nie celkom sa mi paci predstava, ze by som do svojej osemnastky napriklad nemohol chodit na koncerty do klubov. pritom som tam nic zle nerobil, len dosiel pozriet na kapely.
deti sa budú váľať aj vonku na lavičke alebo niekomu pod balkónom, takže táto diskusia aj tak nemá zmysel...alebo podniky budú púšťať ilegálne, aby všetky takéto decká utrácali práve u nich, keď inde nemôžu...
inak, u nás v jednom podniku sa tento problém riešil tak, že po ôsmej chodil pomedzi stoly sbskár a kontroloval občanky. kto nemal 18, musel odísť.
navyše, podla mňa je toto celé na sbskároch, ustrážiť si, kto sa im tam ožratý vála na zemi. v TT to tak robia, vidia niekoho grcať alebo niečo a okamžite ide preč, či má 18 alebo viac.
nevidím dôvod, prečo by sme tým neplnoletým mali zakázať chodiť von. keď sa s právajú normálne, nech sú tam aj do tretej do rána. mám bratranca, ktorý má 14 a na pár festivaloch sme boli tak, že bol s kamarátmi a ja som ho kontrolovala. nepil, nerobil bordel, a neviem, prečo by sa nesmel ísť pozrieť na kapely, keď sa mu to páči.
@transplantovana ver tomu, že do dobrých klubov by chodilo stále vela ludí, ajkeď len dospelých... napr. aj ja a aj vela kamarátov, som prestala chodievať do istých klubov v BA kde som predtým chodievala pravidelne, keď začala invázia 15-16 ročných detí ktoré sa tam chodia skôr predvádzať a fotiť a ešte je to aj drzé... sú kluby kde je vstup od 18+ ktoré sú vždy plné
Ťažko povedať, a kde by mali ísť, keď nie do barov. Neviem ako inde, ale tu je sakramentsky málo spôsobov využitia voľného času, väčšina detských ihrísk je oplotená a zamknutá, športoviská sú pravdupovediac len pre vyvolených a keď nie tak sa platí vstupné, atď. Ani sa im nečudujem, že chodia po baroch a opíjajú sa.
rychlo by som skrachoval..mysli aj na tych ludi co tieto akcie organizuju a nie len /ani neviem na co) ... tiez som proti predaju alkoholu mladistvym ale s tym nikto nic nikdy nespravi...vzdy si najdu starsieho co im alkohol kupi
len zasa. keď si spomeniem, že keď som mala 15-16, potrebovala som chodiť do barov, na koncerty a tak podobne. kam by potom chodili? ja viem, že sú tupí, pravidelne vytáčajú aj mňa a párkrát som si kvôli nim dala pauzu na rozdýchanie na koncerte, ale bolo by to nefér. tie decká sú už trestne zodpovedné, mali by vedieť, čo robia. a keď nevedia, mala by nastúpiť sbska. fakt si myslím, že je to len schopnosť prevádzkarov udržať si poriadok v klube.
@pernik Šport som nechal zo zdravotných dôvodov, PC má k záľube blízko, ale je to skôr trávenie voľného času.
Hudba, maľovanie, tanec, lepenie modelov lietadielok, alebo tvorba blbých aplikácií na ATARI fakt moje záľuby nie sú, čiže kľudne si mysli, že žiadne nemám.
Moje terajšie najväčšie záľuby sú priatelia a priatelka a povedz mi miesto kde by som sa s nimi mal stretávať, okrem tých, ktoré mi chceš zakázať.
Niektore 16-17 rocne baby su vyspele a rozumne. Bolo by dost blbe keby nemozu chodi na diskoteky. Samozrejme neuznavam ked tam chodia 14 rocne napite pubertiacky. Ale ako niekto spominal zakazal by som vstup od nejakeho veku ale urcite nie od 18 az
Hmmm...len tak BTW keď sa tu všetci tak rozčulujete ...neviem o tom že v BA je okrem dopleru(ktorý už aj tak zavreli) nejaký klub kde je vstup pod 18 ...druhá vec je či to kontrolujú...
i predaj cigariet a alkoholu neplnoletym je zakazany a skoro kazde rano si kupim v stanku LMky si myslia ze ked toto zakazu ta ze co? kupime si milenku pojdeme pod most abo dade do lesa a sa zdzigame jak pica.......mladych nezastavis
@xhtml nehovorím, že by nemali kam chodiť. aj keď by vlastne nemali. 16 ročných nepovažujem za deti v pravom zmysle slova, ako som už povedala, sú trestne zodpovední za svoje činy.
a inak, ty keď si mal 16-17, nechodil si na koncerty?
V tvojom pojímani záľub si sa možno trafil, ale v mojom nie, keďže ja mám trošku iné hodnoty ako ty, tak ako každý človek.
