na kazdu rybku (ak chces male akvarijne) by mal byt aspon 5listrovy ten ony... objem akvarka...a apred vypustenim do akvarka najprv ponor sacok s rybkou do vody v akvariu, aby sa voda ohriala/ochladila na teplotu vody v akvariu, aby nedostali sok... a nezabudni na rastlinky, ukryty...
@lenush to s tym vypustanim mi je jasne (mame jazierko v zahrade) len som chcela vediet ze uplne na zaciatku co tam treba mat a co staci postupne dokupovat
Najskôr si doňho daj štrk, dekoráciu (nejaké kamene, korene atď), potom napusti vodu, ako prvé ´nainštaluj ´ filter, začni postupne okysličovať vodu, uprav ph (podľa výberu rýb), nechaj vodu odstáť minimálne týždeň, pokial chceš živé rastliny treba ich dať skôr ako ryby, potom treba počkať ešte pár dní, ale to zase záleží od toho aké ryby a či chceš mať živé rastliny, kúp si ohrievač vody, uprav teplotu vody (to záleží zase podľa druhu rýb) , a potom už spomínané ohrievanie/ochladzovanie vody s tým že budú v tom sáčku, po hod. im sáčok roztrháš a pridáš vodu, a potom ale za pol hoďku ich vypustíš hotovo.
ak to myslis s akvariom skutocne seriozne tak potom skrateny navod ktory odporucam dodrzat:
1. nikdy sa ryby nedavaju do akva hned po zalozeni! a to ani ked ti v akvaristike povedia ze po naliati pripravkou ako AQUATAN sa ti upravia hodnoty na dobre. BLBOST ten pripravok len vyrovna pH a z vody vyluci chlor. pre uspesne chovanie ryb je potreba najskor zabehnut akvarium (dlzka je individualna, zalezi aj od skusenosti akvaristu mozu to byt 3mesiace aj viac ako pol roka)
2. zbavit sa myslienky ze nasadenim umelych rastlin a plastovych ukrytov vytvoris rybkam idealne prostredie pre zivot- BLBOST. ani ty by si nechcela zit v prazdnej velkej miestnosti s jednou umelou kvetinou na nejakej nafukovacej matraci
3. nastudovat si ako zaciatocnik vo fore www.akva.sk temy o zalozeni akva. je ich tam plno. len to chce nebyt lenivy
4. zabezpecit kvalitu filtracie vody a dostatocne osvetlenie- viac tiez na www.akva.sk prip kope inych for s akvaristikou
5. nemysliet si ze do akva nasypem kus hocijakeho farebneho strku, dam tam okyslicovac, napustim vodou, kydnem 5roznych chemii co mi v akvaristike nabalia len preto ze im ich nik normalny nechce ani kupit a zasadim tam 3 umele rastliny prip im tam hodim nejaky plastovy ,,mini titanic" a hodim tam 50ryb do 40litroveho akvarka
8. ak ta toto odradilo chod do KIKA a kup si to akvarium na baterky a ver mi ze budes mat o starosti menej ako sa potom pytat preco ti kapu stale rybky.
v zavere mojho prispevku ti prajem vela uspechov ak to myslis s akvaristikou vazne a snad ta moj prispevok neodradil uplne
@hopedieslast 80x40x40cm - 128L to sa mi pozdava a ryby tam dam zo zaciatku skor iba dake neonky alebo take daco a postupne nieco vacsie a narocnejsie na starostlivost
@djdaniels nie neodradilo budu tam zive rastliny, to je jasne ked to bude dajme tomu to 128L akvarko tak by tam takych 15 ryb moblo byt nie? velkostne do tych 6 - 8 cm max
@wercike443 takto vseobecne sa to neda povedat napriklad ak vezmem v uvahu skalara tak jeden dospely jedinec potrebuje pre seba okolo tych 35 litrov vody pre idealny zivot.. naopak dospely mecun 10cm dlhy si vystaci z 12litrami orientacne. ono ked si budes vyberat rybky tak si dopredu na nete vygoogli o nich informacie ze ci sa jedna o hufovite alebo mozu zit aj samotarsky ci v pare, a aku velku nadrz potrebuju minimalne pre optimalny zivot. ak budes kupovat zivorode tak zase rataj s tym ze to sa mnozi ako potkany sto krat do roka po par desat kusoch vzdy
tie hodnoty co sa uvadzaju ze na 1cm dlzky ryby asi 1L vody potrebny tak to je fakt len orientacne a platne pre mensie druhy ryb ..gupky,platy,neonky, tetry niektore druhy ...ovsem ak je akvarium super zabehnute husto zarastene je mozne aby tam mohlo zit bez problemov aj viac ryb ako v zle zabehnutom..tiez pri vybere rastlin pozeraj na ich narocnost a vyhliadni si v akvaristike ze aky druh sa ti paci opis si latinsky nazov rastliny doma vygoogli infosky a zhodnot ci mas pre tu rastlinu vhodne podmienky. v opacnom pripade ti bude len hnit a hnilobne procesy pre novozalozene akvaria niesu prospesne preto treba skor volit mozno na zaciatok aj rastlinky menej narocne.
