Ahojte chcem sa spýtať, nemáte niekto skúsenosť s vlakmi zadarmo po skončení SŠ? Zmaturovala som a som už aj po zápise na VŠ, čiže mám potvrdenie o návšteve školy no napriek tomu mi ho uznať nechcú, že až v spemtembri mám na vlaky nárok, tak nechápem.
Študentom sa stávaš až od 1. septembra, kedy začína nový školský rok a je úplne jedno, kedy máš zápis. Keďže si skončila strednú a stále prebieha minulý školský rok, tak na ne nárok nemáš (a nebudeš mať ani cez prázdniny po skončení Bc). Bohužiaľ.
@mkamka ďakujem teda za vysvetlenie, len ma prekvapuje, že pokiaľ by som mala pečiatku na ich žiadanke tak je všetko v pohode aj teraz a nie až od 1.9 preto mi to nedáva logiku. Realne by som ten vlak využila možno raz dvakrát ale ide tak trochu aj o princíp toho, že niekde študetkou som napríklad pri električenkách a podobne a inde zrazu nie.
Podľa toho kde a aké máš presviedčacie schopnosti vraj keď si vydupeš to, aby ti dali kartičku na vlaky zadarmo, tak ti ju dajú, len musíš mať potvrdenie o tom
@doyouhearme no jedine asi tak pretože pri troch priehradkách mi povedali traja ľudia tri rôzne verzie prečo mi to nedajú jedna bola že až po 1.9 dalšia bola, že na potvrdení o návšteve školy mám predpokladaný rok ukončenia štúdia a slovo "predpokladaný" tam byť nemôźe a tretia verzia bola, že potrebujem mať ich žiadanku tak neviem no
@doyouhearme nevedela som o ich žiadanke keďźe predtým nič také nechceli a chodiť hore dole do Prahy sa mi naozaj neoplatí kašlať na to, ale naozaj by na zaujímalo ako to v skutočnosti je lebo takto to vyzerá, že naozaj záleží na osobe s ktorou to riešiš
študentom sa stávaš dňom zápisu a nie začiatkom školského roka. Ale čo čakať od zamestnancov ŽSR... za mojich čias som sa s tetulkou na stanici pohádal lebo mi nechcela vydať preukaz na cestovanie so študentskou zľavou... ale treba byť asertívny a zistiť si dopredu podmienky
Tie vlaky zadarmo su take ojeby... Mame ich zadarmo, ale logika je taka, ze ked je vlak vypredany co sa tyka miesteniek, tak platis 3€... Uplna picovina, preco by som mala platit ked si aj tak nesadnem? BULLSHIT
Treba pochopit ze ZSSK (ziadne ZSR omg! ) si moze diktovat pravidla samo, holt, nic s tym nespravime. JE to tak nastavene, ze maturanti najneskor len do 30.6.. S tym zapisom uz neviem ako to je, lebo tato situacia u mna este nenastala, kazdopadne az budes mat ISIC s aktivovanou dopravnou castou, potom to uz mozes vyuzivat urcite
@onetouch ale naco budem kupovat miestenku napr ked sa preveziem len kusok do blizkeho mesta co je asi tak 10 min? Chapes, ze ide o princip... Ak idem iba takto ze naskok tak si sadnem, pretoze taky vlak nebyva plny skoro nikdy... Ale keby idem zo Ziliny do BA tak v pohode, lenze nechapem to rozmyslanie, ze platis 3€ a za co?
@vladqog bez platneho cestovneho listka? Minule som su v BA kupovala listok do Trenčina a povedala mi, ze musim platit 3€ pretoze vlak je vypredany.. Listok bol aktualny.
@rapunzzel ale to nezavisi od miesteniek. Na rychliky je obmedzeny pocet bezplatnych listkov. Ak su vsetky predane, musis si na dany vlak zakupit klasicky studentsky listok. Ale to s miestenkami nic nema, kludne mozu byt miestenky vypredane a bezplatny listok v pohode zozenies.
@vladqog tak ale potom to co je za system? Vlastne potom nemam istotu, ze pojdem zadarmo a toto su akoze vlaky zadarmo? To su az taki nenazrani, ze ani toto nedorzia? Preco to tak je? Nechapem... Toto je fakt uz moc.
No preco asi? Aby sa nestalo ze rychlik pojde 400km obsadeny iba studentmi a dochodcami, ktori idu zadara. Bolo by to skratka nefer voci tym, co si platia. Co na tom nevies pochopit? Teba by nesralo keby ze si platis, ale nemozes ist, lebo ti miesto obsadil niekto kto sa vezie bezplatne? A to si uvedom, ze to plati iba na rychliky, na osobakoch a RExoch je pocet bezplatnych cestovnych listkov neobmedzeny. Tak nebud pohodlna a ked tak si vyzdvihni bezplatny listok s predstihom, aby si mala istotu, ze sa ti este ujde bezplatne miesto, alebo si pockaj na dalsi REx, Zr, Os.
