Predstavte si súťaž, kde hráte o auto. Pred Vami sú 3 zavreté garáže. V jednej z nich je auto, ostatné sú prázdne. Vašou úlohou je vybrať jednu garáž, kde si myslíte, že bude auto. Ak uhádnete, auto je Vaše. Moderátor súťaže, ktorý Vás sprevádza, vie presne, v ktorej garáži je auto schované. Hra začne. Vyberiete garáž, kde by malo byť auto.
Moderátor chce urobiť hru zaujímavejšou a preto Vám neprezradí, či ste uhádli. Naopak, otvorí jednu garáž, na ktorú ste neukázali a tá je prázdna. Zostala len garáž, ktorú ste si zvolili a posledná garáž, ktorú moderátor neotvoril. Moderátor Vás znova vyzve, aby ste si premysleli svoju voľbu. Svoj tip môžete zmeniť, alebo ostať pri ňom. Bude to však konečná rozhodujúca voľba.
Otázka: Aká voľba je pre Vás najvýhodnejšia, aby ste vyhrali auto?
keby som mal vybratu garaz v ktorej nie je auto tak by moderator rychle otvoril aj druhu a ukazal mi ze auto je v nej a nevyhral som....kedze ma ale moderator vyzyva aby som svoju volbu zmenil nezmenim ju ani za boha lebo pravdepodobne mam vybratu spravnu garaz a on chce aby som ju zmenil.....keby som vedel ze moderator nevie kde je auto tak by som ho mal u riti, takto vychadzam z toho ze je svina =D
je to uz starsi rebus, volakedy sa mi zdal pritiahnuty za vlasy, dnes mu uz rozumiem. mal som tu uz rozpisane aj vysvetlenie, ale nechcel som to vypustat do sveta kvoli tym, ktori sa nad tym chcu zamysliet
zaujimavy hlavolam, ale pozrel som si uz riesenie na internete, chcel som to vediet hned asi 20 minut trvalo kym som nasiel normalne vysvetlenie, lebo niektory to vysvetluju ako hotentoti
ale dal by som asi uz z principu spravnu odpoved aj ked som jej nerozumel, nikdy necakam na zdanlivo trivialnu hadanku trivialnu odpoved. O tom tie hadanky su, ze spravna moznost je ta ktora by vacsinu ludi nenapadla
ono je to dost zvlastny pojem, ze nezvysi sa ti pravdepodobnost vyhry....kedze sa ti zo sance 1:3 vytvori 1:2...ale nemyslim zeby samotna zmena volby mala nieco ovplyvnit
niekto tu pozeral film oko berie ,, či ako sa volá ,,,
A ako vedúci @13 predo mnou , ak máš tri poháre , a vyberáš v tedy tak si si vyberal, pri šanci 33%,
A otočíš iný pohár ako si volil, a nebolo tam nič, teraz už ostali dve, a teraz ak necháš to čo si volil, stále ostáva 33%, ale ak to zmeníš, šancu zvýšiš o 20% .... čiže 50 na 50
Z pohľadu antiky je matematická teória tyché rovnako absurdná ako matematická teória apeironu. A zdá sa, že v prípade tyché sa novovekým matematikom prelom podaril rovnakým spôsobom ako pri apeirone. Antický pojem sa rozdelil na dva pojmy, na pojem náhody, ktorá sa stala predmetom matematickej teórie pravdepodobnosti, a na pojem osudu, ktorý rovnako ako prv zostal za hranicami matematiky.
Tretia zmena, o ktorej chceme hovoriť, súvisí so vznikom algebry a špeciálne so vznikom pojmu neznámej, ktorá sa od čias Descarta označuje písmenom x. Zrod algebry sa udial v arabskej civilizácii, ako o tom svedčí aj samotný názov algebry, pochádzajúci z arabského al gabr.
