Idem do prvého ročníka na VŠ a chcela som sa spýtať akou približnou sumou vám rodičia prispievali/prispievajú mesačne ? (ubytovanie, strava, škola..)ak nie zvládali ste školu aj brigády -myslím hlavne v tých začiatkoch- samozrejme chapem každa vš je iná
ked som chodila na vysku a byvala v byte v prahe, tak mi prispievali 300 eur mesacne
kedze to je na prahu malo, tak som si nasla aj brigadu popri skole. sem asi treba dodat, ze keby som byvala na intraku, tak by to stacilo (ten bol mesacne cca 100 eur? alebo 150? tusim) a zostalo by mi tych 150 na zvysne vyzitie (co si teraz nedokazem predstavit)
a nie, nezvladla som to, bolo toho vela, neviem si predstavit prvy rocnik vysky + half-time brigada (nehovorim, ze ludia to tak nerobia, ale ugh. to je sebatryznenia). bola to otrava a strata casu. po mesiaci v skole som sa odjebala naspat do ba a po par mesiacoch som sa zamestnala
mne tiež cca 300e, na začiatku myslím menej,keď som bola na intráku. Klasické brigády by som nedala časovo kvôli škole,ale vedela som si zarobiť ináč alebo robiť v lete
Ja tak podobne ako @1
Naši mi dávali 350€ (200€ stála izba a 150€ som mala mať akože na zvyšok výdavkov) čož nespĺňalo moje očakávania, resp bola som zvyknutá na iný štandard takže som sa na to tiež vykašľala. Prvácky rozvrh bol tak na hovno, že brigáda prichádzala do úvahy len v sobotu čo by ma určite nespasilo.
Tak som to potom vyriešila externým študiom na inej škole a odvtedy je ultra pohodka.
@laurikaaa normalne ma začínate desiť ale tak verím že to je aj tou prahou a aj naročnejšia škola aj na učenie a financie......ja som planovala si pytat okolo 200- ale idem do tt +brigada
mne platili intrak, co bolo asi 70 eur a mesacne mi davali 100.
Uplne mi to stacilo, nebrigadoval som pocas skoly, len vzdy cez leto a to som si zarobil tak, ze som potom cely rok minal
ja som rok makal, ťahal nadčasy, šetril kde sa dalo, aby som si sám zarobil na štúdium. Takže celé si to platím sám + momentálne pri štúdiu mám ešte part time job a popri ťažkej škole je to fakt záhul, ale žiaľ iná cesta nie je
Prvé 3 roky 70-100€. Cez semester som nebrigádovala, jedine jedno leto, ale mala som sociálne štipko okolo 100€.
Ďalšie 2 roky 50-60€. Jeden som som brigádovala celý, lebo som mala málo školy a tento rok som robila len v letnom semestri, kde toho bolo.
@obrvonjottr a čo študuješ? Lebo mna to o rok tiež čaká, teraz idem do maturitného ročníka a zvažujem, že si dám po škole rok pauzu aby som si tak na štúdium zarobila... Samozrejme, že dám aj prihlášku a skúsim, či ma vezmú, ale potom to bude komplikovanejšie. Tak neviem, uvidíme, čo z toho vzíde.
Ináč dá sa popri medicíne poriešiť brigáda? Aspoň cez prázdniny myslím, len neviem, ako to je na výške s voľnom, lebo aj teraz medici ešte skúškujú...
@kalliopea
informatiku v Brne. Takže voľný čas prakticky nemám. Za ten rok som našetril v práci cez 4000e, takze ak by si studovala niekde na Slovensku, asi by ti podobna ciastka aj stacila na niekolko rokov dopredu.
@kalliopea
V ten rok doma najprv normalne v priemyselnom parku za pasom lebo som to mal blízko a inde práca nebola, navyše dochádzať niekam inam by sa ani neoplatilo. V Brne som si potom našiel part time job už vo svojom odbore pomerne ľahko lebo dopyt po informatikoch je našťastie veľký heh tak držím palec
Nebrigadujem, mesacne dostavam 200 plus mi platia 50 internat..sem-tam ked potrebujem dostanem viac. keby dostavam 100 tak si vystacim so 100, len clovek si uz tazko zvykne.
