Zdravím. Potrebovala by som vedieť, z čoho sa vyrába glycerín. Našla som ho v krémoch na tvár, sprchových géloch a skoro vo všetkých teloskrášľujúcich produktoch. Pýtala som sa Googla a ten mi nevie nájsť jednoznačnú odpoveď. Našla som ale informáciu, že
glycerol je trojsytny alkohol, ktory je sucastou tukov (z ktorych sa moze uzolovat), ale nemusi byt, taktiez ako uz niekto spomenul, tak vznika ako produkt tvorby etanolu z glukózy za pomoci kvasenia...
@flussica Je ale veľmi ťažké ustriehnuť, čo je zo zvieraťa a čo nie. V potravinách sa to už ako-tak dá, aj keď pre veľa vecí sa ešte stále používajú krycie názvy typu Exxx. (Alebo také syridlo. Vedela si že je to výťažok z teľacích žalúdov? Nachádza sa to v acidku, jogurtoch, syroch, čokoládových tyčinkách.) Ale o to, čím sa umývajú a čo si na seba natierajú sa ľudia nezaujímajú. A v ingredienciách má všetko nejaký krkolomný názov a potom zisťuj, že z čoho to je Mohli by vymyslieť nejaké označenie pre neživočíšne produkty. Ale keďže väčšina ľudí to považuje za somarinu, tak skoro to asi nebude. A už si začínam myslieť, že sa tým moc zaoberám. Moje okolie to považuje za úchylku, z ktorej by som sa mala začať liečiť.
@interrupcio Rozhodla som sa veriť ti. Dúfam že sa nemýliš
(A len tak mimochodom mi napadlo, že firmy, ktoré dávajú do svojich výrobkov glycerín, si ho asi nevyrábajú sami, ale kupujú od nejakého výrobcu glycerínu. A ten výrobca ten glycerín asi predáva. Takže by sa to malo dať na nete niekde kúpiť a tam by mohlo byť uvedené, z čoho to je. Ale nechce sa mi to hľadať...
@stenatko Bohužiaľ nie. Syry nie, jogurty len sójové, mlieko vypijem aj obyčajné občas, alebo čerstvé priamo od kravy (známi robia s kravami) a sladkosti nemám rada našťastie. Nepotrebujem ich k životu. Tak ako niektorí chrúmu čokoládu a kadejaké sladkosti, ja chrúmem mandle, pistácie, mrkvu a kaleráb. A som v poriadku. Zatiaľ
@stenatko Počula som už o takýchto prípadoch. Neviem či to nahradzujem správne, ale snažím sa jesť zo všetkého trošku. Mala som problémy s kĺbmi (neviem či z toho), doktorka mi prikázala jesť želatínu, ale objednala som si z netu agar agar, čo je želatína z morských rias a po polroku to začalo byť lepšie. Inak sa mi zatiaľ ešte nič vážne nedeje. A dúfam že ani nebude. A kamarátka začala jesť mäso alebo aj napriek zdravotným ťažkostiam odmieta?
@annemarie ten proces zhruba prebieha takto - vyrabas acylglycerol esterifikaciou glycerolu a karboxylovych kyselin. ak acylglycerol obsahuje vacsi podiel nasytenych KK tak je to pri beznych podmienkach tuhe, ak obcahuje viac nenasytenych KK tak je to skor tekute (olej)...(a potom nejaka hydrolyza atd) z toho vyplyva ze tie tuhe su skor zivocisne a tekute skor rastlinne. cize treba v ramci toho pripravku pozerat aj na dalsie zlozenie a teda celkovu vyslednu hustotu a vzhlad. tazko povedat. tie kremy zo zivocisnych tukov su pravdepodobne lacnejsie. takze ak preferujes kozmetiku tymto smerom nezavadnu, treba si poriadne plesnut po vrecku..
este by som dodala, ze skus ist do body shopu (neviem ci aj niekde inde okrem BA) a tam urcite maju nejaky pripravok kt. je specificky vyrabany z glycerolu z rast. tukov. btw glycerol sa nachadza skoro vo vsetkych mydlach, pripravkoch do domacnosti, cistiacich prostriedkoch, tusim aj v zuvackach... nie je lahke sa tomu vyhnut a hlavne to nema ani zmysel, lebo zvierata sa nezabijaju specialne kvoli glycerolu...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
A myslíte si, že to, čo sa dáva do krémov a sprcháčov je vyrobené z tých tukov alebo to vyrábajú synteticky? Je v tých krémoch kus zo zvieraťa?
(A len tak mimochodom mi napadlo, že firmy, ktoré dávajú do svojich výrobkov glycerín, si ho asi nevyrábajú sami, ale kupujú od nejakého výrobcu glycerínu. A ten výrobca ten glycerín asi predáva. Takže by sa to malo dať na nete niekde kúpiť a tam by mohlo byť uvedené, z čoho to je. Ale nechce sa mi to hľadať...