Základom novej algebry je pojem neznámej, reprezentovaný písmenom a podliehajúci takým istým aritmetickým operáciám ako čísla. Zmyslom pojmu neznámej je umožniť vyjadriť neznáme veličiny vystupujúce v matematickej úlohe pomocou symbolov a ďalej už s nimi pracovať tak, ako keby to boli celkom určité čísla. Algebraická symbolika tak vlastne ruší epistemologickú bariéru, ktorá oddeľuje, to čo poznáme, od toho, čo nepoznáme.
Ale to už asi bočím od témy Aby ste to lepšie pochopili treba pozrieť jedne film, myslím že je to oko berie
Tam sa z povodnej pravdepodobnosti na prehru zmeni na pravdepodobnost vyhry. Vysvetlim to co najjedonuchsie: Pri prvom tahu je sanca na auto 1:3 sanca na nic 2:3. druhom tahu ide len o to ze ak ste v prvom tahu ukazali na nic (2:3) a zmenite moznost tak budete mat auto. Ak ste v prvom tahu ukazali na auto (1:3) a zmenite moznost tak nebudete mat nic. 2:3 je vacsia pravdepodobnost
Sanca na vyhru sa zvysuje paradoxne vyzzsim poctom dveri. Mate povedze 1000 dveri a za jednymi z nich auto. Zvolite si dvere, a moderator otvori 998 prazdny dveri v druhom kole si zmenite volbu tak na 999:1000 je pravdepodobnost vyhry, lebo pravdepodobnost ze ste nazaciatku zvolili prazdne dvere je 999:1000 a zmenou prejdete budz z prazdnych na auto alebo z auta na nic(lenze auto v prvom tahu tipnete len na 1:1000)
@22@Myslitel nie v druhe kolo sa odvija od prvehe a pri zmene dveri sa prehodi aj pravdepodobnost prehry na vyhru.
to co tu vy splietate 50:50 by bolo iba vtedy ak by v druhom kole nahodne zamiesal vybrate dvere s druhymi neotvorenimi
este raz v druhom kole je prakticky vsetko bolo rozhodnute v prvom, v druhom kole si len vymenis prazdne dvere za auto alebo auto za prazdne dvere, a z prveho kola si mozes byt istejsi ze mas prazdne dvere tak zmenis volbu
Ja som nepochopila, ze v com je ta akoze hadanka ved pravdepodobnost je predsa uplne ta ista, nech uz volbu zmenim, alebo nie. A je uplne jedno, kolko inych garazi bude otvorenych, nie?
našťastie sme mali Teóriu Pravdepodobnosti a aj keď som na tom vyhorel... je to úplne to isté 50 na 50.. nič viac sa v tom hľadať nedá max. tak psychologické vplyvy
@26@Martin182 psychologicky vpliv v tej sutazi bol akurat to, ze ludia sa pod vplivom stresu bali zmenit moznost a tym padom ich pravdepodobnost bola stale 1:3 a nie 2:3(po zmeneni moznosti)
samozrejme ze zmena vyberu ti da vacsiu sancu na vyhru...skuste si predstavit ze mate 100 takychto garazi...vy 1 vyberiete (so sancou 1:100 ze ste trafili auto)...moderator vyluci dalsich 98 garazi, kde nic neni, takze ostala vasa garaz s 1% pravdepodobnostou, alebo ta druha s 50 %
co je vyssia pravdepodobnost...ta 1. co ste si vybrali alebo ta druha, ktoru vam ponuknu s takmer urcitostou s autom?
áno ale v praxi to absolutne nič neznamená... pretože my nevieme či si prvé vyberieme auto alebo kozu... áno dostaneme síce možnosť vybrať si z dvoch variant z ktorých je jedna správna ale to môže naopak aj znižovať šancu lebo mohli sme prvý krát trafiť správne...a z pohľadu tých dvoch variant je to stále 50 na 50... tretia možnosť vypadáva...
@Toxo toto je úplne mimo toho pretože pravdepodobnosť 1:100 nemožeš porovnavať s pravdepodobnosťou 1:2.... to je logické že s vyšším počtom sa znižuje pravdepodobnosť.. to je predsa základ lotérie!
