Neviete v čom je problem? Inštaloval som win. na jednom asi 8 rocnom PC. Ked som dal instalaciu ako stale tak to cez instalaciu spadlo, resp. restartovalo sa ked nemalo. Potom vypisovalo disc error. Vybral som HDD dal do svojho PC, preformatoval a nainsta
bez vyvolavania dalsich win-lin hadok ti odporucam linux. Nastartuj nejake live distro. V pripade ze nabehne normalne, tak je komp v poriadku a chyba sa ako vzdy zacina na w. Ak nenabehne, linux ta velmi siroko informuje o vzniknutych chybach a mozes zistit co je tomu pc.
@Mandatum to samozrejme neplati vzdy. Mal som domrdane ramky, windows aby ich neposkodil este viac vyhodil BSOD a restartol sa. Lunex fical dalej akoby sa nechumelilo az odisli uplne
@Tommyhot u teba ide tusim skoro o nabozenstvo, ten tvoj win, ale prezrad mi prosim ta ako s instalackou windowsu zdetekujes komp???
Typek pise ze ma problem s hdd a aby si skusil win potrebujes ho tam nainstalovat.
To teda si nepojde. Nehovoriac o casovom faktore.
Sorry, ale to s tymi ramkami je uplna debilina.
Linux sa aj pri zavaznej chybe snazi nastartovat aspon kernel, aby mohol chybu detekovat. Win vyhodi modru a konci.
Raz som mal skrat na doske. Win-modra, Lin-start asi 15 min do konzoloveho rezimu a nasledny error :bad voltage on.... A podla neho som tu chybu odstranil.
Clovece, nerad by som ta urazal, ale ked si predtym pisal ze si pouzival linux, dostal si sa len po menenie skinov gnomu a tocenie kockou cez compiz fusion alebo si siel aj dalej?
Lebo potom by si mal poznat nieco take ako systemove logy- zlata bana ci uz hw alebo sw debugu.
@Stormmast3r To hore si nevsimaj a najlepsie diagnostikujes chyby naozaj cez linux.
@Stormmast3r myslel som to tak ze system ktory potrebuje k svojmu behu hdd je v tomto pripade tazsie pouzitelny. Lebo som porovnaval win a lin, a win bez hdd nenastartujes. (len vynimocne)
@Mandatum ja som nenarazal na tento konkretny problem ja som hovoril o tom, ze windows pri poskodenom hardwary hodi BSOD (nie pretoze nechape co sa deje, ale preto aby nedomrdal HW este viac. Btw to, ze ty nevies ze Windows ma logy uz je tvoj problem ), pripadne sa po chvili zjebe. Linux natiahne kernel a ide dalej bez problemov (tak ako to bolo pri tych mojich ramkach), alebo zdochne napriklad pri loadovani kernel modulov, pretoze sa zasekne na nejakom exceptione a nevie co dalej (samozrejme tym netvrdim, ze niekedy nemoze chapat a nevyhodi error ). Ked som davnejsie pretaktovaval procak, pustil som mu trosku viac stavy nez som mal.. Windows sa samozrejme zjebal, linux bezal dalej, to ze mal procak o 30 stupnov vacsiu teplotu nez pracovnu mu bolo jedno...
Ano pouzival som linux cca 8 rokov, vystriedal som kopu disiter vratane freebsd (viem nie je to linux) a jedneho casu som robil aj admina. Kazdy tyzden som riesil najroznejsie problemy od nutnosti compilovania roznych kokotin az po spominany compiz (na svojom desktope)
@Mandatum pozri ja netvdim ze to co si napisal sa nestalo, ja som len reagoval na ten nezmysel ("V pripade ze nabehne normalne, tak je komp v poriadku a chyba sa ako vzdy zacina na w."), ze ked nejdu widle a lunex ano tak je to zakonite chyba windowsu a hned sa da vylucit HW problem.. Neda a stalo sa mi to uz velakrat. Pomedzi prsty mi prebehla kopa zeleza (od malicka som bol ten, ktoreho otravovali s problemami tykajucich sa pc, robil som jedneho casu aj servisaka) a nikdy to nebolo take jednoznacne..
