3. ked su kamarati zo zahoria, tak narecie, s inymi spisovnu slovencinu
4. b
5. a
6. na tom nezalezi
zalezi, kde sa nachadzam, doma v podstate inak ako narecim ani nerozpravam, pokial to nie je styk s neznamymi alebo v obchodoch/kaviarnach/restauraciach atd...
2. Škola, SOŠ Záhradnícka, už som zmaturovala a som na pomaturitnom
3. Vo súkromných rozhovoroch s kamarátmi, spolužiakmi používate ) prevažne nárečie
4. V rozhovoroch s rodičmi používate:
b) prevažne nárečie
5. V rozhovoroch s neznámymi ľuďmi používate:
a) prevažne spisovný jazyk
6. Ktorá z jazykových foriem dorozumievania je pre Vás prirodzenejšia?
a) spisovný jazyk
Aký máte vzťah k záhoráčtine? Ste hrdí, že ste Záhoráci, a preto používate tento dialekt, alebo sa hanbíte za svoje nárečie a nepoužívate ho?
Málo kedy používam, lebo som si od toho na škole odvykla ale keď sa dosť naserem tak vyprávam po zahorácky a to neviem ovlivniť, to ide samo, A som hrdá na to že som záhoračka aj keď len taká krajná
2. Škola, ktorú študujete, poprípade ukončené vzdelanie
Masarykova Univerzita
3. Vo súkromných rozhovoroch s kamarátmi, spolužiakmi používate:
a) spisovný jazyk
Aký máte vzťah k záhoráčtine? Ste hrdí, že ste Záhoráci, a preto používate tento dialekt, alebo sa hanbíte za svoje nárečie a nepoužívate ho?
Mám k nej taký vzťah, že mi príde totálne primitívna a sedlácka, ale je jasné, že za tých 20 rokov kedy ňou rozprávali všetci okolo mňa som sa prispôsobila a s niektorými kamarátmi rozprávala po záhorácky.. Napr. ale NIKDY nepochopím, ako tak môže rozprávať niekto doma, so svojimi deťmi, fakt mi to nejde do hlavy a ďakujem svojim rodičom, že boli normálni, rozprávali s nami spisovne a teraz je to pre mňa prirodzené..
@h8u ja skor nechapem, ako sa rodicia zahoraci mozu rozpravat s ich detmi po slovensky, to mi pripada viac neprirodzene, alebo ked niekto na gympli na zahori spusti medzi spoluziakmi alebo kamosmi cistou slovencinou
so mnou sa rodicia od mala rozpravali len po zahoracky a nemam ziadny problem so slovencinou a ani prizvuk...ked som chcela pocuvat slovencinu, tak na to som mala TV alebo pesnicky pre deti
6. záleží ako kedy, v akej situácii ak na mňa niekto hovorí spisovne väčšinou tak aj odpovedám ak po záhorácky tak odpovedám záhorácky
V podstate myslím že som hrdá Používam ho dosť často i keď občas ma naštve že keď rozprávam spisovne, som naštvaná alebo rozprávam rýchlo tak mi vykĺzne nejaké záhorácke slovíčko
@h8u kto hovori, ze im zakazujem rozpravat po slovensky? lenze nepoznam nikoho, kto medzi kamosmi na zahori rozprava po slovensky, pokial teda nie je pristahovany
inak mi to pride nanajvys nepridzene a nakolko poznam istych ludi, co takto rozpravali, tak mi to pripada aj ako nejaky druh pretvarky
@amikadze ja som chodila tam, kde ty a mali sme 2 baby v triede, ktore rozpravali po slovensky, inak cista zahoractina, az som sa cudovala, lebo na ZS hovorili prevazne po slovensky...jasne, ze s profakmi treba hovorit spisovne, no mali sme profku, ktora sem-tam upustila nieco zahoracke, ale ta uz na GFAMC dlho neuci
@17 ze ti este oci nevypadli O___________________________________________________________________________________________________________________o
@19 myslim ze clovek co z papule vypusti nieco ako
"ja skor nechapem, ako sa rodicia zahoraci mozu rozpravat s ich detmi po slovensky, to mi pripada viac neprirodzene, alebo ked niekto na gympli na zahori spusti medzi spoluziakmi alebo kamosmi cistou slovencinou"
ma pravo akurat tak umriet a nie este dalej picovat
@etelnair zober si to takto: moji prastari rodicia boli zahoraci, stari rodicia tiez, rodicia tiez obaja zahoraci... A si predstav, ze by so mnou doma hovorili spisovne. Nebolo by to divne, ale strasne neprirodzene...
Ak vsak ma niekto napr mamu napr zo stredneho SVK, tak je to ine, ak doma rozpravaju spisovne...
