@8 neviem, ja s tym problem nemam. mne sa s camera raw, upravou kriviek, maskami, 'malovanim svetla', lab farbami, kanalmi a s ostrenim pracuje perfektne, nemozem si stazovat.. vysledna fotka je o 100% kontrasnejsia, farebnejsia a ostrejsia a nie je to prehnane.
Bavme sa o legálne dostupnom softvéri, keďže za PSko dáš celkom slušný balík, ktorý sa "len" na úpravu fotiek neoplatí investovať. Ekvivalentom by mohol byť spomenutý GIMP, ale tí, čo moc nemusia linux, budú trocha nadávať na užívateľské prostredie. Keďže najlepšie veci sú zadarmo, odporúčam Picasu. V uživateľsky príjemnom prostredí má celkom slušné funkcie (na to, že je free). Keďže vytváranie panorám spadá tiež do úpravy fotiek, na toto by som odporučil Windows live gallery, ktorý je tiež zadarmo.
@xhtml takych radoby knih a brozuriek mas vsade plno, to nieje dokaz o tom, ze PS je na to spravny nastroj, hoci ma dokonca aj v mene, ze PHOTO.
Nespominam to, ze vsetky tieto "texty" nabadaju ludi na kradnutie softwaru, ako spominal uz @rav0o
Photoshop to sice dokaze, no NIEJE na to primarne urceny, ma trosku vyssie ciele nez len otocit krivku svetla. Celkom ma irituje, ze si ho stiahne kazdy druhy neznagusto, vyklika efekty a je strasne hrdy na to co za grc mu odtial vylezie. Je to zle a to je zlo.
Ludi by trebalo naucit na picassu alebo iphoto, ktore dokazu to iste co ludia pri uprave fotiek potrebuju a nerobia tolko skody. A to som este nespomenul ovela lepsie uzivatelske prostredie a rychlost s akou sa da pracovat, kedze PS je v porovnani s tymto monstrum doslova.
Ale jasne, Photoshop je cool
11@ tvoj nazor.. ale vidim, ze fotosop pouzivaju vsetci profesionalni fotografi (aha, asi nie su profesionali).. vidim to vsade, v eng magazinoch, v telke na discovery, v reklamach na animal planet, atd.. ja ho mam preto, lebo v nom aj rezem grafiku, cize mi druhy program na grafiku netreba, spominane zmeny fotku ozivia, nepokazia
Veru ze hej, Photoshop je na to zbytocny overkill, na kontrasty, orezy, farby, blbosti ti staci Picassa alebo spominane iPhoto. A s iPhotom je aj kopa srandy
Samozrejme, vsetci tu mate Photoshop legalne, vsak?
A GIMP je chujovina...
@xhtml mal som pocit, ze sa tu bavime o FOTKE a nie o grafike.
Keby si aj nejakeho profi fotografa poznal osobne, vsimol by si si ze nemavaju nutkanie svoje fotky opierat v photoshope.
@14 pozri si nejake diskusie na ephoto.sk.. z tych ludi tam nikto netvrdi , ze "photoshop je urceny na trochu ine upravy skor".. skor sa tam docitas, ze photoshop je prave na upravu fotiek najlepsi soft..
pozor, nenutim, nepresadzujem, len tu zase pises somarinky skus sa o tom bavit na inych strankach, kde si ludia 'vymienaju' naozaj dobre fotografie.
Keď už nejaký Photoshop na úpravu fotiek tak Photoshop Lightroom alebo Photoshop Elements...
ja osobne používam zatiaľ Zoner Photo Studio 11 -vyhovuje mi jeho prehľadnosť,ovládateľnosť,editor,prehliadač a je český takže nieje problém z jazykom a nápovedou...
ale takmer jediné na čo používam tieto programy je vyvolávanie z RAW-pri tom si upravím všetko potrebné a viac sa mi väčšinou s tým už hrať nechce...
@19 suhlas, s lightroomom nerobim, ale pocuvam na neho same chvaly.. ale este som nepocul, ze by fotograf, napr. pre discovery alebo national geographic robil fotky v iphoto
Ach, zasa sa budem opakovat, ale @xhtml si chuj, na teba treba tri krat.
1) je rozdiem medzi upravou fotky a graficou upravou
PHOTOSHOP - tento je stvoreny na GRAFICKU upravu, cize urobit kolaz alebo prirobit ti dalsiu hlavu
iPhoto, Picassa, Lightroom, Bridge - su stvorene na FOTOMANIPULACIU (a aj ako katalog), cize vykontrastovat ta, az budes albin.
