Ahojte Chcem sa opýtať na názor tých ktorí do toho trochu vidia. Keby som chcela ísť na herectvo, myslíte že aká je šanca že sa dostanem do SND, alebo do televízie? Je to ťažká škola som počula. V čom? Aké sú platy v priemere? Mám šancu s tým? Aká je
platy v SND sú tipujem, že nahovno. Inak by sa herci nepchali do reklám, dabingu, seriálov atď. aby si vôbec zarobili. Neviem či to raz nehovorila Studenková kdesi v tv, že plat v divadle je blízko minimálnej mzdy. Pokiaľ nie si výrazná osobnosť, tak si myslím, že šanca dostať sa na VŠMU je veľmi malá, ale skúsiť to môžeš
No nenechaj sa odradit pokial je hranie praca,ktora by ta robila radostnou.
Sance dostanes myslim na skole, v studentskom divadle, mozno stretnes nejakych sikovnych spoluziakov,buducich reziserov,kritikov,s nimi nezabudni hodit rec po predstaveniach. A vyuzivaj konkurzy,tam si ta najlahsie niekto vsimne a mozno dostanes angazma do DAB,zo zaciatku mozno len na zaskok,ale mozno aj hned na hlavnu rolu a aj do televizie.
Pozri si urcite stranku katedry herectva a studentskeho divadl L.A.B
@spacebound síce už mierne staré info, ale podľa sesternice (scenáristika) je ťažká hlavne tým že sa musíš naučiť pretvarovať a vyhovovať profesorom a správať sa a myslieť si to čo považujú oni za jediné správne. ale zas ako tak počúvam od ostatných, to je všeobecne charakteristika (prinajmenšom slovenských) vysokých škôl, len pri umení je to obzvlášť absurdné.
Najprv by si mala rozmýšľať či sa dostaneš vôbec na tú školu keď v priemere berú 12 ľudí aj to nie vždy, lebo niekedy povedia, že "nebol kvalitný materiál".. a ľudia čo tam chcú ísť fakt makajú. Kamošky z umeleckej čo tam chcú ísť makajú denne v divadle 6 hodín už od začiatku strednej a kamoška čo chce ísť na výtvarné umenie chodí 4 krát do týždňa na trojhodinovú výtvarku pomimo školy... a keďže sú talentovky vo februári ak nechodíš na UŠ tak tvoje šance sú mizivé sorry
podľa mňa šancu máš a to veľkú keďže sa od nás z gymka jeden chalan dostal a to nechodil na umeleckú ani nič podobné proste bol iba skvelý improvizátor
Ak ideš na VŠMU len z cieľom zamestnať sa v SND tak tak tak ani nemusíš ísť. Po škole budeš rada ak dostaneš šancu akomkoľvek divadle, na SND musíš byť veľmi výrazná. Do telky sa dostaneš ľahšie, ale zrejme budeš musieť začínať v komparze. Platy v divadle rozhodne nie sú vysoké. Tie drahé autá a domy majú za prachy, čo zarobili v seriáloch a dabingoch. Takže ak je tvojou motiváciou študovať všmu pre slávu a peniaze, radšej zmeň záujmy a choď na informatiku.
@pituska nie, mňa to baví ale keď už sa rozhodneš pre takú ráznu vec ísť to aj študovať, tak hádam že sa poinformuješ aj o plate, či si vobec najdeš prácu a tak nie ? och...a sláva ? Slovensko je pre ňu malé...a informatika mi nejde keď už tak.
@synekdocha a ty si bola na tej škole ? aké boli talentové skúšky? zamestnala si sa niekde dobre ? nemala si s tým problém ?
@bloodypunk chcela som zistiť či viem spievať, aby som mohla ísť na tie talentovky. na čo sa tam budem hrabať keď to neviem...och
@spacebound Jasné,k že sa informujem, ale tá forma- Či sa dostaneš do SND...to má byť vrchol divadelníkovej kariéry a nie začiatok. Ak si šikovná tak si prácu nájdeš len je veľmi pravdepodobné, že to nebude zrovna v SND a možno ani v Blave. Platy sú malé všade. Do divadla sa rozhodne nejde pre plat. Samozrejme ak ťa herectvo baví a máš talent tak sa dá uživiť, ale čisto divadlom to nepôjde. Ak by ťa na školu vzali musíš začať makať už tam a snažiť sa chodiť po konkurzoch. Divadlá mladých hercov potrebujú(keďže záujem rozvíjať svoj súbor), len sa netreba orientovať len na Blavu, ale aj východnejšie.