@vladqog somarina. Status studenta ziskavas DNOM ZAPISU. Pri zapise dostanes potvrdenie o studiu, ktore potom odovzdavas napr. na urade prace alebo do zdravotnej poistovne. Na tom potvrdeni je datum zaciatku studia - teda dnom zapisu.
ziadne take ze prveho septembra... kazda skola navyse zacina inak a vacsinou az v polovici septembra, resp. zaciatkom oktobra. 1.9. zacinaju snad iba ZŠ a SŠ
Toto isté som riešil aj ja ... ale ako už bolo spomenuté, nemáme na to nárok cez prázdniny :/ Mám aj potvrdenú žiadanku od ZSSR ale teta pri okienku mi povedala že mi to môže dať až v auguste alebo keď donesiem ISIC. Sama mi hovorila, že ešte nedostali ohľadom toho pokyny, takže majú v tom asi bordel
Čo sa týka toho statusu študenta, študentom sa stávaš až od 1.9, aj na tej žiadanke mám napísané že začiatok štúdia 1.9.2016
Takže teraz cez leto si to budeme musieť platiť, čo je celkom škoda, lebo rád cestujem a rád by som spoznal vyše krajinu, ale no..asi až v septembri
Ináč minule ma napadlo, že keď je toľko odporcov cestovania vlakmi zadarmo, tak po prípadnom zrušení vlakov zadarmo, by mohli ujovia a tety v parlamente vymyslieť, že aspoň cez leto by mohli byť vlaky zadarmo, príp. s výraznou zľavou (napr.75%) - pre tých čo by radi spoznávali Slovensko
@Rapunzzel@22 už od prvého dňa, čo sú vlaky zadarmo bolo povedané, že rýchliky budú mať obmedzenú kapacitu pre ľudí s bezplatným lístkom (ak si niekedy cestovala tými najvyťaženejšími rýchlikmi, tak by si aj mohla chápať prečo...)
okrem toho, na krátku vzdialenosť predsa môžeš použiť RExy alebo osobáky
@obrvonjottr@25 aj ja som študent a už od mája si vlaky platím -.- železnice majú proste stanovené pravidlá, tak sa s tým zmier a nevymýšľaj
(btw, isic ti aj tak bude fungovať až od 1.9.)
@vladqog Ja som absolvoval zápis už trikrát na troch rôznych školách a na každom tlačive je uvedený začiatok štúdia dňom zápisu.
@tangerina
ŽSR majú vlastné pravidlá, ale v zákone je jasne uvedené kedy je osoba študentom. ISIC mne osobne bude fungovať v momente keď mi ho aktivujú na študijnom a odovzdajú do rúk... kľudne aj v auguste. Ale vo vlaku by mi nefungoval aj tak, lebo to nie je slovenský isic
@obrvonjottr mqm za sebou niekolko zapisov na roznych skolach a VZDY kazdeho, kto mal na tlacivach iny datum ako 1.9., posielali do pice. Bolo to tak aj v pripade mojich surodencov, kamaratov atd. A tak isto je to aj s ISICom, plati az od prveho swptembra.
@tangerina ja moc casto necestujem vlakmi, preto som tomu nechapala a prislo mi to trosku vychcane ale diky za vysvetlenie vies mna to vtedy vytocilo, lebo som si dala akurat urobit prezkaz a zrazu ze mam platit...
@vladqog je to otázne niekde tie potvrdenia zo zápisu uznávajú, napríklad na základe zápisu z 18.7.2016 mám študentskú električenku, tiež mám na základe toho dohodu na brigáde, ale železnice to neuznávajú - avšak tiež záleží na osobe za okienkom. Čiže nedá sa povedať jednotne. A isic mám aktívny tiež od 18.7.2016 kedy mi bol na študijnom vydaný a nie až od 1.9.
@vladqog ak to tak je, tak tvoje školy porušujú zákon o vysokých školách č. 175/2008 paragraf 69 odsek 1, ktorý hovorí: Uchádzač prijatý na štúdium (§ 58) sa stáva študentom odo dňa zápisu na štúdium; študent, ktorému bolo štúdium prerušené, sa stáva študentom odo dňa opätovného zápisu na štúdium.
@tangerina vždy si tie spoločnosti mýlim no áno, pre nás mimoslovenských existuje jeden spôsob - samostatná fialová kartička ZSSK študenta, ktorá nahrádza isic s aktivovanou dopravnou časťou.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
36 komentov
ziadne take ze prveho septembra... kazda skola navyse zacina inak a vacsinou az v polovici septembra, resp. zaciatkom oktobra. 1.9. zacinaju snad iba ZŠ a SŠ
Čo sa týka toho statusu študenta, študentom sa stávaš až od 1.9, aj na tej žiadanke mám napísané že začiatok štúdia 1.9.2016
Takže teraz cez leto si to budeme musieť platiť, čo je celkom škoda, lebo rád cestujem a rád by som spoznal vyše krajinu, ale no..asi až v septembri
Ináč minule ma napadlo, že keď je toľko odporcov cestovania vlakmi zadarmo, tak po prípadnom zrušení vlakov zadarmo, by mohli ujovia a tety v parlamente vymyslieť, že aspoň cez leto by mohli byť vlaky zadarmo, príp. s výraznou zľavou (napr.75%) - pre tých čo by radi spoznávali Slovensko
okrem toho, na krátku vzdialenosť predsa môžeš použiť RExy alebo osobáky
@obrvonjottr @25 aj ja som študent a už od mája si vlaky platím -.- železnice majú proste stanovené pravidlá, tak sa s tým zmier a nevymýšľaj
(btw, isic ti aj tak bude fungovať až od 1.9.)
@tangerina
ŽSR majú vlastné pravidlá, ale v zákone je jasne uvedené kedy je osoba študentom. ISIC mne osobne bude fungovať v momente keď mi ho aktivujú na študijnom a odovzdajú do rúk... kľudne aj v auguste. Ale vo vlaku by mi nefungoval aj tak, lebo to nie je slovenský isic
» www.vedatechnika.sk/SK/VedaATechnik...
jaaj, no tak keď nemáš v isicu aktívny čip, tak ich ťažko presvedčíš o tom, že ho máš aktivovaný