Keby to náhodou niekedy zakázali bol by tu väčší bordel ako je, za to vám ručím a netýkalo by sa to len ľudom, ktorých sa to osobne týka, ale každého človeka na Slovensku
@transplantovana nájde sa aj málo výnimiek z tých mladších čo sa chodia baviť takto a sú vpohode nevadia mi...a tí starší niektorí tak nad 20 rokov nemusia deti na diskotékach, takže práve z toho dôvodu tam chodia menej... však baviť sa dá aj doma, na chate, atď, takže radšej nech si chodia deti tam než do klubu
inac.. cudne pojimanie niektorych ludi.. ked zakazat disko a bary pre deti, nech sa idu bavit na chaty.. ale ja nemam na mysli len o BAVENIE SA, ale o ine travenie casu
@pernik ale nejde o to, že si tam. ale mnohí tvoji rovesníci sa správajú často ako zvieratká. tí trochu starší sú už vybúrení, nechce sa im robiť bordel najväčší navyše, tieto decká sú často velmi opité, vyvolávajú bitky a roztržky a konflikty. hovoríme o tom.
ja to chápem, len fakt neviem, či by to zákaz vyriešil. veď keď tam chcú ísť, nech idú. ani mňa nebaví loziť po horách, zbierať zo zeme kamene, nechať sa doštípať komármi a hovoriť, aké je to super. baví ma chodiť von, sedieť pri pive, hrať stolný futbal a rozprávať sa a baví ma to veľmi dlho.
@Ivanka - lebo každého 15ročného pustia na chatu len s rovesníkmi...a úplne všetci majú chaty....a pekné inak, že keď klesá morálka všetkých okolo teba, je ti to jedno, hlavne, že to robia ďaleko od teba a klub je prázdny....
@transplantovana ved ano, na to su sbs a fizli.. len nechapem, kde sa vytratil sport, zaluby, kruzky, kluby, tabory, proste AKTIVITY.. deti tak travili cas kedysi. tych aktivit su stovky a su aj dnes, len deti nemaju zaujem.
@pernik ja nepovazujem nieco take samozrejme ako priatelov za zalubu
@transplantovana Za tích ale bohužiaľ nemôžem. Tiež ma neteší keď v si piatok chcem v miery a kľude s kamarátom vychutnať pivo, porozprávať sa atd. a večer nám v obľúbenom podniku kazí banda 13-14 ročných EMO detí, ktoré vrieskajú a nevedia sa správať. V tom som s vami, ale zakázať to všetkým je hlúposť.
Skôr by som dal možnosť barmanom takéto decká z baru vyhodiť s tým, že konzum by si zaplatili, alebo by sa to trestalo finančnou pokutou.
@transplantovana ok ok.. ale pytala si sa, ze co by dnes deti robili.. prislo mi to, ze okrem diskotek a barov neexistuju ziadne ine veci, co by mohli robit
@pernik videl si napr diskopribeh, film terminator? (to su len priklady - PRIKLADY) videl si v tych kluboch deti? vtedy sa tam chodili bavit, alkohol neuzivali v tak brutalnej miere, ako dnes..
aktivity boli aj pred 89, ale navstevovala ich vacsina deti, nez deti, co sedia doma alebo v baroch. dnes je to naopak
no ale ja si mylsím, že tie možnosti ako inak tráviť čas sú tu fakt neni.. aktivity, ktoré spomínaš ty, väčšinou prebiehali cez deň, po škole.. a večer čo? ísť so skautmi rozprávať si strašidelné príbehy alebo do klubu pri fare hovoriť o hriešnych ľuďoch?
Alkohol sa užíval aj vtedy a tiež v brutálnej miere, tomu ver, môj otec a matka sú sídliskové deti, z ich rozprávania som sa o tej dobe dozvedel dosť veľa.
Vtedy sa to ale nerozoberalo, keďže sa nemalo kde.
Navštevovala ich väčšia, lebo väčšina aktivít bola povinná, alebo keď dieťa nerobilo nejakú aktivitu tak sa považovalo za vývrheľ.
Nikomu nemáš právo prikazovať čo by mal robiť, alebo akú aktivitu by mal robiť, to sa robilo za socializmu, nie teraz.
ty vazne nepoznas iny sposob ako travit vecer? tisice deti maluju, nieco tvoria.. kina, divadlo, opekacky, spominana plavaren, sport, (bola si sa niekedy podvecer, vecer prebehnut ? vies ake fajne?) a dalsie veci, ktore ma nenapadnu, ..
naozaj nevies, co ine okrem baru sa da vecer robit?
chceš chodiť zbierať spité decká po parkoch a chodníkoch? prepáč ale je to asi najväčšia kravina, aj na teba. kluby ešte ok ale diskotéky a bary? to je dosť mimo misu.
@69 ja nehovorím, že je na nich niečo zlé, jednoducho ma to k nim nikdy nelákalo. v tom veku som si vedela predstaviť aj lepšie strávený večer než niekedy v uzavretej komunite ľudí.
@xhtml poznám, chodievali sme opekať, dlhé roky som hrala na klavíri, do divadla a do kina som sa tiež nachodila, doteraz chodievam na korčule. lenže nie večer. jednoducho, nočný život, party, koncert, hocičo, kde je kopec ľudí, veľa zábavy, hudby a tak..
uzavriem to tak, že je blbosť úplne zakázať ľuďom pod 18 chodiť do barov, klubov a podnikov preto, lebo nemajú dosť rokov. to, že sú opité a robia bordel, je druhá vec, ktorá je na prevádzkarovi klubu, raziách a podobne.