@djdaniels ako to mam odhadnut s tym mnozstvom rastlin aby z toho nebola dzungla ked narastu do svojej velkosti? bolo by blbe/zle keby som tie rastliny pridavala postupne? lebo ani ryby nechcem kupovat hned vsetky naraz
@wercike443 rastliny kludne mozes pridat postupne. to nieje ziaden problem. horsie je ak masivne menis porast ktory je v akvariu co meni hodnoty vody, mnozstva zivin vo vode coho nasledkom mozu byt riasy,atd. inak ak by to zarastlo viac ako chces postupne to treba pretrhavat pravidelne. ale nemyslim ze by si s tym mala hned taky problem. to by sa ti stalo len pri extremne silnom osvetleni, hnojeni a pridavani hnojenia CO2. tie velkosti rastlin mas tiez pisane na nete ked si vygooglis podla nazvu rastliny je tam napisane vsetko o nej, od jej rozmerov, podmienok pre pestovanie, narocnosti az po rychlost rastu takze skutocne staci si vyhladat rastlinu ktora sa ti paci na nete precitat par riadkov a hned vies zhodnotit ci je vhodna alebo nie tiez by som doporucil dvojvrstvove dno. spodnu vrstvu vyzivny substrat, vrchnu podla uvazenia a vkusu. nieju vhodne vrchne substraty vacsie ako 6mm pre pestovanie rastlin. idealne su od 2-5mm frakcia. niektori skuseni akvaristi vedia zalozit akva aj na obycajnom riecnom strku. experti ale hovoria to co sa osvedcilo aj mne. a to dva substraty a hlavne v dostatocnej hrubke. minimalne 6cm. tiez napriklad ostry strk nieje vhodny ked planujes dnove ryby ako prisavniky, atd..hrozi ze sa na nom porania.
a tie rybky ti vazne neodporucam davat tam skor ako po mesiaci iba by si si s tym skomplikovala situaciu..takze mesiac pracuj na akvariu podla postupov co najdes k zalozeniu akvaria aj napr na akvaristickych strankach a potom prip tam daj nejaku tu rybku pre potesenie ale ako hovorim idealne az ked su hodnoty vody v akvariu ustalene aby nedoslo k tomu ze sa zdvihnu hodnoty pre ryby toxickych latok nasledkom coho je uhyn ryb alebo ochorenia.
@wercike443 ano su v predaji aj v lepsich akvaristikach. su roznych znaciek a zlozeni a tiez cien. pre take velke akvarium ako si ty pisala by si za vacsinu znaciek nechala asi viac ako za samotne sklo akvaria s osvetlenim a filtrom. ale su znacky ktore vychadzaju aj priaznivejsie. ja som na podobne velke akvarium pouzil ako spodny substrat STARE DNO od RATAJ-a (vyrobca). » www.akvaobchod.sk/rataj-aquaclay-...
ale hovorim naj je ak si to nastudujes. a si sama najdes to co je ti vhodne. ja som pozeral aj na cenu lebo zrovna sa mi fakt nechcelo davat za strky nejakych 200ecok tak som vybral tuto kombinaciu co ma vysla asi na 30ecok a som spokojny. teplota dna je nemenna , odzaciatku mali rastliny prisun zivin, teplotu vody drzim ja na stale rovnakej teplote takze u mna sa to osvedcilo. ale ako vrch mozes zvolit aj klasicky riecny strk alebo iny druh vrchneho substratu. to uz je na tebe vsetko.
inac niekto spominal na fore ze kedysi davali ako vyzivne substraty akvaristi klasicku raselinu do akvaria. ja som to neskusal. verim ale tomu ze by to malo rovnaky efekt a bolo by to lacnejsie ak by si ju clovek niekde zohnal v lese napr. aj tento ratajovsky je v podstate taka laka humusovita zemina doplnena o rozne organicke castice a ziviny..ciz vpodstate raselina..
@wercike443 bol bordel. aj z toho stareho dna od rataja by si mala bordel. preto sa to robi tak ze prvu vrstvu das tu raselinu/resp ten vyzivny substrat a ako druhu vrstvu das nejaku formu strku.. ta spodna vsrtva staci ak ma hrubku od 1do 3cm v spade a ta vrchna je fajn nech ma aspon 4-6cm hrubku tiez v spade.cize vysledna hrubka je pri celnom skle okolo 5-6cm a zadnom 8-10cm...ten spad samozrejme nemusi byt az tak znacny moze byt aj miernejsi to uz je na tebe..
