Niekde som čítala že keď človek zomrie tak sa prevtelí do nejakej veci zvieraťa a dokonca i človeka lebo nedokáže prestúpiť na druhú stranu kôli tomu že niečo nestihol že ho niečo trápi alebo niečo chce napraviť.
Ale ja nikde nič netvrdím Mňa len zaujímalo, prečo si myslíš, že je to barlička pre ľudí, ktorí sa nevedia zmieriť so životom.
Je jasné, že živá bytosť na túto odpoveď nikdy nebude vedieť definitívnu odpoveď (a možno ani mŕtvy to nezistí, ktovie); môžeme mať o posmrtnom živote rôzne domnienky a predstavy - no a prečo práve táto je "barlička"?
@alpynus pretože je ľahšie si povedať, že v dnešnom svete sa mám zle, pretože v minulom som sa mal dobre a vykonal som niečo zlé a v tom budúcom sa budem mať možno tiež dobre, ako si priznať, že svet je nespravodlivý a som tu len raz.
podľa mňa v každom pohľade na "život po smrti" je čosi pravdy. ak mám prijať reinkarnáciu, verím, že človek sa dokáže pretransformovať aj do foriem, ktoré na planéte Zem neexistujú, prípadne sa posunúť na vyššiu úroveň, ak je nato pripravený.
Puco, a odkiaľ si prišiel na to, že tí, ktorí majú blízko k tejto teórii, si vravia, že "v dnešnom svete sa mám zle, pretože v minulom som sa mal dobre a vykonal som niečo zlé a v tom budúcom sa budem mať možno tiež dobre"?
A prečo by si mal niekto "priznať", že svet je nespravodlivý a je tu len raz? Veď aj to je len teória (presne ako teória reinkarnácie), či?
Ale verím že duch zostane pripútaný k miestu, ak tu má nejaký nedokončený biznis. A nie, nemá to nič spoločné s tým, že som kedysi pozerávala Ghost Whisperer.
Ničo v takom zmysle...je jasné, že aj ľudia, ktorí veria na reinkarnáciu sú rozdielni. Každý človek zažil nejakú nespravodlivosť, prípadne niečo, čo nevie prekonať, tak sa potom ľahšie uchyľuje k takým názorom.
Môj názor je racionálny, reinkarnácia je iracionálny...no a racionálne názory hýbu svetom..alebo sa mýlim ?
bože čo je na reinkarnácii iracionálne, reinkarnácia je logická, je snáď logické že nemôže byť niečo mimo nás, a my musíme byť všetkým aj tým čím niesme aby sme mohli byť tým čím sme takže raz budeš musieť byť tým ktorému si ublížil alebo vyhonil alebo vylízal, inak by si tieto veci nikdy v živote nemohol byť schopný urobiť. každý si myslí že reinkarnácia je obmedzená na minulé a budúce životy. alebo na línie z ktorej sa človek ako jednotlivec nedostane a každý má svoj prúd, ale tak by to nefungovalo. nieje to obmedzené nijak na čas ani miesto ani na ľudí, takže nabudúce ak budete niekomu rozjebávať ciferník uvedomte si že raz budete musieť byť tým komu ho teraz upravujete.. dík za pozornosť.
@puco90 barlička? ak by som sa mal podopierať práve týmto zistením tak neviem... skôr naopak to že si to uvedomujem by som najradšej zabudol.. nijak ma neteší to že si budem musieť odžiť všetko čo som urobil druhým a to čo oni urobili druhým až kým nezačnú padať kravy na námestí a možno aj potom..
Vôbec si nevysvetlil, čo je to racionalita. S tým, že racionalita je rozumovosť, môžem súhlasiť, pretože v slovníku, ktorý používame, sú to synonymá. Tým si ale vôbec nevysvetlil, čo to tá racionalita (rozumovosť) je.
Inak, tejto vete "Matematika je racionálna, lebo logiky (zmyslami) dokážeš veci v nej vypočítať." som ani trochu neporozumel. Jednak nie je gramaticky správna (logiky) a dvak, aj významovo bude asi nejak pohnutá - počítame zmyslami? A ktorými? Čuchom? Hmatom, zrakom, sluchom či chuťou?
A ak by som sa ťa znovu mohol spýtať, čím si? Si iba telom? Alebo máš aj nejakú dušu, ducha?
A duša je problémom úplne podobným týmto ostatným ...
