Na čo si pomyslíte pri Výroku „účel svätí prostriedky“ ? ja si myslím že do istej miery je to v poriadku pokiaľ sa tým nemyslia vraždy a podobné strašné činy.
aj katechizmus katolickej cirkvi dorazne hovori, ze nemozno robit zlo, aby z toho vznikalo dobro. a ja s tym suhlasim. navyse vacsinou som to pocul asi hovorit dost bezohladnych ludi, asi nikdy som nezazil, ze by niekto chcel urobit fakt dobru a nesebecku vec, na ktorej dosiahnutie by vsak musel urobit nieco zleho a povedal by "ucel svati prostriedky". takze prinajmensom vyslovenie tej frazy za ucelom ospravedlnenia svojho konania sa mi spaja s nemoralnym spravanim
@anzu To bolo heslo Mussoliniho Fasci di Combattimento.Ale oni to používali vo formulácii,že na na dosiahnutie hodnotného cieľa sú akékoľvek prostriedky na jeho dosiahnutie povolené.
@anzu Ja som čítal,že to používali oni.Hoci jedno aj druhé obdobie bolo choré.A Fašizmus kopec vecí preberal.Takže možné ja aj to.Idem pátrať,vzbudila si vo mne zvedavosť.
Ja s tým súhlasím a neviem, prečo by sa z toho mali z princípu vynímať vraždy a iné "strašné činy", keď práve o "strašné činy" tam ide ...
Predsa zlé veci nerobíme, lebo nechceme ich zlé dôsledky ...
Ak by sme mali mať vedomosť o tom, že istá zlá vec má mať za dôsledok lepšiu situáciu, prečo by sme tak neurobili?
Problém ale samozrejme je, že informácie o budúcnosti spravidla nemávame a ak aj niečo vieme odhadnúť, nevidíme dostatočne ďaleko a teda nevieme, čo na základe nášho konania príde neskôr ...
Príde mi to preto skôr ako dosť teoretická záležitosť ...
Čo sa praxe týka, bohužiaľ musím súhlasiť s pubertom, že sa táto veta často stáva formulkou pre automatické ospravedlňovanie zlého konania ...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
ja neviem, mne sa to nepáči ani pri menej hrozných prostriedkoch.
Predsa zlé veci nerobíme, lebo nechceme ich zlé dôsledky ...
Ak by sme mali mať vedomosť o tom, že istá zlá vec má mať za dôsledok lepšiu situáciu, prečo by sme tak neurobili?
Problém ale samozrejme je, že informácie o budúcnosti spravidla nemávame a ak aj niečo vieme odhadnúť, nevidíme dostatočne ďaleko a teda nevieme, čo na základe nášho konania príde neskôr ...
Príde mi to preto skôr ako dosť teoretická záležitosť ...
Čo sa praxe týka, bohužiaľ musím súhlasiť s pubertom, že sa táto veta často stáva formulkou pre automatické ospravedlňovanie zlého konania ...
Účel predsa môže byť v ľubovoľnej miere naivný, neodôvodnený a hlúpy a preto zlo plne ospravedlniť rozhodne nemôže