@xhtml To ZABAVNY je tam kľúčové slovo, pre každého znamená zábava niečo iné. Ty a ja sme úplné protiklady, každý má iný pohľad na svet.
Mne sa môj život páči, mám ho dostatočne naplnený, nič mi k šťastiu nechýba, nemám žiadne prehnané potreby, bordel v baroch ani nikde inde nerobím, som slušný, nič nerozbíjam, nikomu neubližujem, čiže na moju slobodu mi nebude siahať nikto...
Deti? Hej, lepšie povedané od 16 adolescent... Ale mnoho dospelých sa správa ešte horšie ako deti
Osobne sa neflákam stále po diskotékach atď, ale v zákaze nevidím hlbší zmysel. Možno tak do 15. To, že sa tam tie decká ožierajú, spíjajú je:
- ich problém a sprostosť
-zlyhanie ich rodičov, že si to doposial nevšimli
-a taktiež, zaujímavé, že im aj nalejú
To, že si nejaký 16-17 ročný človek dá nejaký alkohol (víno, pivo, príp. tvrdšie) je jeho vec. Sám vie kde má hranicu a ak to robí s účelom zaujať, či ukázať sa tak to hovorí o jeho sprostosti...
Čiže, na základe niekoľko ožratých stupídnych soplavých deciek netreba hned súdiť všetky "deti"
@xhtml To skadiaľ mám peniaze, do toho ťa nič. Mám 16, aj keby som robil 30 aktivít tak by som peniaze nemal odnikadiaľ len od rodičov.
Kde inde ich majú voziť? Na záchytku? Tie sú preplnené. Do nemocnice? Pokiaľ nieje dôvod tak asi nie. Za mreže? Za čo? Byť opitý (Aj pod 18) u nás nieje trestný čin.
Je logické, že ich odvezú domov, tak ako každého opitého zodpovedného človeka nad 20 rokov.
@pernik opiteho dospeleho cloveka nechaju tak, poslu ho domov.. opiteho dospeleho cloveka odvezu, az ked vykona trestny cin - bitka, atd.. dieta zoberu k rodicom..
nie si za seba zodpovedny.. to si myslis, lebo mas dost nafukane EGO
@xhtml Máš pravdu, ale opité dieťa nad 14 rokov, ktoré nespravilo trestný čin a vie sa držať na nohách tiež len pošlú domov, tak ako každého dospelého človeka.
Zodpovedný za seba som, je to v zákone To, že mám nafúkané EGO je len tvoja domnienka.
ja som nikdy po diskotékach nechodil a ani nemám záujem... nevidím žiaden rozdiel v tom, či tam sú ožraté 16tky alebo 20tky... princíp je ten istý...hnusí sa mi to a aj bude
nechápem na čo by to bolo dobré aby sme nepili? dobre vieme že piť budú či im sa to zakáže či nie čím viac prekážok tým viac vytrvať
čo je na tom ak chcem s priateľmi hrať biliard večer v bare alebo dákom tom podniku ak nepijem?
celkovo si myslím, že ten zákon(o tých baroch, ale zase je fajn, že mi tam nebude nikto fajčiť pri jedle alebo tak) je riadna blbosť, trošku sa to vymyká normálke, je na každom rodičovi ako vychová svoje dieťa
ten štát pre nás nerobí nič, moja škola sa viac podobá na smetisko ako na budovu v ktorej sa mám naučiť čo to, to musím ísť na súkromnú školu aby som sa nebála, že mi strop padne na hlavu??
@lachance tak netreba to zase prehanat 11rocne ver tomu ze tym by to urcite nechutilo 13 max...zakaz,keby nemam 18 tiez protestujem...vlastne som do barov zacal chodit az po 18,a ked som mal pod 15 ako vravi @pernik som bol v noci dávno doma okupany pred TV a potom o 2100 "no uz padaj spat inak zajtra rano nevstanes!"
@zuska198 "ten štát pre nás nerobí nič" takuto hlupost som dlho nepocul
@pernik si decko.. nie je to pravda? lenze ty si navyse drzy a nafukany, pozri sa na svoj prejav, povysovanie sa, urazanie starsich, posmech a vulgarizmy.. ved ja nemam nic proti detom, ale ty sa fakt chovas otrasne
Nezakazal by som to, niekedy je celkom priemne sa uvolnit takymto sposobom...
neda mi to ale v 15 clovek nemoze byt velmi zodpovedny ak ma normalnu rodinu, ak nemusi zarabat, starat sa o plno veci o ktore sa pokym zijes s rodicmi nestaras. Obcas som sam aj mesiac, dva doma sam, mozno je to dobra priprava ale clovek sa podla mna zodpovednosti nauci az ked zije uplne sam.
@xhtml Ja viem čo som napísal, nemusíš to citovať a stojím si za tým.
Dnes som bol u doktorky v čakárni ku mne pribehlo malé trojročné dieťa a takú mu strelilo po stehne, že som skoro až zaplakal.
Tiež som mu mal vynadať a kričať na celú miestnosť slovo hanba? Nie, ja som sa nad tým len pousmial a na to decko žmurkol, pretože viem, že som bol rovnaký a je to dieťa.
@pernik ale zivot nefunguje tak, ze ten clovek mal reagovat tak isto.. to nefunguje tak, ze ludia reaguju tak, ako ty by si navrhol.. kazdy clovek je iny..
