilo, že bola neplodná. Ona si zápale šialenstva zabila tehotnú ženu,vyrezala z nej dieťa a považovala ho za vlastné. Následne ju zatkli a napriek jej psychickému stavu ju odsúdili a popravili. Ona vôbec nechápala prečo, však porodila dieťa a vzorne sa oňho starala.
Toť asi k trestu smrti. Je to nebezpečná zbraň a nemyslím si, že môžme niekedy jednoznačne povedať, že ten a ten je jasne vinný a máme právo ho zabiť.
@kierkegaard@12 a napriklad Nigth Stalker, odsudeny na smrt, sa tak dlho odvolaval, ze umrel na prirodzenu pricinu vo väzení. Asi ocenil to dozivotie
Tolko k takymto konkretnym pripadom. Ja som jednoznacne v pripade dobre presetrenych extremnych zlocinov za trest smrti. Ti ludia si nezaslúžia nic... ani chodiť po tejto planete a dychat vzduch.
Smrť nie je pre každého až takým "trestom", ako by si niektoré mohli myslieť. Niekedy je to presne naopak.
A za druhé: najviac ma na treste smrti desí fakt, že je to nezvratné, teda že ak náhodou dôjde k chybe a odsúdia nesprávneho človeka (čo nie je zas až tka ojedinelý jav), tak zbytočne umrie nevinný človek.
I tu sa dá samozrejme polemizovať o tom, že keď nevinný strávi 20 rokov+ vo väzení, tak to už nie je ten istý človek, a možno by bola lepšia smrť, ale.. je to komplikovaná téma..
@tgm@17 občas si hovorím to isté, potom si spomeniem na beštie ako Wolfgang Priklopil alebo ten zvrátený sadista Fritz, čo 20 rokov znásilňoval a väznil svoju dcéru v pivnici alebo štefan svitek čo rozsekal manželku a deti a ešte si pritom honil, tak by som bola najradšej keby ich zavesili
Ma to niekolko ale... V liberalnej demokracii sa to nepripusta, EU to zakazuje, niekolkokrat hlavne v USA zabili nevinneho, lenze ked sa preukazala nevina, tak uz bolo neskoro, trest smrti nieje trest, pre pachatela je to vlastne vyslobodenie, cize za tie skutky nieje ani nikdy potrestany, v oblasti psychologie sme zasadne pokrocili, v civilizovanom a liberalne-demokratickom svete sa toto nepraktizuje (iba velmi vynimocne v Japonsku a niektore staty USA, vacsinou konzervativne a juzanske, vladnu v nich republikani, to hovori samo o sebe), inak trest smrti najcastejsie praktizuju autoritativne staty, to tomuto sa chceme rovnat?!
@hetfield@13 Ale este dajme tomu, co hovoris ty, alebo este aj @18 , to sa este da chapat, ale keby sme sa riadili ako hovori slecna v @2 , tak to by sme tu nic ine nerobili, len popravovali, ano ti ludia si zasluzia trest, a rozni tyrani, co tyraju zeny, dochodcov, deti, psov si zasluzia aj dostat na papulu, ale nie ich popravovat. A @3 zasiel este dalej, ten by tu v podstate popravoval este aj podvodnikov a zlodejov.
@james98@21 Inak tu sa ukazuje krasna vec, vela ludi, co zahlasovali za ano, sa zaroven povazuju za liberalov, uz ich akosi netrapi, ze tato ideologia je razne proti trestu smrti, a liberali po svete a hlavne v USA proti nemu razne bojuju. Fascinuje ma, ako tito tu budu posielat Zajka do stredoveku, pritom oni tam patria tiez, zobrat vidly a faklu a ist konat spravodlivost
@kassiar@22 Ano, tiež sa čudujem. Ešte som nepočul liberála a demokrata, ktorý by trest smrti obhajoval. Skôr kresťanských fanatikov a autoritárov. Píšem to len povrchne - ale videl som toľko dokumentov a príbehov z ciel smrti, že by som ho ničím nevedel obhájiť. Ani sa mi to nechce zdôvodňovať. A už vôbec nerozumiem tomu, že niekto by doprial smrť aj recidivistovi, ktorý napr. prechováva trávu alebo z nejakého dôvodu kradne jedlo atď.
@kassiar@22 A už vôbec nerozumiem tomu dvojitému metru, že masový vraha, ktorý zabije napr. 8 ľudí je beštia, ktorá si zaslúži trest smrti. No a na druhej strane ak politik nelegitímnym spôsobom rozhodne o bombardovaní nejakej krajiny - zomrie milión či dva ľudí (áno, medzi nim aj malé deti a dojčatá a áno, dochádza aj k znásilňovaniu) - a to sa považuje za v pohode. Morálne sa to pre nich zdá nesprávne, ale eticky to viac menej za problém nepovažujú a tí ľudia, ktorí môžu za smrť miliónov (aj detí) majú doteraz Nadpriemernú spoločenskú úctu.
