Mne je to už ako si jedno keď že som na VŠ ale podľa môjho názoru ak to odsúhlasili čo neviem, lebo teraz som sa to dozvedel tak môžme si myslieť každý čo chce proste bude sa hymna minimálne hrať každý pondelok a či už ju budú spievať to už je každého problém.
na jednej strane sa mi paci, to, ze sa snazia viacej zobudit patriotizmus, ale pre mna je hymna symbol niecoho, co sa nespieva len tak ked rano do skoly pridem ( na vyskach to nehrozi, v BA na vysku chodi tolko madarov, ze by to spievat ani nevedeli asi )
mimochodom, ak si myslia, že tým niekoho prinútia aby viac vlastenecky cítil, tak je to banda hlupákov nemôžu ma donútiť vlastenecky cítiť tak ako mi nikto nemôže vnútiť vieru ...
NEPÁČI sa mi to... podľa mňa je hovadina nútiť niekoho spievať hymnu a mať v triedach zavesené vlajky a pod... lebo potom budú URČITE všetci mať radšej Slovensko...
@andry čo na tom vidíš zle? Veď žiješ na Slovensku, je v záujme každého štátu aby v ňom vyrastali deti, ktoré sú patriotmi. Našej generácii to možno neprospeje, možno to bude mať pre tých starších aj opačný dôsledok, ale pre novú generáciu, 5 rokov + to bude len dobré. Budú od malička vychovávaní v tom, že sú Slováci, a že sú na to hrdí.
Nepáči sa ti vláda, a preto nechceš aby tvoje deti boli hrdé na Slovensko? Tak to je potom úbohé. Slovensko, to nie je len tých "horných 10.000", ale to sú všetci ľudia narodení a žijúci v tejto krajine spolu s kultúrou a tradíciami.
Ak pociťuješ k Slovensku aj naďalej apatiu, nech sa páči, choď do zahraničia, ale aspoň vidíš, že je to výsledok slabého patriotizmu.
Na tomto nevidím nič zlé » www.sme.sk/c/5267246/posla... aspoň sa naučím celú hymnu, priznám sa, keď som si ju teraz opakoval, polovicu z druhej strofy som zabudol..
@murcatko Ty si naozaj myslíš, že keď bude 5 ročné decko každý pondelok, počas svojej 9 ročnej povinnej školskej dochádzky + počas strednej školy počúvať hymnu tak to z neho v dospelosti urobí vlastenca?
To je neuveriteľná hlúposť, maximálne sa mu tá hymna znechutí.
trapaaas... a čo keď nebudem??? omg...zase sa opičíme po Američanoch... božeee.... Kašlem to... Počkať... Pondelok, 1. hodina... prírodopis.. nj..učiteľka vždy aspoň 10 minút mešká.... to je v pohode...ale aj tak... Chcem vidieť, kto to bude spievať!!!
Čo sa stane keď to nikto robiť nebude? Naše profesorky sa na to vyjebú hneď prvý pondelok a nasledujúce roky ani nebudem vedieť, že niečo také existuje.
@murcatko ja som svoje už povedala, prečítaj si radšej to, čo ti poslala Soňa a nemám potrebu tu niekoho presviedčať o tom, že to je naozaj jebnuté. Možno z toho raz vyrastieš.
Ako som povedala, mňa nikto nikdy nedonúti, aby som niečo také robila.
Ak sa ti zdá, že spievanie hymny je super na to, aby si si zopakoval slová 2. strofy nuž...
ale však všetci dobre vieme, aké máme úžasné profesorky na škole, ešte ti z toho budú robiť problémy, že porušujem zákon. Kde to žijeme???!
Takto si ešte viac ľudí odlákajú do zahraničia a naozaj tu ostanú len tí "s pevnými nervami a toleranciou" alebo tí z donútenia.