@kalliopea ano cez prazdniny ak si sikovna a nenechas si skusku na august mas vyse 2mesiace volna cez semester to moc neodporucam ale je to subjektivne
Mesačne mi platia ubytko, na stravu mi dávajú, platia mi telefón a cestovanie (domov/škola) + salinkartu a všetko čo potrebujem do školy.. priemerné je to asi tak 250+€/mesiac
Ale pracujem popri škole na 3/4 úväzok, ale prvý semester by som to moc neodporucala, zvládať sa to určite dá, ale je lepšie si tie prvé tri mesiace zvyknúť
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
kedze to je na prahu malo, tak som si nasla aj brigadu popri skole. sem asi treba dodat, ze keby som byvala na intraku, tak by to stacilo (ten bol mesacne cca 100 eur? alebo 150? tusim) a zostalo by mi tych 150 na zvysne vyzitie (co si teraz nedokazem predstavit)
a nie, nezvladla som to, bolo toho vela, neviem si predstavit prvy rocnik vysky + half-time brigada (nehovorim, ze ludia to tak nerobia, ale ugh. to je sebatryznenia). bola to otrava a strata casu. po mesiaci v skole som sa odjebala naspat do ba a po par mesiacoch som sa zamestnala
Naši mi dávali 350€ (200€ stála izba a 150€ som mala mať akože na zvyšok výdavkov) čož nespĺňalo moje očakávania, resp bola som zvyknutá na iný štandard takže som sa na to tiež vykašľala. Prvácky rozvrh bol tak na hovno, že brigáda prichádzala do úvahy len v sobotu čo by ma určite nespasilo.
Tak som to potom vyriešila externým študiom na inej škole a odvtedy je ultra pohodka.
prvy rocnik som nerobil to ma stala izba 100e na tyzden som dostal 30e, a zaplatili mi treningy a cestu tam a S5.
Druhy rocnik som mal pracu, garzonku a treti rocnik som dochadzal na firemnom aute a mal platene studium zamestnavatelom. (ten jeden den v tyzdni )
Uplne mi to stacilo, nebrigadoval som pocas skoly, len vzdy cez leto a to som si zarobil tak, ze som potom cely rok minal
potom keď som začala pracovať tak už mi nestačilo ani 300 ani 400 ani 500... s jedlom rastie chuť no.
teraz sa vraciam do školy a ešte som financie nepreberala s tatinom, ale nepredpokladám, že by mi išiel dávať viac, takže si asi budem hľadať brigádu.
Ďalšie 2 roky 50-60€. Jeden som som brigádovala celý, lebo som mala málo školy a tento rok som robila len v letnom semestri, kde toho bolo.
Som v BA a výdavky na ubytko+strava+mhd=150€.
Ja som si zarobila 200-400 eur brigadami. Výdavky mám tak, že mimo ubytka z cca 150 viem vyžiť, pokiaľ nie som moc veľa v BA alebo nevýletujem.
Ináč dá sa popri medicíne poriešiť brigáda? Aspoň cez prázdniny myslím, len neviem, ako to je na výške s voľnom, lebo aj teraz medici ešte skúškujú...
informatiku v Brne. Takže voľný čas prakticky nemám. Za ten rok som našetril v práci cez 4000e, takze ak by si studovala niekde na Slovensku, asi by ti podobna ciastka aj stacila na niekolko rokov dopredu.
V ten rok doma najprv normalne v priemyselnom parku za pasom lebo som to mal blízko a inde práca nebola, navyše dochádzať niekam inam by sa ani neoplatilo. V Brne som si potom našiel part time job už vo svojom odbore pomerne ľahko lebo dopyt po informatikoch je našťastie veľký heh tak držím palec