A k tym windowsom asi tolko, ze ja negativne skusenosti s windowsom na svojich masinach nemam. Okrem win 3.11 a win 7 som mal vsetky windowsy legalne a tam boli problemy len bezpecnostneho charakteru (ako pri kazdom OS), az do kym nevysla zaplata/patch. Je jasne, ze ked si stiahnes widle z nejake warezu a su este k tomu aj namodovane a nemas istotu, co za balast tam kto pichol, mozu nastat problemy a zakonite aj nastanu. Tak isto keby pichnem do modulu pripadne priamo do kernelu nejaku hlupost tak mozem kludne skoncit s kernel panicom.. Preto hned budem prehlasovat, ze linux je nestabilny a dojebany?
A to logovanie tiez nie je take jednoznacne, kernel log daemon tiez nezachyti kazdy event hlavne tie, ktore sa vyskytnu v momente ked padne system. Davnejsie som takto maturoval nad jednym ubuntu, pretoze okrem toho, ze bola nejaka chyba v acpid som z logov nic viac nevycital. Na ubuntuforums malo viacej ludi takyto problem a neostavalo im nic nez cakat na novy release kernelu, pretoze nikto nemal ani sajnu, kde to stoji..
@Tommyhot 1.Co som napisal, za tym si stojim. Ked nabootujes na kompe linux, vyskusas vsetky mozne haluze a ono to bezi, tak je hw chyba velmi nepravdepodobna.
2. K winom: ja som detto, len by som este pridal win 1.0 win 2.0, xenix (viem nieje win) OS/2, ten co robil este bill s ibm, ten co mal len jednoduchy presenter(rok vyroby 1988 cca).
Zbastlene winy nepouzivam.
A chces tvrdit ze vsetky chyby napr legendarneho win95 boli "bezpecnostneho charakteru (ako pri kazdom OS), az do kym nevysla zaplata/patch" Porovnaj si ho napr so stabilitou vtedy uz dva roky stareho warp 3.
So strkanim debilin do lin kernelu a nasledym kernelpanicom mam zial tiez skusenosti , ked som startoval linux na mojom mobile
3. ku kernel releasom, je fajne sledovat bugreporting, casto sa stane ze vec sa da nejako opravit este kym oficialne aktualizuju prislusny package
4. ze ta linux pusti do nebezpecnych teplot a stavov- nehadam sa, ide o "filozofiu" linuxu teda ze lin spusti aj tu najvacsiu pakovinu, ak si root, proste ze tam mozes skusat cokolvek.
btw o teplotu sa stara doska a nie os
5. mam taky dojem ze ci uz moje alebo tvoje reci tu nikoho netrapia, ved diskusia bola o niecom uplne inom.
@nikeboy a ty pochop ze by si si mal dat facku aby si pochopil suvislosti. ok. ak je linux program. akoto ze mi funguje na mojom pc na ktorom nemam win? hm? zeby magia?
1) v tomto sa proste nezhodneme.. zazil som velakrat situacie kedy som sa snazil aplikovat tvoju vylucovaciu metodu a nakoniec aj tak zdochol hardware..
2) ono je dost scestne porovnavat stabilitu windowsu, ktory musel bezat na podstatne vacsom mnozstve hardwaru nez os/2 (kedze vacsina hw vyrobcov os/2 odignorovala).. Tam je to samozrejme v prospech os/2.
@Nikeboy a ako inac by to malo fungovat? Bios spusti bootloader, ten natiahne kernel aj s modulmi, pospustaju sa sluzby a nakoniec graficke rozhranie.. +- to funguje u vsetkych OS rovnako.
@tommyhot os/2 sice nemusel zvladat beh na vsetkom vtedajsom hardweri, ale napriek tomu zvladal. Mam s nim ovela lepsie skusenosti co sa tyka kompatibility na "dobovych" pc. Ak mam zajst do extremov, ako som uz spomenul, skusal som zo zaujmu OS/2 1.0 z roku 1988 na pc z roku 1993 a nemal nijaky problem, pripojil aj mys (r.v. cca 1998) ci tlaciaren(r.v. cca 1995).
A spominany warp3 bezi pouzitelne na 386 s 4mb ram, kde je start 95 hotovym porodom.
Mozem pouzit dalsi relativne extremny priklad, napriklad AmigaOS. Vydel si uz amigu zo "spadnutym" os?
Ja nie. Mohol by si argumentovat ze amigy mali len cisto vlastny hw a vlastny , z nicim inym nekompatibilny system. Ale to iste boli vzhladom na amigy pc. A win takisto nebezal na CA. Toto porovnanie nieje scestne, vzhladom na rozsirenost rychto kompov v case vydania win95.
Ked uz som pri amige, napadlo mi ze na jeho starsieho brasku, legendarny C64 bol skompilovany unix, schopny behu a dokonca realneho multitaskingu. A tiez nepadal.
