Ahojte. Rozmýšľam nad ďalším štúdiom a to na VŠMU. Lenže v mojom meste taká škola nie je. Preto sa chcem opýtať, či sa to dá študovať externe. Mojím snom je totiž pracovať v divadle. Hocičo, len nie upratovačku. Ak mi niekto vie poradiť, niečo odporuči
Inak preto , ze to nieje v tvojom meste este nemusis srudovat externe ... mozes byvat na intraku alebo niekde ... aa inak skus pozriet nieco na ich WWW. stranke mozno tam bude take co potrebujes ...
Divadlo sa externe študovať nedá. Jedine,žeby si si dala individuálny študijný plán, ale niekedy by si do tej školy jednoducho aj tak chodiť musela. V Blave máš kopec tanečných súborov. Nevidím problém aby si si tam nejaký našla ak by si čo i len trochu chcela.
Aj ten sa dá iba denne. Oni majú pomerne veľa školy a popri tom majú ešte aj povinnú prax v školskom divadle. Neviem si predstaviť ako by sa to dalo študovať externe. Vlastne žiadny odbor zo školy si neviem predstaviť na externej báze, keďže všetko je viac alebo menej časovo náročné a treba popri tom chodiť do divadiel.
@ediit počuj, nevieš mi povedať, aké sú tam prijímačky a kde nájdem enjaké info o tom a popisy??? mne sa ešte páči aj teória a kritika divadelného umenia
@lilta No, že bakalárske máš 6 semetrov- teda 3 roky (akademický rok sa delí na 2 semestre zimný a letný) Magisterské je dva roky. No potom je doktoradské čo, je tretí stupeň štúdia- po magisterskom. To má aj externú formu, ale to je už úplne iný systém, že už pracuješ 3 roky (v ext. forme 3-5 rokov, podľa toho ako stíhaš) na jednej téme a popri tom učíš a raz za dva týždne/mesiac(neviem ako to presne funguje) máš celý deň tématické prednášky.
Prijímačky na manažment máš z ekonómie a podobných záležitostí. Tu si pozri prospekty, tam by malo byť vpodstate všetko info o odboroch: » vsmu.sk/vsmu_df/page25/... Tú študijnú literatúru treba brať s určitou rezervou, že treba ovládať tie veci tak, že máš o tom aspoň trochu páru. Dôležité mať základý prehľad a poznať dôležité pojmy.
@pituska jeej, ďakujem možno to predsa skúsim denne keď už inak to nejde... a čo sa týka tej analýzy napríklad nejakého predstavenia, čo je potrebne k prijímačkam???? to ma ako vyzerať? (na divadelný manažment)
@lilta Na manažment netuším, ako prebiehajú prijímačky, ale keď robíš analýzu inscenácie tak sa treba zamerať na režijnú koncepciu- čo režisér oproti pôvodnému textu zmenil, čo vyzdvihol atď., no a samozrejme herecké výkony, scéna, kostýmy, hudba(ak bola výrazná). Ale na manažmente asi chcú skôr tú organizačnú a propagačnú stránku, než tú analytickú v zmysle umeleckého rozboru inscenácie.
@pituska áno, áno, áno, to som pochopila aj som si tak myslela... manažment ešte vyžadujú analýzu aj organizácie, čo som čítala, napríklad predaj lístkov etc., a čo sa týka praxe počas štúdia, tak to v čom spočíva?
Vo stvrtom rocniku. Myslim si , ze mi to ide celkom dobre. Zaciatky som mala mozno trochu rozpacite, kym som sa zorientovala ako to na skole chodi, ale od druhaku som uz v pohode. Hlavne predmety su dejiny svetoveho a slovenskeho-ceskeho divadla, teoria dramy, potom mame kritiku, analyzu a rozne vyberove predmety, ktore si uz volis podla svojich zaujmov a potrieb ako sa ti paci.
@lilta No už som Bc. Určite všade nejaký čas trvá, kým si na školu a prostredie zvykneš. Už len to, že oproti strednej trvá prednáška/seminár až 90minút a tiež na to, že niekedy sme končili až za tmy apod. Ale to išlo pomerne rýchlo. Tým,že ja som na školu na stúpila po osemročnom gymply tak po prváku som mala menšiu krízu, či som na správnej škole (predmety ma bavili, skôr som pochybovala o svojom "divadelno videní"), ale v druháku sa všetko vykryštalizovalo do tej správnej podoby.
@lilta No jednoducho vedieť odčítať režijnú koncepciu, opísať herecké výkony, scénografiu, kostýmy...jednoducho vidieť v inscenácii aj v samotnej hre niečo viac ako "bežný" laik, ktorý je šťastný už len z toho, že vidí živého herca, ktorého pozná z TV
Podľa toho z akého predmetu, ale sú to zväčša analýzy resp. niečo na spôsob referátu, čo sa robí aj na strednej, len to má vyššiu štylistickú a obsahovú úroveň a väčší rozsah. Nie je to nič strašné. Niekde chcú len nejaké krátke eseje a tak. Pedagóg väčšinou vysvetlí čo chce. Oni chápu, že prvák nedokáže napísať prácu na rovnakej úrovni diplomovej práce piataka.
@lilta To zalezi cisto na pedagogovi akym sposobom vedie hodinu. Ale zvacsa sa to aj prezentuje kedze su to seminarne prace a seminar by mal byt o prezentacii a diskusii, cize prace sa zvyknu bud citat alebo v skratke prerozpravat nahlas a potom niekto(najcastejsie pedagog) povie k tomu par viet a ide sa dalej. Obcas sa stane, ze nie je dostatok casu na prezentaciu, tak sa praca len odovzda, ale to naozaj len ojedinele.
@lilta To vyslovene záleží od predmetu a hlavne rozsahu práce. Niekedy nad pár stranovou seminárkou sedím aj pol dňa a niekedy mi to ide ľahko a mám to aj za hodinu. A keď sa toho nakopí viacej tak sedím za počítačom aj celý deň. ťažko to takto generalizovať, že koľko mi to zaberá času.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
Forma štúdia:
denné bakalárske (6 semestrov); magisterské (4 semestre);
interné doktorandské (6 semestrov), externé (10 semestrov).
toto som našla na stránke, len tomu nechápem...
Prijímačky na manažment máš z ekonómie a podobných záležitostí. Tu si pozri prospekty, tam by malo byť vpodstate všetko info o odboroch: » vsmu.sk/vsmu_df/page25/... Tú študijnú literatúru treba brať s určitou rezervou, že treba ovládať tie veci tak, že máš o tom aspoň trochu páru. Dôležité mať základý prehľad a poznať dôležité pojmy.
Podľa toho z akého predmetu, ale sú to zväčša analýzy resp. niečo na spôsob referátu, čo sa robí aj na strednej, len to má vyššiu štylistickú a obsahovú úroveň a väčší rozsah. Nie je to nič strašné. Niekde chcú len nejaké krátke eseje a tak. Pedagóg väčšinou vysvetlí čo chce. Oni chápu, že prvák nedokáže napísať prácu na rovnakej úrovni diplomovej práce piataka.