Ahojte, ako isto viete, ústne maturity sa blížia a toho učiva, ktoré treba zvládnuť nie je málo. Chcela by som sa opýtať vás všetkých, či už maturantov, alebo už aj vysokoškolákov, ako postupujete pri učení? Máte na to nejaké finty ako sa k tomu prinútiť
všetko si najskôr prečítam a zvýrazním a až potom sa to učím..
a mám mesiac pred štátnicami a dnes som si prečítala prvé tri strany
ale potom nabehnem na režim, keď budem vstávať o deviatej, o jedenástej sa do večera budem učiť a tak ďalej až do štátnic
Porozprávam ti moje finty na maturitu:
AJ: Urobila som si certifikát, čiže nič.
Bio: Skúša nás na seminároch posledné 2 roky z učiva od začiatku 3. ročníka a každú hodinu píšeme písomku, takže zase nič.
CH: Preberáme témy a priebežne píšeme písomky, toto si zopakujem cez akademický
SJ: Ten akademický je dlhý..... Ale priebežne dostávame čo si máme opakovať, takže občas aj niečo pozriem
A ďalší postup je, že na všetko z vysoka kašlem a opakujem na prijímačky
Naposledy, keď som potrebovala nacpať do hlavy obsiahlejšie dejinné učivá, nahrala som si všetko (dôležité) v jeden deň z poznámok do mp3 formátu a potom som si to až do skúšky donemoty púšťala k akejkoľvek inej činnosti, ktorú som vykonávala, vo dne, večer, keď som zaspávala, občas i v noci, ráno, keď som sa zobudila.. Prišla som na skúšku, dostala otázku a vedela to zreprodukovať snáď od slova do slova. OK, bola to otázka, ktorú som chcela, ale myslím, že úplný fail by to nebol ani z akokoľvek neobľúbenej.
Ale na maturitné dejiny som sa zas učila spôsobom "zajtra maturujem, je osem večer, tak si to idem všetko prečítať." Nebolo nejako viac času vtedy na to. Nedostala som otázku, z ktorej by som bola nadšená, ale mohlo to byť aj horšie a maturitu vtedy spravil u nás každý. A to sme neboli príliš excelentní študenti.
Podla mna je dolezity plan. Ak mas napriklad 4 predmety a z kazdeho 30 tem tak si to urcite nenechaj na poslednu chvilu. Teraz je priblizne mesiac do maturit, takze ak mas podobny pripad, ako som popisal, tak by som sa kazdy den naucil z kazdeho predmetu jednu temu. Alebo po dve a potom to mozno stihnes este raz cele zopakovat. Motivacia je jasna, chces zmaturovat a cim viac si toho zopakujes, tym vasia pravdepodobnost, ze si vytiahnes nieco co vies. Citaj si to nahlas, a potom nech ta to niekto vyskusa, aby si mala istotu ze to vies. Alebo si vypisuj poznamky - to co napises cez pripravu. Tie myslienky musis odchytit a sustredit sa na ucivo, aj ked to moze byt tazke. Radsej si prestavuj ako drzis vysvedcenie s jednotkami, dvojkami a ako to mas za sebou - ak chces aby to bola pravda, tak sa uc.
Tak samozrejme, ze počas celeho tohto roku sme si aj my všetko v škole zopakovali, pisali pisomky a ja som sa poctivo učila, ale aj tak mam pocit, že som to už všetko pozabudala @rheia už aj ja som tak rozmyslala, ze sa budem pripravovať viacej na skušky na vysoku, ako na maturu.. ale tiez nechcem zmaturovať na 4ky, ked som jednotkárka
Tak ako aj ja mam ciste jednotky, preto sa viem natolko posudit, kde mozem povolit a kde mam pritvrdit a nehovor mi, ze ked si jednotkarka a v skole sa na tu maturu ucite, ze by si mala 4 neverim tomu, 4 by ti ani nedali
Chystám sa už dlho niečo učiť. Ale hold, vždy mi je niečo iní lepšie robiť Ale myslím si, že najlepšie je sa učiť v najkratšej dobe. Každý vraví, že všetko vypadne, no ja si skôr myslím, že, keď sa začnem učiť teraz, tak hovno budem vedieť. A zasa v hlave vákuum nemám, takže niečo v pamäti za celé roky mám. AJ sa len slovnú zásobu naučím, témy by som sa učila deň pred, keby sa tak dá. Ibaže učiteľka si myslí, že keď to budem vedieť teraz, tak aj 4.júna. No to sa mýli.
Myslim, že to bude v pohodze. Nezavidim tým, čo sa cele roky na strednej v podstate nič neučili a na všetko kašlali.. Ja sa vela naučim, ked som napr. v časovej tiesni, ale zas nechcem sa učiť deň pred maturami, lebo ma porazí A zasa ked viem, ze mam veeela času, tak to furt odkladam a nechce sa mi.. ale asi si idem pozrieť dalšiu temu z biologie Ste ma motivovali
učiť sa tak, že si to prečítam, a potom si to nahlas opakujem... a spôsob 2, keď mám veci na skúšku v PC, tak si z toho spravím výťah (200 strán na cca 30 sa mi raz podarilo) a aplikujem spôsob 1...za 5 rokov VŠ systém ani raz nesklamal a samozrejme v dostatočnom časom predstihu, aby bolo kedy aj zopakovať
buď treba mať vedomosti, alebo šťastie... môjho starého otca spolužiak sa neučil a povedal si l že sa zo srandy naučí aspoň jednu otázku.... a dali mu ju šťastie blbca...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
12 komentov
a mám mesiac pred štátnicami a dnes som si prečítala prvé tri strany
ale potom nabehnem na režim, keď budem vstávať o deviatej, o jedenástej sa do večera budem učiť a tak ďalej až do štátnic
AJ: Urobila som si certifikát, čiže nič.
Bio: Skúša nás na seminároch posledné 2 roky z učiva od začiatku 3. ročníka a každú hodinu píšeme písomku, takže zase nič.
CH: Preberáme témy a priebežne píšeme písomky, toto si zopakujem cez akademický
SJ: Ten akademický je dlhý..... Ale priebežne dostávame čo si máme opakovať, takže občas aj niečo pozriem
A ďalší postup je, že na všetko z vysoka kašlem a opakujem na prijímačky
Ale na maturitné dejiny som sa zas učila spôsobom "zajtra maturujem, je osem večer, tak si to idem všetko prečítať." Nebolo nejako viac času vtedy na to. Nedostala som otázku, z ktorej by som bola nadšená, ale mohlo to byť aj horšie a maturitu vtedy spravil u nás každý. A to sme neboli príliš excelentní študenti.
@rheia už aj ja som tak rozmyslala, ze sa budem pripravovať viacej na skušky na vysoku, ako na maturu.. ale tiez nechcem zmaturovať na 4ky, ked som jednotkárka
Pripadne nejake stimulanty vyraznejsie
Ono zas ak sa chystas na nejaku tazsiu VS, tak tych 9 dni ci kolko v maturitnom tyzdni je az privela