Tento prispevok nemal byt vymenovanim vsetkych zaniknutych OS, ale skor pohladom do cias ked vznikala hegemonia windowsu. Ze neslo o to ze win bol najlepsi a preto vyhral, ale ze bol pretlaceny vdaka dolarom.
@nikeboy : smiley: ak na niekoho nereagujes (ci uz to blbec je, alebo nie) tak mu nenapises ani len medzeru.. k linuxu a gramatike sa ani vyjadrovat radsej nebudem
@nikeboy : hm, ak vies poskladat PC tak klobuk dole, ale svoje "znalosti o pocitacoch" uz radsej neprezentuj takto @10 (omg, linux nieje os, ale program. uz to pochopte konecne.)
nie je to najlepsia cesta
facka sa dava na ublizenie druhemu ale aj NA PREBRATIE toho druheho
@mrhulahul "bedna", HDD,dvdrw mechanika, doska a donej grafika a procesor z chladicom a ramku. dat tam os a ide to. co je na tom nieco mimoriadne nechapem.
no pozri, keby si zacal o sekvencii algoritmov, strukturovanom programovani, .. by som sa nesmial... ale rozpisat HW ako z letaku nay elektrodomu... tssss..
@stormmast3r a ty sa rozumies, zato si zalozil tuto anketu,ze? ja by som nikdy sa nepitaL take na fore,ale opravil by som si to sam. ale ty rozumies zrejme vsetkemu. ved vranou, to je meka IT
@Nikeboy Ked ti tak vadi ze je niekto z Pezinka alebo Vranova, prečo si nenapises do profilu z ktorej riti nam pises tie tvoje mudre prispevky, hanbis sa za to?
a na ostatne uz nejak prides. Ak mas Mandrivu, cez drakconf si to nastavis, ako keby si isiel cez adslmodem, vyplnis meno a heslo a ides, ostane veci ponechaj na dhcp.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
36 komentov
Typek pise ze ma problem s hdd a aby si skusil win potrebujes ho tam nainstalovat.
To teda si nepojde. Nehovoriac o casovom faktore.
Sorry, ale to s tymi ramkami je uplna debilina.
Linux sa aj pri zavaznej chybe snazi nastartovat aspon kernel, aby mohol chybu detekovat. Win vyhodi modru a konci.
Raz som mal skrat na doske. Win-modra, Lin-start asi 15 min do konzoloveho rezimu a nasledny error :bad voltage on.... A podla neho som tu chybu odstranil.
Clovece, nerad by som ta urazal, ale ked si predtym pisal ze si pouzival linux, dostal si sa len po menenie skinov gnomu a tocenie kockou cez compiz fusion alebo si siel aj dalej?
Lebo potom by si mal poznat nieco take ako systemove logy- zlata bana ci uz hw alebo sw debugu.
@Stormmast3r To hore si nevsimaj a najlepsie diagnostikujes chyby naozaj cez linux.
Ano pouzival som linux cca 8 rokov, vystriedal som kopu disiter vratane freebsd (viem nie je to linux) a jedneho casu som robil aj admina. Kazdy tyzden som riesil najroznejsie problemy od nutnosti compilovania roznych kokotin az po spominany compiz (na svojom desktope)
A k tym windowsom asi tolko, ze ja negativne skusenosti s windowsom na svojich masinach nemam. Okrem win 3.11 a win 7 som mal vsetky windowsy legalne a tam boli problemy len bezpecnostneho charakteru (ako pri kazdom OS), az do kym nevysla zaplata/patch. Je jasne, ze ked si stiahnes widle z nejake warezu a su este k tomu aj namodovane a nemas istotu, co za balast tam kto pichol, mozu nastat problemy a zakonite aj nastanu. Tak isto keby pichnem do modulu pripadne priamo do kernelu nejaku hlupost tak mozem kludne skoncit s kernel panicom.. Preto hned budem prehlasovat, ze linux je nestabilny a dojebany?
A to logovanie tiez nie je take jednoznacne, kernel log daemon tiez nezachyti kazdy event hlavne tie, ktore sa vyskytnu v momente ked padne system. Davnejsie som takto maturoval nad jednym ubuntu, pretoze okrem toho, ze bola nejaka chyba v acpid som z logov nic viac nevycital. Na ubuntuforums malo viacej ludi takyto problem a neostavalo im nic nez cakat na novy release kernelu, pretoze nikto nemal ani sajnu, kde to stoji..
