Obraciam sa sem o pomoc nakoľko si už sama neviem rady a snáď tu už niekto /možno väčšina zažila toto. Chodím na vysokú a mám posledné dva roky (teda už len rok ak spravím toto skúškové). Študujem technický smer a akosi to tento rok vôbec nezvládam, mám d
Ako si myslíš, že by reagovali, čo by urobili keby si ju prerušila bez toho, aby o tom dopredu vedeli? Tiež to tak mám, že sa "nedá oponovať" ale môžeš to jednoducho vziať do vlastných rúk a byť pripravená na ich reakciu. Treba im ukázať takto, že chceš a vieš sa rozhodovať zodpovedne sama za seba...
No jasne, dorobis skuskove (mesiac), co dobojujes lebo to budes chciet sama, potom su tu predlhe prazdniny, odides brigadovat do druheho mesta, alebo si spravis dlhy vylet do zahranicia (saia.sk / alebo dobrovolnictvo), oddychnes si od rodicov, potom sa ti vrati chut do skoly . Tri mesiace su dlha doba, a v spetembri bo super prazkach....
Mas velke bezvyznamne plus, alebo male vyznamne plus za technicky smer na skole.... Socialov a asocialov mame v skolstve dost
to poznám, odišiel som sám z toho dôvodu a rodičia nemali, čo povedať mi k tomu aj keď tiež tlačili. ja som taký typ chlapa, ktorý si povie a urobí tak ako povie a nedotlačí ho nikto k tomu, čo nechce robiť resp. nepovažuje to za dobré. proste som nepošiel nikdy do tej školy a hotovo. hoci druhýkrát by som to neurobil, keby som mal možnosť to vrátiť. budúcnosť nie je o nič lepšia ako s tou školou by bola, vyjde to na rovnako...
bola som na tom podobne. myslim ze takyto rodicia si ani len neuvedomuju ako mozu dietatu svojim pristupom ublizovat. btw. ja som to spravila, nechala som skolu na rok a pol tak a teraz som sama pochopila ze ju skoncit chcem a potrebujem.
spoluziacka skoncila tiez presne takto.... vo stvrtom rocniku, vraj mala stresy, hovorila, ze ju to nebavilo a nicilo ju to... teraz normalne pracuje, ide sa vydavat a je vraj skutocne stastna a vraj skoncenie bolo to najlepsie, co mohla spravit...takze najdi si nejaku pracu a akonahle ju budes mat kasli na skolu... je to tvoj zivot a tvoje zdravie... daj si prerusit studium, prehodnotis si priority a ked zistis, ze chces mat titul, tak si ho aj dokoncis...
alebo to skus prekusat a cez leto si oddychni... no uvedom si, ze sa ocakava(alebo bolo by aspon fajn), keby si sa zamestnala v tom, co si vystudovala...tak si rozmysli, co chces v buducnosti robit..
rodicov treba (ne)slusne poslat do riti, vysvetlit im, ze kazdy clovek zvlada konkretne situacie inak, ze mas toho vela a nepotrebujes dalsi tlak z okolia.
osobna skusenost? nie som na vyske, no som na technickej skole a moje depresie zasli do takej miery, ze som vecer nechcela ist spat, lebo som vedela, ze ked sa zobudim, tak budem musiet ist do skoly, plakala som len tak bezdovodne, lebo som to uz proste nezvladala, mala som stavy uzkosti, bala som sa kazdej hluposti, mala som uplne nechut a fobiu zo skoly (a to mam pritom super znamky, ale tak rozkaz si depresii).
dnes uz som celkom ok. beriem lieky par mesiacov, mozno pol roka uz dokonca. netlacim na seba, rodicom som vysvetlila, ze na mna nemaju tlacit tiez, ale maju ma pozitivne motivovat. ked mam pocit, ze nieco nezvladam, dam si pauzu, pospim si, pozriem si film. ked je duch zdravsi, aj ta skola ide lepsie, nemusim sa jej vobec venovat a stale mam super znamky, s tym rozdielom, ze dnes uz nemam stavy uzkosti z pomyslenia, ze by som tam mala ist.
ked mas pocit, ze je toho na teba vela, oddychni si. daj si trebars ten rok pauzu, rob nieco, co ta naplna, alebo proste oddychuj, naberaj energiu, ktoru ti bude treba. NIC nestoji za dojebane dusevne zdravie, nic.
srať na fotrovcov, mysli v prvom rade na seba... oni asi majú zmáknuté všetko a vyštudovaný Harvard, keď do toho nútia aj teba... ale dala by som ruku do ohňa za to, že väčšinou si v deťoch kompenzujú svoje vlastné zlyhania a komplexy...
