Idealne napiste aj na zaklade coho davate "ano" alebo "nie" Lebo co ja viem, tak hoci je o tom niekolko studii, tak je aj niekolko studii o tom ako to neexistuje (hlavne kvoli tomu ze sa taketo nieco ani realne neda poriadne na 100% zmerat kedze sa neda brat do uvahy vsetky mozne faktory)
@helloxd Napr. cital som ze u vacsine studii sa sice ukazala "wage gap" medzi muzov a zien na rovnakej pozicii, ale zistilo sa ze sa vobec neberu a ani nedaju uplne brat do uvahy napr : odchod zien na materske, volna ktore si vzali zeny s detmi naviac, viac nadcasov u chlapov, vek, predchadzajuce skusenosti a znalosti
@willbebetter preco by to bolo ubohe? Je to realny naklad pre zamestnavatela, ktory zapocital do ceny prace. Dokonca problem nie je len materska, ale potom aj caste navstevy s deckom u doktora a pod. Ak by sa to otocilo a na materskej by boli prevazne muzi, potom by zamestnavatelia zohladnovali toto riziko prave u nich. Je to cista ekonomicka kalkulacia. Bez toho sa neda podnikat.
K teme. Wage gap existuje, ale kazda seriozna studia zaroven aj povie preco tomu tak je. Muzi vo vseobecnosti viac inklinuju k "veciam" (technicke pozicie) a zeny k praci s ludom. Po tom prvom je momentalne uz par desatroci radovo vacsi dopyt a preto su aj tieto pozicie lepsie platene.
Pri rovnakych poziciach je ale cena prace v zapadnom svete prakticky rovnaka, minus tie hore uvedene rizikove faktory ako materska atd. Dalsim faktorom je, ze muzi castejsie dobrovolne pracuju nadcasy, zatial co zeny preferuju balans medzi pracou a rodinou. Takto sme geneticky naprogramovani, hladat v tom nejaky vykoristovateslky kapitalizmus je padnute na hlavu. Ak by v skutocnosti zeny boli lacnejsie aj po zohladneni vsetkych nakladov, tak by sme boli v stave, ze by zamestnavatelia zamestnavali iba zeny, kedze cielom podnikania je zisk a nie charita a ziaden kapitalista nebude dobrovolne zvysovat naklady ak nemusi.
v praci vidim tie statistiky za Slovensko, za 25+ rokov dozadu a za niekolko stoviek tisic zamestnancov v slovenskom hospodarstve
takze
celkovy wage gap je cca 18 %, tzn. za kazdu tisicku zarobenu muzom, pripada 820 e zarobenych zenou
to je PO OCISTENI od vplyvov materskej dovolenky a samozrejme na ekvivalentnych poziciach v rovnakom odvetvi
v ramci tej istej firmy, ekvivalentnej pozicie a rovnakeho odvetvia, je wage gap okolo 8%, co je podstatne lepsie
(muzi si pytaju vyssie platy, viac bojuju o odmeny, priemerne maju dlhsi pracovny zivot atd..)
a nie som si ista, co sa tu vytahuje chodenie s dietatom k lekarovi, ked OCR sa preplaca but ok
pracujem v IT korporácií, ktorá po celom svete zamestnáva desaťtisíce ľudí (na Slovensku sme len malá pobočka cca 150 ľudí).... minulý rok prišiel mail od generálneho riaditeľa s tým, že si dal spraviť analýzu platov a zistil, že máme wage gap, ktorý sa nedá ospravedlniť, lebo sa skúmali všetky faktory. V maily sa ospravedlnil a vraj od nasledujúceho mesiaca to tak už nebude, aj keď toto zavretie gapu bude mať zlý vplyv na zisk firmy.
keď to bolo u nás, tak prečo by to nemohlo byť inde?
“Chlapi majú vyšší plat za tu istú prácu!!!!!!111!!!!1111!!!!!!!!”
*3 seconds later*
“Chlapov uprednostňujú na pohovoroch a pri obsadzovaní vysokých pozícii!!!!!!!!!!1111!!!!!!”
