..ahojte všetci "zajačkári"..môj brat chová zajace a prišla mu na ne asi nejaká epidémia alebo čo..proste postupne jeden po druhom mu zdochínajú..iba tak ležia na boku labky vystreté a hlavičku zaklonenú do zadu..a občas sa tak zamykajú akoby pod kŕčom...
podla mojej skusenosti pojdu všetky... a momentalne je už neskoro niečo robiť... pokial ich má na jednom mieste tak su už všetky nakazene... do 5 dní nebude mať ani jedneho ani tie barany... som si 100% istý
nemal si na mysli OSB dosky??? a s nimi to nema suvis... jedine že by si doniesol nejake nove zajace nedavno napr tie barany a oni doniesli daku chrontu voči ktroej su imunne... zistiš to tak že tie zajace čo si doniesol naposledy ostanu a stare podochnu...
no to Ti nepoviem, ale maju vačšiu šancu ako keby neboli... ono je to tak že ak su očkovane prave proti tej chronte na ktoru kapú, tak im to pomože. Ale ak su očkovane proti kadečomu možnemu, ale niee voči tomu čo Ti v chove šarapatí, tak im to vobec nepomože... ale predsa maju vačšiu šancu...
@sitnxan tiež si myslím.. už keď idú jeden za druhým je dosť pravdepodobné, že tak skončia všetky .. tiež sa nám to stalo dávnejšie, bola dáka epidémia a stalo sa to nám a i susedom , vtedy tomu nezabrániš
inak ma teraz napadlo že to može byť aj tými osb doskami, lebo obsahuju množstvo chémie, pretože tie hoblovance z ktorých su vyrobene su lepené takým sajrajtom až to bolí... popozeraj dôkladne či zen zajačník nieje obhryzený, najma v rohoch pri dvierkach a na takých miestach kde sa im dobre hryzie... ak je obhryzení niekde tak si doma... potom ich hned daj do chlievikov z poctiveho prirodneho dreva a pomožeš im... ale ak niesu obhryzene tak to bude chronta...
zajaci mor to volaju u nas v dedine, pravdepodobne ich jebne seckych. Ak ich mas oddelenych, tak ich oddel este viac, chore jedince nesmu prist do kontaktu so zdravymi. OSB doskami to nieje.
už je neskoro na oddelovanie... a musela by ich oddeliť niekolko km, ale to by zas bolo roznašanie pliag na tu sú paragrafy a ked sa niekto do toho obuje tak aj postih... ale ako hovorim už by to zmysel nemalo... to oddelenie funguje predtým ako začnu dochnuť....
Teraz si nezmyslim, ako sa vola ta choroba, ale postupne pojdu vsetky. Ak nejake preziju, bude to dobre, lebo uz budu voci tejto chorobe odolne, a aj ich potomkovia. Ako prevencia sa im dava trochu octu do napajadla s vodou, ale to, ze sa nenakazia to nezarucuje...
@nicollett choval som zajace a casto som mal podobne problemi.. Dovodov moze byt vela ale ako prvy moze byt napriklad ztuchnuta trava alebo zelenina. Ak bola na jednej kope alebo zavreta v sacku a pod. tak je to dost mozne..
skuste sa spytat nejakeho veterinara, skor ako zomru aj zvysne...
hmm nechcem ťa desiť, je mi to ľúto, skús sa opýtať na nejakej stránke alebo nejakého veterinára, pretože dedo choval a do týždňa zdochli všetky, najprv jeden a potom všetky :ˇ ´( :ˇ ´( :ˇ ´( :ˇ ´( :ˇ ´( :ˇ ´( :ˇ ´( :ˇ ´( :ˇ ´( :ˇ ´( :ˇ ´( :ˇ ´( :ˇ ´( :ˇ ´( :ˇ ´( :ˇ ´( :ˇ ´( :ˇ ´( :ˇ ´( :ˇ ´(
raz za cas sa stane ze pride taka epidemia, zajaci mor ... u nas chvalabohu dlho nesarapatil a dufam ze ani nebude ... neviem ci je to toto, ale ak ano pokapu ti vsetky, ak ich nemas poctivo zaockovane ... no na tvojom mieste by som sa cim skor poradila s veterinarom ...
..no volal s jedným čo chovala zajace už veľmi dlho..tak viete nejaké tie skusenosti..tak mu povedal že to je mor..a zistili sme že tak pred dvoma týždnami sa vyskytol v neďalekej dedine... no keby sme to vedeli skor tak ich zaočkujeme všetky..z jedenástich nám už zostali len štyri barany..zatiaľ odolávajú :/..tak dúfam že to aspoň tie zvládnu
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
inak, tie zajačince - majú tam dosť vzduchu? A nežrali čerstvú trávu?
skuste sa spytat nejakeho veterinara, skor ako zomru aj zvysne...
nevyznám sa v chove zajkov, snáď veterinár by pomohol.