síce, aj ja som na škole, na ktorej nechcem byť a viem, že s titulom si radšej vytriem riť na služobných záchodoch v TESCU tesne pred tým, ako pôjdem vykladať tovar... ale ja som stály optimista a dúfam že sa to ešte stihne obrátiť k lepšiemu a že raz sa poďakujem, maminka, že si ma odradila od školy, na ktorú som chcela ísť a donútila si ma ísť do toho análu, kde trčím teraz
Na tvojom mieste by som skusila prezit skyskove- teda ak sa este da lebo zdravie ma byt na prvom mieste... potom si daj par dni pauzu a skus najat pracu ak najdes a budes ok prerus skolu a pracuj...ak nebude praca uvidis ako na tom psychicky budes pre zacatim dalsieho roka ci prerusis alebo naberies silu... drzim prsty a hlavne oddychuj a relaxuj
hmm, co to je s tym, ze technicke skoly a zeny? tiez niektore moje spoluziacky z tych 6 su z toho psychicky dodeptane, z FIIT poznam devy, ktore to depta (including moja byvala) a na intrakoch FEI/FIIT sa kazdy druhy rok nejaka jedna deva vrhne z balkona...
@17 no dobre to prehanam, viem iba o dvoch pripadoch skoku za 7 rokov ...
a ty sa dievka drz, dokonci najprv skusky a potom uvidis, dlhyyy oddych bude, za ten cas si rozmyslis ...nie je nic strasne seknut skolu a ist si zarabat sam na seba
niektorí rodičia už sú raz takí, ten tlak hlavne pre slabšie povahy je dosť neznesiteľný, máš pocit, že musíš robiť, čo ti povedia, že oni majú pravdu a tvoj názor je nedôležitý
ale vidím že už si prešla dosť rokov, bola by škoda to ukončiť, keď máš cieľ skoro na dosah, ale vrámci tvojho duševného zdravia, skús urobiť skúškové ak môžeš a potom si daj pauzu na rok a venuj sa sebe, oddýchni si a potom sa vráť
a rodičom to predlož ako hotovú vec, nedumaj nad tým pred nimi, lebo využijú tvoju slabosť a prehovoria ťa
@mysterygirl zosype sa keď sa teraz nedá do poriadku a bude sa jej to nabaľovať.
neviem ako to máš presne, ale pokiaľ chceš prerušiť až po skúškovom, a zvládneš - aspoň čiastočne, tak aby si prešla skúškové, tak potom asi môžeš počkať aj do konca prázdnin s prerušením, tak teraz si to nejak light rozlož, snaž sa spraviť nutné predmety a pokiaľ sa ti cez prázdniny nepodarí dať dokopy, tak preruš potom, ono je to pomerne dlhý čas na rozmyslenie.
@matwejo neviem, ako tie ostatne zienky, ale mne osobne to, ze som jedine dievca, prilis neprospieva chalani su na mna primarne hnusni a nevedia si ma vazit, za vsetko sa mi smeju, no urcite mi to nepomahalo
podla mna keby si prerusila tak tie veci okolo prerusenia ti spravia tolko zmatku v zivote, ze mozno to budes psychicky zvladas este horsie akoby si nejak dotiahla tu skolu teraz.
mozno skus tiez antidepresiva, aby si nemala take stavy a potom uz ani nebudes chciet prerusit...
toto iste mam aj ja. Bez skoly sa nikam nedostanes a bla bla bla. Hoci pracujem a mam sa dobre
Jeden rozdiel. Studujem co som si vybral - teraz dialkovo
A mila Mockingjay. Podla mna sa treba upokojit. Su aj horsie veci. Usporiadaj si priority, myslienky. Ak mozes sprav si pauzu pre seba aj ked len jeden den. Ak mas priatela co ta serie posli kade lahsie a sustred sa to co si vyberies za ciel a nasleduj ho.
Ja som sa po jednej nezhode s rodicmi jedneho dna pobalil a odisiel z domu a stale zijem. Ano bal som sa ale zivot taky. Dnes ma nasi beru ako uplne ineho cloveka. Trochu sa ma asi aj boja
Pozri sa do zrkadla, oplachni si tvar a povedz si ze to das...
@mockingjay
ak to tak cítiš, tak školu preruš a potom uvidíš.
ja som školu najskôr prerušil, potom sa vrátil a spravil skúšky, nejakým zázrakom aj mgr. štátnice, diplomovka nešla a psychika sa mi skurvila znovu, tak som sa na to vykašľal definitívne, našiel si robotu ktorá ma baví, hoci v niečom úplne inom než som študoval, som vnútorne spokojný a teraz si idem spraviť adekvátnu školu popri robote
rodičom povedz že je lepšie mať doma šťastného "analfabeta" než trosku s titulom
Vydrž to. Už len kúsok. Potom sa zamestnaj a odíď od nich. Čím skôr tým lepšie. Hraj to na nich. Píš si denník kde im (rodičom) "povieš" svoju pravdu. Ale len pritakávaj. Rob čo len uznáš za vhodné. Ešte kúsok vydrž. Dokážeš to.