Nuž, poviem k tomu len toľko, že niektorí ľudia by si hold mali zopakovat základy stredoškolskej ekonómie pred tým, než sa dajú do skúmania komplikovaných fenoménov, akými by wage gap istotne bol, keby existoval.
Resp. Ešte upresnim, že pod wage gapom chápem rozdielne finančne ohodnotenie ekvivalentne vykonanej jednotky prace dodanej za rovnakého rizikového faktoru.
Všetky tieto “...tam a tam ženy zarobia na tej istej pozícii menej (a jebeme na to, že všetky boli 7-detne matky čo strávili v práci nepretržite 8 hodín tak raz za dva roky)... wage gap nie sú.
Ak sa bavíme o rovnakej práci v rovnakej firme, tak podľa mňa to neexistuje. Aspoň sám som si to doteraz nevšimol a to som sa na to zameriaval.
Naopak vidím veľa “výhod” dievčat v zamestnaní, kde jednak (a upozorňujem, že to je moja subjektívna skúsenosť) dievčatá oveľa viac frflú s sťažujú sa na množstvo práce a na spôsob jej rozdeľovania a riešia veci, ktoré chalani vacsinou neriešia, Cize spravidla sa viac prace presunie na tých čo sú ticho.
Potom sú tu aj rôzne prace, ktoré je často treba spraviť tzv. navyše, niekam niečo odviezť napr. autom, alebo niečo preniesť atď. A tu mám znova s argumentom “prečo by som to mala robiť ja, veď to je práca pre chalanov” kde je treba pripomenúť fakt, že aj žena moze hostiť bremená do váhy 15kg a šoférovať im nebráni vobec nic. A tu teda spravidla zniva viac práce pripadá chalanom.
Ale vravím, len moje osobné skúsenosti, nie je to štatistika
Ja na jednej strane priblizne chapem a dokazem si predstavit rozne dovody, preco mozu byt muzi v praci produktivnejsi, ak by sme to mali velmi zjednodusit a zovseobecnit.
Na druhej strane ma strasne stve, ze mi moj sef na pohovore uplne na zaciatku povedal, za by na mojom mieste radsej videl kluka, ale teda dobre... Nakoniec lepsia sikovna holka nez nesikovny kluk. (!!!)
A to makam v praci na plny uvazok + pohotovostve sluzby a prisluzby v rozsahu dalsieho cca 0.4 uvazku (pod tymto si treba predstavit napr. 56 hodin nonostop v praci), plus raz tyzdene po praci utekam do druheho zamestnania. To, ze je nieco proti zakonniku prace, neuspeje, pretoze sa v nasom obore vzdy nasli a najdu cesty, ako ho obist. Takze ked mi uz na konci leta sef hlasi, ze mam 600 hodin nadcasov, s tym ze necerpam dovolenku ani nahradne volno, pretoze nemam kedy, tak si fakt hovorim, ze by som nemala byt len na zaklade zenskeho pohlavia v praci hadzana do jedneho vreca s inymi zenami, napr. s matkami samostatnych deti vo veku zakladnej az strednej skoly, ktore aj ked uz sa nemusia doma starat o batola, chodia si do prace 3x tyzdenne, z toho polovicu casu si beru home office, 5x rocne zostavaju doma s chorymi detmi (ja viem, ze si to nevybrali samy, ale co sa tyka produktivity, tak tu asi nie je o com) a ked su v praci, tak sa este stazuju, kolko toho maju. A ze takych poznam fakt dost.
@helloxd myslim, ze aj tie fakty hovoria, ze je. Ako uplne neuznavam tie statistiky, ktore hovoria, ze zeny zarobia ja neviem o 25% menej, pretoze zvacsa sa to berie ako len z priemerovanie miezd muzov a zien bez dalsich faktorov. Objektivnejsie je brat do uvahy aj spolocnost, poziciu, atd. vid @15 potom tie rozdiely nie su tak markantne, kazdopadne sa dostanes k tomu, ze v priemere to tak je. To neznamena, ze neexistuje firma, kde wage gap neexistuje alebo nie su situacie, kedy je to aj naopak a zena zarobi viac ako muz za to iste, ale v priemere zeny maju o nieco menej nez muzi na vyplatnej paske.
