uvažovali sme s priateľom nad zmenu prostredia, a taktiež aj nad zvýšením komfortu, tak sme sa rozhodli postaviť si vlastný dom. Peniažky by boli, pozemok tiež, avšak čo nás trápi je výber toho správneho projektu. Preštudovali sme hádam všetky m
Vyber si uplne jednoduchy tvar, je zbytocne ak tam budes mat vycnelky, zahyby, zbytocne priecky. Usetris tak na materiale od tehal az po farbu za m²/³
Orientaciu na strany, tam mozes usetrit na energiach, ci uz nech ti slnko hreje na steny alebo si trebars kuchyno-obyvacku presklenis nejakymi francuzskymi oknami..
Zvol si taky variant, ktory bude vyhovovat vam a nie ostatnym.
Velkost izieb vol tak ako uznas. (Ja osobne zabijam za velke zachody, kupelne a rodicovske spalne , pre mna je to zbytocne velky priestor.)
Na obvodove steny zvol ytong, ten uz netreba zateplovat.
Na vykurovanie zvol klasiku, bud radiatory abo kachlove pece (nie krb) tie kachlaky na bungalov je najlepsie riesenie lebo vykurujes len spodok a cez prieduchy to v zime vyhreje dostatocne (ak vies topit)
... neni sme tu ešte inžinieri síce ... ale 4-izbový bungalow je pomerne dobrá voľba.. ako vraví @1 hlavne pragmatičnosť a praktickosť ...vyberte si niečo, čo bude vyzerať priestranne a spájať je výhodné miestnosti nejako logicky ... pričom pred vchodovými dverami nepodceňujte napr. predsieň... pri stavbe zas dbajte na dobrý izolovaný základ ...
@1 podla mna je velka master bedroom dost dolezita, rok spim v miestnosti, kde mam okolo postele z dvoch stran priestor na papuce a pohar a je to napicu
A ziadna pivnica pod obytnou miestnostou, jebne ta z toho chladu
konečne po dlhej dobe čítam zmysluplnú tému, najlepšie využitie pomer cena priestor je štvorec, určite by som nestaval menší ako 144 metrov štvorcových, dnes čo viem, tak ľudia stavajú "viacgeneračné a následne časť so samostatným vchodom prenajímajú, tá návratnosť je v celku zaujímavá, ale ak chceš bežný bungalov je to jedno, stačí len nešetriť na všetkom každý cent, čiže radšej nájsť na projekt niekoho schopného, čo má bungalovy v malíčku a naprojektuje to v čo najlepšej funkčnosti a kvalitne v pomere k cene - poznám aj takých čo za 30 tisíc postavili dom a potom im tam začalo zatekať, alebo plesnivieť, nehovoriac o nekvalitnom zariadení...
Chces chladnu pivnicu postaviš si chladnu pivnicu chceš obytnu teplu pivnicu postavis si obytnú pivnicu
Velká izba ? čo by ti nestacilo na 5x4 metre? Stavana skrina zrkadlo postel a som vysmiaty...
minimalizmus všade !
@krasomil určite by som neprenajimal čast domu niekomu, zahrada bazen altanok to sú veci na ráno i večerne schladenie opd júna do septembra na nezaplatenie...
Viacgeneračné domy, Tj. dve bytové jednotky sa stavajú z jedneho dôvodu a to je fond rozvoja byvania
Nadstavíš pár radov tehál spravíš si nový krov zaizoluješ zaklady a zateplíš savbu. K tomu postavíš bazén a garáž a nemáš o čom ... a neriešiš žiadne dalšie hypoteky...
Menej ako tých 140metrov by som určite nešiel ak nieje pivnica rátaj určite špajzu a kumbál na metly a podobné pičoviny...
Samozrejmosť zahradný domček na furiky a kokotiny...
Zabudaj ale že takýto domček postaví pod sto tisíc
Ja mam pozemok pri hore a planujem chatodom. Betonove zaklady podpivnicené-obytné (kupelka WC kuchyna)
Stredna čast velka obyvka, franuzke okna a terasa. Vrchna cast spalne malé utulné ...
Horná čast nad základmi drevodom
Bude to uplne nizkonakladová stavba, svojpomocne chcel by som sa zmestit do 60tisic hrubej stavby pokial možno s oknami... nejakých 8x10metrov zaklad zo schodiskom samozrejme...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
8 komentov
Orientaciu na strany, tam mozes usetrit na energiach, ci uz nech ti slnko hreje na steny alebo si trebars kuchyno-obyvacku presklenis nejakymi francuzskymi oknami..
Zvol si taky variant, ktory bude vyhovovat vam a nie ostatnym.
Velkost izieb vol tak ako uznas. (Ja osobne zabijam za velke zachody, kupelne a rodicovske spalne , pre mna je to zbytocne velky priestor.)
Na obvodove steny zvol ytong, ten uz netreba zateplovat.
Na vykurovanie zvol klasiku, bud radiatory abo kachlove pece (nie krb) tie kachlaky na bungalov je najlepsie riesenie lebo vykurujes len spodok a cez prieduchy to v zime vyhreje dostatocne (ak vies topit)
A ziadna pivnica pod obytnou miestnostou, jebne ta z toho chladu
Chces chladnu pivnicu postaviš si chladnu pivnicu chceš obytnu teplu pivnicu postavis si obytnú pivnicu
Velká izba ? čo by ti nestacilo na 5x4 metre? Stavana skrina zrkadlo postel a som vysmiaty...
minimalizmus všade !
@krasomil určite by som neprenajimal čast domu niekomu, zahrada bazen altanok to sú veci na ráno i večerne schladenie opd júna do septembra na nezaplatenie...
Viacgeneračné domy, Tj. dve bytové jednotky sa stavajú z jedneho dôvodu a to je fond rozvoja byvania
Nadstavíš pár radov tehál spravíš si nový krov zaizoluješ zaklady a zateplíš savbu. K tomu postavíš bazén a garáž a nemáš o čom ... a neriešiš žiadne dalšie hypoteky...
Menej ako tých 140metrov by som určite nešiel ak nieje pivnica rátaj určite špajzu a kumbál na metly a podobné pičoviny...
Samozrejmosť zahradný domček na furiky a kokotiny...
Zabudaj ale že takýto domček postaví pod sto tisíc
Ja mam pozemok pri hore a planujem chatodom. Betonove zaklady podpivnicené-obytné (kupelka WC kuchyna)
Stredna čast velka obyvka, franuzke okna a terasa. Vrchna cast spalne malé utulné ...
Horná čast nad základmi drevodom
Bude to uplne nizkonakladová stavba, svojpomocne chcel by som sa zmestit do 60tisic hrubej stavby pokial možno s oknami... nejakých 8x10metrov zaklad zo schodiskom samozrejme...
Dreva je hodne a tesár ochotný
to by som si 1000x rozmyslela, stavat na svahu, abo aj (tesne) pod svahom..
napr. na červenej veži (pieštany), ale aj hockde inde, v horskích oblastiach, sa to už sype a zosúva..
majú barák budovaný do svahu, a vlani-predvlani, po výdatnejšom období dažda, zrazu len strhnutý celý svah 15 - 30 m od domu
Inde by som ani bývať nechcel, vieš ake je to ked si teraz otvorím okno a počujem potok a citim ihličie ?
Malá fatra je malá Fatra NEchcem byt zlý ale tvoja výstraha je absolutne zbytocná neopravnená kedže nevieš podrobnosti
Hádam bysom nebol tupý vyklčať si vlastnú horu aby mi podmilo chatu