aj za menej. podla toho, ci sa treba vsetko biflit alebo je tam dost teorie, ktora sa da zapamatat
taky uvod do filozofie som sa naucil cca 350-400 stran za 4 dni. ale nejake chemicke rovnice a zakony a neviem co, co je potrebne vediet odslova doslova by trvalo dlhsie
Za dve hodiny, ak si tam treba pamätať spamäti nejaké číselné rady, konštanty, reakcie, roky a pod, maximálne štyri hodiny. Ani si piču nerobte, že tri dni.
Tam nejde o pamäť a jej vlastnosti často. Mne pripadalo 100 strán veľa, než som sa ich naučil rýchlo. Potom 500. Potom 1000 a v pohode. Niekedy potrebuješ trocha newsflash, že ciele, čo si stanovuješ sú smiešne.
pokial ma to zaujima dam tomu den s tym ze sa riadne prdkam(efektivnu pracu tvoria asi len nejake 4 hodky), a robim popritom vsetko mozne..ked ma to vrcholne nebavi a mam to vediet od slova do slova pri zachovani psychickeho zdravia na den asi 5 stran, 10 pri velkom vykone. no cim viac sa toho narychlo a naraz naucis tym skor to zabudnes...na utvrdenie si informacii potrebujes dlhsiu dobu, s tym este ak nechces mat v tom gulas
ozaj system: 1. precitat cele letmo - zaujimavosti(je dobre vediet jednotlive temy ci odseky aby si zacal tym najlahsim a nasledne spajal detaily - spon sa vykecas ked budes mat blbu otazku), 2. popodskrtat cele, 3. vyznacene veci a detaily...vacsina ludi to robi takto, ja vacsinou zamrznem pri niektorych stranach a nabiflim sa ich ked rezignujem
ak ide o nejaké triviálnosti, tak za pár hodín,
ak je text napr. prešpikovaný dôkazmi, ktoré vyžadujú vysokú dávku abstraktného myslenia a spájanie netriviálnych súvislostí, tak aj niekoľko dní.
ak text vyžaduje základ, ktorý nemám (top level kvantová fyzika či text písaný v cudzom, neznámom jazyku), tak to by trvalo jednoducho hrozne dlho.
a ani sa za to nehanbím napriek tomu, že som tu obklopený majstrami, ktorí všetko z toho dajú do dvoch hodín
@matwejo kvantova fyzika bola najlahsia skuska u mna, dala som to za pol dna (komplet odvodzovacky od A po Z)... akvantovka dvojka padla za asi 2 hodiny, tam toho bolo na odvadzanie viac, ale vsetko na jedno kopyto, naucil sa clovek jeden priklad a vedel vsetky
@alpanu asi treba ratat s tym, ze kvantova fyzika nie je iba to, co si sa ucila ty a ze sa pravdepodobne neda povedat, ze po uceni sa na dve skusky mas celu kvantovu fyziku v malicku
ja sa aj 3 strany ucim 2 hodiny a neznasam, ked ma babka presviedca, ze mam talent na ucenie -.-
tak ale zalezi na tom, ze co. ked su to 3 strany cistych pouciek o veciach, o ktorych som predtym nikdy nic nepocula a treba si tam este hladat suvislosti s inymi vecami, o ktorych som nikdy nepocula, tak je to rozhodne tazsie, ako napr. dejepis, kde si staci zapamatat par rokov a ostatne je viac menej ako obsah knihy.
Ako áno, sú skúšky, na ktoré mi stačí málo času. Napr. takú matematiku (2 knihy) som sa učil deň (no mal som vypracované perfektné poznámky, ktroré som si robil priebežne)
Teraz sa napr. učím manažment, veľa mien, rozdelení, asi 70 strán veľmi malým písmom... Učil som sa týždeň a mal som asi 5 bodov
Väčšinnou sa učím tých 20 strán denne, uleží sa mi to v hlave a deň pred skúškou si to celé zopakujem.
No samozrejme, som schopný aj viac, no vtedy už to nie je tak kvalitné a rýchlo to zabudnem.
