Slováci sú treťou najpočetnejšou národnosťou vo Vojvodine. Tvoria absolútnu väčšinu v obci Petrovec (66,42 %) a sú najvýznamnejšou národnosťou v obci Kovačica (41,07 %). Celkovo žije vo Vojvodine 56,637 Slovákov, čo tvorí 2,79 %. Sú potomkami prevažne evanjelických vysťahovalcov z 18. storočia, ktorí sa usadili na úrodnom území, riedko obývanom po spustošení Turkami. Zachovávajú si jazyk i folklórne zvyky svojich predkov. ...zaujimave.
u nas v Hosteli sme mali baby z Vojvodiny a mali brutalnu slovencinu nato, ze dve z nich nikdy na slovensku neboli, prislo mi to sialene, ze niekdo sa v skole uci v jazyku krajiny, ktoru nikdy nenavstivil ...
Nebola som, ale poznám človeka, ktorý sa sem vysťahoval, lebo sa odmietol stať súčasťou etnického násilia. Vedel po slovensky z domu, aj keď je vlastne napoly Čech a napoly Nemec, tá oblasť je veľmi národnostne pestrá.
@fxx presne kvoli tomu istemu, preco v Rumunsku - migracia po 2.sv vojne
Vojvodina je megaprijemna oblast, aj ked ma islo porazit z tej rovinatej krajiny Velmi prijemni a neskutocne pohostinni ludia, zle cesty a sedlacky "velkomestsky" novi sad
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
-
Slováci sú treťou najpočetnejšou národnosťou vo Vojvodine. Tvoria absolútnu väčšinu v obci Petrovec (66,42 %) a sú najvýznamnejšou národnosťou v obci Kovačica (41,07 %). Celkovo žije vo Vojvodine 56,637 Slovákov, čo tvorí 2,79 %. Sú potomkami prevažne evanjelických vysťahovalcov z 18. storočia, ktorí sa usadili na úrodnom území, riedko obývanom po spustošení Turkami. Zachovávajú si jazyk i folklórne zvyky svojich predkov. ...zaujimave.
Exit budúci rok!
Vojvodina je megaprijemna oblast, aj ked ma islo porazit z tej rovinatej krajiny Velmi prijemni a neskutocne pohostinni ludia, zle cesty a sedlacky "velkomestsky" novi sad