Určite tu táto diskusia už bola,ale nechodím sem často takže nie som v obraze.Moja otázka znie,čo si myslíte prečo je veľmi veľa žien (nehovorím,že všetky) dosť zlými vodičkami a nemajú žiaden vzťah k autám,nijak sa v nich nevyznajú?
poznám skvelé šoférky, pred ktorými sa skláňam ako majstrovsky zvládajú nečakané situácie, ale na tvoju otázku neviem odpoveď. Ale asi to bude mozgom. Mužský mozog je zapojený pre činy, ženský pre reč.
Rozdiely v štruktúre istých častí mozgu. Mužský mozog dokáže byť viac sústredený na konkrétnu činnosť, pričom mu veľmi často chýba schopnosť 'multi-taskingu'. U žien je to naopak. Dokážu robiť mnoho vecí naraz, no málokedy venujú svoju plnú pozornosť len jednej činnosti. Ženský mozog je viac roztržitý.
Myslím že preto lebo väčšina si robí vodičák len na to aby si ho mohli pridať do životopisu a potom sa na jazdenie vyserú...a ked' majú o rok, dva ísť do 10km vzdialeného mesta do kauflandu tak stresujú Ale baby ktoré jazdia aktívne tak jazdia dobre Je to o praxi podla mňa.
nedokážu v rizikových situáciach zachovať rozvahu, maju dlhšiu reakčnu dobu ako muži, nepáli im to na križovatkach, a pod.. (ako hovorim o tich čo nevedia šoferovať hej ?)
neviem, povedala by som, že to je dané skôr výchovou, spoločnosťou a rodovými stereotypmi ako pohlavím..
napr. také dievča odjakživa rodičia obklopujú bábikami a plyšákmi, chlapca autíčkami? chlapci odmala hrajú závodné hry na pc, pretekajú sa na bicykloch, sú učení rýchlo reagovať, niečo také asi..
(čím sa nevylučuje dobrá vodička a zlý vodič, samozrejme
@wind Konečne niekto :-S Už som si začínal myslieť, že tu všetci veria tým mýtom - mužský mozog vs. ženský mozog a gender theory im nič nevraví :letim:
tak ja čo poznám ženy s vodičákom jazdia dobre... nevyznaju sa síce v motoroch ale jazdia moc dobre.... takže nechápem tuto otazku ale nevadí. lebo tak isto ako aj niektoré ženy jazdiť nevedia tak aj niektorí muži jazdiť nevedia... proste to záleží od konkrétneho človeka a nie od pohlavia....
Lebo spolocnost nuti chlapcov od malicka sa hrat s autami, vo filmoch vidia, ze ked idu muz a zena v aute, tak soferuje muz, pre chlapcov su auta hracky, ktorym casto zostanu verni, a tento zaujem a neskor aj väcsia prax v soferovani z nich robia v priemere lepsich vodicov.
tak na mna to napríklad sedí, hlavne pri parkovaní a rozoznávaní vzdialenosti... ale záleží do konkrétnych ľudí, poznám aj veľmi dobré šoférky, aj chalana, ktorý je bojko odjakživa a ani k autám nemá vzťah...aj od výchovy, že chlapci sú oveľa viac k tomu vedení odmalička, a aj s tým mozgom, ženy môžu mať horšiu prisetorovú predstavivosť, pretože kedysi dávno boli to muži, ktorí sa museli vedieť orientovať pri love na mamuty a ženy museli byť doma a neustále komunikovať, na základe čoho majú vraj lepšie rečové centrum...tak možno tam sú tie stopy
rady robia viac veci naraz, no ani jedna im nejde poriadne. Casto zmatkuju a to komplikuje situacie. Ale skatulkovat zeny ako zle soferky by som neskatulkoval. Agresivny vodic (alebo pirat, jak chces) je casto horsi ako zly vodic.