@25 toto. tie technicke predmety su proste o inom. na dejepis som sa 25 stran naucila za jeden den (neviem kolko hodin), proste som si povedala, ze musim. rovnako aj zaverecne skusky zus, kde som si vytiahla uplne najviac win temu. ale ta elektrotechnika proste..
taky e-statning. Ak to je tazky test. Taki ani najlepsi na mojej skole sa to nenaucia za take casy ako vy tu davate a to su na memorovanie ine kapacity.
Inak zalezi od toho, co to je. Ci text v knihe, ci skripta, ci nejake ultra nasytene poznamky, alebo len nejaky taky text, co by neskor bol dobry na opakovanie.
Ale vseobecne tak 1-2 dni. Ono neskor je problem, ak je toho tak 10x viac, ze clovek po dalsich 300 stranach uz polku z tamteho nevie a tak no
@alpanu tak neviem na aku pochybnu skolu chodis alebo si fakt talent
@40 To mne zase prišla elektrotechnika neskutočne primitívna, počas SŠ som spával, pozrel som si poznámky prestávku, dve pred písomkou a bolo to za 1... Tam stačí pochopiť ten princíp ako to funguje
No taká hrubá kniha teórie (napr. právo, ekonomika, manažment) kde sú rôzne mená a minimum logických súvislostí, proste chvíľku trvá
ak by to bolo niečo literárne, napríklad román a treba sa ho naučiť na literatúru celý dej, tak veľmi rýchlo, ak by to bolo 50 strán čínskej gramatiky, tak to by trvalo mrte dlho...
@koprdil tak ale zochova je speci kategoria. ja sa ucim tak na sietove komunikacne systemy a znamky mam dobre. myslela som konkretne tie sietove komunikacne systemy alebo ccna materialy, kde proste clovek, co pozna tak akurat pojem router name sancu sa naucit vsetky tie poucky za par hodin.
+ odpoved - striktne to u mna zavisi od predmetu (napr. z trestu kludne za 2dni jak nic, a napr. co sa teraz ucim obcana tak z toho aj za 4 ak by som to chcela fakt ze fakt vediet, lebo obcan je hrozna sracka)
ak by som si predstavila, že sú to samé poučky, ktoré mi vlastne ani nikdy neboli vysvetlené a vlastne ani nechápem, prečo sa v nich nachádza daný zhluk slov tak ani tri dni by mi nestačili.
ale zas ak dačo, čo si treba len prečítať a pochopiť sem tam vyznačiť a zapamätať nejakú vetu tak ten 1-2 dni.
no a ešte by ma zaujímalo, že prečo väčšina Birdzu študuje normálne VŠ 5 rokov a nie 3 mesiace. veď očividne schopnosti na to majú -.-
@fairylady oni by isto aj chceli, len skolsky system je nastaveny tak, ze im to nie je dovolene :-S
och, ja by som vam pozicala 50 stran z poznamok z metrickych a topologickych priestorov, ze kolki z vas by si potom uvedomili, ze 50 stran je dost relativny pojem
Zhruba ten deň (5-12 hodín) ak by to bolo obsahovo niečo z môjho poľa pôsobnosti alebo vecí, ktoré ma bavia alebo im viem vo svojom bežnom spôsobe myslenia rozumieť. Ak by to bolo niečo ľahšie, tak do troch hodín, ak ťažšie, tak do tých troch dní. Ak by to bolo 50 strán japonských alebo čínskych znakov, tak by som zvolila vopred inú, dlhodobú stratégiu
V ideálnom prípade to potrebujem raz celé prečítať a pochopiť bez toho, aby na mňa tlačil čas. Zároveň si to farebne vyznačím alebo pokreslím svojimi poznámkami. V druhom čítaní už ten text poznám, viem sa v ňom orientovať a rozumiem mu, tak sa doučím veci, ktoré nie sú na pochopenie, ale zapamätanie si, v treťom čítaní si nakreslím dovtedy mnou nepochopené veci alebo si dogoolim pojmy z iných zdrojov, prípadne ak je to typ učiva ku ktorému sú nejaké kontrolné otázky, vyskúšam sa, či ich viem zodpovedať.