@wercike443 ak chces kukni moj album co som tam teraz nahadzal par fotiek, tam je vidno tu hrubku dna aj rastliny. teraz ma to akvarium 8 mesiacov od zalozenia.
@wercike443 ja som si pri zakladani povedal ze dufam ze z toho bude dzungla ..a je tak som rad ze sa podarilo ale minuly tyzden som to trosku preriedil, len som nenafotil.
neslo mi o to aby z toho bolo nejak extra super naaranzovane akvarko ale skor o to skusit ci sa mi podari vytvorit podmienky pre ryby a rastliny zaroven...ak sa bude darit nadalej tak zalozim druhe akvarko ale mensie okolo 60l iba rastlinne a iba z narocnych druhov rastlin a nejak pekne naaranzovane. teda druhe mam pod tymto ale skor sluzi ako odchovna malych ryb resp ryb co hore nechcem uz. ale tiez zariadene aj osadene rastlinami,atd....
kedysi dávno som mal Akaru modrú , ryba zabijak , je to mäsožravá ryba , tá zniesla všetko , všetky rybky mi požrala , nakoniec ostala iba ona , všetky rastliny povyhadzovala , mala holé akvárko s filtrom na vodu , voda špinavá , a kŕmil som ju šunkou a pečienkou pár krát mi aj do prsta kusla , za ten čas čo som ju mal ale 2-3 roky narástla 2 násobne to bola ryba !
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
@lenush to s tym vypustanim mi je jasne (mame jazierko v zahrade) len som chcela vediet ze uplne na zaciatku co tam treba mat a co staci postupne dokupovat
ak to myslis s akvariom skutocne seriozne tak potom skrateny navod ktory odporucam dodrzat:
1. nikdy sa ryby nedavaju do akva hned po zalozeni! a to ani ked ti v akvaristike povedia ze po naliati pripravkou ako AQUATAN sa ti upravia hodnoty na dobre. BLBOST ten pripravok len vyrovna pH a z vody vyluci chlor. pre uspesne chovanie ryb je potreba najskor zabehnut akvarium (dlzka je individualna, zalezi aj od skusenosti akvaristu mozu to byt 3mesiace aj viac ako pol roka)
2. zbavit sa myslienky ze nasadenim umelych rastlin a plastovych ukrytov vytvoris rybkam idealne prostredie pre zivot- BLBOST. ani ty by si nechcela zit v prazdnej velkej miestnosti s jednou umelou kvetinou na nejakej nafukovacej matraci
3. nastudovat si ako zaciatocnik vo fore www.akva.sk temy o zalozeni akva. je ich tam plno. len to chce nebyt lenivy
4. zabezpecit kvalitu filtracie vody a dostatocne osvetlenie- viac tiez na www.akva.sk prip kope inych for s akvaristikou
5. nemysliet si ze do akva nasypem kus hocijakeho farebneho strku, dam tam okyslicovac, napustim vodou, kydnem 5roznych chemii co mi v akvaristike nabalia len preto ze im ich nik normalny nechce ani kupit a zasadim tam 3 umele rastliny prip im tam hodim nejaky plastovy ,,mini titanic" a hodim tam 50ryb do 40litroveho akvarka
6. davat pozor na prerybnenie
7. pravidelna udrzba akvaria, vymena casti vody, odkalovanie, prip pretrhavanie rastlin, hnojenie atd
8. ak ta toto odradilo chod do KIKA a kup si to akvarium na baterky a ver mi ze budes mat o starosti menej ako sa potom pytat preco ti kapu stale rybky.
v zavere mojho prispevku ti prajem vela uspechov ak to myslis s akvaristikou vazne a snad ta moj prispevok neodradil uplne
@daddy kvoli comu inemu by som si ho kupovala?
ako vrch som na to pouzil toto: » www.akvaobchod.sk/rataj-aquaclay-...
ale hovorim naj je ak si to nastudujes. a si sama najdes to co je ti vhodne. ja som pozeral aj na cenu lebo zrovna sa mi fakt nechcelo davat za strky nejakych 200ecok tak som vybral tuto kombinaciu co ma vysla asi na 30ecok a som spokojny. teplota dna je nemenna , odzaciatku mali rastliny prisun zivin, teplotu vody drzim ja na stale rovnakej teplote takze u mna sa to osvedcilo. ale ako vrch mozes zvolit aj klasicky riecny strk alebo iny druh vrchneho substratu. to uz je na tebe vsetko.