Mne áno. Podľa mňa by sa mala jeho spotreba obmedziť. Menej by sa platilo za skladovanie odpadu, menej by bolo neporiadku, a bolo by okolo nás zdravšie...
Jedna vec je zabalit kazdu rit do 7 vrstiev folie, to je isteze mrhanie.
Ale plastove hmoty su jeden z najdolezitejsich ludskych objavov, umoznuju extremne zlacnit produkciu vsetkych moznych vyrobkov a maju ziaducejsie vlastnosti ako prirodne materialy.
@narazuvzdornaa aj atomova energia je dolezity objav, ide skor o to, či ho správne využívame... napríklad oblečenie (s výnimkou topánok) je často úplne zbytočne z plastov, pri obaloch na nápoje (ktoré sú samotné nezdravé) sa s plastami neskutočne plytvá...podla mňa by práveže plasty mali byť zaťažené enviromentálnou daňou (snáď na výnimky ako zdravotné pomôcky a pod)
Áno a veľmi. Najmä plasty, v ktorých je uskladňované jedlo a nápoje, prostredníctvom čoho sa do potravín uvoľňuje veľa škodlivín. Sú neekologické a aj preto sme na tom, čo sa týka zdravia a životného prostredia tak zle. V dnešnej dobe je, bohužiaľ, nemožné vyhnúť sa plastom úplne.
ja plasty velmi uznavam, pokial su kvalitne... vyrobky z nemakcenenych termoplastov sa daju paradne recyklovat. polyetylen je fyziologicky nezavadny, takisto aj mnohe dalsie polymery alebo kopolymery. do papiera sa neda balit vsetko, castokrat sa aj papier potahuje polymerom kvoli lepsim vlastnostiam. sklo je fajn, ale je bohuzial tazke. @7 environmentalna dan je blbost, lebo by to beztak platili vsetci @9 na celom tom prispevku je jedina pravda, a sice ze je nemozne sa plastom vyhnut.. pokial nemas s jedlom v krabicke aj nejaku kyselinu, tak si v pohode. a pokial sa ludia naucia davat plasty do zlteho smetiaka, tak aj z hladiska ekologie budeme v pohode
@neutralnothing prečo by tu daň mali platiť všetci nechápem? keď budú plastové fľaše zdanené, tak tí čo ich nebudú kupovať to nezaplatia...zdá sa mi to celkom jednoduchý spôsob motivovania spotrebiteľa... ani za cigarety neplatia daň tí ktorí ich nekupujú
@pravnik a ine obaly z plastov ako flase nepoznas? preco by mala byt flasa posudzovana inak ako obal od cukrikov, sacku od baleneho chleba alebo pvc, na ktorom mas polozene mrazene kura?
@neutralnothing keď sa trošku poobzeráš na svet okolo seba, tak zistíš že aj taká daň za psa sa platí len za psov, hoci ja viem že existujú aj sliepky, mačky, pdomáce potkany, ovce, kravy a svine...selektívny prístup k daniam nie je nič nezvyčajné, tak snáď už nabudúce budeš vedieť no
@pravnik poucit o daniach nepotrebujem. len hovorim, ze mikrotenovych sackov a takychto veci sa moze spotrebovat (v kg) ovela viac ako flias.. tak preco ta trapia len flase?
@neutralnothing no ale písala si ze dane budeme platiť všetci, čo tak nemusí byť a už vôbec nie v rovnakej miere, takže len som to chcel uzavrieť. Fľaše ma trápia preto, lebo sú najobjemnejšie, najčastejšie sa s nimi stretávam v lesoch, v riekach a dosť sa nimi plytvá... (balí sa do nich čistá voda) ...Ale takisto aj igelitky a textil je dosť na zváženie... nemám nejaké údaje, ale myslím, že tie fľaše fakt tvoria významnú časť odpadu čo sa objemu týka
@pravnik co tak namiesto dani (ktore si myslim, ze nic nevyriesia) riesil tuto situaciu tak, ze by flase boli vratne? v usa to celkom funguje..
ale tak ty si pravnik, mozno s politickymi ambiciami.. tak potom by si mal hladat aj ine alternativy, ako zatazovat obcanov dalsimi danami
ja som pravdepodobne buduci technolog.. dones mi flasu a ja ti z nej nieco ine vyrobim
@neutralnothing tak ci tak, zatazis recyklaciou tie podniky, alebo hocikoho ineho a budu to musiet v konecnom dosledku ludia platiť...keby mal ten plast nejakú reálnu cenu, bezdomovci by ich hneď vyzbierali... problémom je práve to, že je to odpad bez ceny, preto treba ľudí motivovať k nižšej spotrebe...inak ako tým že tomu dáš reálnu cenu, ktorá zohľadňuje všetky dopady na životné prostredie (čo je ťažké vyčísliť ale nie ťažké uvedomiť si) to nejde... alebo ja som nič lepšie nenašiel...