a čo sa práce týka, tak nečakaj nejaké trvalý pracovný pomer, skôr to ide tak sezónne, teda aspoň čo sa TV týka.... lebo napr. seriály sa netočia celý rok.... takže sa ti pokojne môže stať, že aj pol roka nebudeš mať čo robiť
a že vylezieš zo školy a hneď budeš mať mať na stálo prácu (v odbore) by som sa veľmi nenádejala....
takto ti poviem ... ak ta herectvo a veci s tym spojene nebavia, tak tu skolu obid odrovskym oblukom .. ale ak si myslis, ze by ta to bavilo, tak to jednoznacne skus ... pre mna je to na slovensku momentalne jedina potencionalna vysoka skola ... pretoze nic ine studovat, sa samu seba neviem predstavit ... a prijimacky urcite skus ... mozno budes mat stastie a zoberu ta ... a aj tak oni budu chciet aby si robila vsetko tak, ako ti oni povedia ... tak mozno budes mat aj nejaku vyhodu, ze si nechodila na konzervu ... aj ked ...
ale zas ani s konzervatoria tam plno ludi nezoberu ..
@spacebound ehm tak ja tam planujem ist ... teda nie konkretne na herectvo ... a ja proste nemozem robit nieco, co ma nebavi ... a ked ma nieco bavi, tak sa to snazim robit co najlepsie ... aj ked viem, ze milionar zo mna nebude ... ale aspon budem robit to, co chcem .. a pre mna je to to hlavne :- )
@avieabbey no to je aj pre mňa hlavné aby ma to bavilo. lenže je pre mňa hlavné aj to aby som sa uživila. och ...hlúpe slovensko....tu je ťažké robiť niečo čo ťa baví a mať aj na jedlo pri tom ....a na čo teda ? myslím tú školu ako fakultu
@spacebound .. ale tak to ber .. proste ak budes v tom dobra, tak sa uzivis ... ale zas cojaviem ... podla mna v tejto dobe s nijakou pracou nejako extre nezarobis ... a toto by ta aspon naplnalo ... ehm na hudobnu ... na gitaru :- )
@avieabbey tak tam presne je moj bratranec. hovorí že je to hroooooooooooozne ťažké, len tak čo mi spomínal že napr. musí počúvať 8 hodín opery doma a tak. a vybral si ho na ten výmenný pobyt jeden holandský gitarista čo si vyberá 1 za rok z celého sveta takže talent má len je z chudobných pomerov na všetko musel drieť sám po brigádach a chce to prerušiť mal ísť do 4táku že je to ťažké, že radšej ide učiť na ZUŠku :/ takže veľa šťastia ak sa teda na to dáš
@spacebound ou toto vazne? ... tak teraz si ma ako uprimne ze vazne vystrasila tymto ... wau ... ale to s tym gitaristom holandskym mu riadne zavidim teda ... ale tak som si ista, ze budem musiet vela makat aby to vyslo nejak ... ale skusim to teda :- )
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
36 komentov
Sance dostanes myslim na skole, v studentskom divadle, mozno stretnes nejakych sikovnych spoluziakov,buducich reziserov,kritikov,s nimi nezabudni hodit rec po predstaveniach. A vyuzivaj konkurzy,tam si ta najlahsie niekto vsimne a mozno dostanes angazma do DAB,zo zaciatku mozno len na zaskok,ale mozno aj hned na hlavnu rolu a aj do televizie.
Pozri si urcite stranku katedry herectva a studentskeho divadl L.A.B
Z maturitnych by som si dala este dejepis.
inaaak teraz v Paneláku hrá jedna baba z všmu... takže sa to dá
veď nech skúsi, možno bude mať šťastie
@synekdocha ako vieš ?
však preto sú tam talentové skúšky
@synekdocha a ty si bola na tej škole ? aké boli talentové skúšky? zamestnala si sa niekde dobre ? nemala si s tým problém ?
@bloodypunk chcela som zistiť či viem spievať, aby som mohla ísť na tie talentovky. na čo sa tam budem hrabať keď to neviem...och
a čo sa práce týka, tak nečakaj nejaké trvalý pracovný pomer, skôr to ide tak sezónne, teda aspoň čo sa TV týka.... lebo napr. seriály sa netočia celý rok.... takže sa ti pokojne môže stať, že aj pol roka nebudeš mať čo robiť
a že vylezieš zo školy a hneď budeš mať mať na stálo prácu (v odbore) by som sa veľmi nenádejala....
ale zas ani s konzervatoria tam plno ludi nezoberu ..