Ale keď ti ostanu 2 možnosti po otvorení garáže, pravdepodobnosť bude vždy len 50:50... a nikdy nie ináč...je to zavádzanie pretože v tej teórií sa hovorí o troch garážach ale keďže jednu otvorí za každých okolností tak ostanú len 2 garáže!! A je hlúposť rátať pravdepodobnosť s troma keďže jedna je definitívne off
@26@Martin182 ze, tiez si myslim jednoducho zostanu 2 garaze a v jednej z nich je auto a ta sanca je 50 na 50 bez ohladu na to, kolko prazdnych garazi uz bolo predtym otvorenych. Jednoducho ta sanca sa zuzila len na dve moznosti a je to akoby to boli uz od zaciatku len 2 moznosti, pretoze SU to LEN 2 moznosti.
Ale @27@Zamidari podarilo sa ti ma tym videom trocha zmiast a budem nad tym este uvazovat Ono ak by bolo povedzme milion moznosti, bola by velmi mala sanca, ze vyberiem spravnu. Moderator by ale vylucil vsetky moznosti okrem tej mojej a spravnej, cize by som radsej odpoved vymenila. Ak by to vsak nevyberal moderator, ale povedzme stroj a to, ze by neotvoril garaz s autom, ale len tie prazdne garaze by nebol zamer, vtedy by to uz bolo 50 na 50, tak? Jedine ze by ten moderator tiez nevedel, ktoru garaz otvara.
@33@Martin182 moze to kludne porovnavat, je to rovnaky princip, len so zvysujucim poctom sa zvysuje sanca na vyhru.
este raz 50:50 to nebude nikdy, lebo uz z prveho tahu vies ze povodny tip je vyherny na 1:3 (1:100 pri 100 dverach) takze tie druhe dvere su na 2:3 (99:100 pri 100 dverach) vyherne
@35@Azizi ak mas milion moznosti tak pravdepodobnost v 1. kole na vyhru je 1:1000000 v 2. kole zostanu uz iba 2. dvere ale ty vies, ze tip z prveho kola je len 1:1000000 tak das tie druhe dvere a bude to 999999:1000000, co je takmer istota
@Zamidari no súhlasím, percentualne sa to zvýši keď berieme do úvahy všetky 3 garáže, ale zas v praxi ti to ajtak nemôže zaručiť výhru... vždy je to pol na pol predsa nie ?
@38 Suhlasim Ale ak by dvere neotvaral moderator, ale stroj (cize s velkou pravdepodobnostou by otvoril aj garaz s autom), no v tomto pripade by nahodou garaz s autom neotvoril, bolo by to 50 na 50, pretoze tak, ako som mohla mat stastie ja, tak aj stroju sa mohla stat taka ista nahoda, resp. ak by moderator nevedel kde je auto a ktore dvere otvara.
@40 samozrejme, ze to zarucit vyhru nemoze, pretoze to by pravdepodobnost musela byt 1 a o tom tu nikto nehovoril. ak sa stala ta nahoda, ze si hned na zaciatku vybral spravnu garaz, tak ti zmena rozhodnutia auto zoberie. ale pol na pol to nie je.
@40 ono najlahsie sa to da pochopit tak, ze by tych moznosti bolo straaaasne strasne vela, takze je mala sanca, ze by si si vybral spravne. Ale moderator by pre teba spravil taku obrovsku laskavost, ze by vsetky nespravne okrem tej tvojej vylucil, takze by ti vlastne to auto rovno ponukol (ked si to predstavis v obrovskom meritku, naozaj to dava zmysel).
Nuz pisem uz asi neskoro, ale tak keby este toto moje vysvetlenie niekoho zaujimalo...
