Zdravim lidi pls hkto sa vyzna v gitarach? Je tažke sa na nej naučit? Mam zaujem si zaobstarat klasicku gitaru(aj s druhej ruky) len na volne chvile(skusit to). poradi niekto pls ci su nejake velkosti atd.
velkosti gitary? tak su 2/4 3/4 4/4 ... ale teda ak mas 20 rokov tak 4/4 to je jasne ... (ak myslis velkosti gitary ) ... tak podla toho co myslis pod pojmom na volne chvile ... ak chces hrat len akordy tak to sa nauci v principe skoro kazdy ... to sa da naucit no ... a ak chces hrat aj fingerstyle tak aj to sa da naucit ... kazdemu je tazke nieco ine ... tak neviem ... aa tak este co... tak cim je z kvalitnejsieho dreva , tak tym ma lepsi zvuk ...
V prvom rade si kúp pár múdrych kníh o pravopise a potom sa zameraj na gitaru. Ak si na nej ešte nehral a chceš si ju kúpiť len ako pokus je veľká pravdepodobnosť, že ťa to prestane (alebo ani nezačne) nejak napĺňať a tie čudné zvuky, ktoré bude najprv vydávať sa ti nebudú pozdávať no a potom gitara skončí v pivnici niekde pod plachtou. Skôr by som odporučila niekde u kamoša alebo kľudne niekde na kurze skúsiť, či na to budeš mať chuť a elán, ktorý to vyžaduje. Až potom rieš, čo za značku chceš.
Akordy sa inak dokážeš naučiť, ale či to bude v tvojom podaní znieť a vyzerať ako hudba ti asi ťažko niekto poradí. Napríklad môj spolužiak chodí do ZUŠky a už asi tri štyri roky sa fotí výlučne len s jeho úžasnou gitarou a keď ju doniesol pred Vianocami do školy a niečo zahral skoro som pukla od smiechu fakt hrozné to bolo
na začiatok môžeš mať kľudne aj z druhej ruky.. keď už budeš vedieť hrať, tak potom premýšľaj nad značkou.. lebo mám kopec kamošov, ktorí začali hrať.. a nikdy nepokračovali.. ja som gitaru dostala, chodila asi pol roka súkromne .. a už to budú 4 roky čo hrám
@avieabbey ale vidíš, že on má v tom mix...( a tiež nevie, či bude hrať akordmi alebo normálne...( a ak je to samouk a chce to skúsiť, podľa mňa siahne po akordoch...a to mu na skúšku bude stačiť...a ak ho to bude baviť, môže siahnuť po španielke, alebo akustikách...nejde do ZUŠky (minimálne to nenapísal) a tam je potrebná španielka...takto by si mal zaobstarať to, čo mu vyhovuje a podľa toho, čo bude hrať...
@segat tak to skúsme inak...chceš hrať nejaké známe pesničky, ako doprovod, alebo chceš hrať napríklad serenády a etudy...?
lebo tu ide o to, že westernky sú doprovodné gitary.. teda majú sýty a dlhší/zvonivejší zvuk a dokonale sa hodia na hru akordmi, ktoré sa ty, ako samouk naučíš najrýchlejšie...
a španielky...no...to je, teda, podľa mňa, gitara súca do koncertných sál a ZUŠiek, lebo to je také...hm..brnkavé
a ak by si náhodou chcel zainvestovať, čo naozaj nepredpokladám, keďže si to ani neskúšal, ani nevieš, na čo to chceš, tak do kombinovanej gitary...elektroakustiky
@13 jop tak to uz on musi vediet .. ja som to len preto pisala, lebo on pisal ze klasika ... ale dobre no ..D ak chce hrat len akordy, tak jednoznacne potom tie western ... + struny .., klasiky maju nylonky , ale ak sa rozhodnes pre akustiku tak urcite z maksimi strunami ... pretoze najprv si musis na ne zvyknut ...
Bež do normálnych hudobnín, nie do Muzikeru a kúp si tú najlacnejšiu gitaru normálnej veľkosti čo tam majú. Mala by stáť okolo 50€. Z druhej ruky si síce môžeš kúpiť, ale z mojich skúseností sú to gitary čo majú okolo 20 rokov, a už majú zahnuté krky a neladia poriadne. Potom sa na tom aj blbo hrá, lebo majú vysoko struny.
