V poslednej dobe u nás vídam, že snáď každý malinký psík je jorkšír. Akoby sa s nimi vrece roztrhlo. Minimálne na Slovensku je to určite ďaleko najobľúbenejšie malé plemeno. Len stále neviem, prečo je tomu tak, v čom je jorkšírik lepší od ostatných plemie
dočítala som sa, že jorkšír bol vyšľachtený nižšou triedou vo VB, pretože nemohli mať lovecké psy. a tento slúžil na lovenie potkanov, krýs a iných malých škodcov. (no proste že bolo veľa potkanov, nestíhali to vyvražďovať a vycvičili si na to tohto krpca)
niekto povedal, že yorkshire a čivava sú teraz v móde a majú ich všetci boháči, tak si ľudia začali húfne kupovať tieto plemená...
hýčkať ich, obliekať, česať, pomaly im predžúvať jedlo a pritom ako to podotkla tuto hore slečna @grietusha je to lovecké plemeno a ako lovecké plemeno musí aj vydržať vonku aj trochu tvrdšie podmienky a nie len svetríčky, oblečky, taštičky na nosenie...
inak je to obyčajný pes, ale je krásny tak isto ako sú krásne aj ostatné psi
ja viac vidím čivavy. ale aj tak...zabite ma, ale tieto miniplemená nie sú psy v pravom slova zmysle. hej, bola som vždy zvyknutá na veľkého psa, ktorý je "kamoš", môžem ho poriadne objať, ísť s ním behať a keď sa mu pozriem do očí, niečo tam aj vidím. mala som tú česť mať týždeň šteňa maltézáka, bolo zlaté aj všetko ale po tom týždni som ho s radosťou dala preč. to je proste hračka a nevedela by som s ním mať vzťah ako s väčším psom
Yorkšira máme my doma cca. 4 roky .... je dost hravy ale ked niekto pride alebo ked niekto chodi na chodbe tak steka o 100 sest ... treba sa onho aj urcite viac starat ako o ostatne psy ale nezabije nas to ... ked sme sa rozhodli ze chceme psa tak to musime tak brat ... teraz uz patri do rodiny ... a to ze sa niekomu nepaci ze su vsade... noo tak sa nepozerajte a hotovo ... problem vyrieseny
@matii Je to tvoj názor, ktorý má bohužiaľ veľa ľudí, neberiem ti ho, ale nesúhlasím s ním.
Nebudem písať za iné plemená, keďže ja mám papillona, ale moja skúsenosť s papillonmi je jednoducho skvelá. Pritom tiež som mala dlho skúsenosti len s veľkými psami. Čo sa pracovnej inteligencie týka je to jedno z najinteligentnejších plemien vôbec. Malá ovláda dokonale základnú poslušnosť, miluje výcvik, nejaký čas sme cvičili aj agility, skvelo aportuje a vzťah máme úžasný. Vonku na mne neustále visí očami, dá sa s ňou robiť prakticky čokoľvek, aj dlhé túry v horách, beh... V pohode zvláda vonku aj mrazy, nikdy som ju neobliekala ani nič podobné. Má veľmi vyrovnanú povahu, má rada malých aj veľkých psov, k cudzím je priateľská, ale nedôverčivá, pohladkať sa nedá. Všetko je to o socializácii, výchove, výcviku a najmä o tom, aký vzťah si majiteľ so psom vybuduje a potom je to vidieť aj na tom psíkovi. Sú to psy v pravom slova zmysle, len utrpeli tým, že veľa majiteľov ich tak bohužiaľ neberie.
@azizi určite je to o skúsenosti každého jednotlivo...a o výchove. hovoríš, že je priateľský k malým aj veľkým psom. už to je samotné je skôr výnimka (mám ten pocit) - proste väčšina malých plemien sa ide od štekania zaškrtiť na obojku keď vidí veľkého psa, pričom ten si ich často absolútne nevšíma.
každý podľa svojho gusta. ja som vždy mala retrievera, proste veľkého maca, inteligentného, s krásnymi hnedými očami. na minipsa by som si nezvykla. u teba to pokojne môže byť naopak
@matii Nie je to naopak, mám veľmi rada aj veľké psy. Ale viem si vytvoriť rovnaký vzťah ako k malému, tak aj k veľkému. U papillonov priateľskosť k iným psom nie je výnimka, keďže je to jedna z ich základných povahových čŕt - absolútna neagresivita. Ona sa za veľkými psami obvykle rozbehne, postaví sa na zadné a vylizuje im papuľu, alebo behá dokola od radosti
To čo píšeš je prevažne o nedostatočnej socializácii a výcviku, pretože tomu majitelia malých psov neprikladajú obvykle bohužiaľ žiadnu dôležitosť. Preto musím povedať, že v tom máš bohužiaľ pravdu, zvlášť u plemien, ktoré ak sa nedostatočne socializujú môžu mať sklon k takémuto správaniu. By som jednoducho povedala, že je to skôr o ľuďoch, než o tých psoch. V konečnom dôsledku to však robí zlú vizitku práve malým psíkom.