V tvojom prípade sa iné slová použiť, žiaľ, nedajú
Kto tu hovorí pravdu? Nikto. Ani ty. Ty si myslíš, že vravíš pravdu? Ty si to myslíš vždy. Úprimne, je mi u riti čo a ako by bolo, keby... (zákaz do barov a pod.)
To, že ty sa tu nad každým vyvyšuješ a "tváriš sa" že si najmúdrejší, je tvoj osobný problém a KOMPLEX.
Škatulkovanie, hlavne v tvojich témach ho je najčastejšie vidieť.
Ty máš skreslený názor na celý svet. Všetci mladí sú hlúpi (len ty si všetko zažil, prežil, si najmúdrejší, vštko vieš a máš vždy pravdu). Oprav ma ak moje pocity z tvojich názorov, tém, komentárov sú omylné
Máš 25 rokov, vyvyšuješ sa však ako keby si mal 45 a zažil toho strašne veľa. O to viacej mi je ťa ľúto, ak práve TY druhých poučuješ
Velice silno zaujímavé, že práve ty máš tú DRZOSŤ písať o niekom aký je nafúkaný a povýšenecký. Vážne sa necítiš ? Alebo tvoje komplexy presiahli tvoje zmýšlanie ?
@cocca-colla si zly clovek, rovnako ako par dalsich tu, na birdzi - nie je ich vela, ale patris medzi nich. len sa do mna pchas, pricom som do teba nikdy nerypal..
podla psychologov to funguje tak, ze ten, kto druhym nadava do komplexov sam nejaky komplex ma.. ale to je jedno, o to mi nejde.
podla teba a par dalsich zlych ludi to funguje tak, ze ked niekto napise priamo niekomu, co si o nom mysli, ma komplex.. smiesne myslenie.
"Kto tu hovorí pravdu?"
mne tu nejde o pravdu, nehadam sa za pravdu.. - prekrucas
"To, že ty sa tu nad každým vyvyšuješ a "tváriš sa" že si najmúdrejší, je tvoj osobný problém a KOMPLEX."
- netvarim sa najmudrejsi - prehanas
- ty si cela skatulka - nepochopenie pisaneho textu
"Všetci mladí sú hlúpi (len ty si všetko zažil, prežil, si najmúdrejší, vštko vieš a máš vždy pravdu)."
-nepisem stale nahodou "niektori"? kde pisem VSETCI? - prekrucanie, nafukovanie
Ja by som tam dal zakaz pre dievcata do 17 rokov ( lebo ked vidim tie 15 rocne deti, ktore este nedostali rozum tak mi striasa ruky) ale myslim si ze pre chlapcov by to mohlo byt do 16. Prepacte dievky ale fakt ak sa chcete ist jebat a fotit sa ako nespravne prijebane opice tak nie do barov a na diskoteky ale s frajermi a napriklad doma. Kazi to kulturu. Sorry ze som to napisal trosku tvrdsie ale myslim si ze pravda je ukryta vsade.
@xhtml absolútne nepoznáš mňa a ani mojú (pre teba) ctenú osobnosť. Tak hovor, píš si na mňa čo len chceš Moji priatelia vedia aká som, a názor od niekoho ako ty mňou ani troška netrhne.
Uhádol si. Nechápem a to teba a tvoje zmýšlanie Tak asi ako väčšina tu ľudí na Birdzi.
Ja sa do teba schválne neobúvam, ale ja nenávidím ak niekto dokáže byť tak povýšenecký a niekedy až že to bolí Osobne mám dosť komplexov, ale to viac fyzických ako psychických, zmierila som sa, som taká aká som, čiže to ani moc neplatí.
Pre teba je moje myslenie smiešne a pre mňa je to tvoje zarážajúce Sme si fifty fifty.
To, že ty stále ešte uznávaš staré(staršie) konvencie(a názory), tak to je tvoja vec, ale to že ich iní nemusia a vidia veci inak, nemusia byť hneď zlí...
A za tým škatulkovaním si stojím, pretože ty škatulkuješ nenormálne
@135 a ešte, že som zlý človek. Tak teraz ma tak napadlo.. nie je aj toto škatulkovanie? Nie.. to je vytvorenie si názoru na základe obyčajného poznania tu. Takže to si mohol odpustiť
Ani ja ťa osobne nepoznám, možno si osbone úplne iný, ale ak sa správaš v skutočnosti, tak ako tu.. tak.. (je mi to aj vlastne jedno)
@xhtml ak som reagovala až moc prehnane a nebodaj sa ťa to nejak dotklo tak sa ti ospravedlňujem.. vôbec som to nemyslela tak "že mne nič nerobte a ja môžem všetkým"
Veď fajn, ja som sa neurazila, mne je to jedno.