Ťažké to nieje, len treba chcieť a urobiť si hlavne zo začiatku na to čas a chuť. Zo začiatku je to strašne otravné, nebaví to a reálne to asi 2/3-3/4 ľudí vzdá. Ak sa raz naučíš pár základných akordov, tak už to die samo, lebo Ťa to začne vážne baviť.
btw. nieco tu bolo o elektroakustike to som zabudla ... tu si urcite nekupuj ... ak si k nej nekupis kvalitne kombo tak ti je na nic ..a to je v podstate to iste ako akustika ... len dajme tomu na koncertovanie ... a lacne maju aj tak katastrofalny zvuk ...
Vidím že si z BA tak radšej zbehni na medenú ulicu (Kúsok od šafka) do obchodu Dowina ...Tam na tej ulici máš hneď vedľa seba dokonca tri hudobninové obchody ... Ale teba bude teraz zaujímať ten v strede ..Máš tam veľkým napísané DOWINA ...Ceny sú tam skvelé a presonál je veľmi prívetiví a vie veľmi dobre poradiť ... Tam máš toho pokokot ... Prídeš ..povieš že cheš nejakú lacnú ale spoľahlivú akustiku pre začiatočníka a hneď ti ukáže aspoň 5 gitár ktoré si tma budeš môcť samozrejme hneď aj vyskúšať ....
A na španielku sa vyser ak nechceš hrať nejaké espaňol vybrnkávačky a čo ja viem čo ...Ako španielka sa vždy zíde ale u teba by bola zrejme lepšie klasická akustická gitarka s tenkým pražcom ..
a jednoznačne treba kúpiť čo najmäkšie struny lebo ak si tam jebneš hneď nejaké 11-ky tak ťa jebne ako začiatočníka ...ale to už spomínala @aviebbey v @16 komente ...
Presne na Dowinu som myslel. Len viem, že Tí sú v BA a v TN. A neviem, či je tam niekde v okolí. Ja som si v Dowine v TN kúpil akustiku za 50€ a nemôžem si ju vynachváliť za tie prachy. Nie som začiatočník.
@ink Sorry ..To preto lebo som čakal že ho niekto pošle do Muzikeru a keď som videl to slovo ani som to poriadne neprečítal ten ostatok ..som si to iba vytiehol z kontextu ...sorry ešte raz ..
Ja som mal tiež všetky moje akustiky z Dowiny a pod. ako ty ..maximálna spokojnosť ...
Raz som sa pozeral po lacnejšej elektroakustike, došiel som do Muzikeru, dali mi do ruky nejakú SX za asi 160€, skoro som si triesku zadrel, tak zle to bolo urobené. A predavač, že čo by som za tú cenu chcel?
Tak som šiel do Dowiny a za 130€ nádherná, čierna, elektroakustika s výrezom Marris. No majú ju tam, jedného dňa si ju kúpim Inak v Muzikeri robia strašní amatéri. Radšej si priplatím za Lidl Music alebo za nejaké iné "menšie" hudobniny.
@ink Presne !! Tiež mám s tými predajcami zlé skúsenosti ..už nikdy tma nepôjdem ...Veď oni nevedia nič ..nič ...A raz som tam išiel len tka for fun že vyskúšať si nejaké drahšie gitarky aj el. aj akustické ..a to čo mi dávali do rúk ... Otras ... a 90% ceny sa platí za značku ...
Ale vidle osm aj horší obchod ...Tiež v BA ... Majú tam gitary značky ARIA ...to už bol fakt že humus tie gitary ...a predajci tiež boli úplne mimo ..
@ravn5 V BA neviem aké sú obchody. Iba Muziker a Dowina. V Brne je Lidl a Audiotek. Zvlášť Audiotek je super, lebo ak trafíš na dobrého predajcu, tak si môžeš odskúšať čo len chceš. I keď najlepšiu predajňu majú vo Viedni v Gasometri, tam sa proste nepýtaš a skúšaš si ľubovoľný nástroj, ktorý chceš. či už gitary, pianá, bicie a iné. Tam som hral na jednej dvanásťstrunke za 2000€ a to bolo niečo neopísateľné. Tá gitara stála za každé to euro.
V prvom rade zalezi na tom co chces hrat a ci to myslis vazne s tou gitarou(neviem co presne myslis pod pojmom na volne chvile . Podla mna sa na gitare neoplati moc setrit pretoze ked si kupis nejaky crep za 30€ moze byt ze ta gitara je naprd a zaciatocnika to moze odradit od hry lebo sa na nej moze tazko hrat....takze urcite si nekupuj nejake 20 rocne gitary z bazaru. Kup si normalne novu gitarku v takej tej strednej cenovej skupine-nie prilis drahu, lebo takej by bola pri taboraku skoda. Kupuj v hudobninach a nie niekde v Tescu alebo Lidli... Predavac/ka ti poradi konkretne ked jej povies co chces hrat. Ci klasiku, ci doprovodnu hru...ak chces iba tocit akordy niekde pri taboraku tak si nekupuj "spanielku" ale kup si "dreadnought"/westernovu gitaru s kovovymi strunami. Zakladne akordy sa naucis hrat doslova za par dni takze ak chces hrat iba tak niekde ako som povedal pri taboraku dake 4 akordove pesnicky tak to zvladnes hned...
