Ahojte možno tu už taká rubrika bola, neviem.. chcela by som sa spýtať .. som v deviatom ročníku na základnej škole, na strednú školu chcem ísť na gymnázium a na vysokú nejakého ekonomického smeru.. vedeli by ste mi prosím poradiť, ktorá je dobrá, na S
@motyylia wtf? a aká škola je podľa teba lepšia príprava na VŠ ako gymnázium?
Tak v Čechách sú určite lepšie ako na Slovensku len zas nie je tam také ľahké sa dostať kedže na ekonómiu sa hlási dosť ľudí. A tam aj dosť prihliadajú na priemer, tak na to mysli.
no, ono je to skôr tak že .. na VŠ by som CHCELA ísť s ekonomickým zameraním .. no za tie 4 roky SŠ sa ešte môže všeličo zmeniť .. jediné čím som si istá je že na VŠ chcem ísť .. preto som usúdila že gymnázium bude asi najlepšou voľbou .. momentálne chcem len vedieť o ekonomických VŠ, aké sú a čo to si o nich zistiť .. nič záväzé zatiaľ
@rothschild nevidím žiaden dôvod okrem extrámou, že jej umrú rodičia a bude sa musieť starať o svojich súrodencov prečo by sa jej nemala VŠ podariť
@motyylia no ale najprv sa na tú VŠ musí dostať a na TSP testy viac určite pomôže gymnázium. A úroveň jazykov čo je pri ekonómii dosť dôležité je na OA dosť zlá. Väčšina kamarátok odtiaľ nemá angličtinu ani na B2 o druhom jazyku ani nehovorím.
z OA môžeš predsa tiež ísť na vysokú školu a keby ti to náhodou nevyšlo, budeš mať aspoň nazvime to remeslo v rukách... ja mám za sebou gympel a som nepoužiteľná
ja si myslím, že keď budem mať gymnázium a dám si prihlášky trebárs na 3 školy, určite je väčšia pravdepodobnosť že ma aspoň na jednu prijímu ako, že teraz pôjdem na OA a potom si dám prihlášku na nejakú ekonomickú a budem dúfať že ma tam vezmú ..
z OA nemusíš ísť na ekonomickú výšku, to je blud poznám chalana, čo vyšiel z OA a študuje ekológiu ale však rob si podľa seba, ja osobne by som druhý krát už na gymnázium určite nešla a to nie kvôli "učeniu" aj s tou výškou ťa to rýchlo prejde, keď na ňu nastúpiš
@tichyrok a sak nech robi co chce ,,, ale @11 to vystihla ... stredna odborna skola je vacsia istota do buducnosti, ak by sa nahodou daco vyskytlo (nikdy nevies) .. a zase ak clovek chce, tak sa dostane na vysoku aj z pekla ... moj kamos je 3tiak na medine ... kde sa napr. mnoho gymnazistov vobec nedostane ... prosim pekne, isiel tam zo strednej zdravotnickej skoly ...
vse je dobra v prahe a na slovensku podla bydliska asi...v ke na tu je e. fakulta. ja zas nechapem skor, preco ti radia, nech nejdes na gympel, ked tu neriesis strednu ale vs birdz
Chod na gympel, daj si matiku, dostan rozum a nechod na ekonomiku. Sestra co chodi na humanitne vedy(grrrr), brigaduje na tej istej pozicii co baby z EUBA (4-tačky)...
... studovat ekonomiku a manazment, to je ako ucit sa chodit v 13 rokoch...
@prostemarek
na tej istej pozicii s babami z EUBA brigaduje len preto lebo EUBA je sračková univerzita. Keby študovala na prestížnej ekonomickej univerzite mimo SK tak dostane stáž vo veľkej firme.
@trtken prestaň s tými kecami. niektorým luďom nepomôže ani prestížna škola. a zas sú absolventi aj z ekonomickej z BA, ktorí hneď dostanú bez kontaktov nástupný plat cez 1000 eur
Nick vystihuje charakter? Na slovensku je hypermoderne aby studoval kazdy, uroven skolstva je na bode mrazu(nie len slovenska),debilne pridelovanie penazi pre VS skoly a to stylom , viac studentov = viac prachov preto to aj tak vyzera.
Clovek ktory chce byt skutocne vzdelany, si to vzdelanie spravi trebarz aj v univerzitnej a/alebo statnej kniznici a moze byt daleko vzdelanejsi ako nejaky nímand ktory chodi na "prestiznu univerzitu".
Btw: "staz vo velkej firme" dostane kazdy ktory sa snazi trocha viac ako zvysok kolektivu. Aby si bol spokojny, tak staz som mal v jednej automobilke (snad automobilka je dost velka firma) a stacilo k tomu trocha snahy, trocha namahy otvorit hubu a chodit do skoly.
