Ahojte, nechávate tringelty v kaderníctve, rsp. v kaviarni? Ja vždy nechám kaderníčke 1euro za pánsky strih ako tringelt a v kaviarni cca tiež. Kamoška napríklad nedáva, hovorí, že jej tiež nikto nedá (robí účtovníčku, čiže žiadny kontakt so zákazníkmi).
Pri dnesnych cenach by som nenechaval kebyze to je ako kedysi u holicky za 3€ tak by sa este dalo no ale nechodim sa nikam strihat roky uz lebo ma mama striha
Pre mna je tringelt vyjadrenie spokojnosti.. ak som spokojny tak dam tringelt, ale ak by ma obsluhoval nejaky ofucany casnik alebo casnicka, ktory by mi hadzal jedlo jak prasatu, tak tam by som tringelt nedal.. ale to je irelevantne, pretoze ja ako zakaznik som kvapka v mori a moj nazor a tringelt ekonomikou nepohne..
Hlavny problem tringeltov vidim v tom, ze napr. restiky funguju takym stylom, ze casnikom daju minimalku resp. nieco viac ako minimalku (aspon ja si to tak predstavujem) a casnici si zarobia trosku tymi tringeltami.. co je fajn, az kym nepojde clovek do dochodku a dochodok im budu pocitat na zaklade tej minimalky.. co uz moze byt problem
@5 zas na druhej strane, spomenuti casnici hraju podla inych pravidiel (nizsi plat + tringelty), su si toho vedomi, tak by malo byt v ich rezii, aby zvolili patricne financne strategie..
@patrixo a co tak im radsej dat normalnu mzdu bez tringeltov? zamestnavatel casto laka zamestnancov na to,ze tringelty su benefit a to je obrovske zdieranie... je dalsich X povolani,kde sa vyzaduje praca s ludmi a tito ludia uz tringelty nedostavaju.
bohuzel, takto je momentalne system nastaveny, co sa mne nepaci,lebo naozaj s tym ptm casnici dost rataju (sama som brigadovala pocas studia ako casnicka)...
inak vyjadrenie spokojnosti moze byt napriklad aj,ze nechas review, ohviezdickujes danu restiku na googli, etc
k teme mimo patrixa- ja nechavam tringelty malokedy, zavisi od toho,kde som, kto ma obsluhuje a co si davam. napriklad skor dam tringelt mladej casnicke/studentke v Revucej nez v posh restike v BA. chapeme sa
Pred rokom si pýtala 5,60 €, pred koronou 7,50 € a teraz po korone 9,60 takže jej tam nechám 10 €, ale viac ani cent, zdá sa mi to priveľa za 10 minút práce.
Nechodím do kaderníctva ale napr keď idem niekde na pazúre alebo mihalnice a som fakt spokojná tak prihodím cca 5-7 eur ale treba dodať že ja som fakt ultra náročná a neuspokojím sa s nejakou priemernou kktinou.
Nedávam tringelty takmer nikdy. A mne tiež nikto nedáva. To ako je nastavený gastro systém nie je môj problém, ajtak nemám pocit že nooo to preto je táto pizza taká lacná lebo v tom nie je poriadne zarátaná mzda. Takže tak
@bebekex tí, ktorí to takto robia, majú tringelt uvedený už automaticky na účte. S čím sa osobne nestotožňujem, ja si chcem sám určiť, nakoľko ich chcem ohodnotiť za nadštandardný servis. Malo by to byť ako všade v Dánsku, kde sa dá dať ľubovoľný tringelt aj kartou.
Alternatívou by mohlo byť hodnotenie priamo zamestnanca, ktorý by mal v rámci zamestnania z toho príslušné odmeny, na ktorých sa dohodne on so zamestnávateľom. Ale to je proste komplikované. Reštaurácií dám hodnotenie ako celku a čašníkovi dám tringelt. Už sa mi stalo, že som dal tringelt inému čašníkovi, ako nás obsluhoval.
A neviem ako sú čašníci platení, ale to je v prvom rade záležitosť dohody medzi zamestnancom a zamestnávateľom. Nech majú kľudne normálny plat a tringelt sa im rozpočíta rovnomerne ako odmena. Alebo vôbec. Je mi to fuk, je to ich vec. Aj tak to gesto ocenenia tringeltom budem robiť.
