Rodičia ma dali na ZUŠ, ale bohužiaľ na zlé odvetvie, maľovanie, našťastie som sa nejak po dvoch rokoch odtiaľ "vyplakala"..to som mala asi tak 8 rokov, ale čím som staršia, tým viac sa ma ľudia pýtajú či nehrám na klavíri. lebo mám hrozne dlhé prsty
nájdi si niekoho, najlepšie nejakú starú pani, pána niekde blízko tvojho bydliska, aby si tam mohla chodiť a dohodni sa s nimi, či by si v určitý deň, trebárs nedeľa o piatej poobede, nemohla k nim prísť cvičiť. všetko by to bolo na ich ochote.
takisto napríklad na bazoši je plno ponúk "učím hru na klavír", možno by si potom mohla cvičiť u toho daného človeka, neviem.
a ak by ťa to bavilo, zháňaj, hľadaj a kúp pianíno.
len kriste nie keyboard.
@kikki hram od malicka, absolvoval som ZUŠ-ku, konzervu atď, , živím sa hudbou a aj keď máš 21, nie je neskoro začať... ako príklad si čekni na nete Petra Adamova, operný spevák, absolvent rovnakeho konzervatoria ako ja nikdy nehral na klavir, potom zacal sam ako samouk, po dvoch rokoch vyhral klavirnu sutaz a na sustredeni dal komplet repertoar Depeche Mode na kridle aj so spevom samozrejme
pokial chces hrat klasiku, odporucam kupit aspon piano, na inzerat sa da, niekoho so sebou, aby si nekupila nieco v dezolatnom stave... pripadne sa aj ak nejake digital piano, ale nie za 300,- € hlavne to musi mat dynamicku klavesnicu a co najvacsi rozsah... ak chces ovladat noty, na zaciatok jr dobra napr. Bayerova skola, pokial mas hudobny sluch a hlavne zmysel pre improvizaciu, pocuvat a skusat improvizovat...
ja som začínala sarauverom, ale to som mala 8 rokov a tam sa ide fakt od základov, takže to by ťa asi nebavilo...
možno by bolo fajn, keby si začala tým, že sa naučíš akordy a potom budeš hrať nejaké pesničky s tým, že v ľavej ruke budeš hrať len akordy
zo začiatku je náročnejšie hrať obojručne, takže by si si to takto uľahčila...
Ja som zacala pred rokom, super, neľutujem takže v 14. No a ako prvé sa musiśˇ naučít pomenovať klávesu,že pred dvoma čiernymi je C medzi dvoma čiernymi je D.. Proste naucit sa pomenovať aby si potom nemusela odpočítavať kde je napríklad G .. Ale aj tak si myslím,že domáce ucenie je na nič, jednoducho keď ta niekto skúsený učí je to oveľa iné, upozorní ta na vsetky chyby ,vysvetlí ti detaily všetko..
A samozrejme Keyboard a klaviri sí úplne odlišné ,keďže Keyboard má len 5 oktáv a klavír 8 a ked sa chces ucit na klavír tak tie ostatné oktáviu budeš potrebovať.. Samozrejme klavir je drahý. Ale piano je úplne podobné, super má 7 oktáv. To ti stačí. Teraz sa vyrábajú vsetky piáno tak,aby zneli ako klavír , a Keyboard? Somarina najväčšia ,uplne iný zvuk.. Najlacnejšie piano,ktoré doporučujem pretože ma zvuk jak klavír je casio 120 ,stojí 400 €.. Teda + klavírna stolička a stojan
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
8 komentov
ide o to, ze ak nechces kupit pianino/piano, ktore je drahe, tak kupis picovinu.
osobne by som ti asi odporucil nejaky keyboard, zistit, ci ta to bude bavit a neskor by som sa zamyslal nad nekeyboardom
takisto napríklad na bazoši je plno ponúk "učím hru na klavír", možno by si potom mohla cvičiť u toho daného človeka, neviem.
a ak by ťa to bavilo, zháňaj, hľadaj a kúp pianíno.
len kriste nie keyboard.
pokial chces hrat klasiku, odporucam kupit aspon piano, na inzerat sa da, niekoho so sebou, aby si nekupila nieco v dezolatnom stave... pripadne sa aj ak nejake digital piano, ale nie za 300,- € hlavne to musi mat dynamicku klavesnicu a co najvacsi rozsah... ak chces ovladat noty, na zaciatok jr dobra napr. Bayerova skola, pokial mas hudobny sluch a hlavne zmysel pre improvizaciu, pocuvat a skusat improvizovat...
možno by bolo fajn, keby si začala tým, že sa naučíš akordy a potom budeš hrať nejaké pesničky s tým, že v ľavej ruke budeš hrať len akordy
zo začiatku je náročnejšie hrať obojručne, takže by si si to takto uľahčila...