Každému to môže byť úplne ukradnuté, ale mnohým sa zdá, že o tom treba viesť vážne debaty, samozrejme väčšinou nezaložené na poznatkoch, ale na tom, čo človek považuje (väčšinou na základe ďalších vecí spojených s náboženstvom) za prijateľnejšie zo svojho hľadiska ...
A predpokladám, že to vzniklo preto, lebo sa ľuďom zdalo nechutné pomyslieť na to, že mŕtve telo je v podstate to jediné, čo ostalo po ich blízkych, alebo kvôli niečomu podobnému ...
Prečo si myslíš, že to, čo je transcendentné (prekračujúce zmyslovú skúsenosť, poznanie, zmyslovosť), je iracionálne? Máš na to nejaký dôvod? Opäť prízvukujem, že napr. aj taká matematika je transcendentálna a zrejme je podľa teba racionálna.
A ak si iba fyzické telo, nič viac, tak potom čím myslíš? Prostredníctvom čoho vykonávaš svoju vôľu?
Hoci možno aj v tejto oblasti niekedy budú vyrčené nejaké poznatky, my podľa mňa nemáme žiadne techniky na ich overovanie ...
Debaty o týchto "nadzmyslových" veciach sa teda väčšinou otočia na diskusiu o tom, čo je komu viac sympatické a čo si človek nejakým náhodesapodobajúcim výberom stanovil ako svoj názor, ktorý bude prezentovať ...
Nie je náhodou matematika na rozdiel od spomínaných vecí celá postavená na zmyslovej skúsenosti? ... A samozrejme majúca cieľ riešiť reálne praktické problémy ...
Som na tom nejak podobne. Inak, ak by sme mali byť sebakritický, tak na tieto otázky v konečnom dôsledku máme tiež nejaký názor (približujúci sa k agnosticizmu); a tento náš názor nemá o nič vyššiu hodnotu ako názory iné. Teda to tiež možno nazvať "barličkou".
Ale rád sa zúčastňujem týchto transcendentálnych debát, je zábavné si čítať a spochybňovať pozitívne stanoviská, a najmä tie radikálne (napr. Pucov radikálny materializmus) : )
Och, čo má matematika so zmyslovou skúsenosťou? Vôbec nič. Alebo?
(Matematika sa od ostatných spomínaných "vecí" v tejto diskusii líši tým, že matematika sa nesnaží aplikovať na reálny svet, kým tie ostatné teórie sa snažia popísať reálny svet.)
Inak, možno ani o tom nevieš, ale tvoje vývody sú prinajmenšom rovnako radikálne ako vývody bežného fanatického veriaceho. Si radikálny ateistický materialista a z toho, čo bolo napísané usudzujem, že si o tom rovnako presvedčený (=veriaci), ako aj človek veriaci náboženstvám.
Principiálne niet medzi vami rozdielu. Ty veríš v to, že svet je výlučne materiálnej podstaty (a preto sa snažíš opísať napr. aj vôľu pomocou matérie, čo je imho dosť absurdné), iní veria v to, že svet bol stvorený Bohom,...
Ale však je založená na tom, že jedno jabĺčko a jedno jabĺčko sú dve jabĺčka.
Hoci určite existujú veci, ktoré sa v istom okamihu nepoužívajú na riešenie problémov v praxi, často sa stáva, že takéto veci si uplatnenie nájdu neskôr ...
A matematika rieši problémy reálneho sveta a rieši ich naprosto zjavne ...
Zaujímanie stanoviska k reinkarnácii a pod. toho ale moc nevyrieši ...
Pardon, @51 som napísal ešte prv, než som čítal @50 .
No v podstate platí to isté, čo som tam napísal, len bez toho "ateistický".
Prečo? Lebo si sa pokúšal fenomény z nadzmyslovej oblasti (duša, vôľa,..) vysvetliť pomocou matérie a navyše, máš zrejme pocit, že tvoj výklad je jediný správny - preto som ťa nazval radikálnym materialistom.
> Ale však je založená na tom, že jedno jabĺčko a jedno jabĺčko sú dve jabĺčka.
Ale to, že jabĺčko a jabĺčko sú dve jabĺčka, predsa určite nevieš vďaka zmyslovému poznaniu Ktorý zmysel ti dá informáciu o tom, že sú dve? Sluch, hmat, zrak, chuť, či čuch?
Trochu si sa zrejme nedostatočne zamyslel nad tým, že aký druh poznania dávajú zmysly.
Na zvyšok budem reagovať neskôr, idem kúpiť kvetináč.