@44 ...z prveho kola vies ze za prvym tipom je auto na 33,3%, nasledne moderator vyluci jednu nespravnu moznost, zostanu druhe dvere v ktorych je pravdepodobnost 100-33,3%=66,7%
ano je to tak, máte pravdu aj tu som o tom dosť našiel.. » en.wikipedia.org/wiki/Monty_Hall... Ale je tam aj tá podmienka moderátor musí vedieť kde to auto je ináč by to bolo 50 na 50.. Už len nejakú súťaž vymysliet a otestovať v praxi
ach boze co tu filozofujete .....ked otvori jednu prazdnu garaz tak nezalezi ci zmenite svoju volbu...pravdepodobnost sa automaticky zmeni na 50:50.....co s tim ma spolocna zmena volby?
@50@jozooo presne to som si aj ja myslela, ked som natrafila na toto forum Precitaj si vsetky moje komenty od @25 a pochopis... Ono cele je to v tom, ze moderator vyluci zamerne NESPRAVNU moznost... Keby ju vylucil nahodne, bolo by to naozaj 50:50
@azizi....ked som to video pozrel tak som zistil ze naozaj na tom nieco je....pravdepodobnost na vyhru sa naozaj zvysi ked zmenis svoju volbu ...zaujimave,fakt na zamyslenie
pozerala som film 21 ale aj ked to v titulkach neskor vysvetlili, vobec som tomu nechapala. Ale vdaka @Zamidari mu videu mi to dava konecne uplny zmysel Taketo veci ma fancinuju
hádanku poznám, na slovenskej wikipedii má dokonca aj osobitn článok ... viem, e sa prvvdepodobnosť zvýši, ale ja by som jednoducho zostal pri svojej voľbe
viem že vravím blbosŤ .. ale nedá mi aby som si nemyslel že keĎ sa zmenia podmienky otvorením jedných dvier tak sa zmenia tak isto pre jedny aj druhé zatvorené ...
@57@Udy1 podmienky? snad mas na mysli pravdepodobnosti...
ta sa zmeni iba pri nezvolenych zatvorenych dveri, lebo zvolene si uz vybral moznostou 33% a dvere ani auto sa nepremiestnuje!!!
priklad:
1kolo:
dvereA: 33%(zvolis povedzme tieto A)
dvereB: 33%
dvereC: 33%
2kolo(moderator otvori prazdne :
dvereA: 33%(zvolene)
dvereB: 0%(prazdne)
dvereC: 67%
pri A mas mensiu istotu lebo si ich zvolil z troch ale v druhom kole uz vies ze v B nic nie je tak sa to presuva na C
podobne by to bolo aj s 1000 dverami, prve zvolis vyherne na 0,1%, nasledne ti moderator ukaze 998 prazdnych dveri tak sa to vsetko presunie na nezvolene zatvorene dvere
V prvom kole si vyberiete jedny dvere z troch(vyhra 33.3p%). V druhom kole vybuchne v nezvolenych dvoch dverach bomba, zostanu len ruiny(a vsetko co je pod nimi sa uz nerata) ale povodne zvolene dvere a garaz je neposkodena. Aka je pravdepodobnost, ze za tymi vasimi povodne zvolenymi dvermi je auto?
druha situacia: V prvom kole si vyberiete jedny dvere z troch(vyhra 33.3p%). V druhom kole pristavaju dalsich 10 prazdnych garazi so zatvorenymi dvermi. Aka je pravdepodobnost, ze za tymi vasimi povodne zvolenymi dvermi je auto?
@Zamidari myslel om naozaj podmienky .. to jest že keĎ sa odvorili dvere .. tak potom sa pravdepodobnosŤ zmenila pre jedny aj druhé .. čize kedže sa zmenila situácia .. a máme už len dve zatvorené dvere a jedno auto . tak 50 na 50
ja viem že je to hlúposŤ . len hovorím čo mi vraví logika .. .
a chápem vysvetleniu .. mal som to vysvetlené aj na hodine matematiky už .. ale nikdy som sa s tým nezmieril .
