Ahojte. Prosím Vás o pomoc. Moji rodičia sa rozviedli asi pred 6 rokmi. Môj otec ale neplatil výživné, tak mamina požiadala štát o platenie náhradného výživného. Teraz som študentom vysokej školy no a výživné na mňa platí štát. Chcem sa ale spýtať. Škola
Byť tebou, tak skúsim prejsť aspoň prvým skúškovým, potom to už možno pôjde a ak nie tak sa na druhé vyser a budeš mať výhody dlhšie...
A keď nechceš, tak sa nechaj vyhodiť, ale ak budeš podpisovať normálnu zmluvu na plný úvazok a nie len dohodu tak by som to radšej asi ohlásil a nechal zrušiť výživné, nech z toho nieje problém.
to neviem ako funguje riešila to moja mama. Keď ja prosto nechcem si nechať ujsť tú robotu a tá škola mi fakt nejde. Tak čo teda urobiť? Zanechať školu a potom sa ísť opäť nahlásiť na úrad práce?
Naco chces chodit na urad prace, ked uz mas istu pracu?
Podla mna normalne podpis zmluvu, nastup do prace, a v rovnakom case napis do skoly, ze chces zanechat studium - to vyzivne je zavisle od statusu studenta, takze si myslim, ze ti to zrusia automsticky, ale ak chces mat istotu, zavolaj aj do tej institucie, co sa zaobera vyzivnym.
Ale v zasade si myslim, ze zrusit vyzivne je nekonecne lahsi ukon, ako ho vybavit, takzd tk pojde "samo".
Ako poberatel nahradneho vyzivneho by si mal tieto zakladne veci ovladat. Ak sa spravne pamatam, narok nan mas len v pripade ak tvoj prijem za obdobie poslednych 6 mesiacov nie je vyssie ako 2,2 nasobok zivotneho minima (to je ustanovene na tento rok vo vyske 198,07€). Taktiez medzi tvoje povinnosti patri informovat prislusny urad prace, socialnych veci a rodiny o kazdej zmene skutocnosti, ktora je rozhodujúca na vyplacanie nahradneho vyzivneho. Je tam urcena i lehota do ktorej si tuto povinnost musis splnit no tu ti nepoviem no urcite to bude v lebote 5-10 dni.
A kto ma na toto vyzivne narok? No napriklad ti ktorych rodic si neplni svoju vyzivovaciu povinnost, ludia co maju nizky sitrotsky dochodok a tak dalej.
na úrad práce musíš ísť aj keď máš istú prácu. Inak budú stále v tom, že študuješ a odvody za teba platí štát - a keby na to potom prišli môžeš mať z toho zbytočné problémy. Tam určite choď.
Ja na tvojom mieste by som si ukončila štúdium, vybavila si veci na úrade práce, aby vedeli aká je situácia. S tým výživným neviem ako to je - ale logicky by si oň mal prísť - ak by si sa aj naďalej tváril ako študent, nikto by nič nevedel, bral by si aj výživné a popritom pracoval mohlo by ti to spôsobiť ešte pekné opletačky. A stojí ti to za to???
Len pre istotu. To, ze budes pracovat je skutocnost rozhodujuca pre vyplacanie nahradneho vyzivneho a teda si povinny o tom urad informovat. Na samotne informovanie predpokladam nebude ziadne predpisane tlacivo a svoju povinnost si splnis i volne formulovanym listom, kde uvedies svoje osobne udaje s informaciou ze zacinas pracovat na plny uvazok od vzedy a vtedy. Tlacivo si samozrejme podpis.
To výživné ja prenechávam mojej mamine fyzicky ho akože nedostávam. Tak ja teda v Pondelok donesiem do školy žiadosť o zanechanie štúdia a potom pôjdem do svojho mesta na úrad práce im to oznámiť. Tým pádom už je v všetko hotovo? Ja som celý tento thread založil len preto, aby som s tým nemal opletačky. Nechcem mať s ničím/nikým problémy. Ešte sa ale potom spýtam na tom úrade že za kým tam vlastne ísť. Aby som sa neprehnal nadarmo.