Páči sa mi myšlienka reinkarnácie. Z fyzikálneho hľadiska je to vlastne s časti pravda. Z môjho rozloženého tela vyrastie kopa červíkov, baktérií a v neposlednom rade aj rastín. Takže na ňu verím. ... či sa mi prevtelí aj duša?? Tak o tom sa môžme baviť až ked niekto objaví "mimotelnú" dušu.
@tunidlo no tak to práve preto, lebo ho síce nikto nevidel a nedá sa dokázať, no zasa ho uznávajú všetky národy a etniká. Každý národ má nejaké náboženstvo, nijaký národ nebol nikdy ateistický. Čiže je pravdepodobnosť, že ten Boh (teraz nemyslím omáčku okolo toho) naozaj je, a všetky národy ho vycítili. Lebo pokiaľ nie je, tak by bolo zasa dosť smutné, že mnoho ľuidí doňho vkladá nádeje a nič z toho
Ale aj takto ... Predsa viera v boha nehovorí, dokonca ani nenaznačuje existenciu v boha, predsa je jasné, že náboženstvá nevznikajú na zrovna reálnych podkladoch, ale na rôznych mýtoch a s túžbou ukojiť ľudskú túžbu veriť, jednoducho v niečo ...
No, s dušou neviem ako to je, mňa moc nezaujíma, aká podstata a vlastnosti sú jej pripisované, vlastne ma v podstate nezaujíma celá a aj rozprávanie o nej sa mi zdá dosť barličkovité ...
Ale myslím, že tu by bolo možné povedať, že narkoman si dávku dá na základe vlastnej vôle a hoci by si povedal "dosť!", ale to v inej dobe, kdežto v dobe inej si ju proste chce dať, čiže sa jeho vôľa iba mení ...
A iba doplním, že buď teda stvoril vesmír Boh (alebo niečo čo bolo pred vesmírom a z toho vznikol vesmír), alebo Boh je len ilúzia a to prečo sme vznikli momentálne nevie nik, lebo je to niečo podobné, akoby sme psovi chceli vysvetliť prečo 2+2=4...teda že náš ľudský mozog určité veci proste nechápe.
No v každom prípade teda NEVIEM.
Ale Boha medzier odmietam..teda napríklad keď nevieme čo presne slobodná vôľa je a ľudia to hneď zvalia na Boha, že on dáva dušu.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
85 komentov
ale nie v prípade, keď človek niečo nedokončil .. ale vždy
Inak je to pre ľudí, ktorí sa nevedia zmieriť so životom.
Zaujímalo by ma, ako chceš túto "barličku" vyvrátiť. Nech sa páči, rád si to prečítam.
Ty musíš dokázať
To potom môžem povedať, že existuje aj sup všetrt a ty dokáž že nie
Ja nemusím dokazovať nič, ty si napísal pozitívne tvrdenie - že je to barlička pre ľudí, ktorí sa nevedia zmieriť so životom.
Tak svoje slová zdôvodni, ak si želáš, aby mali nejakú hodnotu.
Je to len môj skromný názor a pokiaľ sa ťa to dotklo, tak prepáč, lebo ja rešpektujem aj iné názory
Ale ja nikde nič netvrdím Mňa len zaujímalo, prečo si myslíš, že je to barlička pre ľudí, ktorí sa nevedia zmieriť so životom.
Je jasné, že živá bytosť na túto odpoveď nikdy nebude vedieť definitívnu odpoveď (a možno ani mŕtvy to nezistí, ktovie); môžeme mať o posmrtnom živote rôzne domnienky a predstavy - no a prečo práve táto je "barlička"?
Je to niečo ako droga.
Puco, a odkiaľ si prišiel na to, že tí, ktorí majú blízko k tejto teórii, si vravia, že "v dnešnom svete sa mám zle, pretože v minulom som sa mal dobre a vykonal som niečo zlé a v tom budúcom sa budem mať možno tiež dobre"?
A prečo by si mal niekto "priznať", že svet je nespravodlivý a je tu len raz? Veď aj to je len teória (presne ako teória reinkarnácie), či?
Ale verím že duch zostane pripútaný k miestu, ak tu má nejaký nedokončený biznis. A nie, nemá to nič spoločné s tým, že som kedysi pozerávala Ghost Whisperer.
Ničo v takom zmysle...je jasné, že aj ľudia, ktorí veria na reinkarnáciu sú rozdielni. Každý človek zažil nejakú nespravodlivosť, prípadne niečo, čo nevie prekonať, tak sa potom ľahšie uchyľuje k takým názorom.