2) je rozdiel ci robis PROFI foto alebo sa snazis robit "pekne fotky"
profi fotograf VIE fotit, nepotrebuje vacsinou ziadne aftereffekty a ak ano lightroom alebo iphoto mu uplne staci
ale ked robis pekne fotky, tak nemas problem ich zohavit v photoshope, pricom v tvojom ocku "su pekne" a o 100% percent lepsie, no nemaju nic spolocne s originalom. Co je dost smutne, lebo to uz nieje fotka.
3) odporucat PHOTOSHOP ako najvhodnejsi program je kokotina lebo:
- sme na teen portale, teeni nekupuju software, oni ho kradnu
- iphoto, lightroom ich podnecuje sa UCIT FOTIT a nie manipulovat s fotkou (spomenme si na bod 2)
- photoshop ich podnecuje skor experimentovat s ich negustioznostou, vysledny efekt su sracky nie fotka.
- photoshop nieje urceny na fotomanipulaciu, spominany overkill
Dalej, to ze k CS vysla kniha nieje argument, ephoto nieje najlepsi priklad a je mile, ze sa ti v tom dobre striha grafika, mal by si pritom ostat.
@21 videl som viac fotografov(ale ja hovorim o tych naozajstnych, nie o tych co chodia fotit v lete seno a kvietky) pouzivat iPhoto/Lightroom(je to to iste, len iny vyrobca) ako PS
ale každý mam na niečo iné, upravujem minimálne, skôr sa snažím mať dobré svetlo pri fotení, lebo mám len mobil a potom fotí rozmazane, čiže ked je svetlo tak neupravujem skoro nič
@24 19 rocne dieta rozhoduje o tom, ci je fotosop na fotoupravu a nie..
preco s fotosopom (ako aj s bridge, lightroom) robia profesionali.. preco vyslo cez 200 knih o tom, ako vo FOTOSOPE upravit fotku tak alebo onak, pridat farebnost, vyretusovat.. ty si zjedol vsetku mudrost sveta, pretom si od hlavy po paty pomyleny.. blbost sa ti zda normalna a normalna vec zase blbost.. cudak fest ty vole
Adobe Photoshop: Výběry:
"Než budete moci ztmavit oblohu, která je na fotografii příliš jasná, "
Adobe Photoshop: Úpravy barev
"Navíc křivky staví na znalostech, které znali i klasičtí fotografové, a proto profesionálové, kteří přešli na digitální fotografii, mohou využít své dřívější znalosti. Navázání na zkušenosti z fotolaboratoře je možné i díky tomu, že mnohé z principů černobílých fotografií lze přenést i na práci s křivkami u barevných snímků."
Photoshop - výběry, masky a montáž
" Překlad její knihy Photoshop - retušování a korekce digitální fotografie se právem zařadil mezi nejúspěšnější české knihy o Photoshopu"
Adobe Photoshop Retuš, vylepšování a úpravy fotografií
RAW s programem Adobe Photoshop CS:
"první z nich se týká vlastního RAWu – Co je to vlastně „formát“ RAW, jaké výhody, ale i nevýhody přináší digitálním fotografům? Druhá otázka, kterou se autor v knize zabývá, je ryze praktická – Jak a čím soubor RAW efektivně zpracovat, aby bylo možné v maximální míře těžit z výhod, které fotograf může získat, a jak omezit jeho nevýhody na minimum?
"
-----
a takto mozem pokracovat do aleluja.. preco potom tolko ludi upravuje fotografie vo fotosope, ked na to, podla teba, nie je urceny? ty si chalan otoceny o neviem kolko stupnov..
ps. nepresadzujem adobe fotosop, len tvrdim, ze je na upravu fotiek ako stvoreny. suhlasim s nazorom, ze kazdemu sa robi lepsie v inom programe, ale mayo tvrdi, ze fotosop nie je na upravu fotiek
Mayo netvrdil by som ze fotosop na ti primarne nie je urceny alebo ze to nedokaze.
Ten obrazok co si dal, presne vsetky take funkcie ma aj PS. Teraz mi nejde o to vobec protirecit alebo nebodaj tu flamovat, len tak podotykam ze podla mna to iste co spravis v iPhote spravis aj v PS a naopak.
Inak uz je PS CS4 a je brutalny .
A suhlasim JAK SVINA ze fotit treba tak aby uz upravy nebolo treba. Milujem ked mi kamaratka posle fotku ze ju chce upravit a je tam odfotena presne oproti odostretemu oknu
@tryptaminedream ja netvrdim, ze to nedokaze
podla mna je to len nehorazne kontraproduktivne
a uz som si coto nabehal v terene s fotakom(ktory stal viac ako 15tis), ked trebalo veci riesit RYCHLO
PS je zbytocna obluda uplne a nedokaze manazovat fotky.