ten vyrobok (pokial ho sam nebudes pouzivat znova) cenu nema. cenu ma vsak material, tak ako v pripade pouzitych kovov.
vratnost flasi spociva v tom, ze najprv si to zaplatis a potom ti vratia, co si zaplatil. teoreticky sa to da zahnat do extremu, napr. 50 centov za flasu. to uz si myslim, ze by chodil vracat kazdy, resp. by sa mozno kupovalo menej balenych vod.
kedze podla teba ten material nema ziadnu cenu, pre recyklacnu spolocnost by mal. dajme tomu, ze spotrebitel nezaplati za recyklaciu ani cent (i ked by centom, mozno dvomi prispiet mohol). netusim, ako by vyzerala ekonomicka bilancia, ale mozem predpokladat, ze recyklaciou by boli schopni vyrabat aj ine vyrobky a boli by schopni sa v podstate sami financovat. samozrejme, je nutne mat kapital a nejaku technologiu, resp. niekde zacat.
este jedna vec, pokial by si narazal na environmentalnu stranku. ziadna vyroba nie je zla, zle byva len spracovanie odpadov, na ktore sa v niektorych priemysloch kladie prilis velky doraz (napr. petrochemia) a v niektorych sa na to zabuda (napr. farmacia).
one man's trash is another man's treasure...
@neutralnothing no ale proste teraz sa to nedeje...kovy sa zbierajú, recyklujú, ale za plast nedostaneš ani fuka ked donešeš do zberne...cielom nie je recyklovať, ale obmedziť odpad...plasty nie sú nič nevyhnutné, najmä čo sa týka tých obalov na nápoje, igelitky a niektoré ďalšie veci kde by to až tak nebolelo
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
Minimalne co sa tyka obalov a nadob tak preferujem sklo, papier, textil
I ked napr v pripade take away kavy mi ten papier vadi, to uz radsej jeden plastovy keep cup ako trilion papierovych jednorazovych
Jedna vec je zabalit kazdu rit do 7 vrstiev folie, to je isteze mrhanie.
Ale plastove hmoty su jeden z najdolezitejsich ludskych objavov, umoznuju extremne zlacnit produkciu vsetkych moznych vyrobkov a maju ziaducejsie vlastnosti ako prirodne materialy.
@7 environmentalna dan je blbost, lebo by to beztak platili vsetci
@9 na celom tom prispevku je jedina pravda, a sice ze je nemozne sa plastom vyhnut.. pokial nemas s jedlom v krabicke aj nejaku kyselinu, tak si v pohode. a pokial sa ludia naucia davat plasty do zlteho smetiaka, tak aj z hladiska ekologie budeme v pohode
ale tak ty si pravnik, mozno s politickymi ambiciami.. tak potom by si mal hladat aj ine alternativy, ako zatazovat obcanov dalsimi danami
ja som pravdepodobne buduci technolog.. dones mi flasu a ja ti z nej nieco ine vyrobim
vratnost flasi spociva v tom, ze najprv si to zaplatis a potom ti vratia, co si zaplatil. teoreticky sa to da zahnat do extremu, napr. 50 centov za flasu. to uz si myslim, ze by chodil vracat kazdy, resp. by sa mozno kupovalo menej balenych vod.
kedze podla teba ten material nema ziadnu cenu, pre recyklacnu spolocnost by mal. dajme tomu, ze spotrebitel nezaplati za recyklaciu ani cent (i ked by centom, mozno dvomi prispiet mohol). netusim, ako by vyzerala ekonomicka bilancia, ale mozem predpokladat, ze recyklaciou by boli schopni vyrabat aj ine vyrobky a boli by schopni sa v podstate sami financovat. samozrejme, je nutne mat kapital a nejaku technologiu, resp. niekde zacat.
este jedna vec, pokial by si narazal na environmentalnu stranku. ziadna vyroba nie je zla, zle byva len spracovanie odpadov, na ktore sa v niektorych priemysloch kladie prilis velky doraz (napr. petrochemia) a v niektorych sa na to zabuda (napr. farmacia).
one man's trash is another man's treasure...
btw. som zvedava, kto ti kupi velku 1,5 litrovu vodu v skle