Môj názor je racionálny, reinkarnácia je iracionálny...no a racionálne názory hýbu svetom..alebo sa mýlim ?
Prečo by mal byť práve tvoj názor racionálny? A prečo je teória o reinkarnácii iracionálna? To by ma naozaj zaujímalo.
Mimochodom, čo je to vôbec podľa teba "racionalita"?
iracionalita-nadzmyslovosť
Všetko o duchoch a o druhom svete je iracionalita.
Nie sú náhodou slová "racionalita" a "rozumovosť" synonymá?
A čo je to "nadzmyslovosť"? Nie je napr. aj taká matematika nadzmyslová (keďže nepotrebuje zmysly)? Je potom aj matematika iracionálna?
A prečo by malo byť všetko o "duchoch a druhom svete" iracionálne? Inak, a čo si ty? Si len svoje fyzikálne telo? Alebo máš aj nejakú dušu, ducha?
racionalita-rozumovosť
iracionalita-nadzmyslovosť
Ako si vyčítal, že dávam racionalitu a rozumovosť do protikladu ?
Matematika je racionálna, lebo logiky (zmyslami) dokážeš veci v nej vypočítať.
Dušu a ducha si vymyslel človek, keď nevedel ako funguje telo.
@27 patrilo mne?
Vôbec si nevysvetlil, čo je to racionalita. S tým, že racionalita je rozumovosť, môžem súhlasiť, pretože v slovníku, ktorý používame, sú to synonymá. Tým si ale vôbec nevysvetlil, čo to tá racionalita (rozumovosť) je.
Inak, tejto vete "Matematika je racionálna, lebo logiky (zmyslami) dokážeš veci v nej vypočítať." som ani trochu neporozumel. Jednak nie je gramaticky správna (logiky) a dvak, aj významovo bude asi nejak pohnutá - počítame zmyslami? A ktorými? Čuchom? Hmatom, zrakom, sluchom či chuťou?
A ak by som sa ťa znovu mohol spýtať, čím si? Si iba telom? Alebo máš aj nejakú dušu, ducha?
A nie je to ako s bohom? ...
Že hoci existenciu nie je možné vyvrátiť, aj tak je to (povedzme, že v drvivej väčšine prípadov) barlička?
tak alpynus.
Všetko ohľadom náboženstiev, viery, duchov, anjelov, diablov atď je len iracionalizmus. Pokiaľ veríš v reinkarnáciu, veríš logicky aj na ducha a dušu.
Iracionalizmus sa týka najmä nábožentiev a viery a reinkarnácia je tiež len viera.
Proste aby som to zhrnul nevieš to nijako racionálne vysvetliť (ducha, dušu atď)
V tej vete namiesto "zmyslami", malo byť "racionálne",takže sa ospravedlňuje za nedorozumenie.
Prečo by to malo byť ako s bohom? Ok, nejaká spojitosť tu je, ale nie totožnosť.
Tak skús aspoň ty vysvetliť, že prečo by práve táto teória o posmrtnej existencii mala byť práve barličkou ; ) A ktorá potom nie je?
Jednoducho sa mi zdá, že je to podobne ... Podobná, pre laika dosť nezmyselná, otázka, ktorou sa ale kopa laikov zaoberá ...
Ja neviem, ktorá nie je, moc sa v týchto posmrtných teóriách nehýbem
Ani netvrdím, že je nejaká taká, ktorá nie je vo väčšine barličkou ...
Každopádne sa mi javí, že minimálne tie rozšírené sú
Prečo by malo byť náboženstvo (atď.) iracionálne? Pretože si to povedal?
Skús už konečne načrtnúť, že čo je to "racionálnosť", aby sme mohli presne zhodnotiť, že čo racionálne je a čo nie.
A mohol by si sa vyjadriť aj k tej veľmi dôležitej otázke o tvojej podstate. Čím si? Si iba fyzickým telom?
Som veľmi zvedavý na odpoveď.
» sk.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1bo%...
"prostredníctvom ktorého človek transcenduje"
transcendentnosť
» slovnik.azet.sk/preklad/anglick...
No a presný opak iracionalizmu je racionalizmus.
Tak áno, som len fyzickým telom.
Každému to môže byť úplne ukradnuté, ale mnohým sa zdá, že o tom treba viesť vážne debaty, samozrejme väčšinou nezaložené na poznatkoch, ale na tom, čo človek považuje (väčšinou na základe ďalších vecí spojených s náboženstvom) za prijateľnejšie zo svojho hľadiska ...
