Veríte, že sa každému všetko vráti? Či už to dobré alebo zlé? Veríte, že každý také aké dá, také aj dostane? Veríte na to, že raz príde na každého? Že nič neostane nepotrestané?
Nie. Je to hlúposť. Človek nie je pupkom vesmíru. Svet sa netočí okolo našej koncepcie správneho a nesprávneho a ešte aj v rámci ľudstva nemáme vyjasnené ani v základných veciach, čo je akože dobré a zlé.
Ale je to fajn spôsob, ako sa slabí môžu uisťovať, že sú na tom lepšie ako silní, keďže sa vytvorila akási morálna rovina, na ktorej môžu mať imaginárne naviac. Prispieva to k sociálnemu zmieru, takže je asi fajn, že si to ľudia myslia.
neviem povedat ano ani nie.
skorej verim v akusi dusevnu rovnovahu - ze cloveku, ktory vykonava dobro, sa sice to dobro od druhych nevrati, ale umrie spokojny, lebo vie, ze pomahal. ovela spokojnejsi ako dajme tomu bohaty clovek bez chrbtovej kosti, ktory si na smrtelnej poseli uvedomi, ze nic okrem penazi po sebe nezanecjal, popripade este nieco znicil. nemyslim si, ze sa nam vratia tie skutky v takej podobe, ako ich robime, ale verim v to, ze ludia, ktori umyselne ublizuju budu v konecnom dosledku trpiet a naopak.
to uz je ale velmi filozoficka tema, pri mojom prispevku ma napadlo nebo a peklo.
nemyslim si, ze nad zemou stoji nejaky dedko a rozhoduje, ze ten pojde do pekla a ten do neba, ale myslim si, ze to bude stav mysle pred smrtou, ktory mozno bude aj pretrvavat. co ja viem raz zistim.
neverím tomu. či už v podobe nejakej karmy alebo po smrti. to sú výmysly. skôr verím v to, že ak človek očakáva dobré veci tak ich naozaj "pritiahne" tým, že bude dobre naladený a bude sa snažiť vo všetkom nájsť to dobré.
asi ako @3
tiez si myslim, ze sa to skor vrati vo forme nejakeho sebauvedomenia ako vo forme konretnych situacii/veci, zoslanych vesmirom alebo cim.
ak samozrejme clovek vobec ma predpoklady k niecomu takemu ako sebauvedomenie a to sebauvedomenie je vlastne vecou osobneho rastu a vobec nesuvisi s karmou, takze vlastne neverim
boze ktovie ci toto dava zmysel co som napisala vobec z tej choroby mi uz dako zmakol mozog
Verím na rovnováhu v prírode a tá jednoducho funguje. Nikomu sa nemusí nazad vrátiť ani to dobré a ani to zlé. Kto posúdi aké to vlastne bolo? No vždy tu rovnováha jednoducho je. Ak napríklad niekto niekomu pomôže tak sa mu to automaticky vrátiť nemusí, no môže sa tento rovnovážny stav objaviť niekde inde vo svete. Možno v tom istom okamihu niekto vyzdravie, niekomu ustúpi bolesť, niekto vyhrá športku, niekto sa narodí. No konkrétnemu darcovi sa tá rovnováha dostať nemusí. Jasné, že to každý z nás očakáva no nemusí sa vám to, čo konáte vrátiť nikdy - no niekde na tejto planéte sa to prejaví určite.
verím, lebo vidím, že sa to postupne všetkým vracia teda tým, čo ublížili mne...a hoci je to dosť dlho po tom, v čase, keď mi je to fakt už úplne ukradnuté, ale aj tak ma to vždy nenormálne poteší
Neverim, ba dokonca som presvedcena, ze to tak nie je. Su ludia, ktorym sa prepecie vsetko. Bezchrbtove hovada, ktorym proste urcite veci nevadia, idu cez mrtvoly a nikdy sa im nic nevrati. A este budu aj presvedceni o svojej pravde.
