Ako riesite tykanie, vykanie s rovesnikmi ?
Ked je nejaka cudzia osoba vo vasom veku tykate jej alebo vykate
Lebo mam akurat brigadu kde sa stretavam dost s ludmi a nikdy neviem ako sa pozdravit
Väcsinou poviem ze zdravim ale ked odchadzam tak neviem
akurát začínam riešiť tento problém záleží od situácie... Ale väčšinou keď je to úplne cudzí človek a nie som v nejakom "priateľskom kolektíve" (napr nejaký workshop) tak radšej vykám
Dnes som si to akurát uvedomil, keď prišli slečny s narcismi ku mne. Reku dačo rozprávali, tak som vytiahol slúchadlá z uší a že "Dobrý deň" vravím. Slečna pozrela na mňa, ako by som bol zjavenie a odrecitovala "Nechcete prispieť onkologicky chorým pacientom?", alebo čo. "Reku hej, len neviem či mám drobné." Ticho. Vyberám mince. Vhodím. Medzitým si druhá slečna pripravila narcis. Vravím "Nemusíte mi to dávať, neprosím si." Pozreli na seba, pozreli na mňa udivené, že WTF. Odchádzajú bez slova. "Dovidenia." Vravím a pridám úsmev keď sa otočia.
rovesnikom vykam iba pokial ide o pracovny styk v zmysle zakaznik - ponukatel sluzieb alebo o akademicky styk v zmysle vyucujuci - student. s kolegami (v mojom veku), ked to poviem tak doslovne si automaticky tykam...
Keď myslíš brigádu, tak konkrétne zákazníkov alebo kolegov?Pretože v tom je zásadný rozdiel. Zákazníkom, samozrejme, vykám a čo sa týka kolekov, tak tým v mojom veku tykám a starším (30 a viac), vykám
Ale mám kolegyňu na brigáde, s ktorou si vykáme a pritom je odo mňa staršia o tri roky, ale tak máme taký neosobný vžťah, maximálne si povieme "Dobý", "Dovi"
no ak sú to rovesníci, tak by som im tykala...ale v práci keď by bol niekto napr. môj nadriadený a bol by v rovnakom veku ako ja, tak by som mu vykala...však keď nič, tak sa ich spýtaj že ,,môžme si potykať?" :-S
ale tykam..zvyčajne. ked vidim,ze su tak stari ako ja cca.
ked si nie som ista,tak vykam,alebo sa snazim nejak neoslovovat a tak neurčito sa vyjadrovat
@scout Zdravím je ideálne. to je také "absolutne si nepamätám, či si týkáme, vykáme, tak dám radšej zdravím"
inak mne sa pracovne páči vykanie. myslím, že v pracovnom svete by si všetci mali vykať. ale čo mám dofaka robiť, keď všetci postupne mi navrhnú tykanie
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
32 komentov
Ak je to niekde v škole alebo na ulici, tak tykám...
tak onikám
Prečo je vykanie také zvláštne?
najradšej by som ho oplula
ale inak si na vykani vôbec nedam záležať k mojej strane
Ale mám kolegyňu na brigáde, s ktorou si vykáme a pritom je odo mňa staršia o tri roky, ale tak máme taký neosobný vžťah, maximálne si povieme "Dobý", "Dovi"
ked si nie som ista,tak vykam,alebo sa snazim nejak neoslovovat a tak neurčito sa vyjadrovat
inak mne sa pracovne páči vykanie. myslím, že v pracovnom svete by si všetci mali vykať. ale čo mám dofaka robiť, keď všetci postupne mi navrhnú tykanie