A predpokladám, že to vzniklo preto, lebo sa ľuďom zdalo nechutné pomyslieť na to, že mŕtve telo je v podstate to jediné, čo ostalo po ich blízkych, alebo kvôli niečomu podobnému ...
Prečo si myslíš, že to, čo je transcendentné (prekračujúce zmyslovú skúsenosť, poznanie, zmyslovosť), je iracionálne? Máš na to nejaký dôvod? Opäť prízvukujem, že napr. aj taká matematika je transcendentálna a zrejme je podľa teba racionálna.
A ak si iba fyzické telo, nič viac, tak potom čím myslíš? Prostredníctvom čoho vykonávaš svoju vôľu?
Matematika je logická, teda racionálna, lebo logicky ti vyjde výsledok...
Myslím mozgom a vôľa je fyzikálno chemický proces v mozgu.
Nejak som nepostrehol, že čo si vlastne chcel tvojimi vstupmi povedať/naznačiť.
Že všetko, čo je za hranicou zmyslového poznania, nám má byť ukradnuté?
Ok, čiže racionálne je to, čo je verifikovateľné (overiteľné)? Hm, znie to dosť použiteľne, i keď to má defekty.
A čím ovplyvňuješ tvoju vôľu (v tvojom slovníku "fyzikálno-chemické procesy v mozgu")?
Práve nad tým sám rozmýšľam
Vlastne v podstate áno ...
Hoci možno aj v tejto oblasti niekedy budú vyrčené nejaké poznatky, my podľa mňa nemáme žiadne techniky na ich overovanie ...
Debaty o týchto "nadzmyslových" veciach sa teda väčšinou otočia na diskusiu o tom, čo je komu viac sympatické a čo si človek nejakým náhodesapodobajúcim výberom stanovil ako svoj názor, ktorý bude prezentovať ...
Nie je náhodou matematika na rozdiel od spomínaných vecí celá postavená na zmyslovej skúsenosti? ... A samozrejme majúca cieľ riešiť reálne praktické problémy ...
Za slobodnú vôľu môže časť mozogu, ktorá ju vytvorila..sú to fyzikálno-chemické procesy.
I keď priznávam, nie je to zasa až tak preskúmané a vysvetlené...no presnejšie pozantky budú mať naši potomkovia.
Som na tom nejak podobne. Inak, ak by sme mali byť sebakritický, tak na tieto otázky v konečnom dôsledku máme tiež nejaký názor (približujúci sa k agnosticizmu); a tento náš názor nemá o nič vyššiu hodnotu ako názory iné. Teda to tiež možno nazvať "barličkou".
Ale rád sa zúčastňujem týchto transcendentálnych debát, je zábavné si čítať a spochybňovať pozitívne stanoviská, a najmä tie radikálne (napr. Pucov radikálny materializmus) : )
Och, čo má matematika so zmyslovou skúsenosťou? Vôbec nič. Alebo?
(Matematika sa od ostatných spomínaných "vecí" v tejto diskusii líši tým, že matematika sa nesnaží aplikovať na reálny svet, kým tie ostatné teórie sa snažia popísať reálny svet.)
To teda má
Agnosticizmus nezaujíma k existencii boha jasné stanovisko, na základe nedostatku poznatkov.
To je niekde úplne inde ako viera napriek nedostatku poznatkov.
Ja taktiež pripúšťam existenciu Boha...u mňa je to 50:50
Nikto nevidel, nikto nedokázal, ale teoreticky je to možné.
No neznášam, keď si niekto vytvára Boha medzier (ako napríklad tá slobodná vôľa)
Inak, možno ani o tom nevieš, ale tvoje vývody sú prinajmenšom rovnako radikálne ako vývody bežného fanatického veriaceho. Si radikálny ateistický materialista a z toho, čo bolo napísané usudzujem, že si o tom rovnako presvedčený (=veriaci), ako aj človek veriaci náboženstvám.
Principiálne niet medzi vami rozdielu. Ty veríš v to, že svet je výlučne materiálnej podstaty (a preto sa snažíš opísať napr. aj vôľu pomocou matérie, čo je imho dosť absurdné), iní veria v to, že svet bol stvorený Bohom,...
Ale však je založená na tom, že jedno jabĺčko a jedno jabĺčko sú dve jabĺčka.
Hoci určite existujú veci, ktoré sa v istom okamihu nepoužívajú na riešenie problémov v praxi, často sa stáva, že takéto veci si uplatnenie nájdu neskôr ...