Neudržala som sa
Možno ti moje názory prídu zlé, hlúpe a neviem aké, tak isto ako mne tvoje názory (väčšinou) prídu dosť povýšenecké. Nemám rada také názory a obzvlášť ak ma niekto krivo obviní...
mám lepší nápad: deti od 0 do 18 rokov poslať do koncentráku, vystrielať..nech máme my ubermensch, zastupovaní tutok xhtml pokoj...berbež jedna detská nás bude otravovať keď chceme v pokoji nasávať
@xhtml ku komentu @133 "si zly clovek, rovnako ako par dalsich tu, na birdzi - nie je ich vela, ale patris medzi nich" ako mozes povedat o cloveku ze je zly? ked mozes niekomu povedat ze je zly clovek (na co ty nemas pravo), tak potom musis vediet zobrat aj to ze ti niekto povie ze si zakomplexovany debilko
toto funguje v x podnikoch v bratislave po 21 00 sa zacali kontrolovat obcianske ludom ktori neboli v dobrom stave... alebo sa niak nezdali... kto tam bol a nerobil bordel mohol ostat kto tam bol a robil bordel a nemal 18r letel von to bolo ok.. ale aj ak okolo jedenastej uz aj tie normalne decka 15r boli na mol a robili bordel alebo blvali vsade tade...
aj tak uz vlada robi na toto zakony a budu pokutovane tie decka
Viem, co dokazu deti, co nemaju 18 a piju, ja by som im to zakazal... vela z nich sa len vytahuje, ze iiii pozrite sa, aky som velky, idem si zapalit/idem si vypit, casto to prezenu a potom to tak dopadne, clovek ma s nim starosti potom, a tak.... ked uz by mal niekto pit, nech ma na to vek a ak to prezene tak jeho problem, aby iny s nim nemusel mat problemy, ked to este decko do 18 rokov nieje svojpravne....
vcera som mal moznost videt 2 deti,ktore si kupovali cigy a v ruke mali flasu vina..a ich vek?8-10 MAX. ..a to si nerobim PICU..jednemu dokonca ani hlava nedociahla do okienka v stanku..ach ..to uz je moc rofl
dala som možnosť iné, pričom to moje ,,iné"" znamená ,,si snáď robíš piču"" inak sa mi to ani len nežiada povedať. jasné že nemám rada ked sa všade povalujú spité 14ročné deti, ale (skoro) každý tým prešiel a každý nejak začínal. keby bol takýto zákaz, nvm čo by mládež robila. či učila sa? nebudme naivní
=DD jaaj akoze na ziadnej debate som sa doteraz tolko nesmiala...viete co to sa musi nechat ze nazory od @xhtml jednoducho "stoja zato" hlavne ked uz ani sam nevie co ma napisat=P...podla mna najlepsim riesenim je vazne vsetky deti do 18 pozatvarat dakde a nikam ich nepustat aby ste vy taaaaazko dospeli a svetaskuseni mohli uzivat vsetky radosti zivota(ako uz spominal niekto predomnou)..no a potom nas hned po 18tke pustite to este len uvidite ten bordel co tu bude=D...
ako vazne na diskoteky a do klubov zatial nechodim lebo nemozem (hm..rodicia a veci im podobne...) ale zas je uz fakt privela ked sa neskor budem chciet ist niekam zabavit a nebudem moct lebo mam este len 16 pripadne 17 a podla niekoho este stale neskutocne decko..
navyse mam pocit ze cim viac sa zakazuje tym viac sa tie vase "deti" snazia prejst ostatnym cez rozum...nehovorim ze je v poriadku ked sa taki 13,14,15 rocni ozieraju ale zas zakazovat im vsade chodit nic nevyriesi..sadnu si na lavicku pripadne sa niekam zasiju a je po probleme...
hmm a este poznamka na zaver: vazne sa divim, preco sa vsetci "vyvoleni" nas osemnast tvarite ze vy v tom veku ste boli hotove cnosti sme o sebe a nic ste nikdy neskusali..aaano uz to vidim....kedy sa ma clovek naucit co a ako ak nie prave ked je este mlady?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
170 komentov
bordel, ozieracky a tak dalej budu robit tak, ci tak.
vzdy si najdu sposob.
A zakázať diskotéky - to už rovno môžeš zakázať aj koncerty, festivaly...
Hovadina jak...
inak, u nás v jednom podniku sa tento problém riešil tak, že po ôsmej chodil pomedzi stoly sbskár a kontroloval občanky. kto nemal 18, musel odísť.
navyše, podla mňa je toto celé na sbskároch, ustrážiť si, kto sa im tam ožratý vála na zemi. v TT to tak robia, vidia niekoho grcať alebo niečo a okamžite ide preč, či má 18 alebo viac.
nevidím dôvod, prečo by sme tým neplnoletým mali zakázať chodiť von. keď sa s právajú normálne, nech sú tam aj do tretej do rána. mám bratranca, ktorý má 14 a na pár festivaloch sme boli tak, že bol s kamarátmi a ja som ho kontrolovala. nepil, nerobil bordel, a neviem, prečo by sa nesmel ísť pozrieť na kapely, keď sa mu to páči.
skôr by som zaviedla systém- socky von!
inac viac menej suhlasim a nemusel som hlasovat tak, ako som hlasoval, bary kontroluju fizli a sbs
@pernik trafil som sa?
len zasa. keď si spomeniem, že keď som mala 15-16, potrebovala som chodiť do barov, na koncerty a tak podobne. kam by potom chodili? ja viem, že sú tupí, pravidelne vytáčajú aj mňa a párkrát som si kvôli nim dala pauzu na rozdýchanie na koncerte, ale bolo by to nefér. tie decká sú už trestne zodpovedné, mali by vedieť, čo robia. a keď nevedia, mala by nastúpiť sbska. fakt si myslím, že je to len schopnosť prevádzkarov udržať si poriadok v klube.
ale zas nie všetci sú rovnaký, ale pokiaľ je väčšina prijebaná tak zakázať.