Ano, vrahovia by mali dostavat trest smrti. Tak to je spravne. Za vrazdu by mal dostat kazdy trest smrti a byt usmrteny a ak existuje nejaky Boh, tak ten ho bude sudit po smrti, popripadne ak existuje reinkarnacia, tak karma mu to vrati v buducnom zivote. Vazenim si ziaden vrah svoj cin neodpyka.
@kierkegaard@9 A vieš prečo Americký štát Virgínia zrušil trest smrti? Lebo v USA sú väznice brané ako biznis. Čím viac väzňov majú, tým viac prachov majú...
@james98@24 "A už vôbec nerozumiem tomu dvojitému metru, že masový vraha, ktorý zabije napr. 8 ľudí je beštia, ktorá si zaslúži trest smrti. No a na druhej strane ak politik nelegitímnym spôsobom rozhodne o bombardovaní nejakej krajiny - zomrie milión či dva ľudí (áno, medzi nim aj malé deti a dojčatá a áno, dochádza aj k znásilňovaniu) - a to sa považuje za v pohode. Morálne sa to pre nich zdá nesprávne, ale eticky to viac menej za problém nepovažujú a tí ľudia, ktorí môžu za smrť miliónov (aj detí) majú doteraz Nadpriemernú spoločenskú úctu."
Vo vojne je to tak ze ak nejaka zem napadne inu a pozabija ich vojakov, tak v taktomto pripade sa rozhoduje vina na zaklade toho kto bol v prave a kto nie... Kto bojoval za dobro. Ale Amici za dobro isto nebojuju a ich vojaci len slepo posluchaju rozkazy a neuvedomuju si co cinia a myslia si, ze bojuju za dobro / demokraciu a pod. No ved predsa zijeme v degenerovanej dobe, media vymyvaju majorite mozgy a ludia nemaju ponatia o tom co sa deje a nemaju ani ponatia, ze nemaju ponatia. Na tych "vyvolenych z Olympu" spravodlivost neplati. Proste v takom svete zijeme.
MOŽNO v ideálnom svete by mal trest smrti nejaký zmysel, vo svete kde je justícia stále viac politickou ako občianskou záležitosťou je absolútne nemysliteľný.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
32 komentov
Ako dospelá sa už odtrhla od rodiny a mala partnera avšak mala psychické problémy. Takisto týranie a zneužívanie spôsobilo, že bola neplodná. Ona si zápale šialenstva zabila tehotnú ženu,vyrezala z nej dieťa a považovala ho za vlastné. Následne ju zatkli a napriek jej psychickému stavu ju odsúdili a popravili. Ona vôbec nechápala prečo, však porodila dieťa a vzorne sa oňho starala.
Toť asi k trestu smrti. Je to nebezpečná zbraň a nemyslím si, že môžme niekedy jednoznačne povedať, že ten a ten je jasne vinný a máme právo ho zabiť.
Tolko k takymto konkretnym pripadom. Ja som jednoznacne v pripade dobre presetrenych extremnych zlocinov za trest smrti. Ti ludia si nezaslúžia nic... ani chodiť po tejto planete a dychat vzduch.
A za druhé: najviac ma na treste smrti desí fakt, že je to nezvratné, teda že ak náhodou dôjde k chybe a odsúdia nesprávneho človeka (čo nie je zas až tka ojedinelý jav), tak zbytočne umrie nevinný človek.
I tu sa dá samozrejme polemizovať o tom, že keď nevinný strávi 20 rokov+ vo väzení, tak to už nie je ten istý človek, a možno by bola lepšia smrť, ale.. je to komplikovaná téma..
Vo vojne je to tak ze ak nejaka zem napadne inu a pozabija ich vojakov, tak v taktomto pripade sa rozhoduje vina na zaklade toho kto bol v prave a kto nie... Kto bojoval za dobro. Ale Amici za dobro isto nebojuju a ich vojaci len slepo posluchaju rozkazy a neuvedomuju si co cinia a myslia si, ze bojuju za dobro / demokraciu a pod. No ved predsa zijeme v degenerovanej dobe, media vymyvaju majorite mozgy a ludia nemaju ponatia o tom co sa deje a nemaju ani ponatia, ze nemaju ponatia. Na tych "vyvolenych z Olympu" spravodlivost neplati. Proste v takom svete zijeme.