Mám pocit, že každý si vysvetľuje tú kompenzáciu "odovzdaného dobra" v peniazoch, bohatstve atď ... áno je to dôležité ... ale na druhej strane aj bohatý môže byť morálne "triezvy" človek a nemusel sa k peniazom dostať tak, že ožobračil "polovicu" ľudstva ... samozrejme je to väčšinou výnimka ... ide hlavne o to ako je človek sám so sebou spokojný - či si o sebe myslí, že robí vecí správne s nejakým spoločensko-morálne uznávaným poriadkom ... trebárs: "nerob nikomu to, čo nechceš aby druhí robili Tebe" - možno také základné pravidlo ...
bezne sa mi stava, ze ked niekomu chcem vyjst v ustrety, nenecha ma urobit mu laskavost, ale ked trpnem, nech pre neho nemusim nic, tak ma o to sam poziada...cize ano, clovek druhym ludom sam ukazuje, ako sa k nemu budu spravat...
urcite tym nezijem, ale na minimalne 3 prikladoch v mojom okoli to fungovalo, a velmi kruto.
a podla mna to je jednoduchsie vyjadritelne - co vyzarujes, to pritahujes. jednoducho ked existuje clovek ktory len ublizuje (jeden z tych troch ktorych poznam), neexistuje aby sa to raz neobratilo proti nemu. a aj sa obratilo.
verim tomu ze kazdeho sposob myslenia,mu vytvara cestu v ktorej prave jeho zivot je zavysli od toho ako mysli, teda inak povedane,verim tomu...je to velmi pravdepodobne podla mna
nie, ľudia si tými slovami len kompenzujú neúspech a bolesť z úderov ktoré chcú silou mocou opätovať len nevedia ako/nedokážu to, tak sa obracajú na transcendentálne ktoré to má vrátiť za nich a dať váhy do rovnováhy
a stotožňujem sa s @1 čo je zlé a čo je dobré? Kto určuje normy, morálka? Tá je miestami dosť pochabá a nelegitímna a nevidím žiaden dôvod prečo sa riadim každým aspektom ktorý zahrňuje a ktorý sa všeobecne považuje za kladný aj keď tak v skutočnosti vôbec nemusí byť
záleží od nás ako veci ponímame, či ich vstrebávame ako dobré, zlé ... koniec koncov nemôže aj zo zla prameniť dobrá vec? Kto má na tejto planéte práva rozhodovať čo je a čo nie je zlé?
Asi to je otázka sebauvedomenia a samokontroly, či daný skutok robím s úmyslom poškodiť, či je to amok alebo nežiaduci dôsledok nášho konania
a tiež mi dosť vadí keď ľudia hovoria ten si to zaslúži, dúfam že naňho príde - aké majú právo určovať kto si čo zaslúži keď nevidia do všetkých detailov
keď sa sviňa raz popáli nemusí to vyplývať z toho, že vám pred piatimi rokmi spravil niečo nepekné a toto je odplata ktorú si plne užijete
ale hej ak by existovala len jedna norma, ktorá by napríklad ignorovala všetko ostatné (ako je človek talentovaný, akou inteligenciou disponuje, aký má sociálny život, aký je atraktívny a pod. veci podľa ktorých ľudia ususdzujú čo je a čo nie je spravodlivé pričom nehľadia na všeobecné pozitíva ale zamerajú sa len na jeden zreteľ) a v nej by sa človek mal najlepšie a bola by najideálnejšia, pretože by iné aspekty určujúce úspech a klady neurčovali
tak by sa dalo aj reálne pozerať čo je a čo nie je spravodlivé, lenže tých aspektov čo má a čo človek nemá je mnoho a neexistujú osobitne, ale pretínajú sa do jednotného súcna nesúceho niekoľko z predností
a všeobecne ak sa človek pozrie na populáciu je ťažké povedať (podľa mňa nemožné) kto sa má najlepšie, lebo koncept spravodlivý je dosť abstraktný až povedal by som, neexistujúci
človek je neustále nespokojný s tým čo nemá a to vrhá na pojem spravodlivosť/nespravodlivosť
verím tomu. neprajem nikomu nič zlé, ale práve aj teraz sleduje ako jednej osobe ide naspäť to zlé... ja som nezasiahla nijako. proste len iní ľudia zrazu zisťujú o tej osobe to čo som ja už dávno vedela. ak mám byť uprimná, trochu sa tomu teším. nechcem nikomu nič zlé, ale som na druhej strane rada že to čo ona robí neostane nepotrestané... dúfam že sa poučí...
hm..kto v niečo verí, je v tendencii potom ked sa TO stane - nazvat to - ved som v to veril tak sa to len preukazalo. ked tomu neverí - je v tendencii zase reagovat na to tým istým sposobom - ale ked sa to preukaže ako opačne tvrdenie / bol nachylny to zachytit a dany fakt ho utvrdil v jeho nazorovosti.... (je to asi z dovodu že tzv antenky ktorými prijimame informacie mame naladene viac na prijem veci s ktorými sme nazorovo stotožneny a nie na tie čo to vyvracaju) cize ked niekto napr verí na to že zlo ktore vykonal sa mu vráti - a ma pocit že sa tak deje - ma len možno tendenciu prepojit si každu negativnu udalost s tou myšlienkou - potom sa nečudujem že ked sa to sklbi, nadobudne to dost velkeho rozmeruv danej pocitovosti jedinca a len ho to jedine tzv utvrdi v jeho nazorovosti
V živote sa mu to nemusí vrátiť, ale po smrti je to možné...