@43 a frci to aj pod win32? pouzivam vo fotosope len niekolko technik, kde upravim tu, ci onu vec, je to otazka pol minuty - 5 minut, nepotrebujem viac..
@mayo
nejde o to, v čom fotku upravíš, ale ako ju upravíš...Môžeš mať lightroom určený primárne na fotky a môžeš mať aj PSko určené na grafiku ale ak nemáš cit pre farby,kontrast atď. vyjde z toho vždy niečo neestetické.A je jedno či to niekto sfušoval v programe pôvodne určenom na grafiku, alebo v programe na fotky...
ahojte, všetci sa tu bavíte o úprave fotiek všeobecne, ale ja by som sa chcela spýtať konkrétnejšie..nepotrebujem nič viac, len odstrániť nežiaduci lesk..viete mi, prosím, niekto poradiť, ktorý program je na to najlepší?? resp. najlahší?? lebo mám stiahnutý gimp, ale v tom to ide velmi zložito..za odpoveď vopred ďakujem
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
59 komentov
photoshop je urceny na trochu ine upravy skor
a hlavne, fotky by sa mali robit tak, aby ich netrebalo upravovat
svetelnost, kontrast, retus a podobne veci zvladaju lepsie ine programy
napriklad iPhoto, ktory som spominal.
» www.martinus.sk/?uItem=48666...
Nespominam to, ze vsetky tieto "texty" nabadaju ludi na kradnutie softwaru, ako spominal uz @rav0o
Photoshop to sice dokaze, no NIEJE na to primarne urceny, ma trosku vyssie ciele nez len otocit krivku svetla. Celkom ma irituje, ze si ho stiahne kazdy druhy neznagusto, vyklika efekty a je strasne hrdy na to co za grc mu odtial vylezie. Je to zle a to je zlo.
Ludi by trebalo naucit na picassu alebo iphoto, ktore dokazu to iste co ludia pri uprave fotiek potrebuju a nerobia tolko skody. A to som este nespomenul ovela lepsie uzivatelske prostredie a rychlost s akou sa da pracovat, kedze PS je v porovnani s tymto monstrum doslova.
Ale jasne, Photoshop je cool
Tot, moje iPhoto:
Samozrejme, vsetci tu mate Photoshop legalne, vsak?
A GIMP je chujovina...
Inak, Mayo, rovno iPhoto s Mirou?
Keby si aj nejakeho profi fotografa poznal osobne, vsimol by si si ze nemavaju nutkanie svoje fotky opierat v photoshope.
@wheeler no jasne, treba sa pochvalit laskou
pozor, nenutim, nepresadzujem, len tu zase pises somarinky skus sa o tom bavit na inych strankach, kde si ludia 'vymienaju' naozaj dobre fotografie.
ja osobne používam zatiaľ Zoner Photo Studio 11 -vyhovuje mi jeho prehľadnosť,ovládateľnosť,editor,prehliadač a je český takže nieje problém z jazykom a nápovedou...
ale takmer jediné na čo používam tieto programy je vyvolávanie z RAW-pri tom si upravím všetko potrebné a viac sa mi väčšinou s tým už hrať nechce...
grafický editor od fotoeditoru rozoznáš napríklad od takej banality ako je ikonka s červeným očkom
1) je rozdiem medzi upravou fotky a graficou upravou
PHOTOSHOP - tento je stvoreny na GRAFICKU upravu, cize urobit kolaz alebo prirobit ti dalsiu hlavu
iPhoto, Picassa, Lightroom, Bridge - su stvorene na FOTOMANIPULACIU (a aj ako katalog), cize vykontrastovat ta, az budes albin.
2) je rozdiel ci robis PROFI foto alebo sa snazis robit "pekne fotky"
profi fotograf VIE fotit, nepotrebuje vacsinou ziadne aftereffekty a ak ano lightroom alebo iphoto mu uplne staci
ale ked robis pekne fotky, tak nemas problem ich zohavit v photoshope, pricom v tvojom ocku "su pekne" a o 100% percent lepsie, no nemaju nic spolocne s originalom. Co je dost smutne, lebo to uz nieje fotka.
3) odporucat PHOTOSHOP ako najvhodnejsi program je kokotina lebo:
- sme na teen portale, teeni nekupuju software, oni ho kradnu
- iphoto, lightroom ich podnecuje sa UCIT FOTIT a nie manipulovat s fotkou (spomenme si na bod 2)
- photoshop ich podnecuje skor experimentovat s ich negustioznostou, vysledny efekt su sracky nie fotka.