@vladqog moja celá rodina z tatkovej aj mamkinej strany sú tiež záhoráci, tatko síce žil v Bratislave skoro celý život, ale všetky babky atď. sú originál záhoráci.. manka je rodená celoživotná leváranka, aj celá rodina od nej, ale napriek tomu sa naši rozhodli, že mi nebudú dobrovolne vymývať mozog a robiť zo mňa sedláka, či to budem chcieť, alebo nie.. a nikdy mi to neprišlo nejako zvláštne, s babkou rozprávam po záhorácky, manka s ňou tiež, ale spolu dávame čistou slovenčinou a nikdy sa nad tým nikto nepozastavoval (aspoň si to nepamätám).. mne ide o to, že mne dali naši na výber.. bolo jasné, že na mňa nárečie bude vplývať všade okolo, už od škôlky, ale bola moja voľba, či tomu podľahnem alebo nie.. kdežto keď vidím, ako malé, sotva dvojročné deti pýtaju v obchode rožek s máslem, je mi zle a vážne sa mi nad tým pozastavuje rozum (lebo väčšina tých detí po slovensky jednoducho nevie, resp. oveľa menej ako po záhorácky)
a mala som napr, spolubývajúceho, ktorý v BRNE rozprával po záhorácky, s čechmi, s každým, bolo to fakt trápne lebo vyzeral, že napodobňuje češtinu.. ale on proste po slovensky poriadne nevedel, bez toho, aby sa snažil a premýšľal nad tým.. a to mi teda normálne nepríde ani náhodou o__O
Akoze, ja nehovorim, ze zahoraci maju hovorit s detmi iba po zahoracky, ale hovoril som za seba, ze mi to pride neprirodzene. A pozor, tykalo sa to cisto rozpravania doma alebo medzi kamaratmi. V obchode, alebo ako ty pises v Brne alebo kdekolvek mimo automaticky prechadzam na slovencinu. A to, ze zahoracke deti nevedia po slovensky je predovsetkym chyba rodicov. My hovorime doma len narecim a predsa som musel vediet spisovne.
A teraz ta nechcem urazat ani nic podobne, ale ten, kto druhych oznacuje sedlakmi, byva zvacsa najvacsi... Nehadz vsetkych do jedneho vreca...
- za záhoráčtinu sa nehanbím a používam ju stále aj iných mestách, kde sa záhoráčtina nepoužíva, pri telefonovaní s operátormi a používal by som ju aj pri nejakom rozhovore do TV.. Keď mi už ten zobák tak narástol, tak sa nebudem hrať na nikoho iného..
6. so záhorákmi záhorácky, s ostatnými po slovensky
Sem hrdá na to, že sem Záhoráčka. Nemám sa za co hanbit. Ná šak aj ten spisovný jazyk byl uzákonený na Záhorí (Hubokéééé ). No, nemám problém so slovenčinou. Keďže študujem taký odbor, aký študujem, moja slovenčina musí byť dokonalá. (Dúfam, že tu mám teraz nejakú chybu V Čechách hovorím po slovensky, pretože by som pre nich potom nebola zaujímavá, keby som hovorila záhorácky. Vraj slovenčina pre nich znie ako francúzština
Moj vztah k zahoractine? nepouzivam ju, ale nehanbim sa za to ze existuje a som v prostredi, kde sa pouziva.. Ale kedze byvam v Bratislave, tu vyslovene zahoracky nehovori skoro nikto.. myslim ze toto sa vyskytuje skor za "hranicami" Bratislavy
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
42 komentov
2. GFAMC
3. V súkromných rozhovoroch s kamarátmi, spolužiakmi používate:
b) prevažne nárečie
b) prevažne nárečie
b) nárečie
Používam, som hrdá
2. Fakulta managementu, UK BA
3. ked su kamarati zo zahoria, tak narecie, s inymi spisovnu slovencinu
4. b
5. a
6. na tom nezalezi
zalezi, kde sa nachadzam, doma v podstate inak ako narecim ani nerozpravam, pokial to nie je styk s neznamymi alebo v obchodoch/kaviarnach/restauraciach atd...
@vladqog si na rade
2. Hotelová akadémia Piešťany 1.ročník
3. teraz na novej škole spisovný, na základnej to bolo nárečie
4. nárečie
5. spisovný jazyk
6. nárečie
Naše nárečie používam, hlavne doma a so starými kamarátmi. Že by som bola extra hrdá sa nedá povedať ale nehanbím sa za to.
2. Škola, SOŠ Záhradnícka, už som zmaturovala a som na pomaturitnom
3. Vo súkromných rozhovoroch s kamarátmi, spolužiakmi používate ) prevažne nárečie
b) prevažne nárečie
a) spisovný jazyk
Málo kedy používam, lebo som si od toho na škole odvykla ale keď sa dosť naserem tak vyprávam po zahorácky a to neviem ovlivniť, to ide samo, A som hrdá na to že som záhoračka aj keď len taká krajná
19
2. Škola, ktorú študujete, poprípade ukončené vzdelanie
Masarykova Univerzita
3. Vo súkromných rozhovoroch s kamarátmi, spolužiakmi používate:
a) spisovný jazyk
Mám k nej taký vzťah, že mi príde totálne primitívna a sedlácka, ale je jasné, že za tých 20 rokov kedy ňou rozprávali všetci okolo mňa som sa prispôsobila a s niektorými kamarátmi rozprávala po záhorácky.. Napr. ale NIKDY nepochopím, ako tak môže rozprávať niekto doma, so svojimi deťmi, fakt mi to nejde do hlavy a ďakujem svojim rodičom, že boli normálni, rozprávali s nami spisovne a teraz je to pre mňa prirodzené..