Hudba, maľovanie, tanec, lepenie modelov lietadielok, alebo tvorba blbých aplikácií na ATARI fakt moje záľuby nie sú, čiže kľudne si mysli, že žiadne nemám.
Moje terajšie najväčšie záľuby sú priatelia a priatelka a povedz mi miesto kde by som sa s nimi mal stretávať, okrem tých, ktoré mi chceš zakázať.
Za áno hlasoval každý normálne rozmýšlajúci človek nad 18
Za nie hlasoval každý pod 18, a niektorí chalani nad 18 pretože v pripitých pätnástkach vidia možnosť rýchle si zajebať
@pernik , vidis, ze som sa trafil
@xhtml nehovorím, že by nemali kam chodiť. aj keď by vlastne nemali. 16 ročných nepovažujem za deti v pravom zmysle slova, ako som už povedala, sú trestne zodpovední za svoje činy.
a inak, ty keď si mal 16-17, nechodil si na koncerty?
V tvojom pojímani záľub si sa možno trafil, ale v mojom nie, keďže ja mám trošku iné hodnoty ako ty, tak ako každý človek.
Keby to náhodou niekedy zakázali bol by tu väčší bordel ako je, za to vám ručím a netýkalo by sa to len ľudom, ktorých sa to osobne týka, ale každého človeka na Slovensku
@pernik.. moje zaluby - turistika, hory, zbieranie mineralov, skamenelim, plastikove modelarstvo, LD, psi-wheel, knihy, astronomia (teleskop este nemam, ale planujem kupit)..
tvoje zaluby - priatelia
Aj bez záľub (ktoré mám, ale obaja ich špecifikujeme inak) môžem byť naplnenejším človekom ako ty
A stále si mi neodpovedal na otázku...čiže neprekrúcaj a odpovedaj
a navyše, ako inak majú tráviť čas?
@pernik ja nepovazujem nieco take samozrejme ako priatelov za zalubu
Skôr by som dal možnosť barmanom takéto decká z baru vyhodiť s tým, že konzum by si zaplatili, alebo by sa to trestalo finančnou pokutou.
Tak isto "lúbim" autá, bicykel, hudbu, filmy, orient, jedlo atd. čiže sa to dá pokladať za záľuby.
Aktivity tu boli aj pred 89. a deti sa ožierali takisto a na diskotéky sa tiež chodilo.
@transplantovana ok ok.. ale pytala si sa, ze co by dnes deti robili.. prislo mi to, ze okrem diskotek a barov neexistuju ziadne ine veci, co by mohli robit
@pernik videl si napr diskopribeh, film terminator? (to su len priklady - PRIKLADY) videl si v tych kluboch deti? vtedy sa tam chodili bavit, alkohol neuzivali v tak brutalnej miere, ako dnes..
aktivity boli aj pred 89, ale navstevovala ich vacsina deti, nez deti, co sedia doma alebo v baroch. dnes je to naopak
myslis toto? "povedz mi miesto kde by som sa s nimi mal stretávať, okrem tých, ktoré mi chceš zakázať."
nikde inde sa neda stretnut? sport, aktivity, kruzky, konicky, zaluby.. stretko vonku, gitara, ohnik, kniznica, plavaren, sachy, atd, atd, atd..
Alkohol sa užíval aj vtedy a tiež v brutálnej miere, tomu ver, môj otec a matka sú sídliskové deti, z ich rozprávania som sa o tej dobe dozvedel dosť veľa.
Vtedy sa to ale nerozoberalo, keďže sa nemalo kde.
Navštevovala ich väčšia, lebo väčšina aktivít bola povinná, alebo keď dieťa nerobilo nejakú aktivitu tak sa považovalo za vývrheľ.
Nikomu nemáš právo prikazovať čo by mal robiť, alebo akú aktivitu by mal robiť, to sa robilo za socializmu, nie teraz.
A stále čakám na odpoveď na otázku.
ty vazne nepoznas iny sposob ako travit vecer? tisice deti maluju, nieco tvoria.. kina, divadlo, opekacky, spominana plavaren, sport, (bola si sa niekedy podvecer, vecer prebehnut ? vies ake fajne?) a dalsie veci, ktore ma nenapadnu, ..
naozaj nevies, co ine okrem baru sa da vecer robit?
Stretko vonku? Sa budeme hrať naháňačky, alebo budeme vonku piť?
Nie každý večer sa dá rozkladať ohník s gitarou a špekačkami, tak raz do mesiaca je to pekné, ale nie každý druhý deň.
Knižnica, čo by sme tam robili?
Plavaren, beriem, raz za mesiac keď mám chuť.
Šachy, to snáď nemyslíš vážne...
uzavriem to tak, že je blbosť úplne zakázať ľuďom pod 18 chodiť do barov, klubov a podnikov preto, lebo nemajú dosť rokov. to, že sú opité a robia bordel, je druhá vec, ktorá je na prevádzkarovi klubu, raziách a podobne.