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
64 komentov
Moderátor chce urobiť hru zaujímavejšou a preto Vám neprezradí, či ste uhádli. Naopak, otvorí jednu garáž, na ktorú ste neukázali a tá je prázdna. Zostala len garáž, ktorú ste si zvolili a posledná garáž, ktorú moderátor neotvoril. Moderátor Vás znova vyzve, aby ste si premysleli svoju voľbu. Svoj tip môžete zmeniť, alebo ostať pri ňom. Bude to však konečná rozhodujúca voľba.
Otázka: Aká voľba je pre Vás najvýhodnejšia, aby ste vyhrali auto?
(Inšpiráciu mám z diskusií na sme)
Hej, aj tam to bolo, ale priamy podnet mám zo sme : )
A ako vedúci @13 predo mnou , ak máš tri poháre , a vyberáš v tedy tak si si vyberal, pri šanci 33%,
A otočíš iný pohár ako si volil, a nebolo tam nič, teraz už ostali dve, a teraz ak necháš to čo si volil, stále ostáva 33%, ale ak to zmeníš, šancu zvýšiš o 20% .... čiže 50 na 50
Z pohľadu antiky je matematická teória tyché rovnako absurdná ako matematická teória apeironu. A zdá sa, že v prípade tyché sa novovekým matematikom prelom podaril rovnakým spôsobom ako pri apeirone. Antický pojem sa rozdelil na dva pojmy, na pojem náhody, ktorá sa stala predmetom matematickej teórie pravdepodobnosti, a na pojem osudu, ktorý rovnako ako prv zostal za hranicami matematiky.
Tretia zmena, o ktorej chceme hovoriť, súvisí so vznikom algebry a špeciálne so vznikom pojmu neznámej, ktorá sa od čias Descarta označuje písmenom x. Zrod algebry sa udial v arabskej civilizácii, ako o tom svedčí aj samotný názov algebry, pochádzajúci z arabského al gabr.
Základom novej algebry je pojem neznámej, reprezentovaný písmenom a podliehajúci takým istým aritmetickým operáciám ako čísla. Zmyslom pojmu neznámej je umožniť vyjadriť neznáme veličiny vystupujúce v matematickej úlohe pomocou symbolov a ďalej už s nimi pracovať tak, ako keby to boli celkom určité čísla. Algebraická symbolika tak vlastne ruší epistemologickú bariéru, ktorá oddeľuje, to čo poznáme, od toho, čo nepoznáme.
Ale to už asi bočím od témy Aby ste to lepšie pochopili treba pozrieť jedne film, myslím že je to oko berie
14 Myslitel
nepochopili ste tomu sancu na vyhru si zvysite z 1:3 na 2:3
Sanca na vyhru sa zvysuje paradoxne vyzzsim poctom dveri. Mate povedze 1000 dveri a za jednymi z nich auto. Zvolite si dvere, a moderator otvori 998 prazdny dveri v druhom kole si zmenite volbu tak na 999:1000 je pravdepodobnost vyhry, lebo pravdepodobnost ze ste nazaciatku zvolili prazdne dvere je 999:1000 a zmenou prejdete budz z prazdnych na auto alebo z auta na nic(lenze auto v prvom tahu tipnete len na 1:1000)
A @zamidari ale 2:3 je už iba pri dvoch možnostiach nepravda nie ?
lebo už sú len dve možnosti, nemôžeš z dvoch možnosti dať 3,
ale viac menej je to asi to iste ,,
33% šanca pri troch možnostiach, pri dvoch 50% , ale na 50% zdvihneš ak zmeníš voľbu.
lebo ak nezmeníš ta možnosť čo si vybral je stále ta 33%
to co tu vy splietate 50:50 by bolo iba vtedy ak by v druhom kole nahodne zamiesal vybrate dvere s druhymi neotvorenimi
este raz v druhom kole je prakticky vsetko bolo rozhodnute v prvom, v druhom kole si len vymenis prazdne dvere za auto alebo auto za prazdne dvere, a z prveho kola si mozes byt istejsi ze mas prazdne dvere tak zmenis volbu
co je vyssia pravdepodobnost...ta 1. co ste si vybrali alebo ta druha, ktoru vam ponuknu s takmer urcitostou s autom?