Potom od nich odíď..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
a inak by som to určite nechal alebo odložil.
Mas velke bezvyznamne plus, alebo male vyznamne plus za technicky smer na skole.... Socialov a asocialov mame v skolstve dost
alebo to skus prekusat a cez leto si oddychni... no uvedom si, ze sa ocakava(alebo bolo by aspon fajn), keby si sa zamestnala v tom, co si vystudovala...tak si rozmysli, co chces v buducnosti robit..
osobna skusenost? nie som na vyske, no som na technickej skole a moje depresie zasli do takej miery, ze som vecer nechcela ist spat, lebo som vedela, ze ked sa zobudim, tak budem musiet ist do skoly, plakala som len tak bezdovodne, lebo som to uz proste nezvladala, mala som stavy uzkosti, bala som sa kazdej hluposti, mala som uplne nechut a fobiu zo skoly (a to mam pritom super znamky, ale tak rozkaz si depresii).
dnes uz som celkom ok. beriem lieky par mesiacov, mozno pol roka uz dokonca. netlacim na seba, rodicom som vysvetlila, ze na mna nemaju tlacit tiez, ale maju ma pozitivne motivovat. ked mam pocit, ze nieco nezvladam, dam si pauzu, pospim si, pozriem si film. ked je duch zdravsi, aj ta skola ide lepsie, nemusim sa jej vobec venovat a stale mam super znamky, s tym rozdielom, ze dnes uz nemam stavy uzkosti z pomyslenia, ze by som tam mala ist.
ked mas pocit, ze je toho na teba vela, oddychni si. daj si trebars ten rok pauzu, rob nieco, co ta naplna, alebo proste oddychuj, naberaj energiu, ktoru ti bude treba. NIC nestoji za dojebane dusevne zdravie, nic.
ja to nechapem...
a ty sa dievka drz, dokonci najprv skusky a potom uvidis, dlhyyy oddych bude, za ten cas si rozmyslis ...nie je nic strasne seknut skolu a ist si zarabat sam na seba
ale vidím že už si prešla dosť rokov, bola by škoda to ukončiť, keď máš cieľ skoro na dosah, ale vrámci tvojho duševného zdravia, skús urobiť skúškové ak môžeš a potom si daj pauzu na rok a venuj sa sebe, oddýchni si a potom sa vráť
a rodičom to predlož ako hotovú vec, nedumaj nad tým pred nimi, lebo využijú tvoju slabosť a prehovoria ťa
neviem ako to máš presne, ale pokiaľ chceš prerušiť až po skúškovom, a zvládneš - aspoň čiastočne, tak aby si prešla skúškové, tak potom asi môžeš počkať aj do konca prázdnin s prerušením, tak teraz si to nejak light rozlož, snaž sa spraviť nutné predmety a pokiaľ sa ti cez prázdniny nepodarí dať dokopy, tak preruš potom, ono je to pomerne dlhý čas na rozmyslenie.
mozno skus tiez antidepresiva, aby si nemala take stavy a potom uz ani nebudes chciet prerusit...
ale mrzi ma, ze to zaslo az tak daleko
toto iste mam aj ja. Bez skoly sa nikam nedostanes a bla bla bla. Hoci pracujem a mam sa dobre
Jeden rozdiel. Studujem co som si vybral - teraz dialkovo
A mila Mockingjay. Podla mna sa treba upokojit. Su aj horsie veci. Usporiadaj si priority, myslienky. Ak mozes sprav si pauzu pre seba aj ked len jeden den. Ak mas priatela co ta serie posli kade lahsie a sustred sa to co si vyberies za ciel a nasleduj ho.
Ja som sa po jednej nezhode s rodicmi jedneho dna pobalil a odisiel z domu a stale zijem. Ano bal som sa ale zivot taky. Dnes ma nasi beru ako uplne ineho cloveka. Trochu sa ma asi aj boja
Pozri sa do zrkadla, oplachni si tvar a povedz si ze to das...
Ano, tak to robim ja...
ak to tak cítiš, tak školu preruš a potom uvidíš.
ja som školu najskôr prerušil, potom sa vrátil a spravil skúšky, nejakým zázrakom aj mgr. štátnice, diplomovka nešla a psychika sa mi skurvila znovu, tak som sa na to vykašľal definitívne, našiel si robotu ktorá ma baví, hoci v niečom úplne inom než som študoval, som vnútorne spokojný a teraz si idem spraviť adekvátnu školu popri robote
rodičom povedz že je lepšie mať doma šťastného "analfabeta" než trosku s titulom
držím palce
Potom od nich odíď..