- photoshop nieje urceny na fotomanipulaciu, spominany overkill
Dalej, to ze k CS vysla kniha nieje argument, ephoto nieje najlepsi priklad a je mile, ze sa ti v tom dobre striha grafika, mal by si pritom ostat.
@21 videl som viac fotografov(ale ja hovorim o tych naozajstnych, nie o tych co chodia fotit v lete seno a kvietky) pouzivat iPhoto/Lightroom(je to to iste, len iny vyrobca) ako PS
Dakujem.
ale každý mam na niečo iné, upravujem minimálne, skôr sa snažím mať dobré svetlo pri fotení, lebo mám len mobil a potom fotí rozmazane, čiže ked je svetlo tak neupravujem skoro nič
preco s fotosopom (ako aj s bridge, lightroom) robia profesionali.. preco vyslo cez 200 knih o tom, ako vo FOTOSOPE upravit fotku tak alebo onak, pridat farebnost, vyretusovat.. ty si zjedol vsetku mudrost sveta, pretom si od hlavy po paty pomyleny.. blbost sa ti zda normalna a normalna vec zase blbost.. cudak fest ty vole
Adobe Photoshop: Výběry:
"Než budete moci ztmavit oblohu, která je na fotografii příliš jasná, "
Adobe Photoshop: Úpravy barev
"Navíc křivky staví na znalostech, které znali i klasičtí fotografové, a proto profesionálové, kteří přešli na digitální fotografii, mohou využít své dřívější znalosti. Navázání na zkušenosti z fotolaboratoře je možné i díky tomu, že mnohé z principů černobílých fotografií lze přenést i na práci s křivkami u barevných snímků."
Photoshop - výběry, masky a montáž
" Překlad její knihy Photoshop - retušování a korekce digitální fotografie se právem zařadil mezi nejúspěšnější české knihy o Photoshopu"
Adobe Photoshop Retuš, vylepšování a úpravy fotografií
RAW s programem Adobe Photoshop CS:
"první z nich se týká vlastního RAWu – Co je to vlastně „formát“ RAW, jaké výhody, ale i nevýhody přináší digitálním fotografům? Druhá otázka, kterou se autor v knize zabývá, je ryze praktická – Jak a čím soubor RAW efektivně zpracovat, aby bylo možné v maximální míře těžit z výhod, které fotograf může získat, a jak omezit jeho nevýhody na minimum?
"
-----
a takto mozem pokracovat do aleluja.. preco potom tolko ludi upravuje fotografie vo fotosope, ked na to, podla teba, nie je urceny? ty si chalan otoceny o neviem kolko stupnov..
ps. nepresadzujem adobe fotosop, len tvrdim, ze je na upravu fotiek ako stvoreny. suhlasim s nazorom, ze kazdemu sa robi lepsie v inom programe, ale mayo tvrdi, ze fotosop nie je na upravu fotiek
mayo: ty chuj! nemas pravdu, pribor sa nepouziva na jedenie..
original
po uprave
a ano, pre mna je to klamstvo, fotka sa da odfotit s vyslednym efektom aj bez pocitacovych uprav.
@35 ano da, ale s fotakom od 15 tisic skk vyssie
Ten obrazok co si dal, presne vsetky take funkcie ma aj PS. Teraz mi nejde o to vobec protirecit alebo nebodaj tu flamovat, len tak podotykam ze podla mna to iste co spravis v iPhote spravis aj v PS a naopak.
Inak uz je PS CS4 a je brutalny .
A suhlasim JAK SVINA ze fotit treba tak aby uz upravy nebolo treba. Milujem ked mi kamaratka posle fotku ze ju chce upravit a je tam odfotena presne oproti odostretemu oknu
podla mna je to len nehorazne kontraproduktivne
a uz som si coto nabehal v terene s fotakom(ktory stal viac ako 15tis), ked trebalo veci riesit RYCHLO
PS je zbytocna obluda uplne a nedokaze manazovat fotky.
odporucam xhtml si vyskusat iphoto alebo aperture
@mayo
nejde o to, v čom fotku upravíš, ale ako ju upravíš...Môžeš mať lightroom určený primárne na fotky a môžeš mať aj PSko určené na grafiku ale ak nemáš cit pre farby,kontrast atď. vyjde z toho vždy niečo neestetické.A je jedno či to niekto sfušoval v programe pôvodne určenom na grafiku, alebo v programe na fotky...