@31 @Martin182 uz chapem preco si na teorii pravdepodobnosti vyhorel
Ale keď ti ostanu 2 možnosti po otvorení garáže, pravdepodobnosť bude vždy len 50:50... a nikdy nie ináč...je to zavádzanie pretože v tej teórií sa hovorí o troch garážach ale keďže jednu otvorí za každých okolností tak ostanú len 2 garáže!! A je hlúposť rátať pravdepodobnosť s troma keďže jedna je definitívne off
Ale @27 @Zamidari podarilo sa ti ma tym videom trocha zmiast a budem nad tym este uvazovat Ono ak by bolo povedzme milion moznosti, bola by velmi mala sanca, ze vyberiem spravnu. Moderator by ale vylucil vsetky moznosti okrem tej mojej a spravnej, cize by som radsej odpoved vymenila. Ak by to vsak nevyberal moderator, ale povedzme stroj a to, ze by neotvoril garaz s autom, ale len tie prazdne garaze by nebol zamer, vtedy by to uz bolo 50 na 50, tak? Jedine ze by ten moderator tiez nevedel, ktoru garaz otvara.
aaaaaaa ja sa z vas zblaznim
este raz 50:50 to nebude nikdy, lebo uz z prveho tahu vies ze povodny tip je vyherny na 1:3 (1:100 pri 100 dverach) takze tie druhe dvere su na 2:3 (99:100 pri 100 dverach) vyherne
@39 Takze podarilo sa ti ma presvedcit
Nuz pisem uz asi neskoro, ale tak keby este toto moje vysvetlenie niekoho zaujimalo...
...ale paci sa mi ta hadanka velmi, aj ked je to tak trochu chytak
ta sa zmeni iba pri nezvolenych zatvorenych dveri, lebo zvolene si uz vybral moznostou 33% a dvere ani auto sa nepremiestnuje!!!
priklad:
1kolo:
dvereA: 33%(zvolis povedzme tieto A)
dvereB: 33%
dvereC: 33%
2kolo(moderator otvori prazdne :
dvereA: 33%(zvolene)
dvereB: 0%(prazdne)
dvereC: 67%
pri A mas mensiu istotu lebo si ich zvolil z troch ale v druhom kole uz vies ze v B nic nie je tak sa to presuva na C
podobne by to bolo aj s 1000 dverami, prve zvolis vyherne na 0,1%, nasledne ti moderator ukaze 998 prazdnych dveri tak sa to vsetko presunie na nezvolene zatvorene dvere
V prvom kole si vyberiete jedny dvere z troch(vyhra 33.3p%). V druhom kole vybuchne v nezvolenych dvoch dverach bomba, zostanu len ruiny(a vsetko co je pod nimi sa uz nerata) ale povodne zvolene dvere a garaz je neposkodena. Aka je pravdepodobnost, ze za tymi vasimi povodne zvolenymi dvermi je auto?
druha situacia: V prvom kole si vyberiete jedny dvere z troch(vyhra 33.3p%). V druhom kole pristavaju dalsich 10 prazdnych garazi so zatvorenymi dvermi. Aka je pravdepodobnost, ze za tymi vasimi povodne zvolenymi dvermi je auto?
ja viem že je to hlúposŤ . len hovorím čo mi vraví logika .. .
a chápem vysvetleniu .. mal som to vysvetlené aj na hodine matematiky už .. ale nikdy som sa s tým nezmieril .
pre zvolene dvere sa uz nic nezmeni v druhom kole
ale mne vadí to . že keĎ sa jedne dvere otvoria tak sa pravdepodobnosŤ zmení rovnako podľa mňa .tak ako keby od začiatku boli iba dvoje dvier ..