Lepsia diskusia na temu zeny a auta by bola o cene vozidla potencialneho partnera, v lete sme sa dobre pobavili, ked slecna pozadovala 2 milionovy voz a vytiahli sme na nu traktor za 5 mega
Ano, chlapi nevedia rozlisit oranzovu od lososovej, tak ako sa zeny nevedia sustredit iba na jednu konkretnu vec a ani argumentacia, ze "ale ved ja poznam milion muzov/zien, ktori..." na tomto fakte nic nemeni. Samozrejme ako vo vsetkom, aj tu to prirode trochu uslo a su aj vynimky, ale uz by ludia mohli prestat byt vztahovacni a vyplakavat, ked niekto na tieto rozdiely poukaze.
@tommyhot Ach, samozrejme, že niečo je geneticky dané - ale väčšina podobných vecí je udávaná striktne sociálne. Takto kategorizovať ženy a mužov a považovať to za neuro - kognitívny a biologický fakt je číry nezmysel...
@tommyhot jj, hromada kníh, ktoré to dokazujú - keďže na odkazy z netu neverím budem citovať len knihy, s ktorými pracujem. "Pomerne často sa stretávame s názorom, že niektoré osobnostné črty (napr. asertivita, matematický talent, alebo sexuálna orientácia) sú geneticky determinované. Samotné vedecké štúdie genetikov, molekulárnych biológov a psychológov, publikované v odborných recenzovaných prírodovedných časopisoch, sa takto jednoznačne nevyjadrujú , hovoria skôr o sklonoch a predispozíciách než o nevyhnutnostiach. Iné druhy tlače, prevažne populárna a bulvárna. považujú genetickú predprogramovanosť človeka za dokázaný fakt." (Lacinová, s. 81, 2011) V tejto knihe je popísaných množstvo príkladov práve na domnelú dedičnosť a rozpor medzi. biologickou a sociálnou / kultúrnou determináciou. Ako príklad je tu napr. uvedený "extrémne mužský mozog" (Baron Cohen) "Iná štúdia toho istého génu na odlišnej vybranej vzorke ukázala koreláciu medzi MAOL - L variantom a otvorenou agresivitou mužov, ktorých otcovia nedosiahli ani maturitu. Inak povedané, u mužov, ktorí zrejme vyrastali v sociálne deprivovanom prostredí... Súčasne tieto výsledky ukazujú, že nemôžeme brať vzťah medzi agresivitou a MAOA génom ako jednoducho kauzálny, ale musíme ho považovať za platný za určitých doplnujúcich okolností, ktoré s genofondom jedinca nesúvsia." (Tamtiež, s. 91) Potom sú tam príklady na automatické prijímanie rôznych stereotypov - a pokladanie ich za fakty plus vedecké (sociologické a psychologické) pokusy, ako tento vzťah interpretovať. (napr. s 95). Nechce sa mi všetko vypisovať - ak by ta to bližšie zaujímalo, tak odporúčam knihy ako Fafejta - "Uvod do sociologie pohlaví a sexuality" (2004) Renzetti - "ženy, muži a společnost" (2003) A teraz sa dostaneme k zdroju - a teda k "Sociálnej konštrukcii reality" od Bergera a Luckmanna (1999) Klasické práca vysvetlujúca determináciu jedinca sociálnymi faktormi (metodologický holizmus)... Existujú aj rôzne neuro - kognitívne práce, dokazujúce čiastočný vplyv genetiky - ale najmä (v rámci konečného obrazu) práve vplyv sociálny, pre utváranie soc. reality...
@james98 ja tu ale nehovorim o spravani cloveka, ale o jeho schopnostiach, ktore su podmienene genetikou.
Ako chces socialnym vplyvom zmenit vnimanie farieb u chlapov ( » goo.gl/sNxvtL)?... Ako chces socialnym vplyvom menit schopnost logicky premyslat, analyzovat atd?