@kika24
chodila som na OA, teraz študujem cudzie jazyky... spolužiak šiel na žurnalistiku, ale prijatý bol aj na psychológiu...ďalší je na vojenskej.... jednoducho, nemusíš ísť len na ekonomickú z OA... a na gympli ťa veľa z ekonomiky nenaučia...na OA sme jej mali riadne veľa...jediné, čo je nevýhoda, že niektoré spolužiačky si potom zháňali doučovanie z matiky, lebo na ekonomickú sa robia aj z matiky...ale tak napr. spolužiačka bola šikovná, učila sa dobre a dostala sa na EF UMB aj bez nejakého doučka... gymnázium je fajn, ale aj iné školy sú dobré....ja som rada, že som skončila OA, lebo mám aspoň niečo "v rukách" aj keby sa mi náhodou VŠ nepodarila...
@tichyrok
prestížna škola je preto prestížna, že sa na ňu hlásia väčšinou tí najlepší a najlepší ju aj dokončia. Takže s uplatnením potom nemajú problém.
Nástupný plat pre absolventa EUBA cez 1000 euro jedine tak v mokrom sne McDonald predsa tak vela neplatí Viac ako o zamestnaných ekonómoch z tejto školy počujem o tých nezamestnaných... no čím to asi bude asi tou brutálnou kvalitou, ktorú tam predvádzajú. Keď ešte aj ekonomia na technickej v KE je na tom kvalitatívne lepšie, tak niekde je asi chyba.
na Slovensku máme toľko vysokých škôl, že študovať môže každý vidlák a dilino. Preto je kvalita slovenských vysokých škôl tak na úrovni gymnázia. Našťastie neštudujem na Slovensku
No jasné vzdelanie naberieš v knižnici... a skúsenosti, odborné usmerňovanie, výskum atď si vycuciaš z prsta nie? Aspoň sa nemusím čudovať, prečo je to so slovenským školstvom také tragické.
Trtko, si si dosiel nahanat ego s tym ze si siel studovat do Brna, kde je viac slovakov ako cechov? BRAVO, TY SI ETALON USPECHU.
Porad nam menejcennym ako si sa tam dostal, urcite mas velku krabicu, kde mas vela koliesok. Skus nam vidlakom napisat ako mozme byt nieco ako ty, ako mozme byt zvdelany ako ty, ako sa ti vobec podarilo dostat do Brna (teda predpokladam ze je to brno, kedze Morava), ale mozno nejaka prestizna skola zo zahranicia, MIT alebo CALtech maju v brne pobocku, ktoru spravili hned kvoli tebe, aby si tam nabral odborne skusenosti, vyskum a podobe. Urco uz nedoskavo v CVERNE na teba cakaju, aby si im nieco nove priniesol do Fyziky. Na wallstreed zhavo cakaju na buduceho ekonoma a prognoza ktory studuje na ~prestiznej skole~ a nie nejakej vidlackej slovenskej skole, kde chodia len dilinovia ktorych nezoberu na prestizne zahranicne skoly, napr Brno...
... a tak sa konci pribeh o kacatku a malej uzovke...
no .. myslím že netreba vyvolávať konflikty a @forbiddenrose ja som nad obchodnom rozmýšľala a aj som bola na dni otvorených dverí, páčilo sa mi to .. ale naši o tom nechcú ani počuť :/
@kika24
choď na gymnázium , to máš najlepšiu prípravu na VŠ a za tie štyri roky môžeš kludne ešte zmeniť názor. + ludia z ekonomickým zameraním nie sú na trhu práce až tak žiadaný , takže majú väčší problém zamestnať sa
Tiež mám rovnaký problém ako ty, som v 9.ročníku a rozhodujem sa medzi OA alebo gymplom, a tiež chcem ísť na vysokú ekonomického zamerania, už len z toho dôvodu, že ak sa dobre uplatním ako nejaká manažerka budem sa mať jak prasa v žite...haha poďme späť do reality no u mna OA vedie vo viacerých plusoch, už len preto, že budem mať nejakú prax a niečo v ruke, nepočúvaj tie rady že máš samé jednotky choď na gympel, ja si dávam prihlášku na OA do TT (najlepšia stredná škola na Slovensku ) a tá dobre pripravuje na VŠ, pridali im hodiny matematiky, keďže na ekonomické školy sú prijimačky aj z matiky, plus si možeš dať cvičenia z matiky,a na gympli nemáš vobec ekonomiku,ked tak seminár si možeš dať,ale ja si myslím to, že ak niekto študuje nejaký odbor a potom ho študuje aj neskôr na VŠ, sa má podla mna lepšie na vyške ako z gympla...moj nazor .. a gympel už dávno nie je elita, ked teraz tam chodia takí, čo mali trojky na zakladke... ale zas nie je OA ako OA, a gympel ako gympel... ale tak čas môže všetko zmeniť možno zistíš, že chceš byť doktorka alebo niečo také a OA ti bude nanič ale keď budeš na gympli a sa zaláskuješ a nebudeš chcieť ísť na VŠ, tak možeš ist robiť do mekáča .. na OA máš strojopis, takže to máš obrovskú vyhodu, budeš ovládať perfektne prstoklad, to na gympli vobec neni.. taktiež písanie úradnych dokumentov...alebo vieš čo choď na Hotelku..tam sa naučíš variť, naučíš sa jazyky a je tam aj učto, a možeš ísť na prax na Maltu a hned tam aj zostaneš
@33 .. ako hovoríš, nie je OA ako OA a nie je gympel ako gympel .. u nás v RK máme napríklad celkom dobré štátne gymnázium, ale čo sa týka obchodnej, už to nestojí za veľa .. a práve preto asi pôjdem na gympel (ak ma vezmú), lebo si ešte nie som úplne istá na akú výšku .. len dúfam že mi v strede neudrie šialená puberta a nerozhodnem sa že na výšku nejdem
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
Tak v Čechách sú určite lepšie ako na Slovensku len zas nie je tam také ľahké sa dostať kedže na ekonómiu sa hlási dosť ľudí. A tam aj dosť prihliadajú na priemer, tak na to mysli.
a za gymplom si stojím!