podľa mňa záleží aj na konkrétnom období, napr. ked sa po letných prázdninách 3 mesačných učím na prvý zápočet niekedy v októbri tak sa 4 vety učím 3 hodiny , ale teraz na konci skúškového, ked som sa do toho úplne dostal, zvládnem desiatky strán za deň. prirodzene ale záleží na charaktere textu a na charaktere skúšky
Hádam to neymslíš od slova do slova
Inak za 1-2hodiny v pohodičke Brať to systémom, prečítať->pochopiť->zopakovať->vysvetliť si to sám pre seba ... U mňa to pomáha dosť And Take It Easy
nikdy som sa tolko ucit nemusel ... asi ... ja verim v to ze existuju veci, ktore nam vselico ulahcuju a nieje hanba ich pouzivat. mnoho vedomosti sa za mna uz naucila ktorakolvek kniha, staci ze v nej viem hladat a citat.
@acvd43xa7w tiez sa pytam co tikalok, ale odhliadnuc od tohto, vazne si myslis, ze 50 a4 stran je niekto schopny sa naucit za 2 hodinky? komplet? ked len to, ze ich precitas bude cca 30+minut, a to nehovoriac, ak chces citat pozornejsie.
@trdelniiiq ci je toho niekto schopny, alebo neschopny, nie je moj problem- je to jeho vec. a ja nemam pravo to posudzovat, pretoze nemam jeho pamat. to, ze mne to trva styri hodiny neznamena, ze kazdemu to musi trvat minimalne styri hodiny. kazdy sme iny, tak nechapem, ako hentake veci mozu ludia pisat o druhych, za to, ze oni sami taki nie su
a aký je obsah tých 50 strán, ktoré tu niektorí prečítate za 2 hodiny?
jedine ak by to bol text s riadkovaním 1,5, písmo 12 a okraje na každej strane 3cm- ruku na srdce, cca 7-8 strán takéhoto textu trvá prečítať približne 10 minut...ak tomu chcete aj chápať a nie len preletieť očami...
pokial tam mate same roky, mena a udalosti tak to trvá ešte dlhšie...takže si neviem predstaviť kto sa to dokaže ešte aj naučiť za tak krátky čas... alebo potom nechápem o čom može byt tých 50 strán
@bress UPJS, chodila som, teraz som na UK na doktorandskom, astronomia... a som cernobylsky rocnik, to bude tym vsetci tvrdia, ze nas rocnik bol prehnane inteligentny.. ale neviem, co je na tom pravdy, nemam porovnavaci objekt
ono je to relatívne je rozdiel, ked máte napríklad 50 strán textu, kde je kopec dátumov, mien, definícií apod., a vyžaduje sa od vás aby ste to vedeli - učila som sa tri týždne, či koľko, dva komplet plné zošity A4 + skriptá + nejaké podklady k tomu, a prešla som len tak tak - 1. ročník, z toho predmetu nás na prvýkrát prešlo len 11, a ja taktiež, ako sa mi vtedy uľavil ....
a iné je, ked je to taký jednoduchší text, vtedy som prelúskala 300 stranové knihy ani neviem ak
a niektoré štúdie, autori sa vyjadrovali super odborne a ja som kukala ako puk, že o čo im ide opakovane si to prečítať a snažiť sa to pochopiť dalo zabrať
a samozrejme záleží od toho akú stratégiu učenia si zvolíš, či ťa to zaujíma apod....
