Neviem ho velmi dobre povedať ale žeby som vyslovene račkovala tak to nie. A nechcem sa to ani naučiť, babka sa ma to snažila učiť ešte keď som bola malá lebo som bola trochu zanedbané decko a nikto to nejak neriešil nikdy takže ho doteraz povedať neviem ale som tak celkom spokojná, je to už súčasť mňa a mám sa tak rada.
Ako dieta som vobec nevedela povedat r, chodila som k logopedicke a naucila som sa. Obaja moji surodenci trosicku rackuju, teda ja vobec nepocujem, ze by rackovali, ale ini ludia vravia, ze ano.
Vyrazne rackovanie sa mi nepaci.
keďže logopedičku som si v detstve predstavovala ako zlú tetu, ktorá po mne v malej tmavej miestnosti bude kričať dokým nepoviem správne "r", tak som sa ho radšej naučila sama...
keď som časom zistila, že to tak vôbec nie je a moji kamoši od nej odchádzajú vysmiati s lízatkom a cukríkmi, celkom som to oľutovala
Viem povedať R, vyslovujem ho dosť výrazne ako Španieli, podľa mňa je to sexy. Račkovanie mi príde dosť taký zabiják. Dúfam že to nikto neberie osobne. Existuje taký ten typ račkovania, ktorý mi nevadí, to je keď človek povie niečo medzi r a l, taká anglická výslovnosť, to skoro ani nepočuť. No vadí mi trocha, keď je to také račkovanie kde hovoria G a úplne najviac zo všetkých mi vadí také račkovanie, kde to znie ako keby kloktali alebo štartovali babetu Neviem prečo, Francúzsky jazyk sa mi páči ale Nemecký nie. Francúzi R vyslovujú podobne ako CH, Nemci však kloktajú sliny, to sa mi nepáči. A inak akože nevadí mi to u priateľov, dokážem si na to nejak zvyknúť aj ked je to trocha rušivé. Vadí mi to však, keď moderátori a redaktori v TV račkujú alebo šušlú. Oni doslova pracujú svojím hlasom, tak nerozumiem, prečo ich vyberajú s rečovou vadou. Nie je to podľa mňa z mojej strany diskriminácia lebo tiež nevezmem človeka, ktorý má zrakovú vadu ako fotografa alebo kardiochirurga a podobne. Poznám osobne ľudí, ktorí ale vyriešili svoj problém s račkovaním po stretávaní sa s logopédom, napríklad moja mamina, ktorá mala také to francúzske R a tiež kamarátka, ktorá mala také americké R. Pomaly bolo vidieť zmeny ked si dávali na to pozor a neskôr si na to úplne zvykli a už nevedia račkovať
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
Ale aj tak to nerobím, ani mi to nijako neprekáža a nie som si istý, či sa to dá vždy naučiť.
Vyrazne rackovanie sa mi nepaci.
keď som časom zistila, že to tak vôbec nie je a moji kamoši od nej odchádzajú vysmiati s lízatkom a cukríkmi, celkom som to oľutovala
Ale štve ma že neviem povedať rrrr
Všetci sú tu taký múdri
A teda, celkovo nemať ktovieako dokonale r je s mojim priezviskom trocha problém