A matematika rieši problémy reálneho sveta a rieši ich naprosto zjavne ...
Zaujímanie stanoviska k reinkarnácii a pod. toho ale moc nevyrieši ...
Pardon, @51 som napísal ešte prv, než som čítal @50 .
No v podstate platí to isté, čo som tam napísal, len bez toho "ateistický".
Prečo? Lebo si sa pokúšal fenomény z nadzmyslovej oblasti (duša, vôľa,..) vysvetliť pomocou matérie a navyše, máš zrejme pocit, že tvoj výklad je jediný správny - preto som ťa nazval radikálnym materialistom.
A na základe čoho 50:50?
Však v celej tej otázke ide o to, že nie je na základe čoho usudzovať a podobne a ty tomu pripíšeš pravdepodobnosť?
> Ale však je založená na tom, že jedno jabĺčko a jedno jabĺčko sú dve jabĺčka.
Ale to, že jabĺčko a jabĺčko sú dve jabĺčka, predsa určite nevieš vďaka zmyslovému poznaniu Ktorý zmysel ti dá informáciu o tom, že sú dve? Sluch, hmat, zrak, chuť, či čuch?
Trochu si sa zrejme nedostatočne zamyslel nad tým, že aký druh poznania dávajú zmysly.
Na zvyšok budem reagovať neskôr, idem kúpiť kvetináč.
A @57 je odpoveďou na čo? Na moju otázku o pravdepodobnosti?
Ešte raz, ja som sa pýtal, prečo tomu prisudzuješ pravdepodobnosť zrovna 50:50, na základe akých poznatkov, či náznakov?
Informáciu o tom, že jabĺčka sú dve máš povedzme vďaka zraku ...
Ty tie dve jabĺčka vidíš a povieš si, že takýto ich stav sa bude nazývať "dve jabĺčka" ... A tu niekde môže začínať matematika ...
A "dve jabĺčka" môže byť niečo ako matematické označenie stavu v reálnom svete
A prečo 50:50 je na dlho..fakt.
» fidler.blog.sme.sk/c/172124/Slobod...
» fidler.blog.sme.sk/c/172127/Slobod...
Ahaa, dobre, no ja som si to zle prečítal, jasné ...
No ale moja otázka o 50:50 stále stojí ...
A že je to na dlho, tak tomu sa neskutočne čudujem, lebo by som bol býval povedal, že vecí, ktoré ktokoľvek môže o tomto zvážiť je neskutočne málo ...
Ohľadom toho Boha prečo mu dávam šancu je fakt na dlho a bola by z toho ešte dlhšia debata.
Ja sa nepýtam, prečo mu dávaš šancu ...
Ja sa pýtam, prečo to vyjadruješ pravdepodobnosťou práve 50:50 ...
Inak napadla ma jedna vec... pokiaľ je slobodná vôľa naozaj transcendentná, tak ako je možné, že potom existujú závislosti ?
Predsa narkoman si nadarmo hovorí "dosť", keď nemôže, lebo jeho vôľa je oslabená...
A pokiaľ viem, tak dušu by nemalo nič ovplyvniť.
No mňa zaujímalo aj prečo zrovna 50% ...
Ale aj takto ... Predsa viera v boha nehovorí, dokonca ani nenaznačuje existenciu v boha, predsa je jasné, že náboženstvá nevznikajú na zrovna reálnych podkladoch, ale na rôznych mýtoch a s túžbou ukojiť ľudskú túžbu veriť, jednoducho v niečo ...
@puco90
No, s dušou neviem ako to je, mňa moc nezaujíma, aká podstata a vlastnosti sú jej pripisované, vlastne ma v podstate nezaujíma celá a aj rozprávanie o nej sa mi zdá dosť barličkovité ...
Ale myslím, že tu by bolo možné povedať, že narkoman si dávku dá na základe vlastnej vôle a hoci by si povedal "dosť!", ale to v inej dobe, kdežto v dobe inej si ju proste chce dať, čiže sa jeho vôľa iba mení ...
Preto 50:50 lebo ho nikto nevidel, no napriek tomu o ňom hovorí každý národ.
Je jasné, že každé náboženstvo je v podstate mytológia, no možno je to spôsobené tým, že človek je tvorivý tvor a všetko si prikrášli...
Teda tá podstata môže skutočne byť pravdivá.
No v každom prípade teda NEVIEM.
Ale Boha medzier odmietam..teda napríklad keď nevieme čo presne slobodná vôľa je a ľudia to hneď zvalia na Boha, že on dáva dušu.