no ja keby som sa mala biflovat 50 stran, ucim sa rok ono to bude asi tym, ze som neschopna sustredit sa na voloviny a veci, ktore sa treba biflovat a netreba ich pochopit podla mna voloviny su, takze no ale ak sa uz silou mocou musim nieco biflovat, tak si to pisem, to ma aspon donuti sustredit sa a aj si to zapamatam
podľa mňa je to prudko individuálne, závisí od školy a najmä od charakteru textu... na skúšky sa väčšinou naučím 50 strán tak za 5- 7 hodín... ale fakt záleží od toho, ako by som bola v tom-ktorom odbore zorientovaná, na takú matiku/ fyziku by bol asi aj týždeň pre mňa málo
Noc pred testom ktorý pozostával z Prvej svetovej (2xA4) a celého Ríma (8xA4) som sa naučil za 7 hodín cca, približne od 01:00 +- do 07:20, test som napísal na jednotku a využil som asi len 25% naučeného učiva, vďačím za to insomnii ktorá mi umožnila nespať.
Takže 50 strán za 3 dni by som mal zvládnuť a verím že aj ty.
Učím sa tak že si prečítam celé dané učivo raz aby som bol v obraze a potom po odsekoch asi tak 10 riadkov ktorý si prečítam tak 3x nahlas a potom sa snažím už sám hovoriť čo tam bolo, keď neviem tak sa mrknem, to opakujem až pokým nebudem vedieť celý odsek sám svojimi slovami a potom pokračujem, samozrejme že predtým si kľúčové slová zvýrazním.
Používaj nejaký stimulant či už kávu/energeťák alebo guaranu, proste hocičo čo by malo pomáhať, aj keď ti to nepomôže tak určite to pomôže psychike ktorá si to vsugeruje a pôjde ti to ľahšie ver mi.
Mám ešte jeden hint ak náhodou nepiješ kávu, si striktne proti energeťakom a nemáš prístup ku guarane a iným stimulantom. Snaž sa si rozprúdiť krv v tele, napríklad začni behať na mieste až pokým sa nezadýchaš a potom sa uč. Čítal som štúdiu kde bolo dokázané že zvýšením tepu už aj pri chôdzi a tým pádom lepším prekrvením mozgu sa učíš rýchlejšie, čo aj dáva zmysel, najlepšie ak by si sa učila počas chôdze, kľudne aj z miesta na miesto v izbe.
Dúfam že som pomohol aspoň trošku, veľa šťastia.,
PS. Hlavne nezabudni vypnúť facebook, to je môj najväčší nepriateľ keď sa chcem učiť stále ma drží a nechce pustiť, preklínam Zuckerberga
Mám na predaj ťahákové perá,vojde sa tam zmenšená polovica A4 realneho textu,som priamy distribútor od výrobcu.Viac info ohladom ceny a podrobností emailom: mato440@centrum.sk
Ak čítate tento text tak ešte perá mám. Neváhajte ma kontaktovať emailom.
škola je len pre sprostých a takisto aj učenie sa, tí čo sú inteligentní tak to vedia aj bez takéto zabíjania času, čiže človek by mal vedieť to čo má vedieť + to čo ho zaujíma ... ja som sa neučil nikdy a ani to neplánujem, viem čas využiť aj efektívnejšie
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
104 komentov
taky uvod do filozofie som sa naucil cca 350-400 stran za 4 dni. ale nejake chemicke rovnice a zakony a neviem co, co je potrebne vediet odslova doslova by trvalo dlhsie
Najprv si len prebehni celý text narýchlo a snaž sa pochopiť, ako je štruktúrovaný. Zapamätaj si tú kostru.
Potom sa uč najpodstatnejśie body. Veci, na ktorých ten text stojí.
Potom sa douč detaily, ktoré považuješ za potrebné.
Potom si to ešte raz len tak prečítaj.
To je moja metóda aspoň.
ak proste je to kniha z ktorej mi staci poznat pointu par veci alebo tak tak ovela menej
Za dve hodiny, ak si tam treba pamätať spamäti nejaké číselné rady, konštanty, reakcie, roky a pod, maximálne štyri hodiny. Ani si piču nerobte, že tri dni.
Aj mňa udivuje čas tri dni. Toľko som sa učil na štátnicu, nie zaprdených 50 strán.
