Vtáky nespievajú preto, že by mali nejaký hudobný sluch. Väčšina druhov má svoj vlastný hlasový prejav, ktorý tvorí séria zvukov s určitým rytmom a štruktúrou. Spievanie vlastne spôsobuje spevavý orgán – syrinx, ktorý sa nachádza v priedušnici. Zvuk vzniká tak, že prúdiaci vzduch rozochvieva jeho membránu. Vták ovláda syrinx svalmi a tým vznikajú rôzne zvuky, ktoré my považujeme za vtáčí spev. Spievanie vtákov počas dňa je znakom teritoriálneho správania, jednoducho si tak vymedzujú svoje územie. Vtáčí spev však počuť aj v noci. Vtedy samce intenzívnymi zvukmi lákajú svoje družky. U niektorých druhov sa mladé vtáky musia naučiť spievať počúvaním dospelých, iné majú túto schopnosť vrodenú, takže spievať vedia aj vtedy, ak spev svojho druhu v živote nepočuli.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
ja bývam pri hore, ja viem, čo to je vtáčí spev o piatej ráno a je to príjemné, lepšie ako havkanie
P.S. ešte tu ma niekto nejaky problém?
A cvirikaju preto,lebo ma chcu zebudit mrchy!!