Mne sa môj život páči, mám ho dostatočne naplnený, nič mi k šťastiu nechýba, nemám žiadne prehnané potreby, bordel v baroch ani nikde inde nerobím, som slušný, nič nerozbíjam, nikomu neubližujem, čiže na moju slobodu mi nebude siahať nikto...
A za druhé pre mňa to zlé nieje keďže to tam mám rád
ide o to, ze ked su deti za seba zodpovedne, preco ich policajti opite vozia k rodicom? asi tak su za seba zodpovedne..
Osobne sa neflákam stále po diskotékach atď, ale v zákaze nevidím hlbší zmysel. Možno tak do 15. To, že sa tam tie decká ožierajú, spíjajú je:
- ich problém a sprostosť
-zlyhanie ich rodičov, že si to doposial nevšimli
-a taktiež, zaujímavé, že im aj nalejú
To, že si nejaký 16-17 ročný človek dá nejaký alkohol (víno, pivo, príp. tvrdšie) je jeho vec. Sám vie kde má hranicu a ak to robí s účelom zaujať, či ukázať sa tak to hovorí o jeho sprostosti...
Čiže, na základe niekoľko ožratých stupídnych soplavých deciek netreba hned súdiť všetky "deti"
Kde inde ich majú voziť? Na záchytku? Tie sú preplnené. Do nemocnice? Pokiaľ nieje dôvod tak asi nie. Za mreže? Za čo? Byť opitý (Aj pod 18) u nás nieje trestný čin.
Je logické, že ich odvezú domov, tak ako každého opitého zodpovedného človeka nad 20 rokov.
nie si za seba zodpovedny.. to si myslis, lebo mas dost nafukane EGO
Zodpovedný za seba som, je to v zákone To, že mám nafúkané EGO je len tvoja domnienka.
pouzivas to vzdy, ked niekto napise pravdu bez servitky
čo je na tom ak chcem s priateľmi hrať biliard večer v bare alebo dákom tom podniku ak nepijem?
celkovo si myslím, že ten zákon(o tých baroch, ale zase je fajn, že mi tam nebude nikto fajčiť pri jedle alebo tak) je riadna blbosť, trošku sa to vymyká normálke, je na každom rodičovi ako vychová svoje dieťa
ten štát pre nás nerobí nič, moja škola sa viac podobá na smetisko ako na budovu v ktorej sa mám naučiť čo to, to musím ísť na súkromnú školu aby som sa nebála, že mi strop padne na hlavu??
keby sa radšej riešili iné veci...
@zuska198 "ten štát pre nás nerobí nič" takuto hlupost som dlho nepocul
inak sa mi rata ked 16 rocny/e tu spominaju opite decka
Si protirečíš...
neda mi to ale v 15 clovek nemoze byt velmi zodpovedny ak ma normalnu rodinu, ak nemusi zarabat, starat sa o plno veci o ktore sa pokym zijes s rodicmi nestaras. Obcas som sam aj mesiac, dva doma sam, mozno je to dobra priprava ale clovek sa podla mna zodpovednosti nauci az ked zije uplne sam.
Urážanie starších? Tí ktorí si to zaslúžia...
Posmech a vulgarizmy? Jedine nad tebou...
Aj ty sa chovaš otrasne
male drze decko..
Dnes som bol u doktorky v čakárni ku mne pribehlo malé trojročné dieťa a takú mu strelilo po stehne, že som skoro až zaplakal.
Tiež som mu mal vynadať a kričať na celú miestnosť slovo hanba? Nie, ja som sa nad tým len pousmial a na to decko žmurkol, pretože viem, že som bol rovnaký a je to dieťa.
To isté mala spraviť aj tá starena...
Starena bola tiež mladá a mala to pochopiť. Alebo ich mala SLUŠNE poprosiť či nebudú tichšie.
Sa divíš, že je mládež drzá, keď sú k ním drzí aj starý?
Tiez som tak chodil po baroch a su to dobre spomienky .
V tvojom prípade sa iné slová použiť, žiaľ, nedajú
Kto tu hovorí pravdu? Nikto. Ani ty. Ty si myslíš, že vravíš pravdu? Ty si to myslíš vždy. Úprimne, je mi u riti čo a ako by bolo, keby... (zákaz do barov a pod.)
To, že ty sa tu nad každým vyvyšuješ a "tváriš sa" že si najmúdrejší, je tvoj osobný problém a KOMPLEX.
Ty máš skreslený názor na celý svet. Všetci mladí sú hlúpi (len ty si všetko zažil, prežil, si najmúdrejší, vštko vieš a máš vždy pravdu). Oprav ma ak moje pocity z tvojich názorov, tém, komentárov sú omylné
Máš 25 rokov, vyvyšuješ sa však ako keby si mal 45 a zažil toho strašne veľa. O to viacej mi je ťa ľúto, ak práve TY druhých poučuješ
Velice silno zaujímavé, že práve ty máš tú DRZOSŤ písať o niekom aký je nafúkaný a povýšenecký. Vážne sa necítiš ? Alebo tvoje komplexy presiahli tvoje zmýšlanie ?
podla psychologov to funguje tak, ze ten, kto druhym nadava do komplexov sam nejaky komplex ma.. ale to je jedno, o to mi nejde.
podla teba a par dalsich zlych ludi to funguje tak, ze ked niekto napise priamo niekomu, co si o nom mysli, ma komplex.. smiesne myslenie.