@burn v tom pripade trochu nerozumiem. Lebo cakal by som, ale mozno mam len mylnu predstavu, ze tam budu platy tabulkove, ze tam nejak moc na pohlavi, nezalezi, ale skor ide ja neviem o roky praxe.
@Dwarvax Ano, platy su tabulkove, ale tabulky nie su v kazdej nemocnici striktne dane, ale jedna sa niekedy o platove rozmedzie, takze mozes v ramci jednej triedy zarabat viac ci menej. V CR sa napriklad lisia fakultne nemocnice (spadajuce pod ministerstvo zdravotnuctva) od okresnych, ktore byvaju akciovymi spolocnostami a byvaju spravovane krajmi. Okrem toho je standardnou sucastou nasho platu osobne ohodnotenie, bez ktoreho by takmer nikto snad ani nepracoval (ked nechce po 6 rokoch studia a pri zodpovednosti za ludske zivoty zarabat ako predavacka v supermarkete), a to moze byt individualne nula az desiatky tisic. Takze ano, je tam velky priestor na manevrovanie.
@narazuvzdornaa "a nie som si ista, co sa tu vytahuje chodenie s dietatom k lekarovi, ked OCR sa preplaca but ok"
O to absolutne nejde. Ide o ten docasny vypadok pracovnej sily, ktory moze pre zamestnavatela kludne predstavovat aj stratu niekolko sto, ci tisic eur (aj ked dotycna by za ten cas zarobila len dvacku).
@tommyhot mzda nie je to iste, ako vyprodukovana pridana hodnota
a cas straveny fyzicky v praci tiez nie je to iste, ako vyprodukovana pridana hodnota
uprimne, neviem, ci zamestnavatel zohladnuje alebo nezohladnuje, kto cerpa kolko navstev lekara, pri rozhodovani o odmenovani
ale urobil si doost velky myslienkovy skok, ktory sa mi nezda
. Ani existuje. Sice hovoria, ze by to tak nemalo byt, na druhej strane sa od muza ocakava, ze bude zivitel rodiny, ze bude mat vyssi prijem ako zena. Cize v tomto si dost odporuju.
@narazuvzdornaa co je "vyprodukovana pridana hodnota"? Taky ekonomicky pojem neexistuje, takze neviem na co presne reagujes?
Nezohladnuje to individualne, lebo pokial viem ani nemoze zistovat, ci niekto planuje mat deti, byt na materskej atd a diskriminovat na zaklade toho. Ale urcite to zohladnuje globalne, pravdepodobne nejakou bulharskou konstantou podla priemeru na aktualnom trhu (kazde odvetvie ma ten wage gap iny).
Kazdopadne fakt nedava ziaden ekonomicky zmysel zamestnavat muzov, ak by zenam zamestnavatel vedel za rovnaky vykon zaplatit menej. Ano, moze sa stat, ze nejaky zamestnavatel je bigot a je ochotny sabotovat kvoli tomu svoju ekonomicku situaciu, ale bude to skor vynimka a ak sa to aj deje tak zlyhala ekonomicka kalkulacia.
@tommyhot pridana hodnota na zamestnanca je rozdiel hodnoty zamestnancov vyprodukovanych tovarov/sluzieb (za casovu jednotku) a vstupnych nakladov zamestnavatela (predovsetkym mzdovych) za jednotku casu....
a s druhym odstavcom si dufam robis prdel, ano dajme vsade zeny a budeme mat o 50 % nizsiu pracovnu silu, to sa oplati
@narazuvzdornaa len nerozumiem na co konkretne si tym reagovala? Ja ani nikdy netvrdim, ze mzda = "pridana hodnota zamestnanca". Tvrdim, ze ak zamestnanec nepride do prace a nevyprodukuje nic, tak zamestnavatel pride o potencialny zisk, alebo mu to vytvori rovno stratu. To, ze socialka preplaca OCR nehra v tomto pripade z pohladu zamestnavatela ziadnu rolu.