@filipkoo no co viem aj od kamaratov,aj z vl.skusenosti a pozorovania,praveze velmi casto sa tringelty rozdeluju,cize ty sice mozes dat tomu casnikovi 5 eur,ale cast pojde kazdemu jednemu,lebo sa to rozdeli
mne raz strcila jedna babka z oslavy do ruky 10eur za pracu a hovno z toho,ked sme v celej restike v ten vecer pracovali 3.vtedy som bola chudobny student a dost ma to sralo
Dávam takmer všade, kde som spokojný, ale tiež ma dosť štve tá praktika, že čašníci majú tringelty ako pracovný benefit a keď idem do reštaurácie tak musím počítať s tým že si chcem zaplatiť jedlo a zároveň pomôcť čašníkovi/čke zarobiť na to, aby dostali normálny plat... za plat zamestanca by mal byť zodpovedný zamestnávateľ, nie zákazníci, a nie že zamestnávateľ si povie, tu sa dávajú tringelty, tak s tým budem počítať a dám im minimálku
Do kaderníctva chodím raz za uhorský rok, čiže neviem posúdiť.
Na manikúre/pedikúre číňankám ak idem nechávam tak 1-2€
A v kaviarni/reštike podľa kvality obsluhy/sumy čo tam utratím a podľa toho či mi chutilo. Ak mi chutí, obsluha bola super a mali sme účet 27€ tak pokojne zaokrúhlim na 30€ , už som aj 7€ tringelt nechala.
Ano, v kaviarňach nechavam tringelty takmer vždy, ak som spokojna s obsluhou a potom zvyknem kaviareň aj ohodnotiť na googli, ale to už na zaklade toho, čo som si objednala, obsluhy a prostredia. Celu tuto tringeltovu zaležitosť beriem z toho ohľadu, že čašnici zvyknu robiť cely deň, nachodia sa, narobia sa, plus sa cely čas konfrontuju s ľuďmi
@patrixo Ja som bola čašníčka dosť dlhú dobu, realita (v Bratislave) je taká, že na papieri máš minimálku, keď sú jebnutí, pracuješ dokonca len na dohodu, ale väčšinou to je tá minimálka, tú ti poukážu na účet ale REÁLNE v čistom si zarobíš celkom ok peniaze, taký štandart je niečo medzi 650€ do 900€ od šéfa (teda minimálka na účet a doplatok do tej sumy na ruku) , ja som robila tak okolo 800€ väčšinou. + teda máš tringelty a to veľmi závisí od podniku, ale tak keď robíš v lepšej tak je to cez pracovný deň tak okolo 30€ , a v piatok + víkend tak okolo 60€ ... Od sepembra sa asi vrátim do gastra, lebo s platom z banky reálne neviem vyžiť, keďže som zvyknutá na lepší zároobok.
Davam skoro kazdemu, ked som spokojna, donaska, nechty, kava... Masaz..a hlavne ked tam chodim casto, co znamena ze sim spokojna...a samozrejme sa potom ku mne aj oovela lepsie spravaju. Robila som casnicku a makala som za tie tringelty, robila som extra servis, takze jasne ze som to ocakavala. Ked makate na rodinnej oslave 20 ludi alebo ma 30 ludi veceru a vy ich obskakujete, ano, tringeltt ma dlho zivili. Aj v kaviarni som ixh mala, lebo som sa o to snazila, bola napomocna, mila. Teraz v sluzbach nerobim a velmi si vazim ludi co to robia a su mili...a vzdy dostanu odomna tringelt. A vacsinou mam stastie na super ludi..
Ale tak som aj narocna, cize za extra veci ten clovek doatabe extra kes. Ked je nasraty tak nedostane nic. Zlu recenziu
Nevidim dovod nechavat tringelt casnikovi za pracu co zvladne aj cvicena opica. Navyse su aj tak len otravni otazkami ci mi chutilo a pod. Uz tak su ohodnoteni lepsie nez niektore povolania co by si to zasluzili viac.
Nie. Robiť čašníka zvládne robiť aj mentálne retardovaná opica a to že je celý deň na nohách a pracuje s ľuďmi, tak ako čo má byť? Sama som ako čašníčka brigádovala a prečo sa tváriť že to je náročná robota? Lekárom, policajtom, právnikom tiež nikto nedáva tringelty a tiež pracujú s ľuďmi.
Ja tomu moc nerozumiem, pridem do restiky, kaviarne, poprosim ze mam zaujem o tento obed, alebo kavu a kolac, casnik mi to donesie, podakujem a to je cela moja interakcia s casnikom, potom idem zaplatit, 2 slova, casnikove slova len dobry den a nech sa paci, nevidim tam zaco by som mala dat nieco extra navyse. Viete mi to vysvetlit ze za co? ( ale vzdy plati priatel ked niekam ideme a on vzdy tringelty dava, ja nie)
Nenechávam nič, stále si šetrím.. ...aj tak už kaderníčka zdražela tou koronou, že musela pokúpiť kadejaké dezinfekcie, štít, rúška a aj v reštike keď náhodou zavítam ...mne tiež nikto nedáva len tak mimo plat
@bebekex to by mi dosť vadilo, ale ak to je dohoda medzi zamestnancom a zamestnávateľom, tak to bohužiaľ musím dodržať. Alebo peniaze vo vrecku zatajiť.