Tam nejde o pamäť a jej vlastnosti často. Mne pripadalo 100 strán veľa, než som sa ich naučil rýchlo. Potom 500. Potom 1000 a v pohode. Niekedy potrebuješ trocha newsflash, že ciele, čo si stanovuješ sú smiešne.
ale niektorych vas chcem vidiet ako sa naucite 50 stran elektrotechniky so schemami a funkciami, alebo 50 stran kvantovej fyziky so vzorcami,
ak je text napr. prešpikovaný dôkazmi, ktoré vyžadujú vysokú dávku abstraktného myslenia a spájanie netriviálnych súvislostí, tak aj niekoľko dní.
ak text vyžaduje základ, ktorý nemám (top level kvantová fyzika či text písaný v cudzom, neznámom jazyku), tak to by trvalo jednoducho hrozne dlho.
a ani sa za to nehanbím napriek tomu, že som tu obklopený majstrami, ktorí všetko z toho dajú do dvoch hodín
tak ale zalezi na tom, ze co. ked su to 3 strany cistych pouciek o veciach, o ktorych som predtym nikdy nic nepocula a treba si tam este hladat suvislosti s inymi vecami, o ktorych som nikdy nepocula, tak je to rozhodne tazsie, ako napr. dejepis, kde si staci zapamatat par rokov a ostatne je viac menej ako obsah knihy.
Ako áno, sú skúšky, na ktoré mi stačí málo času. Napr. takú matematiku (2 knihy) som sa učil deň (no mal som vypracované perfektné poznámky, ktroré som si robil priebežne)
Teraz sa napr. učím manažment, veľa mien, rozdelení, asi 70 strán veľmi malým písmom... Učil som sa týždeň a mal som asi 5 bodov
Väčšinnou sa učím tých 20 strán denne, uleží sa mi to v hlave a deň pred skúškou si to celé zopakujem.
No samozrejme, som schopný aj viac, no vtedy už to nie je tak kvalitné a rýchlo to zabudnem.
Inak zalezi od toho, co to je. Ci text v knihe, ci skripta, ci nejake ultra nasytene poznamky, alebo len nejaky taky text, co by neskor bol dobry na opakovanie.
Ale vseobecne tak 1-2 dni. Ono neskor je problem, ak je toho tak 10x viac, ze clovek po dalsich 300 stranach uz polku z tamteho nevie a tak no
@alpanu tak neviem na aku pochybnu skolu chodis alebo si fakt talent
No taká hrubá kniha teórie (napr. právo, ekonomika, manažment) kde sú rôzne mená a minimum logických súvislostí, proste chvíľku trvá
ako to všetci robíte?!
ak by to bolo niečo literárne, napríklad román a treba sa ho naučiť na literatúru celý dej, tak veľmi rýchlo, ak by to bolo 50 strán čínskej gramatiky, tak to by trvalo mrte dlho...
a keď si pozerám tuná všetkých expertov, tak prestávam ľutovať že som vzdala školu.
no ale kludne piste kokotiny len aby ste imaginarne pomachrovali
@burble fiha, preco?
+ odpoved - striktne to u mna zavisi od predmetu (napr. z trestu kludne za 2dni jak nic, a napr. co sa teraz ucim obcana tak z toho aj za 4 ak by som to chcela fakt ze fakt vediet, lebo obcan je hrozna sracka)
vam jebe
obsahovo 14 dní.... :-S
ale zas ak dačo, čo si treba len prečítať a pochopiť sem tam vyznačiť a zapamätať nejakú vetu tak ten 1-2 dni.
no a ešte by ma zaujímalo, že prečo väčšina Birdzu študuje normálne VŠ 5 rokov a nie 3 mesiace. veď očividne schopnosti na to majú -.-
och, ja by som vam pozicala 50 stran z poznamok z metrickych a topologickych priestorov, ze kolki z vas by si potom uvedomili, ze 50 stran je dost relativny pojem
V ideálnom prípade to potrebujem raz celé prečítať a pochopiť bez toho, aby na mňa tlačil čas. Zároveň si to farebne vyznačím alebo pokreslím svojimi poznámkami. V druhom čítaní už ten text poznám, viem sa v ňom orientovať a rozumiem mu, tak sa doučím veci, ktoré nie sú na pochopenie, ale zapamätanie si, v treťom čítaní si nakreslím dovtedy mnou nepochopené veci alebo si dogoolim pojmy z iných zdrojov, prípadne ak je to typ učiva ku ktorému sú nejaké kontrolné otázky, vyskúšam sa, či ich viem zodpovedať.
