ja totiz strasne dufam ze tato tradicia je uz mrtva. ale nerozpravam sa s ludmi, tak neviem, ako to chodi u ostatnych jedincov, ci sa niekto proste vyberie na velkonocny pondelok von sibat
u nás sa pre deti vždy sladkosti dostávali tak, že sa hľadali poschovávané vajíčka neškodná tradícia, milá, pobehajú si po čerstvom vzduchu a všetci spokojní
Osobne sibat uz nechodievam zo 15 rokov, ale ako tradicia mi to pride pekna. Patri to k nasim zvykom a som velmi rad, ze na dedinach sa to stale drzi aj s krojmi, apod.
ja som patriotka, ja som za tradicie a myslím, že tieto krasne veci by sa mali zachovavať.
dnes som to uplne nečakala, ale bola som obliata asi tak, akoby prišli hasiči
Včera sme sa o tom rozprávali s priateľovymi rodicmi a strykovcami, že už sa to vytráca.. Hlavne vo väčších mestách.. V mojom rodnom meste napríklad ešte stále chodia niektorí chlapci v krojoch za babami.. A priateľ musel ísť len "vysibat" jeho babku, lebo minulý rok sa urazila, že neprišiel a mňa oblial ráno,,, tak som potom aj ja jeho.
Ja hlavne nerozumiem
Je množstvo neškodných tradícií, ktoré sa v posledných desaťročiach vytratili a nikoho to neserie
Ale ak sa niekto ohradí voči Veľkej noci, tak hneď je to katastrofa, lebo tradície
Veľmi rada vymením toto napríklad za to, že sa všetci vo februári či kedy dogabú a prejdú sa tak po ulici
Keby len vysibana, tak som rada. Miesto toho cela mokra a mam znicene knihy, ktore teraz tak lahko nezozeniem a potrebujem ich... Podla mna ten zvyk sam o sebe nie je az tak zly, ale niektori ho praktizuju drasticky ako cisti idioti.
@hoperpohroma neviem, kde si to videla, ale nehadam sa, toto uz je trosku extrem, ale takto by sme mohli zakazovat polovicu veci. Ja hovorim o normalnej Velkej noci, kde sa v krojoch dievca vyvedie pred dom, obleje sa vedrami vody, vysibe, navonavkuje, atd. Patri to k najvyznamnejsim nasim tradiciam a ozaj nevidim dovod na to, aby sme sa ich vzdavali.
@thinkaboutjustice si predstav, že by toto robili tebe, každoročne, bez ohľadu na počasie vonku, ty sa máš tváriť, že ťa to teší a ešte dotyčným za to aj zaplatiť. Ktovie, ako by si hovoril potom
@thinkaboutjustice zakazovať ich nemusíme, ale podľa mňa by každý jednotlivec mal rešpektovať ľudí, ktorým takéto tradície nevonaju a neoblievať a nešibať ich nasilu len preto, že je to "tradícia"
@mielikki pozri sa, ja uplne rozumiem tomu, ze zeny to beru inak, predsa len vy ste tie obete a nie my Nemusis sa tvarit, ze ta to tesi, jednoducho tento sviatok a zvyky okolo neho mozes ignorovat pokial ta to obtazuje. Na dedinach to ale vacsinou beru inak a maju to spojene prave s povodnou tradiciou
@thinkaboutjustice ja napríklad mám šťastie, že buď ma to obíde úplne, alebo to schytám len symbolicky
To ale neznamená, že neviem súcitiť s tými, ktoré ozaj nemajú na výber
Ale inak.. Priateľova mama včera povedala, že keď bude mať vnúčatá, tak im bude schovávať vajíčka po záhrade ako. Učiteľke v materskej škôlke, sa jej tento zvyk americký páči
@thinkaboutjustice to je to, ze mozno samotna podstata nie je mienena zle, ale to, ako to niektori ludia realizuju, je zle. a prejde im to, lebo "velka noc" a "tradicia". este generacia mojich rodicov bola casto oblievana proti voli, niekedy aj vyslahana korbacom. nebolo to tak, ze nasprejujem trosku vonavky, zeny sa obliekali kyblami, alebo ich hadzali do vane. a to v aprili nie je vzdy teplo. a kedze moja mama je z okolia BA, tak verim, ze inde, trochu dalej, to tak stale funguje. a nasilie a sibanie proti voli by sa nemalo ignorovat len preto, ze je to tradicia. ked das niekomu kladivo, vsetko je klinec - preto sa mi to nepaci. to, ze mas rozumnych kamosov a netyraju zeny, neznamena, ze vsetci su rozumni.
@thinkaboutjustice tak ako neviem, mne moja babka rozpravala, kolko dievcat poumieralo u nich v dedine za jej mladych cias po Velkej noci na zapal pluc, cize pecka vec, no
a hlavne to uz nie je tradicia, ked sa to robi iba kvoli prachom, kedysi sa to robilo za kus sunky, klobasy a poldeci
@hoperpohroma@kakofonicka
to, ze niektori to zenu az do extremov, je bohuzial pravda, ja som skor opisoval normalnu situaciu, kde sa dievca vytiahne pred dom, obleje sa kyblom nech sa v dome neznici polovica veci, normalne sa vysibe a navonavkuje, odmeni kupacov malovanym vajickom/stuzkou, pripadne pozve dnu na poharik a tak. Hovorim o ludoch s vyvinutym mozgom a nie tych, co sa brania tym, ze je tradicia a moze sa tym padom vsetko. Verim, ze tych normalnych jedincov je stale vacsina
@thinkaboutjustice keby ma niekto obleje kyblom, odchadzal by minimalne s monoklom. este by chcel vajicko? aby on nemal o vajco menej. na tom nie je nic normalne.
Inak neviem odkial to maju, ze musia dat tym deckam peniaze. Ja som mojim kamaratom, spoluziakom, bratrancom davala vyfuknute, ozdobene vajicka.
Ked som bola 2 roky v tadzikistane (na vychode) , tak som bola rada, ze ma obliali kolegovci
@hoperpohroma ved ako som pisal, pokial ti to je takto proti srsti, tak kazdy normalny by to mal respektovat a vynechat ta z toho. Ale predpokladam, ze takyto problem nemavas, zijes v Bratislave a nemyslim, ze v dnesnej dobe je to tam az takto "tradicne" oslavovane
Som vedel ze sa na toto zacnes stazovat sak to nemusi byt take ako pises ze obliat kyblom a zmlatit do krvi ale tradicia je to pekna ak sa to robi civilizovane trosku a zas niekomu sa to paci aj tak nasilne tak takym zenam by malo byt dopriate co chcu no a u tych co to nechcu len tak symbolicky
@thinkaboutjustice a aký je podľa teba zmysel tejto tradície ? Alebo v čom je to akože pekné, že chceš aby sa to zachovalo ?
.
K fóru:
Ako my máme aspoň ako tak šťastie že sa dievčatá obliekajú vodou ale v Čechách napr. je to fuckt o tom že tie dievčatá vyslovene strieskajú šibači jak sa dá.
A nevidím v tom fuckt žiadny význam, akurat mi to príde ako nejaký patriarchálny vymýsel na pohonenie si ega alebo čo.
Je mi zle.
Tradície sú krásne, keď majú zmysel. Táto to ale určite nie je a dúfam ( tak ako aj 99,9% žien ) že čo najskôr zanikne.
Btw a myslím že už aj ten väčšinový názor žien, že sú proti tomu svedčí o tom ako je táto tradícia “strašne super”
@superpinkhero pokial viem, tak cela tato tradicia suvisi s vitanim jari a oblievacka/sibacka s tym, aby sa vam vyhybali choroby a boli ste zdrave. Co kazdopadne z logickeho uhla pohladu je pravdaze hlupost, ale bol to povodny zmysel tusim. Paci sa mi celkovo atmosfera okolo Velkej noci v miestach, kde sa to vykonava tradicne a nie komercne ako v mestach a, samozrejme, v rozumnych medziach a nie ako pohroma pisala, ze za kazdu cenu proste dodrzat tradiciu a vobec nehladiet na zenu. Navyse si myslim, ze aj tradicie ciastocne prispievaju k budovaniu nejakej narodnej hrdosti a identity, a to som neveril, ze sem pisem ja, co sa absolutne za patriota nepovazujem Sam som velku noc nikdy neoslavoval tymto tradicnym stylom, ale uz tym mestskym, kde som si zobral vodnu pistol, korbac a vonavku a isiel som s otcom pobehat rodinu, kde som dostal od starsej generacie stuzku an korbac spociatku a potom bud peniaze alebo nejaku sladkost. Ale ano, rozumiem, ze vam zenam to prekaza, a preto som nikdy nechodil tam, kde to nemali rady. Ale uvazovanim nad zmyslom jednotlivych sviatkov by sme pomaly mohli rusit uz aj Vianoce, kedze povodny zmysel sa uz skoro uplne vytratil a 90% populacie to oslavuje len ako komercnu frasku, kde su vsetci nuteni v strese zhanat zbytocne darceky a prezierat sa do nemoty
Nedodrziavam tieto tradicie. Navstivit rodinu, znamych a kamaratky sa da aj bez zbytocnej vody a picovin okolo toho.
Dnesok travim sam na byte a pozeram Simpsonovcov, tlacim do havy kolace a je mi fajn.
@thinkaboutjustice čiže si si vlastne plne vedomý nezmyselnosti tohto zvyku, jeho degradácie a aj neférovosti toho, že takmer žiadna zo žien s týmto nesúhlasí (a aj napriek tomu sa im to deje) ale aj napriek tomuto všetkému si veľmi rád, že sa to stále drží.
je to zábava primitívnych ľudí, zmlátiť ženu a potom sa ešte opiť... také slovenské. A ešte to nazvať tradíciou, na ktorú sú ľudia hrdí? som rád, že sa to vytráca.
Mal som v škole takých sedlákov, ktorí to samozrejme zastávali a praktizovali a bol to jeden z každotýždenných dôvodov, prečo sa sťať.
Nechom sibat uz velmi dlho. Naposledy som bol snad ako 12 rocny. Prestal som s tym snad kvoli tomu, ze som sa pri tom citil divne, vnimal som to skor ako nieco pre deti. Potom som este par rokov, cca 2-3 chodil akoby po navstevach, bez tych veci, ktore k Velkej noci patria. Proste len z nejakej slusnosti, tak nejak som vedel, ze cakaju, ze niekto pride, tak som teda dorazil a aspon sme sa chvilu videli, porozpravali. Potom som sekol aj s tym. Dnes to ale vnimam ako milu vec, ak sa veci robia s citom a nie je to proti nikoho voli. Nemusi to byt nutne spojene s nasilim a alkoholom - u mna napriklad nikdy nebolo a ani v mojom okoli nie. Ked sa to robi normalne, s citom a cielom je skor stretnutie, mozno trochu srandy a spontannosti, bez toho aby sme tomu druhemu z toho spravili traumu, preco nie. V takejto forme si to viem predstavit aj dnes. Takze tradicie budu zachovane, len s tym, ze uz sme predsa len v 21. storoci.
@42 este teda doplnim, ze tie tradicie, za mna, si viem predstavit, ked sa to deje v rodine a v kruhu blizkych ludi. Neviem si predstavit, ze by som takto chodil po susedoch (len z dovodu, ze su susedia) alebo fakt cudzich ludoch. Ale na dedinach, kde sa asi vsetci navzajom poznaju....no nech, ked budu k sebe ohladuplni, why not. Co si ale myslim, ze pri takej standardnej dedinskej nature (snad nemam len predsudky) to asi moc ohladuplne a bez alkoholu nie je.
nie som nejaky zastanca tradicii ale nerozumiem, preco vsetci odporcovia oblievacky tu vyrukuju vzdy s rovnakymi extremami. zmlatit a utopit zenu, a potom sa zjebat pod obraz bozi. akoby neexistovala ziadna miera alebo civilizovane spravanie. vsetko je to o respektovani druheho cloveka.
ked sme boli s bratom mali a chodili oblievat dievcata, vzdy to bolo iba v ramci rodiny a tie si to priam vyzadovali, aby sme dosli. ale nikdy sme nikomu nevypekali klobasy na zadok alebo nedrzali hlavu v potoku. decentne obliat, a jedlo sa.
ak je niekto kokot, tak je kokot permanentne, nie len na velku noc a je to problem cloveka, nie tradicie alebo sviatku.
@trdelniiiq ano, ak je niekto kokot, bude kokot aj dalej. pozri sa na take usa. tam su ludia kokoti a maju pristupne zbrane, potom su vselijake mass shootings a decka bezne v skole mavaju trening, co robit, aby sa co najefektivnejsie ubranili mass shooterovi - a ked ludia kricia "ved zakazte zbrane", tak sa ti kokoti brania tym, ze ludia zabijaju ludi, a nie zbrane.
takze je to podobne, ako tito slovenski kokoti, ktori potrebuju zamienky na to, aby ublizovali druhym. ved to nie je chyba tej zamienky, ale toho kokota, tak s tym nic nerobme a odpustime mu to, ked je to uz tradicia a je to tupy kokot. ved v pohode.
@trdelniiiq tak inak
Nemusí to byť len o extrémoch, ide tu aj o princíp
Ja podstúpim niečo pre mňa ponižujúce a niekto iný za to schmatne peniaze. Sladkosti alebo inú odmenu.
Proste, pokiaľ by sa to naozaj utriaslo tak, že na druhý deň sa deje to isté v obrátenom garde
Alebo že sa ľudia v pondelok v rámci zábavy a bez ohľadu na pohlavie ošpliechajú vodou a potom sa spokojne spoločne najedia a napijú, dobre
Ale proste v podobe, ako je to teraz, je to jednoducho nespravodlivé. A takto som to vnímala odmalička a to som ja mala to šťastie, že i vtedy boli moje sviatky pomerne mierne.
@dwarvax odmysliac si fakt, že kvety nevyžadujem a myslím si, že nie som ani náhodou jediná
Opäť, vidím rozdiel v tom, podstúpiť niečo, čo je veľmi často ponižujúce a ešte za to niekomu dať odmenu, často niekoľkokrát denne
A dostať veľké množstvo peňazí, jedla a alkoholu v podstate za nič
Ako dostať nejakú sprostú kvetinu od zamestnávateľa
@dwarvax
1. ano, kludne sa mozes citit ukrivdene, ak na MDZ zeny dostavaju kvetiny a neexistuje ziaden muzsky ekvivalent. mne samej sa taketo sviatky nepacia. v praci u nas zeny na MDZ dostali kupon do kaviarne, chudaci muzi nic. tak som z toho kuponu pozvala svojich chlapcov (frajera a brata) na kavu.
2. ked som bola malicka, brat chodil sibat (symbolicky) po rodine a dostaval peniaze a sladkosti. ja som nikdy nedostala nic. vysvetli dietatu, ze je to spravodlive (a je to spravodlive?). to si dieta zoberie osobne viacej, ako kvetinu k sviatku, co si davaju dospeli.
@mielikki myslim, ze to v tejto teme zaznelo uz niekolkokrat, ci uz priamo alebo nepriamo. nikto netvrdi, ze sa ma niekto do toho nutit. ak si v tom bola nedobrovolne, mrzi ma to. ale ak su vsetci ucastnici v tom dobrovolne, je to ok, myslim si. ano, ja viem, ze su aj pripady, ked v tom je niekto nedobrovolne. ale to si myslim, nie je problem tejto tradicie ako takej, ale skor nastavenia. proste by sa to nemalo vynucovat.
@hoperpohroma tak s detmi suhlasim, ze tam je asi tazko vysvetlit, ze niekto ma sladkosti a niekto nie.
osobne by ma asi nebavilo chodit po dedine a oblievat. ani za peniaze, ani za sladkosti a uz vobec nie za alkohol. asi aj preto uz roky rokuce nechodim. celkovo si viem predstavit daleko zmysluplnejsie vyuzitie casu. ale ak v tom niekto nieco vidi a su v tom zucastnene strany slobodne, nech si robia co chcu. kazdopadne je asi tak nejak skoda, ze sa za to davaju peniaze, ci nejake neprimerane mnozstva sladkosti, alkohol. bohvie, kde by ta tradicia bola dnes, keby sa davali len stuzky na korbac, ci nejake malovane vajce. uz by sa na nu mozno aj zabudlo
@dwarvax no ale o to tu ide
Že vo väčšine prípadov v tom fakt nie si dobrovoľne, respektíve ťa do toho donúti tlak okolia
A toto nie je v poriadku a preto to nemám rada.
Ako som tu ja v rôznych témach povedala, ak s tým súhlasia všetky zúčastnené strany, nech si robia, čo chcú
Ale nech nijak netlačia na tých, čo nechcú
@mielikki nedovolim si hodnotit, kolko ludi je v tom dobrovolne a kolko nie. Dnes si myslim, ze tato tradicia skoro ani neexistuje. V mestach velmi sporadicky, ak vobec. Na dedinach je celkovo asi ine nastavenie a ludia su s tym viaz zziti a podla mna to beru inak. Ale inak suhlas, ak je to dobrovolne, je to ok. Inak proste treba respektovat nezaujem sa na tom podielat.
celé to o čom sa tu bavíte, je založené (alebo by teda v 21. storočí malo byť) na jednoduchom, pomerne intuitívnom princípe: ak zasahujem do niekoho osobného priestoru (je jedno, či bozkom, alebo tým, že ho oblejem, alebo tým že mu - akoukoľvek silou - capnem korbáčom po nohe/po riti), tak na to potrebujem súhlas toho človeka.
že je niekto žena, to neznamená súhlas.
že sa to tak robilo aj v minulosti, to tiež neznamená súhlas.
že je to pekné, tiež neznamená súhlas.
súhlas znamená, že sú s tým obe strany v pohode. bodka.
Ale inak súhlasím s @47 , že tu všetci opisujú tie extrémy. Tie podľa mňa žiaden súdny človek nepraktizuje. Ale áno, žiaľ sa dejú a na celú túto tradíciu vrhajú zlé svetlo.
Ako malý som chodieval oblievať susedky, spolužiačky a babky pretože samé nám domov večer pred pondelkom volali, či prídem lebo ma očakávajú. Ja som to nemal až tak rád, lebo som sa vždy veľmi hanbil ale dajak som sa vždy prekonal a šiel. So sebou som si nosieval len malú vodnú pištoľ, ktorá žiadnej žene nijak neprekážala a väčšinou sa mi aj tak vždy pokazila takže nakoniec boli len rady že som prišiel na návštevu, popozeral telku a pojedol dačo. Oblievať už nechodievam pretože ja som to nikdy nemal rád a ráno len symbolicky trochou vodou pokropím mamu a sestru a zahlásim Christos voskrese! ako veľkonočný zvyk medzi kresťanmi.
@hoperpohroma prosím ťa kto komu rozbíja hlavy? To je najlepšie napísat úplnú pičovinu len aby som mala nejaký argument
U nás všetky skončili mokré a žiadna nemala rozbitú hlavu
@marleymt to mi príde strašne slniečkárske, a keď idem MHD ktorá prudšie zabočí a jemne sa dotknem osoby vedla nemal by som dostať doživotie keď narúšam jej osobný priestor bez jej súhlasu?
opačná otázka - keď zazvoním svojej spolužiačke o šiestej ráno, ona mi rozospatá otvorí, ja jej jebnem vedro do ksichtu a kým ju moji kamaráti držia, vyplieskam ju po riti korbáčom, lebo je veľká noc, nemal by som dostať aspoň trochu spoločenskej kritiky?
Ked je to len symbolicky tak v pohode, ale ked som videla na instastories ako moju byvalu spoluziacku oblievaju vonku kyblami vody tak no comment, to by som si teda nenechala. Ale ona im to pravdepodobne dovolila, ked vysla von z baraku a este si to pacla aj na story... v @63 je to fakt asi najlepsie vystihnute.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
72 komentov
No nechce sa mi ist domov ako Miss mokre tricko.
dnes som to uplne nečakala, ale bola som obliata asi tak, akoby prišli hasiči
Je množstvo neškodných tradícií, ktoré sa v posledných desaťročiach vytratili a nikoho to neserie
Ale ak sa niekto ohradí voči Veľkej noci, tak hneď je to katastrofa, lebo tradície
Veľmi rada vymením toto napríklad za to, že sa všetci vo februári či kedy dogabú a prejdú sa tak po ulici
To ale neznamená, že neviem súcitiť s tými, ktoré ozaj nemajú na výber
Mna vzdy do toho len tlacili, ja som to nikdy nechcel, a uz to dlhsie nepraktizujem vôbec.
a hlavne to uz nie je tradicia, ked sa to robi iba kvoli prachom, kedysi sa to robilo za kus sunky, klobasy a poldeci
to, ze niektori to zenu az do extremov, je bohuzial pravda, ja som skor opisoval normalnu situaciu, kde sa dievca vytiahne pred dom, obleje sa kyblom nech sa v dome neznici polovica veci, normalne sa vysibe a navonavkuje, odmeni kupacov malovanym vajickom/stuzkou, pripadne pozve dnu na poharik a tak. Hovorim o ludoch s vyvinutym mozgom a nie tych, co sa brania tym, ze je tradicia a moze sa tym padom vsetko. Verim, ze tych normalnych jedincov je stale vacsina
Za to sa tu uchytil resp udržal zvyk stavať máje... Obrovsky strom postavia pri dome a za to im musíš dať pár flašiek alkoholu a kopec žrádla
Ked som bola 2 roky v tadzikistane (na vychode) , tak som bola rada, ze ma obliali kolegovci
.
K fóru:
Ako my máme aspoň ako tak šťastie že sa dievčatá obliekajú vodou ale v Čechách napr. je to fuckt o tom že tie dievčatá vyslovene strieskajú šibači jak sa dá.
A nevidím v tom fuckt žiadny význam, akurat mi to príde ako nejaký patriarchálny vymýsel na pohonenie si ega alebo čo.
Je mi zle.
Tradície sú krásne, keď majú zmysel. Táto to ale určite nie je a dúfam ( tak ako aj 99,9% žien ) že čo najskôr zanikne.
Btw a myslím že už aj ten väčšinový názor žien, že sú proti tomu svedčí o tom ako je táto tradícia “strašne super”
Dnesok travim sam na byte a pozeram Simpsonovcov, tlacim do havy kolace a je mi fajn.
Ughm... weird flex, but ok.
Mal som v škole takých sedlákov, ktorí to samozrejme zastávali a praktizovali a bol to jeden z každotýždenných dôvodov, prečo sa sťať.
ked sme boli s bratom mali a chodili oblievat dievcata, vzdy to bolo iba v ramci rodiny a tie si to priam vyzadovali, aby sme dosli. ale nikdy sme nikomu nevypekali klobasy na zadok alebo nedrzali hlavu v potoku. decentne obliat, a jedlo sa.
ak je niekto kokot, tak je kokot permanentne, nie len na velku noc a je to problem cloveka, nie tradicie alebo sviatku.
takze je to podobne, ako tito slovenski kokoti, ktori potrebuju zamienky na to, aby ublizovali druhym. ved to nie je chyba tej zamienky, ale toho kokota, tak s tym nic nerobme a odpustime mu to, ked je to uz tradicia a je to tupy kokot. ved v pohode.
Nemusí to byť len o extrémoch, ide tu aj o princíp
Ja podstúpim niečo pre mňa ponižujúce a niekto iný za to schmatne peniaze. Sladkosti alebo inú odmenu.
Proste, pokiaľ by sa to naozaj utriaslo tak, že na druhý deň sa deje to isté v obrátenom garde
Alebo že sa ľudia v pondelok v rámci zábavy a bez ohľadu na pohlavie ošpliechajú vodou a potom sa spokojne spoločne najedia a napijú, dobre
Ale proste v podobe, ako je to teraz, je to jednoducho nespravodlivé. A takto som to vnímala odmalička a to som ja mala to šťastie, že i vtedy boli moje sviatky pomerne mierne.
Opäť, vidím rozdiel v tom, podstúpiť niečo, čo je veľmi často ponižujúce a ešte za to niekomu dať odmenu, často niekoľkokrát denne
A dostať veľké množstvo peňazí, jedla a alkoholu v podstate za nič
Ako dostať nejakú sprostú kvetinu od zamestnávateľa
1. ano, kludne sa mozes citit ukrivdene, ak na MDZ zeny dostavaju kvetiny a neexistuje ziaden muzsky ekvivalent. mne samej sa taketo sviatky nepacia. v praci u nas zeny na MDZ dostali kupon do kaviarne, chudaci muzi nic. tak som z toho kuponu pozvala svojich chlapcov (frajera a brata) na kavu.
2. ked som bola malicka, brat chodil sibat (symbolicky) po rodine a dostaval peniaze a sladkosti. ja som nikdy nedostala nic. vysvetli dietatu, ze je to spravodlive (a je to spravodlive?). to si dieta zoberie osobne viacej, ako kvetinu k sviatku, co si davaju dospeli.
Ale veľká časť toto podstupovať nechce a nie fajn, očakávať že to vyhovuje všetkým
@hoperpohroma tak s detmi suhlasim, ze tam je asi tazko vysvetlit, ze niekto ma sladkosti a niekto nie.
Že vo väčšine prípadov v tom fakt nie si dobrovoľne, respektíve ťa do toho donúti tlak okolia
A toto nie je v poriadku a preto to nemám rada.
Ako som tu ja v rôznych témach povedala, ak s tým súhlasia všetky zúčastnené strany, nech si robia, čo chcú
Ale nech nijak netlačia na tých, čo nechcú
že je niekto žena, to neznamená súhlas.
že sa to tak robilo aj v minulosti, to tiež neznamená súhlas.
že je to pekné, tiež neznamená súhlas.
súhlas znamená, že sú s tým obe strany v pohode. bodka.
Hlavné dúfam že ste všetci boli poliať a posibat Liviu.
Ako malý som chodieval oblievať susedky, spolužiačky a babky pretože samé nám domov večer pred pondelkom volali, či prídem lebo ma očakávajú. Ja som to nemal až tak rád, lebo som sa vždy veľmi hanbil ale dajak som sa vždy prekonal a šiel. So sebou som si nosieval len malú vodnú pištoľ, ktorá žiadnej žene nijak neprekážala a väčšinou sa mi aj tak vždy pokazila takže nakoniec boli len rady že som prišiel na návštevu, popozeral telku a pojedol dačo. Oblievať už nechodievam pretože ja som to nikdy nemal rád a ráno len symbolicky trochou vodou pokropím mamu a sestru a zahlásim Christos voskrese! ako veľkonočný zvyk medzi kresťanmi.
U nás všetky skončili mokré a žiadna nemala rozbitú hlavu
opačná otázka - keď zazvoním svojej spolužiačke o šiestej ráno, ona mi rozospatá otvorí, ja jej jebnem vedro do ksichtu a kým ju moji kamaráti držia, vyplieskam ju po riti korbáčom, lebo je veľká noc, nemal by som dostať aspoň trochu spoločenskej kritiky?