"ano dajme vsade zeny "
Ak by naklad na zeny bol nizsi ako na muzov a vyprodukovali by rovnaku, alebo vyssiu hodnotu, tak budu uprednostnovane zeny vzdy ked to bude mozne. To je elementarna matematika, a kto tvrdi, ze (by) to tak nerobi(l), tak klame. To, ze by tym stupla nezamestnanost muzov podnikatela nema preco zaujima. To su cisla o ktore sa zaujima stat.
ja cely cas hovorim o Slovensku a o trvalom pracovnom pomere, a v tychto podmienkach sa proste beznemu cloveku nevypocitava, kolko mohol zarobit svojmu zamestnavatelovi, kym bol s deckom u lekara.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
K teme. Wage gap existuje, ale kazda seriozna studia zaroven aj povie preco tomu tak je. Muzi vo vseobecnosti viac inklinuju k "veciam" (technicke pozicie) a zeny k praci s ludom. Po tom prvom je momentalne uz par desatroci radovo vacsi dopyt a preto su aj tieto pozicie lepsie platene.
Pri rovnakych poziciach je ale cena prace v zapadnom svete prakticky rovnaka, minus tie hore uvedene rizikove faktory ako materska atd. Dalsim faktorom je, ze muzi castejsie dobrovolne pracuju nadcasy, zatial co zeny preferuju balans medzi pracou a rodinou. Takto sme geneticky naprogramovani, hladat v tom nejaky vykoristovateslky kapitalizmus je padnute na hlavu. Ak by v skutocnosti zeny boli lacnejsie aj po zohladneni vsetkych nakladov, tak by sme boli v stave, ze by zamestnavatelia zamestnavali iba zeny, kedze cielom podnikania je zisk a nie charita a ziaden kapitalista nebude dobrovolne zvysovat naklady ak nemusi.
v praci vidim tie statistiky za Slovensko, za 25+ rokov dozadu a za niekolko stoviek tisic zamestnancov v slovenskom hospodarstve
takze
celkovy wage gap je cca 18 %, tzn. za kazdu tisicku zarobenu muzom, pripada 820 e zarobenych zenou
to je PO OCISTENI od vplyvov materskej dovolenky a samozrejme na ekvivalentnych poziciach v rovnakom odvetvi
v ramci tej istej firmy, ekvivalentnej pozicie a rovnakeho odvetvia, je wage gap okolo 8%, co je podstatne lepsie
(muzi si pytaju vyssie platy, viac bojuju o odmeny, priemerne maju dlhsi pracovny zivot atd..)
a nie som si ista, co sa tu vytahuje chodenie s dietatom k lekarovi, ked OCR sa preplaca but ok
Netflix má v sérii Explained na to super zameranú epizódu.
keď to bolo u nás, tak prečo by to nemohlo byť inde?
*3 seconds later*
“Chlapov uprednostňujú na pohovoroch a pri obsadzovaní vysokých pozícii!!!!!!!!!!1111!!!!!!”
Nuž, poviem k tomu len toľko, že niektorí ľudia by si hold mali zopakovat základy stredoškolskej ekonómie pred tým, než sa dajú do skúmania komplikovaných fenoménov, akými by wage gap istotne bol, keby existoval.
V mnohych inych krajinach podla mna uz vobec nie.
Všetky tieto “...tam a tam ženy zarobia na tej istej pozícii menej (a jebeme na to, že všetky boli 7-detne matky čo strávili v práci nepretržite 8 hodín tak raz za dva roky)... wage gap nie sú.
Naopak vidím veľa “výhod” dievčat v zamestnaní, kde jednak (a upozorňujem, že to je moja subjektívna skúsenosť) dievčatá oveľa viac frflú s sťažujú sa na množstvo práce a na spôsob jej rozdeľovania a riešia veci, ktoré chalani vacsinou neriešia, Cize spravidla sa viac prace presunie na tých čo sú ticho.
Potom sú tu aj rôzne prace, ktoré je často treba spraviť tzv. navyše, niekam niečo odviezť napr. autom, alebo niečo preniesť atď. A tu mám znova s argumentom “prečo by som to mala robiť ja, veď to je práca pre chalanov” kde je treba pripomenúť fakt, že aj žena moze hostiť bremená do váhy 15kg a šoférovať im nebráni vobec nic. A tu teda spravidla zniva viac práce pripadá chalanom.
