to, že sú tu už vianoce, skoro za týžden, tak mi napadlo sa vás spýtať, ako vy a vaša rodina poprípade sami (s priatelom) oslavujete vianoce? máte nejaké zvyky, tradície?
no krik pri upratovani, pecenie, varenie, jedenie, odbalovanie, spanie, druhy den nicnerobenie a jedenie a dalsi to iste a potom uz nevnimam, ze boli vianoce ... smutne ja viem
Doteraz tiež ako @1 , ale tento rok budem prvýkrát na Vianoce s mužom a jeho maminkou, takže uvidíme teraz pôjdeme podľa ich tradícií, tak som zvedavá, ešte aj polievka bude úplne iná
od rána sme u babky, pomáhame variť, piecť. stromček je poväčšine už hotový, pri stole je nás 7 pri svetle sviečky, začíname oblátkou s medom, potom sa rozkrojí jablko a rozlúskne orech a nakladá sa kapustnica (bez mäsa, so sušenými slivkami a hríbami) a potom klasika kapor šalát. Od stola môže vstať len jedna osoba počas večere...
Už sa veľmi teším na dovolenku, ako budem pozerať Sám doma a Griswoldovcov Na tradičnú vianočnú večeru - kapustnicu a kapra. Ešte predtým oplátky s cesnakom a medom. Rozkrojenie jablka, aby sme vedeli či budeme zdraví. Každý z neho dostane kúsok. Stromček zdobíme deň predtým.
Tajne dúfam, že sa vyhnem oslavám typu kapor, zemiakový šalát, medovníky a iné jedlá, ktoré mi nechutia a zhonu, kriku a všetkému vlastne ja by som bola úplne najviac šťastná, ak by sme ich neoslavovali
S maminou chystáme okolo 13:00 štedrovečerný stôl a jedlo, okolo 15tej ide ocino po starkú a následne sa spoločne usadíme, papkáme všetky dobroty. Potom si rozdáme darčeky a rozprávame sa tak do cca polnoci, chodia spievajúce deti, ktorým sa rozdávajú peniaze a následne ideme spať.
Nejak takto to prebieha a hrozne to zbožňujem, je to fakt super.
Tak večeriame tak že mamka vybehne niekedy pred šiestou alebo tak von a keď začnú vyzvánať zvony na kostole tak začne klopať 3x, potom ju pustíme dovnútra, pomodlíme sa spoločne všetci, potom si dáme oplátku z medom, medom kríž na čelo, potom si dáme niaké to ovocie a tak, následne hodíme do kútov v kuchyni po jednom orechu. A potom klasicky hríbová polievka a nieký ten šalát z rybou. A potom rozbalovanie darčekov.
oslavujeme Vianoce s priateľkou už štvrtý rok ak sa nemýlim a tak pohodovo. menej toho všetkého je okolo toho ako doma zvyklo byť. ale tak máme stromček, bude aj zemiakový šalát a nejaká ryba. tento rok asi losos, inak mali sme už aj pstruha alebo žraloka darčeky budú tiež, aj pes dostane nejakú hračku (ak stihne doraziť z Ali ) ... mama sľúbila že nám pošle vianočné koláčiky, čiže nemusíme piecť ... a ešte si určite pozrieme nejaké vianočné filmy alebo rozprávky.
@1 v podstate ale mama vresti uz 1.decembra ze vsade je bordel nic nerobim a tak, a ze vianoce su sviatky pokoja a ona sa musi rozculovat no a mi klasicke, kedze sme katolici tak sa pomodlime, jeme cesnak s chlebom aby sme boli zdravi, mame na stole fazulovu polievku, kapustnicu, potom take buchty,file(ktore ja ale nejem), zemiakovy salat, este si pripijeme, dame nejaky kolac a ideme ku stromceku, chvilu posedime v obyvacke popozerame TV a ideme ku babke (hoci minuleho roku sme tuto tradiciu porusili, teraz snad pojdeme)
Pre mna su vianoce o tom byt s rodinou pride babicka (kym zili tak chodil aj dedko a prababka), mamina sestra s rodinou, vsetci spolu sa najeme, porozdavame si darceky, ideme k babke domov a tam sedime a pozerame telku a tak. Nasrat na stres, nasrat na nervy, nakoniec je vsetko aj tak super a strasne sa na to vzdy tesim.
druhy rok budeme mat teraz sami s frajerom a je to najnadhernejsie na svete!!! s rodicmi som bola smutna vzdy to bolo nahovno
a zvyky mame take ze si dame fajne papanie a darceky a tesime sa
No my s frajerom 23. oslavujeme už 9. výročie a možno pôjdeme do bratislavského Montauku ♡ a potom si vymeníme darčeky a na Štedrý deň pôjdem k našim zdobiť stromček, sľúbila som babke, že s ňou pôjdem do kostola, potom s mamou vypražíme kapra a budeme jesť oplátky, jesť kapustnicu, liať olovo, rozbaľovať darčeky a pozerať pri tom Popelku a Pelíšky. A na druhý deň asi príde frajer k nám a aj bratranec so ženou, sesterka s frajerom, ujo s tetou a budeme pri krbe hrať Dostihy a sázky a prekonávať záchvaty smiechu.
No u nás je základom, to že sa všetci stretneme, na večeru príde aj brácha, čo už u nás nebýva, sestra s deťmi, takže je nás habadej a snažíme sa dodržiavaať tradície a najmä sa zamesrať na deti až si to oni užijú, kým ešte veria na Ježiška to má také krásne čaro
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
Este darceky inak ani neoslavujeme 23. jebneme do obyvacky stromcek a hotovo.
Nejak takto to prebieha a hrozne to zbožňujem, je to fakt super.
a zvyky mame take ze si dame fajne papanie a darceky a tesime sa