Neviem ako to bude v školách od apríla ale ako to tu čítam tak učiteľom by som nechcel byť hlavne na strednej škole. Ja si myslím že to je skôr už pre tých čo sú teraz na ZŠ na prvom stupni a tých pre pubertou lebo tím ak sa povie že sa treba postaviť a spievať tak budú robiť čo im povie učiteľ lebo je im autorita horiše to bude s tými od 8 ročníka a stredné školy neviem si predstaviť ako tam chcú donútiť niekoho spievať štátnu hymnu iba tak každé ráno v pondelok a hlavne keď sú všetci nasratý že musia ráno vstávať do školy po víkende. Ale zase si myslím že už tí čo sa ani nepostavia tak na tých škoda reči si myslím. lebo ak nemám úctu k symbolom štátu tak už neviem potom, ale to je normálne vždy sa nájdu v spoločnosti nejaký ktorým vadia akékoľvek zmeny a hlavne ak musia niečo robiť bez odmeny. Mimochodom je demokracia čiže nútiť vás nemôžu.
nič proti národu ale toto je vážne na čo? najlepšie je vždy riešiť niečo nepodstatné. ach. sorry ale hymnu už v povedomí mám. je to len zase niečo čo robiť MUSÍME.
sme súkromná škola, takže mi to neva ale nesúhlasím s tým, na čo sa opičiť po Amerike? ak tak by som to dala, že na začiatku a na konci roka to by bolo také, že na zopakovanie
"Výchova k vlastenectvu a jeho obsahu musí byť zaradená do učebných osnov výchovno-vzdelávacieho procesu na všetkých stupňoch školskej vzdelávacej sústavy,"...
@murcatko - ale Slovensko, sa nikdy ani o tisíc ani dve tisíc rokov nemôže rovnať U.S.A, Nemecku, Francúzsku atď atď ... vždy to bude malé nič v strede Európy, kde policajti zabúdajú v batožinách bomby ...
@millie to bol, samozrejme, vtip školy to budú musieť nejak zariadiť
@andry robíš z toho obrovské halóó. Samozrejme, ty si dospelé inteligentné dievča, teba už nikto, ani nový zákon nepresvedčí o opaku, ani tá hymna, ale pre novú generáciu, opakujem sa, to bude dobré a bude to aj fungovať. Deti budú vedené k väčšiemu vlastenectvu než doteraz.
@murcatko Naozaj si nemyslím že raz do týždňa počúvať hymnu niekomu pomôže aby bol hrdý na svoju vlasť.
A ono je to aj o rodičoch - ak bude dieťa odmalička počúvať rodičov, ako nadávajú na túto krajinu, na túto vládu, tak to dieťa s najväčšou pravdepodobnosťou tento názor od nich preberie...
Navyše - čokoľvek je na školách povinné, zaručene to vzbudzuje skôr odpor a prevažná väčšina žiakov sa tomu snaží vyhnúť - aj za cenu zlej známky zo správania...
@hangtime11 chceš povedať, že ľudia v malej krajine nemajú byť na čo hrdí? Náš národ má 1000ročnú históriu, čo o sebe USA nemôže povedať, máme bohaté tradície, mnoho významných osobností, básnikov, spisovateľov, máme za sebou revolúcie, boje za samostatnosť, vyhrali sme nad socializmom, naša ekonomika je jedna z najrýchlejšie rastúcich, a to aj počas krízy -
a ty chceš povedať, že sme malé nič? Ak chceš, svoju históriu pokrč a zahoď, kašli aj na tých ľudí, ktorí bojovali pre svojich potomkov za lepšie Slovensko, ale ja nie, ja si vážim, že som Slovák.
Slovensko má 1000 ročnú históriu ? Čo ja viem Slovensko - samostatné Slovensko vzniklo v r. 1993, dobre pred tým sme boli ČSR ale 1000 ročnú históriu určite nemáme ... pred tým to bola Samova ríša, Veľkomoravská ríša, Uhorsko, Rakúsko - Uhorsko atď ... tak ma tu nepoučuj a daj tu konečne pokoj ľuďom ...
@murcatko nepovedala som ani jednu vec z toho, za čo si ma označil.