Ale vravím, len moje osobné skúsenosti, nie je to štatistika
» www.economist.com/graphic-detail/...
Na druhej strane ma strasne stve, ze mi moj sef na pohovore uplne na zaciatku povedal, za by na mojom mieste radsej videl kluka, ale teda dobre... Nakoniec lepsia sikovna holka nez nesikovny kluk. (!!!)
A to makam v praci na plny uvazok + pohotovostve sluzby a prisluzby v rozsahu dalsieho cca 0.4 uvazku (pod tymto si treba predstavit napr. 56 hodin nonostop v praci), plus raz tyzdene po praci utekam do druheho zamestnania. To, ze je nieco proti zakonniku prace, neuspeje, pretoze sa v nasom obore vzdy nasli a najdu cesty, ako ho obist. Takze ked mi uz na konci leta sef hlasi, ze mam 600 hodin nadcasov, s tym ze necerpam dovolenku ani nahradne volno, pretoze nemam kedy, tak si fakt hovorim, ze by som nemala byt len na zaklade zenskeho pohlavia v praci hadzana do jedneho vreca s inymi zenami, napr. s matkami samostatnych deti vo veku zakladnej az strednej skoly, ktore aj ked uz sa nemusia doma starat o batola, chodia si do prace 3x tyzdenne, z toho polovicu casu si beru home office, 5x rocne zostavaju doma s chorymi detmi (ja viem, ze si to nevybrali samy, ale co sa tyka produktivity, tak tu asi nie je o com) a ked su v praci, tak sa este stazuju, kolko toho maju. A ze takych poznam fakt dost.
cize to nie je ako ze veris na vily?
skor ten zelezobeton
srsly, za chvilu sa niekto opyta ci verime na globalne oteplovanie
toto nie su bajky v ktore sa veri to su fakty
a ak je, tak je to salary negotiation ability gap, a to je cisto osobny problem danych pracovniciek. mali by tento skill trenovat.
O to absolutne nejde. Ide o ten docasny vypadok pracovnej sily, ktory moze pre zamestnavatela kludne predstavovat aj stratu niekolko sto, ci tisic eur (aj ked dotycna by za ten cas zarobila len dvacku).
a cas straveny fyzicky v praci tiez nie je to iste, ako vyprodukovana pridana hodnota
uprimne, neviem, ci zamestnavatel zohladnuje alebo nezohladnuje, kto cerpa kolko navstev lekara, pri rozhodovani o odmenovani
ale urobil si doost velky myslienkovy skok, ktory sa mi nezda
Nezohladnuje to individualne, lebo pokial viem ani nemoze zistovat, ci niekto planuje mat deti, byt na materskej atd a diskriminovat na zaklade toho. Ale urcite to zohladnuje globalne, pravdepodobne nejakou bulharskou konstantou podla priemeru na aktualnom trhu (kazde odvetvie ma ten wage gap iny).
Kazdopadne fakt nedava ziaden ekonomicky zmysel zamestnavat muzov, ak by zenam zamestnavatel vedel za rovnaky vykon zaplatit menej. Ano, moze sa stat, ze nejaky zamestnavatel je bigot a je ochotny sabotovat kvoli tomu svoju ekonomicku situaciu, ale bude to skor vynimka a ak sa to aj deje tak zlyhala ekonomicka kalkulacia.
a s druhym odstavcom si dufam robis prdel, ano dajme vsade zeny a budeme mat o 50 % nizsiu pracovnu silu, to sa oplati
"ano dajme vsade zeny "
Ak by naklad na zeny bol nizsi ako na muzov a vyprodukovali by rovnaku, alebo vyssiu hodnotu, tak budu uprednostnovane zeny vzdy ked to bude mozne. To je elementarna matematika, a kto tvrdi, ze (by) to tak nerobi(l), tak klame. To, ze by tym stupla nezamestnanost muzov podnikatela nema preco zaujima. To su cisla o ktore sa zaujima stat.
ja cely cas hovorim o Slovensku a o trvalom pracovnom pomere, a v tychto podmienkach sa proste beznemu cloveku nevypocitava, kolko mohol zarobit svojmu zamestnavatelovi, kym bol s deckom u lekara.