Vysoká škola (ekonomia) študovať v ČR či lepšie na SR?
Čaute, je tu niekto kto študuje/oval odbor ekonómie alebo finance (môže byť aj iný odbor) na ESF MUNI? Potrebujem s niečím poradiť...
Respektíve mám ísť študovať ekonómiu do ČR či ostať na SR?
keď to vyštudujem v ČR uplatním sa s tým aj na Slovensku?
Ja práve končím, čo konkrétne potrebuješ vedieť?
Odporúčam štúdium v ČR, jedinou nevyhodou Brna je velke mnozstvo studentov a tym pádom relativne menšia šanca najsť si stáž/prácu v obore počas štúdia v porovnaní s BA a Prahou. Čokolvek čo vyštuduješ v ČR tak sa s tým uplatníš aj na Slovensku, skôr možno ešte o to viac.
To čí sa ti oplatí ísť SK alebo CZ záleží aj vo veľkej miere od tvojeho prístupu. Aj najkvalitnejšia škola ti nedá dokopy nič, pokiaľ sa jej nebudeš dostatočne venovať. Samozrejme, ak máš škole chuť niečo obetovať (čas), tak si myslím že ČR ti je škola schopná dať asi viac priestoru na sebarealizáciu ako v SR
plaaaaanoval som tam ist pred rokom a aj ma vzali vdaka 90 percentilu ale vybral som si radsej Prahu prave kvoli tomu kolko tam je tych studentov. Po prvom mesiaci skoly som si nasiel pracu na polovicny uvazok v mojej oblasti takze stazovat sa rozhodne nemozem
@rachelkara Vobec, fakt minimum z matiky, testy su kaydy rok uplne tie iste az na ine cisla a anglictina bola skor taka hovorova a ako ju vies vyuzit v realnom svete. Ucil som sa na to cca tyzden pred tym coz je o dost menej ako na MUNI kde sa nemas ani ako ucit
@willbebetter A kde študujes teraz v Brne alebo v Bratislave ? A aký odbor?
Mohla by si mi trochu viac priblížiť kvôli akým možnostiam(čo tam je iné ) by si sa rozhodla radsej pre Prahu prosim
Vďaka
Neviem ako ekonómia, ale ja som v Prahe vyštudovala medicínu (mohla som si po prijímačkách vybrať - BA, KE, Praha), prišla som sem v r. 2005 a žijem tu doteraz
Na Slovensko by som sa nevrátila minimálne kvôli životnej úrovni a tiež cenám - všetci nadávajú, že je tu draho, ale tam, kde je euro, je rozhodne drahšie (potraviny, služby...). Myslím že tu sa tá česká koruna udrží ešte dlho.
Podľa mňa je úplne jedno, kde študuješ, dôležitá je individuálna príprava a to, či máš ambície. Diplom z teba žiadaného zamestnaca nespraví, zaujímaj sa o prax v odbore už behom štúdia a zbieraj skúsenosti. Ja som ako medička vo vyšších ročníkoch tiež pracovala v nemocnici ako sanitárka, takže som si skúsila najnižšiu pozíciu. Sice by ma tam, kde som sa po škole hlásila, zobrali aj bez tejto položky v CV, lebo doktorov je nedostatok, ale bola to práve cenná skúsenosť do života.
@rachelkara to sa trosku tazsie vysvetluje. Uplne opakovat teoreticky nie, ale daju ti na zaciatok rezervnych 36 kreditov ktore mozes potom vyuzit ak napr nedas skusku z mikroekonomie za 6kreditov. V tomto to je asi ine ako na ostatnych skolach ale zaroven mas dost rezervnych aby si aj kazdy semester mohla nedat jednu skusku a o nic kvazi neprist.
@helloxd Ako to tam bolo s cudzimi jazykmi? Bola moznost ucit sa 2 jazyky naraz ci iba 1na skole. Trebars ja sa chcem zdokonalit v anglictine a naucit sa nemcinu a co som si citala stranku tak sa z toho neviem vysomarit ze ci je aj taka možnosť alebo cisto len 1 jazyk sa da?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
Odporúčam štúdium v ČR, jedinou nevyhodou Brna je velke mnozstvo studentov a tym pádom relativne menšia šanca najsť si stáž/prácu v obore počas štúdia v porovnaní s BA a Prahou. Čokolvek čo vyštuduješ v ČR tak sa s tým uplatníš aj na Slovensku, skôr možno ešte o to viac.
A je pravda že je tam viac Slovákov ako Čechov
Boli tažké prijmacky do Prahy?
Mohla by si mi trochu viac priblížiť kvôli akým možnostiam(čo tam je iné ) by si sa rozhodla radsej pre Prahu prosim
Vďaka
Na Slovensko by som sa nevrátila minimálne kvôli životnej úrovni a tiež cenám - všetci nadávajú, že je tu draho, ale tam, kde je euro, je rozhodne drahšie (potraviny, služby...). Myslím že tu sa tá česká koruna udrží ešte dlho.
Podľa mňa je úplne jedno, kde študuješ, dôležitá je individuálna príprava a to, či máš ambície. Diplom z teba žiadaného zamestnaca nespraví, zaujímaj sa o prax v odbore už behom štúdia a zbieraj skúsenosti. Ja som ako medička vo vyšších ročníkoch tiež pracovala v nemocnici ako sanitárka, takže som si skúsila najnižšiu pozíciu. Sice by ma tam, kde som sa po škole hlásila, zobrali aj bez tejto položky v CV, lebo doktorov je nedostatok, ale bola to práve cenná skúsenosť do života.
Skúšky sa dajú aj opakovat či nespravíš a letis zo skoly?