Ja som na tom tak isto..ibaže to chcem dať na vianoce mojej staršej sestre a ma 15 rokov...hmm..chcem daku klasiku ale s kovovymi strunamy lebo na tych sa daju lepšie akordy,že? Ona nechce nylonove lebo chce len akordovaať a žiadna zuš iba samouk
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
» muziker.sk/akusticke-gitar...
a gitary z druhej ruky neodporúčam..ako, nie je to zlé, ale nikdy nevieš...najmä nie kupovať z bazošu
Akordy sa inak dokážeš naučiť, ale či to bude v tvojom podaní znieť a vyzerať ako hudba ti asi ťažko niekto poradí. Napríklad môj spolužiak chodí do ZUŠky a už asi tri štyri roky sa fotí výlučne len s jeho úžasnou gitarou a keď ju doniesol pred Vianocami do školy a niečo zahral skoro som pukla od smiechu fakt hrozné to bolo
môže to byť klasická španielka, možno u neho jumbo, alebo westernka...alebo, ako u mňa, elektroakustika
lebo tu ide o to, že westernky sú doprovodné gitary.. teda majú sýty a dlhší/zvonivejší zvuk a dokonale sa hodia na hru akordmi, ktoré sa ty, ako samouk naučíš najrýchlejšie...
a španielky...no...to je, teda, podľa mňa, gitara súca do koncertných sál a ZUŠiek, lebo to je také...hm..brnkavé
a ak by si náhodou chcel zainvestovať, čo naozaj nepredpokladám, keďže si to ani neskúšal, ani nevieš, na čo to chceš, tak do kombinovanej gitary...elektroakustiky
Ťažké to nieje, len treba chcieť a urobiť si hlavne zo začiatku na to čas a chuť. Zo začiatku je to strašne otravné, nebaví to a reálne to asi 2/3-3/4 ľudí vzdá. Ak sa raz naučíš pár základných akordov, tak už to die samo, lebo Ťa to začne vážne baviť.
Vidím že si z BA tak radšej zbehni na medenú ulicu (Kúsok od šafka) do obchodu Dowina ...Tam na tej ulici máš hneď vedľa seba dokonca tri hudobninové obchody ... Ale teba bude teraz zaujímať ten v strede ..Máš tam veľkým napísané DOWINA ...Ceny sú tam skvelé a presonál je veľmi prívetiví a vie veľmi dobre poradiť ... Tam máš toho pokokot ... Prídeš ..povieš že cheš nejakú lacnú ale spoľahlivú akustiku pre začiatočníka a hneď ti ukáže aspoň 5 gitár ktoré si tma budeš môcť samozrejme hneď aj vyskúšať ....
A na španielku sa vyser ak nechceš hrať nejaké espaňol vybrnkávačky a čo ja viem čo ...Ako španielka sa vždy zíde ale u teba by bola zrejme lepšie klasická akustická gitarka s tenkým pražcom ..
"Bež do normálnych hudobnín, nie do Muzikeru..."
Presne na Dowinu som myslel. Len viem, že Tí sú v BA a v TN. A neviem, či je tam niekde v okolí. Ja som si v Dowine v TN kúpil akustiku za 50€ a nemôžem si ju vynachváliť za tie prachy. Nie som začiatočník.
Ja som mal tiež všetky moje akustiky z Dowiny a pod. ako ty ..maximálna spokojnosť ...
Raz som sa pozeral po lacnejšej elektroakustike, došiel som do Muzikeru, dali mi do ruky nejakú SX za asi 160€, skoro som si triesku zadrel, tak zle to bolo urobené. A predavač, že čo by som za tú cenu chcel?
Tak som šiel do Dowiny a za 130€ nádherná, čierna, elektroakustika s výrezom Marris. No majú ju tam, jedného dňa si ju kúpim Inak v Muzikeri robia strašní amatéri. Radšej si priplatím za Lidl Music alebo za nejaké iné "menšie" hudobniny.
Ale vidle osm aj horší obchod ...Tiež v BA ... Majú tam gitary značky ARIA ...to už bol fakt že humus tie gitary ...a predajci tiež boli úplne mimo ..