Ak sa berie tringelt ako samozrejmosť a podľa toho sa nastavuje základný plat, tak to je zdieranie. Tringelt je len motiváciou k tomu, aby mal čašník dobrý prístup a obsluhoval ma rád. Bonus navyše. Tringelt dávam aj mechanikom, kuriérom, stavbárom, komukoľvek, kto pre mňa niečo spraví a chcem ho oceniť. Bohužiaľ, kde tie peniaze potom naozaj končia neviem a nie je to ani moja starosť.
Hej naposledy som dala asi 8€ zaokruhlene lebo som bola max spokojna. Predtym dlho dlho nič v kadernictve.
Inak co sa podnikov tyka, ked som brigadovala ako casnicka mali sme dohodu ze tringelt do 5€ ide do spolocneho a nad 5€ si kazdy nechava. Mne sa velakrat stalo ze som dostala vysoky tringelt, tak nevidim dovod sa s tym delit. Rovnako naopak
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
37 komentov
Hlavny problem tringeltov vidim v tom, ze napr. restiky funguju takym stylom, ze casnikom daju minimalku resp. nieco viac ako minimalku (aspon ja si to tak predstavujem) a casnici si zarobia trosku tymi tringeltami.. co je fajn, az kym nepojde clovek do dochodku a dochodok im budu pocitat na zaklade tej minimalky.. co uz moze byt problem
bohuzel, takto je momentalne system nastaveny, co sa mne nepaci,lebo naozaj s tym ptm casnici dost rataju (sama som brigadovala pocas studia ako casnicka)...
inak vyjadrenie spokojnosti moze byt napriklad aj,ze nechas review, ohviezdickujes danu restiku na googli, etc
k teme mimo patrixa- ja nechavam tringelty malokedy, zavisi od toho,kde som, kto ma obsluhuje a co si davam. napriklad skor dam tringelt mladej casnicke/studentke v Revucej nez v posh restike v BA. chapeme sa
Alternatívou by mohlo byť hodnotenie priamo zamestnanca, ktorý by mal v rámci zamestnania z toho príslušné odmeny, na ktorých sa dohodne on so zamestnávateľom. Ale to je proste komplikované. Reštaurácií dám hodnotenie ako celku a čašníkovi dám tringelt. Už sa mi stalo, že som dal tringelt inému čašníkovi, ako nás obsluhoval.
A neviem ako sú čašníci platení, ale to je v prvom rade záležitosť dohody medzi zamestnancom a zamestnávateľom. Nech majú kľudne normálny plat a tringelt sa im rozpočíta rovnomerne ako odmena. Alebo vôbec. Je mi to fuk, je to ich vec. Aj tak to gesto ocenenia tringeltom budem robiť.
mne raz strcila jedna babka z oslavy do ruky 10eur za pracu a hovno z toho,ked sme v celej restike v ten vecer pracovali 3.vtedy som bola chudobny student a dost ma to sralo
Na manikúre/pedikúre číňankám ak idem nechávam tak 1-2€
A v kaviarni/reštike podľa kvality obsluhy/sumy čo tam utratím a podľa toho či mi chutilo. Ak mi chutí, obsluha bola super a mali sme účet 27€ tak pokojne zaokrúhlim na 30€ , už som aj 7€ tringelt nechala.
Ale tak som aj narocna, cize za extra veci ten clovek doatabe extra kes. Ked je nasraty tak nedostane nic. Zlu recenziu
Ja tringelty nedávam ... je to iba spôsob ako vydrbavat zo zamestnancami.
Ak sa berie tringelt ako samozrejmosť a podľa toho sa nastavuje základný plat, tak to je zdieranie. Tringelt je len motiváciou k tomu, aby mal čašník dobrý prístup a obsluhoval ma rád. Bonus navyše. Tringelt dávam aj mechanikom, kuriérom, stavbárom, komukoľvek, kto pre mňa niečo spraví a chcem ho oceniť. Bohužiaľ, kde tie peniaze potom naozaj končia neviem a nie je to ani moja starosť.
Inak co sa podnikov tyka, ked som brigadovala ako casnicka mali sme dohodu ze tringelt do 5€ ide do spolocneho a nad 5€ si kazdy nechava. Mne sa velakrat stalo ze som dostala vysoky tringelt, tak nevidim dovod sa s tym delit. Rovnako naopak