2. K winom: ja som detto, len by som este pridal win 1.0 win 2.0, xenix (viem nieje win) OS/2, ten co robil este bill s ibm, ten co mal len jednoduchy presenter(rok vyroby 1988 cca).
Zbastlene winy nepouzivam.
A chces tvrdit ze vsetky chyby napr legendarneho win95 boli "bezpecnostneho charakteru (ako pri kazdom OS), az do kym nevysla zaplata/patch" Porovnaj si ho napr so stabilitou vtedy uz dva roky stareho warp 3.
So strkanim debilin do lin kernelu a nasledym kernelpanicom mam zial tiez skusenosti , ked som startoval linux na mojom mobile
3. ku kernel releasom, je fajne sledovat bugreporting, casto sa stane ze vec sa da nejako opravit este kym oficialne aktualizuju prislusny package
4. ze ta linux pusti do nebezpecnych teplot a stavov- nehadam sa, ide o "filozofiu" linuxu teda ze lin spusti aj tu najvacsiu pakovinu, ak si root, proste ze tam mozes skusat cokolvek.
btw o teplotu sa stara doska a nie os
5. mam taky dojem ze ci uz moje alebo tvoje reci tu nikoho netrapia, ved diskusia bola o niecom uplne inom.
1) v tomto sa proste nezhodneme.. zazil som velakrat situacie kedy som sa snazil aplikovat tvoju vylucovaciu metodu a nakoniec aj tak zdochol hardware..
2) ono je dost scestne porovnavat stabilitu windowsu, ktory musel bezat na podstatne vacsom mnozstve hardwaru nez os/2 (kedze vacsina hw vyrobcov os/2 odignorovala).. Tam je to samozrejme v prospech os/2.
@Nikeboy ty si cely program
A spominany warp3 bezi pouzitelne na 386 s 4mb ram, kde je start 95 hotovym porodom.
Mozem pouzit dalsi relativne extremny priklad, napriklad AmigaOS. Vydel si uz amigu zo "spadnutym" os?
Ja nie. Mohol by si argumentovat ze amigy mali len cisto vlastny hw a vlastny , z nicim inym nekompatibilny system. Ale to iste boli vzhladom na amigy pc. A win takisto nebezal na CA. Toto porovnanie nieje scestne, vzhladom na rozsirenost rychto kompov v case vydania win95.
Ked uz som pri amige, napadlo mi ze na jeho starsieho brasku, legendarny C64 bol skompilovany unix, schopny behu a dokonca realneho multitaskingu. A tiez nepadal.
Tento prispevok nemal byt vymenovanim vsetkych zaniknutych OS, ale skor pohladom do cias ked vznikala hegemonia windowsu. Ze neslo o to ze win bol najlepsi a preto vyhral, ale ze bol pretlaceny vdaka dolarom.
@Nikeboy matelko...
@mandatum si zly : disappointed:
nie je to najlepsia cesta
facka sa dava na ublizenie druhemu ale aj NA PREBRATIE toho druheho
linux je program,os trocha inac funguje.
prcitaj si toto: » www.linuxos.sk/co_je_linux/ind...
no pozri, keby si zacal o sekvencii algoritmov, strukturovanom programovani, .. by som sa nesmial... ale rozpisat HW ako z letaku nay elektrodomu... tssss..
radsej to ukoncime, nikam to nevedie
neprecitam. stacii ze tam vydim .sk a mam dost. zvlastne ze ziaden slovenski os neexistuje, ale "odbornikou" na os tu je "milion".
presne!! nemam najmensii zaujem sa bavit z clovekom, co sa vyvisuje a pritom je dakde z pezinka. to je akoze kde?!
@Mandatum velmi si mi pomohol, win ten PC nenabootoval ale linux ano a ide to
Ešte mam na vas jednu otazku ako tam spustim wimax net?
» linux.nfo.sk/viewtopic.php?p...
alebo taky vseobecnejsi
» ubuntuforums.org/showthread.php?...
paly, s wimaxom je to podla distribucie..
ak mas Ubuntu,ale jeho derivat, daj do terminalu:
sudo pppoeconf
a na ostatne uz nejak prides. Ak mas Mandrivu, cez drakconf si to nastavis, ako keby si isiel cez adslmodem, vyplnis meno a heslo a ides, ostane veci ponechaj na dhcp.
nedava sa tam niekde este do nastaviena wiredu meno, heslo, ip ???
na nasom WAREZ FORUM
» mgs.oforum.sk/...
Pridajte sa k nam!