Ahojte. som zufala prosím o radu. Neviem či ísť na medicínu, neviem či by som to tam zvládala, či by som sa chcela 6 rokov iba učiť a nemať na nič čas. Alebo rozmýšľam ísť na stavebnu na architekturu. baví ma najviac matika a biola lenže čo z tejto kombi
medzi medicinou a architekturou je dost velky rozdiel, a zas na medine to nie je ucit sa vkuse 6 rokov, su tam semestre kedy sa toho tak vela ucit nie, tych je vsak pomenej, je to na tebe, tu ti kazdy moze len poradit co je podla neho lepsie ale brat to aku jasnu vec zas nie, ty sa musis rozhodnut
ja som si dala dejepis nosku, ale na tvojom mieste by som si medicinu nedavala. z nasho gymka minuly rok z piatich tried prijali troch ziakov. takze je sanca ze sa nedostanes. co by si chcela robit? nejde o skolu, ja napriklad 3 roky viem co chcem robit a podla toho beriem ktore predmety su pre mna prioritou
Na jednom sa budeš musieť doslovne bifliť (of kors nie neustále), na druhom zas dostaneš dosť kreatívneho priestoru.. (+vieš kresliť? ale asi hej, ak o tom uvažuješ) Je to fakt len na tebe.. Ja napr. mám mat/geo, chcem ísť na architektúru, baví ma to. Nešla by som niekam, kde by som vedela že "toto má uplatnenie" ale nebavilo by ma to.
A ak si vyberáš semináre, pozri si požiadavky VŠ, niektorým je jedno, z čoho si maturovala /napr. na tej architektúre/, na iné ťa vezmú práve vďaka tomu.
@aprilynne kresliť ano ale ja chcem ísť na architekturu a pozemne stavitelstvo a potom nadstavbu statiku. Ono je to rozdiel od tej čistej architektúry- to je čisto umelecky smer. Ja sa bojim že ma nevezmu na tu medicinu a potom čo by som robila ? och
na medicinu sa dostanes velmi tazko a mas malu sancu a architektura je tiez tazka a s nou budes mat obrovsky problem uplatnit sa v dnesnej dobe...v tej kombinacii jedine ucitelstvo, potom len samostatne
Nestresuj mas cas do konca mesiaca, nemaju ta co tak skoro nahanat. A kedze si dievca a mas rada biologiu skus tu medicinu alebo ak ta viacej bavi matika tam matiku, ekonomiu a ked este nieco prihod tam nejake konverzacie z jazykov.
medicína aj architktúra sú super pre ľudí, čo sú predvedčení, že to chcú robiť, ešte nemusíš podávať prihlášku, máš čas sa rozhodnúť koľko seminárov si volíš?
@hanka12 2 si teraz volím a potom do štvrtaku 4 z toho jeden si musím dať anglinu. ja neviem naozaj. ja nechcem len samotnu architekturu ako ten umelecký smer ale na stavebnej aj s pozemným stavitelstvom a možno aj statikou. no rpedsa len ta medina je ťažšia. neviem či tomu chcem tolko obetovať či by som to psychicky zvladala lebo sa bojím že počas tej školy nebudem mať žiaden život. farmacia to je len predavačka. mňa to ťaha k tej bio keď už tak a k skumavkam a mikroskopom alebo k tej stavebnej no
ono existuje aj matematicka biologia alebo biomatematika, ale myslim ze to su nie velmi vyuzitelne veci... aj ja mam najradsej tieto predmety, do posledneho rocnika si zvolim biologiu a matiku aj ked netusim co chcem ist studovat.. ak ti chemia nejde uplne super, medicinu fakt neradim a ta architektura, no ako uz bolo vyssie spomenute... co tak ist studovat samotnu biologiu? alebo ekonomiku zivotneho prostredia, alebo nieco technicke zamerane prirodovedne... mna napr. zaujal odbor krajinarstvo/krajinne inzinierstvo ak mas vztah k prirode, ak tvrdis ze ta to taha k skumavkam a mikroskopom, co tak genetiku alebo nieco take? tam nie je zas tak vela chemie a dost vyuzijes aj tu matiku..
stredoškolská biológia je stále stredoškolská biológia a to je taká, z ktorej maturuješ ! Mohli vás učiť aj celú anatómiu tela, na maturu ti stačí len základná kostra a neaké svaly... rozdiel môže byť ( ako som vyššie uviedol) len v požiadavkach vedomostí na absolvovanie maturity a tie sa môžu meniť s typom školy (zdravotnícka, gymnázium, lesnícka ...)