Za tri dni by si to určite mala zvládnuť.
Ucisam pisanim, prepisujem prepisujem. Nakoniec sa snazim vypisat len to najpodstatnejsie tch 10-15strán je na 1A4
za jedno popoludnie
Raz ked ma clovek na 100 stran mesiac, tak to stihne za mesiac... a ked ma na 100 stran tyzden, tak to stihne za tyzden a ked jednu noc, tak aj za noc
Vysoka skola vysoka skola
na tretí deň zopakuj
a aj tak viem, ze vzhladom na moj odbor by mi boli 3 dni malo
Stupid.
50 stran dejepisu a 50 stran fyziky je nieco ine.
Inak za 1-2hodiny v pohodičke Brať to systémom, prečítať->pochopiť->zopakovať->vysvetliť si to sám pre seba ... U mňa to pomáha dosť And Take It Easy
si napisem nad postel "uc sa pomalsie, lebo inak si kokot"
jedine ak by to bol text s riadkovaním 1,5, písmo 12 a okraje na každej strane 3cm- ruku na srdce, cca 7-8 strán takéhoto textu trvá prečítať približne 10 minut...ak tomu chcete aj chápať a nie len preletieť očami...
pokial tam mate same roky, mena a udalosti tak to trvá ešte dlhšie...takže si neviem predstaviť kto sa to dokaže ešte aj naučiť za tak krátky čas... alebo potom nechápem o čom može byt tých 50 strán
a iné je, ked je to taký jednoduchší text, vtedy som prelúskala 300 stranové knihy ani neviem ak
a niektoré štúdie, autori sa vyjadrovali super odborne a ja som kukala ako puk, že o čo im ide opakovane si to prečítať a snažiť sa to pochopiť dalo zabrať
a samozrejme záleží od toho akú stratégiu učenia si zvolíš, či ťa to zaujíma apod....
Takže 50 strán za 3 dni by som mal zvládnuť a verím že aj ty.
Učím sa tak že si prečítam celé dané učivo raz aby som bol v obraze a potom po odsekoch asi tak 10 riadkov ktorý si prečítam tak 3x nahlas a potom sa snažím už sám hovoriť čo tam bolo, keď neviem tak sa mrknem, to opakujem až pokým nebudem vedieť celý odsek sám svojimi slovami a potom pokračujem, samozrejme že predtým si kľúčové slová zvýrazním.
Používaj nejaký stimulant či už kávu/energeťák alebo guaranu, proste hocičo čo by malo pomáhať, aj keď ti to nepomôže tak určite to pomôže psychike ktorá si to vsugeruje a pôjde ti to ľahšie ver mi.
Mám ešte jeden hint ak náhodou nepiješ kávu, si striktne proti energeťakom a nemáš prístup ku guarane a iným stimulantom. Snaž sa si rozprúdiť krv v tele, napríklad začni behať na mieste až pokým sa nezadýchaš a potom sa uč. Čítal som štúdiu kde bolo dokázané že zvýšením tepu už aj pri chôdzi a tým pádom lepším prekrvením mozgu sa učíš rýchlejšie, čo aj dáva zmysel, najlepšie ak by si sa učila počas chôdze, kľudne aj z miesta na miesto v izbe.
Dúfam že som pomohol aspoň trošku, veľa šťastia.,
PS. Hlavne nezabudni vypnúť facebook, to je môj najväčší nepriateľ keď sa chcem učiť stále ma drží a nechce pustiť, preklínam Zuckerberga
Ak čítate tento text tak ešte perá mám. Neváhajte ma kontaktovať emailom.
@102
Používam sústavne.