2. GFAMC
3. a)
4. b)
5. a)
6. a)
Záhoráčtinou hovorím len doma. Aspoň si myslím.
2.Stredná odborná škola Holíč
3. prevažne nárečie
4. prevažne nárečie
5. prevažne spisovný jazyk
6. nárečie
Naše nárečie používam dosť často, skoro stále. Len v práci nie, tam sa snažím hovoríť po slovensky. Som na ňu hrdá.
so mnou sa rodicia od mala rozpravali len po zahoracky a nemam ziadny problem so slovencinou a ani prizvuk...ked som chcela pocuvat slovencinu, tak na to som mala TV alebo pesnicky pre deti
2. GFAMC
3. b pokiaľ sú kamaráti zo Záhoria
4.b
5.a
6. záleží ako kedy, v akej situácii ak na mňa niekto hovorí spisovne väčšinou tak aj odpovedám ak po záhorácky tak odpovedám záhorácky
V podstate myslím že som hrdá Používam ho dosť často i keď občas ma naštve že keď rozprávam spisovne, som naštvaná alebo rozprávam rýchlo tak mi vykĺzne nejaké záhorácke slovíčko
o_______O
jj jak si to môžu dovoliť na Slovensku rozprávať po slovensky o__O nemám slov fakt, ten koment si asi vytlačím a dám na nástenku alebo neviem
inak mi to pride nanajvys nepridzene a nakolko poznam istych ludi, co takto rozpravali, tak mi to pripada aj ako nejaky druh pretvarky
podobne jebnuto podotykam
záhorácky gympel predsa nie je taká hrôza ako hovoríš
@17 ze ti este oci nevypadli O___________________________________________________________________________________________________________________o
"ja skor nechapem, ako sa rodicia zahoraci mozu rozpravat s ich detmi po slovensky, to mi pripada viac neprirodzene, alebo ked niekto na gympli na zahori spusti medzi spoluziakmi alebo kamosmi cistou slovencinou"
ma pravo akurat tak umriet a nie este dalej picovat
ja osobne si taku situaciu, aku som opisala, vobec neviem predstavit
dakujem, teraz uz mozes umriet
@momoglamorous keru profku mas na mysli?
@etelnar -> @24
@etelnair @24
Ak vsak ma niekto napr mamu napr zo stredneho SVK, tak je to ine, ak doma rozpravaju spisovne...
a mala som napr, spolubývajúceho, ktorý v BRNE rozprával po záhorácky, s čechmi, s každým, bolo to fakt trápne lebo vyzeral, že napodobňuje češtinu.. ale on proste po slovensky poriadne nevedel, bez toho, aby sa snažil a premýšľal nad tým.. a to mi teda normálne nepríde ani náhodou o__O
A teraz ta nechcem urazat ani nic podobne, ale ten, kto druhych oznacuje sedlakmi, byva zvacsa najvacsi... Nehadz vsetkych do jedneho vreca...
so mnou sa v zivote odmala nikto spisovne nerozpraval a ako je mozne, ze so slovencinou som nemala od mala problem a vedela som rozpravat aj/aj?
2. SOŠ strojnícka
3. b
4. b
5. b
6. b
- za záhoráčtinu sa nehanbím a používam ju stále aj iných mestách, kde sa záhoráčtina nepoužíva, pri telefonovaní s operátormi a používal by som ju aj pri nejakom rozhovore do TV.. Keď mi už ten zobák tak narástol, tak sa nebudem hrať na nikoho iného..
2. Obchodná akadémia
3.a) prevažne spisovný jazyk
4. a) prevažne spisovný jazyk
5. a) prevažne spisovný jazyk
6. a) spisovný jazyk
2. Vysoká škola múzických umení
3. prevažne nárečie
4. prevažne nárečie
5. prevažne spisovný jazyk
6. so záhorákmi záhorácky, s ostatnými po slovensky
Sem hrdá na to, že sem Záhoráčka. Nemám sa za co hanbit. Ná šak aj ten spisovný jazyk byl uzákonený na Záhorí (Hubokéééé ). No, nemám problém so slovenčinou. Keďže študujem taký odbor, aký študujem, moja slovenčina musí byť dokonalá. (Dúfam, že tu mám teraz nejakú chybu V Čechách hovorím po slovensky, pretože by som pre nich potom nebola zaujímavá, keby som hovorila záhorácky. Vraj slovenčina pre nich znie ako francúzština
2. PdFUK
3. a)
4. a)
5. a)
6. a)
Moj vztah k zahoractine? nepouzivam ju, ale nehanbim sa za to ze existuje a som v prostredi, kde sa pouziva.. Ale kedze byvam v Bratislave, tu vyslovene zahoracky nehovori skoro nikto.. myslim ze toto sa vyskytuje skor za "hranicami" Bratislavy
2. gympel
3. b) prevažne nárečie
4.b) prevažne nárečie
5.a) prevažne spisovný jazyk
6.b) nárečie