@motyylia no ale najprv sa na tú VŠ musí dostať a na TSP testy viac určite pomôže gymnázium. A úroveň jazykov čo je pri ekonómii dosť dôležité je na OA dosť zlá. Väčšina kamarátok odtiaľ nemá angličtinu ani na B2 o druhom jazyku ani nehovorím.
inak naj asi vše praha, ku praha alebo muni brno... o slovenských električkových univerzitách ani nehodno uvažovať ak chceš byť úspešná
... studovat ekonomiku a manazment, to je ako ucit sa chodit v 13 rokoch...
...peace
na tej istej pozicii s babami z EUBA brigaduje len preto lebo EUBA je sračková univerzita. Keby študovala na prestížnej ekonomickej univerzite mimo SK tak dostane stáž vo veľkej firme.
Clovek ktory chce byt skutocne vzdelany, si to vzdelanie spravi trebarz aj v univerzitnej a/alebo statnej kniznici a moze byt daleko vzdelanejsi ako nejaky nímand ktory chodi na "prestiznu univerzitu".
Na nete mas kopu clankov, tu mas jeden z nich " » www.vysokoskolacidopraxe.sk/spytali-sme-sa-... ".
Btw: "staz vo velkej firme" dostane kazdy ktory sa snazi trocha viac ako zvysok kolektivu. Aby si bol spokojny, tak staz som mal v jednej automobilke (snad automobilka je dost velka firma) a stacilo k tomu trocha snahy, trocha namahy otvorit hubu a chodit do skoly.
... jedine sa ceni snaha...
chodila som na OA, teraz študujem cudzie jazyky... spolužiak šiel na žurnalistiku, ale prijatý bol aj na psychológiu...ďalší je na vojenskej.... jednoducho, nemusíš ísť len na ekonomickú z OA... a na gympli ťa veľa z ekonomiky nenaučia...na OA sme jej mali riadne veľa...jediné, čo je nevýhoda, že niektoré spolužiačky si potom zháňali doučovanie z matiky, lebo na ekonomickú sa robia aj z matiky...ale tak napr. spolužiačka bola šikovná, učila sa dobre a dostala sa na EF UMB aj bez nejakého doučka... gymnázium je fajn, ale aj iné školy sú dobré....ja som rada, že som skončila OA, lebo mám aspoň niečo "v rukách" aj keby sa mi náhodou VŠ nepodarila...
prestížna škola je preto prestížna, že sa na ňu hlásia väčšinou tí najlepší a najlepší ju aj dokončia. Takže s uplatnením potom nemajú problém.
Nástupný plat pre absolventa EUBA cez 1000 euro jedine tak v mokrom sne McDonald predsa tak vela neplatí Viac ako o zamestnaných ekonómoch z tejto školy počujem o tých nezamestnaných... no čím to asi bude asi tou brutálnou kvalitou, ktorú tam predvádzajú. Keď ešte aj ekonomia na technickej v KE je na tom kvalitatívne lepšie, tak niekde je asi chyba.
No jasné vzdelanie naberieš v knižnici... a skúsenosti, odborné usmerňovanie, výskum atď si vycuciaš z prsta nie? Aspoň sa nemusím čudovať, prečo je to so slovenským školstvom také tragické.
Porad nam menejcennym ako si sa tam dostal, urcite mas velku krabicu, kde mas vela koliesok. Skus nam vidlakom napisat ako mozme byt nieco ako ty, ako mozme byt zvdelany ako ty, ako sa ti vobec podarilo dostat do Brna (teda predpokladam ze je to brno, kedze Morava), ale mozno nejaka prestizna skola zo zahranicia, MIT alebo CALtech maju v brne pobocku, ktoru spravili hned kvoli tebe, aby si tam nabral odborne skusenosti, vyskum a podobe. Urco uz nedoskavo v CVERNE na teba cakaju, aby si im nieco nove priniesol do Fyziky. Na wallstreed zhavo cakaju na buduceho ekonoma a prognoza ktory studuje na ~prestiznej skole~ a nie nejakej vidlackej slovenskej skole, kde chodia len dilinovia ktorych nezoberu na prestizne zahranicne skoly, napr Brno...
... a tak sa konci pribeh o kacatku a malej uzovke...
choď na gymnázium , to máš najlepšiu prípravu na VŠ a za tie štyri roky môžeš kludne ešte zmeniť názor. + ludia z ekonomickým zameraním nie sú na trhu práce až tak žiadaný , takže majú väčší problém zamestnať sa