@11 Teraz cakas, ze ti povieme meno uradnicky? Sak tam prides a opytas sa, alebo proste budes citat napisy a oznamy, ako to robia vsetci ostatni. Nikto nerata s tym, ze prides a hned budes vsetko vediet. A na situaciu na svk uradoch sa tazko vopred pripravis.....
Hej to je pravda Ďakujem Vám veľmi pekne za pomoc. Keby bol niekto v podobnej situácií, že tiež za jeho rodiča platil výživné štát a bol študentom a chcel ísť do práce, tak by sa mi hodilo vedieť ako postupovali. Ja som nikoho takého ešte nenašiel tak asi takých ľudí moc nebude.
Pozri, vyzeras byt rozumny clovek. Musis si uvedomit, ze na tie urady chodi xy ludi hlupejsich od teba, a tych nie je malo. A ked to zvladnu oni..... :-S
Tak sa zbytocne nestresuj, proste zacni tou "vypovedou" zo skoly a oni ta uz nasmeruju
Drzim palce (snad ti vyplaty nebudu davat vo forme alzakov )
"Drzim palce (snad ti vyplaty nebudu davat vo forme alzakov )" DDDDDDD Nie nie nie. Už keď je tento thread ešte otvorený. Ak dakto kto túto tému sleduje a bude chcieť niekedy niečo z alzy nakúpiť tak mi môžte dať vedieť. Mne pomôžete tým, že si niečo kúpite a ja Vám že
Vám za to možno niečo pošlem Napríklad aj tie alzáky
2. radila si mu (dosť zle), že na úrad práce nemusí chodiť, že stačí ukončiť štúdium a podpísať zmluvu, že načo by tam chodil - Tak želám dobré ránko - na úrad práce ísť musí, keď skončí školu a chce začať pracovať.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
A keď nechceš, tak sa nechaj vyhodiť, ale ak budeš podpisovať normálnu zmluvu na plný úvazok a nie len dohodu tak by som to radšej asi ohlásil a nechal zrušiť výživné, nech z toho nieje problém.
Podla mna normalne podpis zmluvu, nastup do prace, a v rovnakom case napis do skoly, ze chces zanechat studium - to vyzivne je zavisle od statusu studenta, takze si myslim, ze ti to zrusia automsticky, ale ak chces mat istotu, zavolaj aj do tej institucie, co sa zaobera vyzivnym.
Ale v zasade si myslim, ze zrusit vyzivne je nekonecne lahsi ukon, ako ho vybavit, takzd tk pojde "samo".
A kto ma na toto vyzivne narok? No napriklad ti ktorych rodic si neplni svoju vyzivovaciu povinnost, ludia co maju nizky sitrotsky dochodok a tak dalej.
Ja na tvojom mieste by som si ukončila štúdium, vybavila si veci na úrade práce, aby vedeli aká je situácia. S tým výživným neviem ako to je - ale logicky by si oň mal prísť - ak by si sa aj naďalej tváril ako študent, nikto by nič nevedel, bral by si aj výživné a popritom pracoval mohlo by ti to spôsobiť ešte pekné opletačky. A stojí ti to za to???
Tak sa zbytocne nestresuj, proste zacni tou "vypovedou" zo skoly a oni ta uz nasmeruju
Drzim palce (snad ti vyplaty nebudu davat vo forme alzakov )
DDDDDDD Nie nie nie. Už keď je tento thread ešte otvorený. Ak dakto kto túto tému sleduje a bude chcieť niekedy niečo z alzy nakúpiť tak mi môžte dať vedieť. Mne pomôžete tým, že si niečo kúpite a ja Vám že
Vám za to možno niečo pošlem Napríklad aj tie alzáky
neviem v akom svete to žiješ alebo či vôbec si niekedy niečo reálne riešila v tomto systéme.
1. nerozumiem tvojej reakcii v @8
2. radila si mu (dosť zle), že na úrad práce nemusí chodiť, že stačí ukončiť štúdium a podpísať zmluvu, že načo by tam chodil - Tak želám dobré ránko - na úrad práce ísť musí, keď skončí školu a chce začať pracovať.