Ale všeobecne, kto sa ako správa takých ľudí a tým pádom aj situácie k sebe priťahuje. :letim:
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
56 komentov
Ale je to fajn spôsob, ako sa slabí môžu uisťovať, že sú na tom lepšie ako silní, keďže sa vytvorila akási morálna rovina, na ktorej môžu mať imaginárne naviac. Prispieva to k sociálnemu zmieru, takže je asi fajn, že si to ľudia myslia.
skorej verim v akusi dusevnu rovnovahu - ze cloveku, ktory vykonava dobro, sa sice to dobro od druhych nevrati, ale umrie spokojny, lebo vie, ze pomahal. ovela spokojnejsi ako dajme tomu bohaty clovek bez chrbtovej kosti, ktory si na smrtelnej poseli uvedomi, ze nic okrem penazi po sebe nezanecjal, popripade este nieco znicil. nemyslim si, ze sa nam vratia tie skutky v takej podobe, ako ich robime, ale verim v to, ze ludia, ktori umyselne ublizuju budu v konecnom dosledku trpiet a naopak.
nemyslim si, ze nad zemou stoji nejaky dedko a rozhoduje, ze ten pojde do pekla a ten do neba, ale myslim si, ze to bude stav mysle pred smrtou, ktory mozno bude aj pretrvavat. co ja viem raz zistim.
tiez si myslim, ze sa to skor vrati vo forme nejakeho sebauvedomenia ako vo forme konretnych situacii/veci, zoslanych vesmirom alebo cim.
ak samozrejme clovek vobec ma predpoklady k niecomu takemu ako sebauvedomenie a to sebauvedomenie je vlastne vecou osobneho rastu a vobec nesuvisi s karmou, takze vlastne neverim
boze ktovie ci toto dava zmysel co som napisala vobec z tej choroby mi uz dako zmakol mozog
verím na karmu.
a podla mna to je jednoduchsie vyjadritelne - co vyzarujes, to pritahujes. jednoducho ked existuje clovek ktory len ublizuje (jeden z tych troch ktorych poznam), neexistuje aby sa to raz neobratilo proti nemu. a aj sa obratilo.
a stotožňujem sa s @1 čo je zlé a čo je dobré? Kto určuje normy, morálka? Tá je miestami dosť pochabá a nelegitímna a nevidím žiaden dôvod prečo sa riadim každým aspektom ktorý zahrňuje a ktorý sa všeobecne považuje za kladný aj keď tak v skutočnosti vôbec nemusí byť
záleží od nás ako veci ponímame, či ich vstrebávame ako dobré, zlé ... koniec koncov nemôže aj zo zla prameniť dobrá vec? Kto má na tejto planéte práva rozhodovať čo je a čo nie je zlé?
Asi to je otázka sebauvedomenia a samokontroly, či daný skutok robím s úmyslom poškodiť, či je to amok alebo nežiaduci dôsledok nášho konania
a tiež mi dosť vadí keď ľudia hovoria ten si to zaslúži, dúfam že naňho príde - aké majú právo určovať kto si čo zaslúži keď nevidia do všetkých detailov
keď sa sviňa raz popáli nemusí to vyplývať z toho, že vám pred piatimi rokmi spravil niečo nepekné a toto je odplata ktorú si plne užijete
podľa mňa spravodlivosť a ani jej antonymum neexistuje, ľudia si to vymysleli aby tým vynahrádzali vlastný neuspech
tak by sa dalo aj reálne pozerať čo je a čo nie je spravodlivé, lenže tých aspektov čo má a čo človek nemá je mnoho a neexistujú osobitne, ale pretínajú sa do jednotného súcna nesúceho niekoľko z predností
a všeobecne ak sa človek pozrie na populáciu je ťažké povedať (podľa mňa nemožné) kto sa má najlepšie, lebo koncept spravodlivý je dosť abstraktný až povedal by som, neexistujúci
človek je neustále nespokojný s tým čo nemá a to vrhá na pojem spravodlivosť/nespravodlivosť
Nerozumieš.
A potom je tato otazka zbytocna
soon or later
kto sa mečom bije, mečom umrie. 8)
Dúfam, že to je pravda ale neverim tomu.
Ale všeobecne, kto sa ako správa takých ľudí a tým pádom aj situácie k sebe priťahuje. :letim: