Taaaakže, akýže máte názor na severanov, severskú kultúru a tým myslím Nórsko, Švédsko, Dánsko, Fínsko, Estónsko, Litvu, Lotišsko, Island, Grónsko, Faerské ostrovy...snáď som nič nevynechala
Veľmi by som ocenila a prijala váš názor, len sa prosí
Nikdy som tam nebola ale do Dánska sa chystám na vysokú, ak ma zoberú takže dúfam, že budú milí na mňa!
ale otec bol v Nórsku, ľudia sú tam vraj maličkí, trochu uzavretí pred cudzincami, ale po čase veľmi príjemní a pohostinní a ženy vraj škaredé, ale to nie je z mojich úst, to by som si nedovolila povedať na nikoho
@feex8 mňa štve skôr to, že keď som sa začala (ešte ako samouk) učiť po fínsky, nevedela som o jedinom človeku s takýmto zameraním a teraz, keď sa vyrojili, začínam pôsobiť tuctovo
tak moj nazor ja ne je kladny ...maju dobru ekonomiku, ludia su tam uplne ini ako tu ...myslim si ze su to jedny z najrozumnejsich statov na svete, pre mna teda hlavne Norsko...nepotrebuju sa stale medializovat nejakymi skandalmi a nieco si dokazovat....ved aj v tychto dnoch tu bol norsky kral a tiez bolo spominane ze chodia po vnucku elektrickou a vobec nepotrebuju taku ochranku ako ked tu bol Bush, ktory mal skoro okolo seba titanovu krabicu...ale to je uz vec svedomia.....najviac ma dojal na tom oficialnom veceri doktor Trapner(Traubner) ktory zatial nevynechal ani jednu spolocensku akciu v Ba ...nech zije oddelenie neurochirurgie
@feex8 ja si myslím, že Sever si pozornosť zaslúži. neviem síce, kedy sa táto zvláštna úchylka vynorila (u seba som ju odpozorovala prvýkrát asi 10 rokov dozadu), ale Sever má skutočne čo ponúknuť a vôbec nie je zlé, ak sa o ňom rozpráva.
ak má niekto Sever rád len preto, že "jes, som iný", tak nemá rád Sever, ale svoju inakosť.
čo sa týka otázky...
Švédsko: páči sa mi ich zdravý štýl života, ich udržiavanie si odstupu (priateľa nie je ľahké získať, ale potom sa ho už nezbavíte), ale zároveň milosť a pohostinnosť. mám rada ich literatúru, postpunk, módu, jedlo, páči sa mi ich otvorenosť a tolerancia a to, ako si dokážu robiť srandu sami zo seba a ich švédskosti. a ako mi moja kamarátka (Švédka) hovorila:
"To je jedno, akým jazykom rozprávame, hlavne, že si rozumieme."
milujem tento ich prístup.
Nórsko: v tej krajine som sa rozrevala niekoľkokrát denne len pri pohľade na prírodu. Nóri sú trochu jednoduchší ako Švédi (trošku viac ), ale mala som pocit, že sú dokonca ešte pohostinnejší. a páči sa mi, ako na väčšinu otázok o budúcnosti ekonomiky len povedia:
"We have oil." (mimo iné prognózy hovoria, že im vydrží už len 75 rokov, som zvedavá, na čom si potom budú stavať ekonomiku, keď nemajú poriadne rozvinutý žiaden iný priemysel)
ale to nič nemení na tom, že je Nórsko skutočne očarujúce.
Island: ešte som nebola.
ale Hugleikur Dágsson, Bjork, Sigur Rós, amiina múm, Ólafur Arnalds, Stafraenn Hákon, Sjón a tie trávnaté kopce a dojenie kráv a jazdenie na koníkoch a gejzíry, to si musím zažiť.
Fínsko: po tom, ako som sa dozvedela, že jedno z naj pív tam je Kozel, sa tam musím ísť pozrieť
hlavne ma dorazila veta, ktorú sa ma snažil naučiť fínsky známy a bolo to niečo o šmykľavej zemi a mne to pripomínalo :
hatlala tatla lalala hahjakalalalaaa
a páči sa mi fínsky noise art. (PANSONIC!!!!)
Litva: bola som len týždeň a väčšinu som bola zavretá v divadle, tak či tak ma to navnadilo dosť na to, aby som Pobaltie ešte šla objavovať. (=> inde z Pobaltia som nebola)
ale ľudia boli milí, páčilo sa mi aj hlavné mesto, aj zošity pekné predávajú a majú super zástavky pre diaľkové autobusy uprostred lazov, kde je len jedna samota
Faerské ostrovy: tam žijú najkrajšie vtáky na svete!!!!
puffin
Dánsko: pozerala som sa naň iba z Malma, takže som videla len nejasné obrysy Kodane na horizonte, nemyslím si o ňom nič
vypravaju jak hotentoti, ale narozdiel od vacsiny kokotov si nemyslia, ze ich jazyk je najviac tak vedia vacsinou aj po anglicky narozdiel od primitivneho slovenska a hlupych slovakov.
-maju fajn socialny system.
-maju fajn mentalitu(ze napriklad v norsku je bezne nechat nastartovane auto pred obchodom, bez toho aby ho ukradli... a ak by sa pytal niekto, ze preco nechavaju nastartovane, tak ja len tolko, ze vase najebane TDi nestartuju pri -10 a ne pri -40).
Poznam vela Lotysov (viac nez by som chcela)...a jedna lotyska mi strucne opisala Lotyssko.. ,,Latvia is shit." tak neviem no..
Totiz, hlavne z tychto krajin ako je Litva, Lotyssko, Estonsko ludia strasne zdrhaju do zahranicia, lebo tam nie su spokojni ...) a vlastne asi sa zacnem ucit po lotyssky, aby som sa dohovorila v tom Anglicku
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
ale otec bol v Nórsku, ľudia sú tam vraj maličkí, trochu uzavretí pred cudzincami, ale po čase veľmi príjemní a pohostinní a ženy vraj škaredé, ale to nie je z mojich úst, to by som si nedovolila povedať na nikoho
(ktorá si tento semester zmyslela chodiť aj na švédčinu a estónčinu a výsledkom je, že z ničoho nevie nič a ešte sa jej to aj pletie
1. vsade bolo cisto. nikde sa nepovalovali papieriky ani ine odpadky a mesta tym padom posobili omnoho lepsie, ze sa o to ludia aj staraju
2. Legoland je asi najfascinujucejsie miesto, ake som doteraz navstivila, teda az po Zamku Hluboka
3. rada by som sa vyjadrila aj k ludom, ale ako 6-rocna som s nimi toho vela nenahovorila
a vseobecne ku Skandinavii - pochadza odtial kvalitny metal
Kým to nebol taký strašný fenomén.. Brutálne ma všetky severské krajiny fascinovali. Moc..
Teraz je mi z tej témy zle, lebo všade sa o ničom inom nehovorí..
@4
ak má niekto Sever rád len preto, že "jes, som iný", tak nemá rád Sever, ale svoju inakosť.
čo sa týka otázky...
Švédsko: páči sa mi ich zdravý štýl života, ich udržiavanie si odstupu (priateľa nie je ľahké získať, ale potom sa ho už nezbavíte), ale zároveň milosť a pohostinnosť. mám rada ich literatúru, postpunk, módu, jedlo, páči sa mi ich otvorenosť a tolerancia a to, ako si dokážu robiť srandu sami zo seba a ich švédskosti. a ako mi moja kamarátka (Švédka) hovorila:
"To je jedno, akým jazykom rozprávame, hlavne, že si rozumieme."
milujem tento ich prístup.
Nórsko: v tej krajine som sa rozrevala niekoľkokrát denne len pri pohľade na prírodu. Nóri sú trochu jednoduchší ako Švédi (trošku viac ), ale mala som pocit, že sú dokonca ešte pohostinnejší. a páči sa mi, ako na väčšinu otázok o budúcnosti ekonomiky len povedia:
"We have oil." (mimo iné prognózy hovoria, že im vydrží už len 75 rokov, som zvedavá, na čom si potom budú stavať ekonomiku, keď nemajú poriadne rozvinutý žiaden iný priemysel)
ale to nič nemení na tom, že je Nórsko skutočne očarujúce.
Island: ešte som nebola.
ale Hugleikur Dágsson, Bjork, Sigur Rós, amiina múm, Ólafur Arnalds, Stafraenn Hákon, Sjón a tie trávnaté kopce a dojenie kráv a jazdenie na koníkoch a gejzíry, to si musím zažiť.
Fínsko: po tom, ako som sa dozvedela, že jedno z naj pív tam je Kozel, sa tam musím ísť pozrieť
hlavne ma dorazila veta, ktorú sa ma snažil naučiť fínsky známy a bolo to niečo o šmykľavej zemi a mne to pripomínalo :
hatlala tatla lalala hahjakalalalaaa
a páči sa mi fínsky noise art. (PANSONIC!!!!)
Litva: bola som len týždeň a väčšinu som bola zavretá v divadle, tak či tak ma to navnadilo dosť na to, aby som Pobaltie ešte šla objavovať. (=> inde z Pobaltia som nebola)
ale ľudia boli milí, páčilo sa mi aj hlavné mesto, aj zošity pekné predávajú a majú super zástavky pre diaľkové autobusy uprostred lazov, kde je len jedna samota
Faerské ostrovy: tam žijú najkrajšie vtáky na svete!!!!
puffin
Dánsko: pozerala som sa naň iba z Malma, takže som videla len nejasné obrysy Kodane na horizonte, nemyslím si o ňom nič
myslím, že majú prekrásnu krajinu a ešte krajšiu hudbu
Ale v Nórsku mám rodinu.
vypravaju jak hotentoti, ale narozdiel od vacsiny kokotov si nemyslia, ze ich jazyk je najviac tak vedia vacsinou aj po anglicky narozdiel od primitivneho slovenska a hlupych slovakov.
-maju fajn socialny system.
-maju fajn mentalitu(ze napriklad v norsku je bezne nechat nastartovane auto pred obchodom, bez toho aby ho ukradli... a ak by sa pytal niekto, ze preco nechavaju nastartovane, tak ja len tolko, ze vase najebane TDi nestartuju pri -10 a ne pri -40).
ale pozrieť by som sa tam išla, a hádam sa tam raz dostanem aj.
Totiz, hlavne z tychto krajin ako je Litva, Lotyssko, Estonsko ludia strasne zdrhaju do zahranicia, lebo tam nie su spokojni ...) a vlastne asi sa zacnem ucit po lotyssky, aby som sa dohovorila v tom Anglicku