@vladqog veď dobre, môže MŠ dávať požiadavky, ale to, že vás naučili viac je len vaše + . Mne osobne to veľmi prekáža, nakoľko nás pripravujú čisto na maturitu. Ak chceš teda porovnávať kto sa koľko musí učiť, porovnávaj učiteľov alebo skôr ich triedy. Ale nemožno sa tu baviť o oficiálnych požiadavkách. Samozrejme, že jeden učiteľ naučí viac, druhý menej, ale pokiaľ s tým menej spravíš maturitu a s tým viac sa dostaneš na farmáciu, to už nemožno porovnávať na úseku stredoškolského vzdelania z biológie.
@mccafe hmm tak to už hej, lenže tam zas budeš mať do činenia trochu aj s fyzikou (ktorú ja eeeee)
umm a čo som zbežne prebehla zvyšok komentárov- farmácia nie je len o predávaní Aj o vývoji tých liekov atď. atď., proste čistá chémia. (a to asi nechceš
Alebo si vyber proste jeden z týchto dvoch predmetov bio/mat, nájdi si niečo kde sa to dá čiste študovať a choď tak Aj to je možnosť
@mccafe nie som si istá, medecínu a spol. som si vôbec nepozerala, ale určite to bude niečo aj s tým, že nielen dajte mi paralen a ty im dáš ibalgin Sú závody, kde vyrábajú lieky, sú lieky, ktoré ešte neboli vynájdené, sú miesta kde chýbajú lekárne... Dalo by sa t Ale pokiaľ nie si chemik-fanatik, neodporúčam
@29 anevieš že či keď by som potom chcela byť učitelka ak by ma nevzali a učiť iný predmet než bio chem či by ma vzali ? to iba tak ak to študuješ či nahodou nevieš
ahh, neštudujem nič také (však to vyššie som písala že si tiež iba semináre vyberám tohto roku )
hm, tam sa myslím tiež robia prijímačky, príp. učiteľstvo zš aj talentovky, ale ak by si zostala v rámci prírodovedných predmetov podľa mňa by to nebolo také strašné.
Ale neviem, možno ti tu trepem, ale asi by sa to malo dať..
@31 dakujem teda za rady asi si dám teda tu bio a chem na ine školy sa dostanem podla mna aj tak z gymnázia veď je to všeobecná priprava a potom možno skusim čosi s bio ale isto aj tu stavebnu
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
39 komentov
Daj si to, čo ťa baví najviac a máš to !
podla mna je architektura lepsia volba
A ak si vyberáš semináre, pozri si požiadavky VŠ, niektorým je jedno, z čoho si maturovala /napr. na tej architektúre/, na iné ťa vezmú práve vďaka tomu.
umm a čo som zbežne prebehla zvyšok komentárov- farmácia nie je len o predávaní Aj o vývoji tých liekov atď. atď., proste čistá chémia. (a to asi nechceš
Alebo si vyber proste jeden z týchto dvoch predmetov bio/mat, nájdi si niečo kde sa to dá čiste študovať a choď tak Aj to je možnosť
hm, tam sa myslím tiež robia prijímačky, príp. učiteľstvo zš aj talentovky, ale ak by si zostala v rámci prírodovedných predmetov podľa mňa by to nebolo také strašné.
Ale neviem, možno ti tu trepem, ale asi by sa to malo dať..
A prepáč, mentálne idem tak trochu do nemocnice, takže našu diskusiu končím.