Inak mne sa páčia aj očká mojej malinkej (A) Čo sa tej pracovnej inteligencie týka » en.wikipedia.org/wiki/The_Intell... Z 80 psov golden retriever - 4. miesto, papillon - 8. miesto, to nie je až taký veľký rozdiel
My máme doma yorka, ovláda základné povely a je poslušný .. nijak extra ho necvičíme, len aby vedel že má robiť to čo sa mu povie a to aj robí ... spáva so mnou aj v posteli ale ak mám napríklad návštevu a povie sa mu že tam spať nebude poslúchne- to len príklad... do ničoho ho neobliekam jedine ak je kopa snehu a je ostrihaný dávame mu takú bundičku lebo vraj môžu prechladnúť lebo majú dosť nizko brušká... Máme ho preto pretože sme chceli psa, chceli sme ho aby nám robil radosť a bol s nami a prvý ktorý ma padol do oka toho sme zobrali, zbožňujeme ho všetci a je náš.
@azizi ani ja som to nemyslel v zlom .... no ja som o tom nerozhodol ... rozhodla o tom moja mama ktora strasne chcela psa ... a proste sa jej yorkshir pacil tak sme si kupili steniatko .... a po roku co sme ho mali a videla ho jedna nasa susedka tak si zaobstarala tiez yorkshira
to neviem,osobne mám rada všetkých psíkov, ale toto je jedno z plemien, ktoré sa mi páči najmenej.
ale myslím že je ich tak veľa aj preto, že je to dosť známe plemeno, ľudia si často vyberajú do bytov malého psa a vlastnosti alebo potreby toho psa ich nezaujímajú, niekto im ho ponúkne alebo nájdu naňho najviac inzerátov, tak zoberú práve yorkshira.
a hlavne to, že to plemeno poznajú, veľa ľudí pozná asi tak 3 malé, 2 stredné a 3 veľké plemená psov.
preto napríklad aj medzi väčšími psami ľudia chcú len labradorov, vlčiakov, lebo nevedia, že existuje aj iné, výzorovo podobné plemeno ktoré by možno bolo pre ich životný štýl bolo ešte vhodnejšie.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
dočítala som sa, že jorkšír bol vyšľachtený nižšou triedou vo VB, pretože nemohli mať lovecké psy. a tento slúžil na lovenie potkanov, krýs a iných malých škodcov. (no proste že bolo veľa potkanov, nestíhali to vyvražďovať a vycvičili si na to tohto krpca)
hýčkať ich, obliekať, česať, pomaly im predžúvať jedlo a pritom ako to podotkla tuto hore slečna @grietusha je to lovecké plemeno a ako lovecké plemeno musí aj vydržať vonku aj trochu tvrdšie podmienky a nie len svetríčky, oblečky, taštičky na nosenie...
inak je to obyčajný pes, ale je krásny tak isto ako sú krásne aj ostatné psi
Nebudem písať za iné plemená, keďže ja mám papillona, ale moja skúsenosť s papillonmi je jednoducho skvelá. Pritom tiež som mala dlho skúsenosti len s veľkými psami. Čo sa pracovnej inteligencie týka je to jedno z najinteligentnejších plemien vôbec. Malá ovláda dokonale základnú poslušnosť, miluje výcvik, nejaký čas sme cvičili aj agility, skvelo aportuje a vzťah máme úžasný. Vonku na mne neustále visí očami, dá sa s ňou robiť prakticky čokoľvek, aj dlhé túry v horách, beh... V pohode zvláda vonku aj mrazy, nikdy som ju neobliekala ani nič podobné. Má veľmi vyrovnanú povahu, má rada malých aj veľkých psov, k cudzím je priateľská, ale nedôverčivá, pohladkať sa nedá. Všetko je to o socializácii, výchove, výcviku a najmä o tom, aký vzťah si majiteľ so psom vybuduje a potom je to vidieť aj na tom psíkovi. Sú to psy v pravom slova zmysle, len utrpeli tým, že veľa majiteľov ich tak bohužiaľ neberie.
@azizi mne sa paci vyzor...hlavne ked bol este maly tak bol taky ňuňu
každý podľa svojho gusta. ja som vždy mala retrievera, proste veľkého maca, inteligentného, s krásnymi hnedými očami. na minipsa by som si nezvykla. u teba to pokojne môže byť naopak
To čo píšeš je prevažne o nedostatočnej socializácii a výcviku, pretože tomu majitelia malých psov neprikladajú obvykle bohužiaľ žiadnu dôležitosť. Preto musím povedať, že v tom máš bohužiaľ pravdu, zvlášť u plemien, ktoré ak sa nedostatočne socializujú môžu mať sklon k takémuto správaniu. By som jednoducho povedala, že je to skôr o ľuďoch, než o tých psoch. V konečnom dôsledku to však robí zlú vizitku práve malým psíkom.
Ja len takto, včera som ich videla neskutočne veľa, zaujalo ma to, tak mi napadlo založiť fórum. Vďaka za odpovede!
ale myslím že je ich tak veľa aj preto, že je to dosť známe plemeno, ľudia si často vyberajú do bytov malého psa a vlastnosti alebo potreby toho psa ich nezaujímajú, niekto im ho ponúkne alebo nájdu naňho najviac inzerátov, tak zoberú práve yorkshira.
preto napríklad aj medzi väčšími psami ľudia chcú len labradorov, vlčiakov, lebo nevedia, že existuje aj iné, výzorovo podobné plemeno ktoré by možno bolo pre ich životný štýl bolo ešte vhodnejšie.