Ty vidíš len jednu vec a nesleduješ ju ako komplex udalostí, ktoré na seba nadväzujú. Ale rešpektujem to, sloboda slova, slobodné voľby a tak to aj vyzerá. A naozaj by si nemal porovnávať Slovensko s krajinami ako je Amerika.
Teraz je vidieť ako sa za 20 rokov "veľa" toho zmenilo. Mám pocit, že mentalitu ľudí nezmeníš presne ako tu už bola téma o dúhovom pride. Naša chyba je to, že neskúšame rozmýšľať vlastnou hlavou, ale konáme tak ako nám niekto povie. Keď to robí každý, musí to byť dobré a tak to budem robiť aj ja.
@galinka starším to už nepomôže, ale malé deti, ktoré o politike nemajú ani poňatie, tým to vadiť nebude. Jednoducho prídu 2. septembra vytešené, že idú prvýkrát do školy, bude tam hrať nejaká pesnička a oni sa ju budú z učiteľkami učiť.. tiež tam bude voľajaký erb - štátny znak a nejaká listina - ústava, ktorú si možno prečítajú keď budú tretiaci..
Taktiež im bude v škole aj vysvetlené, čo je to Slovensko, akú máme históriu, a dôvody, prečo je dobré byť hrdý na svoj národ.
Toto nie je len o pesničke každý pondelok, to je o tom, že sa za v roku 2010 za 40 minút našlo v jednej diskusii 50 mladých ľudí, ktorí pociťujú odpor k vlastnej hymne...
@hangtime11 a preto som použil slovo "národ". Prví Slovania naše územie obývali už na prelome 4 a 5 storočia, a my sme z veľkej časti ich potomkovia, preto sa považujú za súčasť našej histórie.
A nabudúce na mňa, prosím, v komentároch nereaguj ak nechceš aby som ťa poučoval.
@murcatko - a Američania sú z väčšej časti potomkovia Angličanov, resp. iných európskych občanov a nepovažujú ich za súčasť svojej histórie ... tak mlč, a ty nabudúce radšej ani nezakladaj diskusiu lebo čo viem, tak každému lezieš už na nervy
ale nech neserú.. pondelok začínam 3. hodinou, ak zajebú že všetci majú prísť na siedmu aby si odspievali posratú hymnu tak mám dosť... a nemáme rozhlas =D a ako poznám naše prof. tak sa na to zvysoka vyserú... nemáme čas na hlúposti =P
Ja som sa hymnu v škole učila, aj štátny znak sme kreslili... dejiny Slovenska sme preberali a dokonca na strednej sme rozoberali aj Ústavu... (a tými tretiakmi si dúfam myslel tretiakov na strednej, nie na základnej, lebo tretiakom na ZŠ tá ústava veru veľa nepovie, akurát začnú ešte viac nenávidieť školu, lebo tam musia preberať takéto nudné veci...)
Ale tie dôvody by som si rada vypočula...
A mimochodom, keby som mala deti, viac by som ocenila, keby ich v školách učili niečo, čo sa im zíde do života, nie im vymývali mozgy...
Čo keby radšej zaviedli nejakú sexuálnu výchovu (nie tú hodinovú prednášku ako sme mali my, ale normálnu plnohodnotnú výchovu, po ktorej nebudú musieť 19-ročné dievčatá zakladať na fórach diskusie o tom, či môžu byť tehotné), alebo nejaký predmet, kde ich naučia ako fungujú praktické veci ktorými sa v dospelosti budú musieť zaoberať - dane, povinnosti voči štátu, poistenie, zmluvy týkajúce sa zamestnania, prídavky a podobne... (proste tie veci čo musí dospelý človek riešiť - niektoré tie záležitosti ani moji rodičia neovládajú, sama vidím koľko informácií sa teraz snažím nájsť na internete aby som z toho potom nemala problém...)
kedysi by som tomu bola rada..este ako maly krpec,ked v telke isla hymna,tak som hned sa postavila a ruka "na srdce" .. ale teraz je tomu trocha dost inak no ale tak ci tak chodim do skoly po zvoneni a zo sluchatkami v usiach,tak som zvedava,ci niekedy stihnem celu hymnu..