"Kto tu hovorí pravdu?"
mne tu nejde o pravdu, nehadam sa za pravdu.. - prekrucas
"To, že ty sa tu nad každým vyvyšuješ a "tváriš sa" že si najmúdrejší, je tvoj osobný problém a KOMPLEX."
- netvarim sa najmudrejsi - prehanas
- ty si cela skatulka - nepochopenie pisaneho textu
"Všetci mladí sú hlúpi (len ty si všetko zažil, prežil, si najmúdrejší, vštko vieš a máš vždy pravdu)."
-nepisem stale nahodou "niektori"? kde pisem VSETCI? - prekrucanie, nafukovanie
ja nemozem za to, ze nechapes
Uhádol si. Nechápem a to teba a tvoje zmýšlanie Tak asi ako väčšina tu ľudí na Birdzi.
Ja sa do teba schválne neobúvam, ale ja nenávidím ak niekto dokáže byť tak povýšenecký a niekedy až že to bolí Osobne mám dosť komplexov, ale to viac fyzických ako psychických, zmierila som sa, som taká aká som, čiže to ani moc neplatí.
Pre teba je moje myslenie smiešne a pre mňa je to tvoje zarážajúce Sme si fifty fifty.
To, že ty stále ešte uznávaš staré(staršie) konvencie(a názory), tak to je tvoja vec, ale to že ich iní nemusia a vidia veci inak, nemusia byť hneď zlí...
A za tým škatulkovaním si stojím, pretože ty škatulkuješ nenormálne
Ani ja ťa osobne nepoznám, možno si osbone úplne iný, ale ak sa správaš v skutočnosti, tak ako tu.. tak.. (je mi to aj vlastne jedno)
ked z nicoho nic napises na moju adresu, aky som neviem aky, ja mozem napisat to iste..
pride mi to ako - "mne nic nerobte, ale ja mozem vsetkym"
ja tvoj nazor respektujem, tak respektuj aj ty moj.. neviem, ze by som ti niekedy tu nadaval alebo podobne
Mám snáď inú farbu pleti, alebo ako to?
Veď fajn, ja som sa neurazila, mne je to jedno.
Neudržala som sa
Možno ti moje názory prídu zlé, hlúpe a neviem aké, tak isto ako mne tvoje názory (väčšinou) prídu dosť povýšenecké. Nemám rada také názory a obzvlášť ak ma niekto krivo obviní...
no koniec
každého?
dovoľ sa mi zasmiať,
keby vedľa seba postavili teba a nacistické gestapo,
nevšimnem si rozdiel.
teda možno občas sa objaví trochu alibistický pud sebazáchovy
aj tak uz vlada robi na toto zakony a budu pokutovane tie decka
Nebol by problém s alkoholom u detí, pedofili by nemali koho pedofilovať, učitelia by nemuseli byť verejnými činiteľmi.
reku, že Ti zasa raz ukážem, že si serieš do huby
ja Ti to nechcem vyvracať,
ja ti chcem len ukázať aplikáciu Tvojej vlastnej definície na tvoju osobu
nehovorím, že to tak musí ísť, ale mám silný tušák, že to tak pravdepodobne bude
predsa Viktorko,
pamätáš si, ako si ma pred 5-4 rokmi našiel ty?
Nedal si si pokoja! Musel si mi znechutiť akýkoľvek pobyt na mojom blogu.
Teraz prešiel nejaký čas a my sme sa zasa stretli tuto na Birdzi.
NO NIEJE TO OSUD?
Ja si nikoho hľadať iného nebudem.
Mám teba a basta.
Teraz vyklop definíciu zlého birdzáka, aby som Ti mohol ukázať aký si kokot.
Ďakujem
strácam sa mi majster v očiach
ale keby som mala ja do 18r na mieste niektorych z vas,tiez by som s tym nesuhlasila.
ale tak mna sa to uz netyka peace
ako vazne na diskoteky a do klubov zatial nechodim lebo nemozem (hm..rodicia a veci im podobne...) ale zas je uz fakt privela ked sa neskor budem chciet ist niekam zabavit a nebudem moct lebo mam este len 16 pripadne 17 a podla niekoho este stale neskutocne decko..
navyse mam pocit ze cim viac sa zakazuje tym viac sa tie vase "deti" snazia prejst ostatnym cez rozum...nehovorim ze je v poriadku ked sa taki 13,14,15 rocni ozieraju ale zas zakazovat im vsade chodit nic nevyriesi..sadnu si na lavicku pripadne sa niekam zasiju a je po probleme...
hmm a este poznamka na zaver: vazne sa divim, preco sa vsetci "vyvoleni" nas osemnast tvarite ze vy v tom veku ste boli hotove cnosti sme o sebe a nic ste nikdy neskusali..aaano uz to vidim....kedy sa ma clovek naucit co a ako ak nie prave ked je este mlady?