Neviem, priestorové videnie, predvídavosť a podobne. Navyše, podľa mňa niekto, kto nechápe ako fungujú jednotlivé časti auta, nemôže vedieť dobre šoférovať.
neviem, preco si chlapci prosia ako darcek auticko a dievcatka babiky, lebo som len dievca, tak za baby mozem povedat, ze ma vzdy fascinovali tie krasne tvaricky babik, ich vlasky, saty, a aj ked sa s tym nic nedalo robit, pacilo sa mi ich aspon cesat. a vzdy sa mi pacili aj auticka, len som sa hanbila, lebo vzdy sa spajali s chlapcami a som bola hakliva na to, zeby ma niekto oznacil chlapcenskou...cize podla mna je to mozno trocha podmienene vychovou, kedze su baby, ktore napr otec uci sparat sa v autach a urcite sa to ani chalan inak nenauci len cez svoje muzske vzory, ktore ho k tomu pustia...lebo auto je drahe a clovek si nemoze v mladosti vybrat, ze si ho sam kupi a nauci sa na nom, to neni jak s kreslenim, ze farbicky si moze dovolit kazdy, takze talent sa rozvinie aj keby co bolo...a podla mna sa to rozsiruje aj preto, ze prvi vodici boli muzi, takze taki zakomplexovani jesitni typicki muzi si to chcu potvrdzovat dookola a vybijaju si zlost na zenach, ze tam vobec maju pristup. ale to su len take teorie, vyskumy nerobim a nezaujima ma ich hladanie. mysliet si mozem, co len chcem, kym to nevnucujem nikomu.
proste maloktora zena vie jazdit a osvedcuje sa mi to dost casto ked idem v pravom pruhu a teta z laveho pruhu da blinker a tlaci sa na mna tak len pozeram ze ako co robi,...a takych je dost castoo ze nevnimaju nepredvidaju len drzia volant krcovito a idu...a pozor vsetci
Vies to bude preto,ze dievcata ked boli male hrali sa z babikami a chalani z autami......dievcata tuzili byt princeznou alebo mat take a take deticky zatial co chlapov zaujimali auta....mna napriklad chytili motorky,odmalicka....a poviem ti je to droga,ked som bl maly snival som o motorke....teraz som motorkar auto mam tiez,samozrejme...aj vela jazdim.....bavi ma to proste
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
hlupe gazdinky, mali by sa ucit, ako osklbat hus radsej
ale predtym sa v tej kuchyni zamknut, lebo im pravdepodobne utecie
napr. také dievča odjakživa rodičia obklopujú bábikami a plyšákmi, chlapca autíčkami? chlapci odmala hrajú závodné hry na pc, pretekajú sa na bicykloch, sú učení rýchlo reagovať, niečo také asi..
(čím sa nevylučuje dobrá vodička a zlý vodič, samozrejme
Lepsia diskusia na temu zeny a auta by bola o cene vozidla potencialneho partnera, v lete sme sa dobre pobavili, ked slecna pozadovala 2 milionovy voz a vytiahli sme na nu traktor za 5 mega
Ano, chlapi nevedia rozlisit oranzovu od lososovej, tak ako sa zeny nevedia sustredit iba na jednu konkretnu vec a ani argumentacia, ze "ale ved ja poznam milion muzov/zien, ktori..." na tomto fakte nic nemeni. Samozrejme ako vo vsetkom, aj tu to prirode trochu uslo a su aj vynimky, ale uz by ludia mohli prestat byt vztahovacni a vyplakavat, ked niekto na tieto rozdiely poukaze.
Nejaky dokaz? Vedecka studia? Cokolvek?
Ako chces socialnym vplyvom zmenit vnimanie farieb u chlapov ( » goo.gl/sNxvtL)?... Ako chces socialnym vplyvom menit schopnost logicky premyslat, analyzovat atd?
Jop, asi patrím do kuchyne.
a čím to je, to neviem