Hanba vsetkym traperom, ktori by len nadavali na Slovensko a na vsetko co sa tu deje. A este podla moznosti ochkali nad krajinami ako je USA.
Vysvetlovat ludom, preco maju byt hrdi na svoju krajinu je zbytocnost. Pokial nie su hrdi na svoju krajinu, skola ich k tomu nedokope. A mnohi z nas Slovakov (najma ti menej intelientni) sa riadime skvelym pravidlom "co je susedovo to je lepsie ako moje", cize rodna krajina nikdy nebude dost dobra.
Podla mna je slovenska hymna nahodou velmi krasna, ale ak ju budem pocuvat kazde rano v pondelok, ked este napoly spim, nevzbudi to vo mne nijake vlastenectvo, nanajvys sa mi po case trochu znechuti. Ako pesnicka, ktoru mam prilis dlho nastavenu ako budik. x)
nechce sa mi nad tým uvažovať, pretože to považujem za bezpredmetné a nepodstatné, koľko vecí sa majú robiť na slovenských škola a nerobia sa.
myslíte si, že z čista jasna sa práve toto bude na SVK školách dodržiavať?
počúvať to budeme asi prvý mesiac (neviem, či by som si nemal dať rozbiť hlavu kostolným zvonom za takýto dlhý časový úsek) a po mesaci si na to nik nespomenie.
samozrejme, ka príde nejaká kontrola, opäť si to popočúvame a tým to opäť zhasne, jednoducho, nebude sa to dodržiavať tak, ako ďalšia valná časť nariadení.
Myslím, že štátna hymna dnešnej mládeži vôbec nemôže ublížiť. Nevidím dôvod k takému silnému odporu k jednej pesničke raz za týždeň, keď nás každodenne zavaľujú tony nevkusných vulgárnych pazvukov (ktorým sa nedá vyhnúť), proti ktorým nemá nikto nič
a mimochodom myslí že tá hymna potom stratí význam,ludia ju už enbudu brať tak vážne,kedže ju budú počuť každý den,šak viete ako ekd omielate jednu vetu stále dokola už prestane mať význam
a neviem koho to bol trápny nápad ale asi nie je pri zmysloch (ach)
Teraz sem pletieš veci, ktoré majú s vlastenectvom veľmi málo, ale odpoviem ti aj na to. Náš školský systém je ešte stále značne poznačený socializmom, veď aj veľa kníh, z ktorých sa učím sú vlastne len prerobené obálky a namiesto ČSR tam je SR.
Ale je tu reforma školstva, síce celkom nevydarená, ale snáď sa to pohne dopredu a predmety, o ktorých hovoríš by som na škole prijal aj ja.
Ale napr. @peterkoo ,čo je už zreformovaný, oni si už mohli vybrať aj voliteľné predmety, nespomeniem si už aké, ale bolo to niečo s rodinou, zakladanie vlastnej rodiny či čo.. takže aj v tomto smere sa to posúva vpred.
A to s tou ústavou som nemyslel, že to budú tretiaci čítať v škole, ale že keď už bude mať dieťa 9 rokov a naučí sa čítať, tak si pozrie, čo majú v triede na nástenke (v každej triede bude musieť byť aj ústava.. neviem či celá), a aj takto sa nenúteným spôsobom dozvie o našej ústave, lebo ja, priznávam sa, som ju ešte nečítal.
@hangtime11 kto hovorí o politických názoroch? Ja hovorím o bohatej histórii a kultúre Slovanov a každý ti potvrdí, pretože je to fakt, že Slovania (aj Slováci) majú históriu bohatšiu ako Američania. Sám o tom viem hovoriť, pretože pochádzam z najstaršieho kráľovského mesta na Slovensku.
chodím na slovensko maďarskú školu. asi si to budem vychutnávať s uchom na dverách maďarskej triedy každý štvrtok ráno, ako sa maďari hlavne tí menej zdatní v jazyku slovenskom snažia spievať hymnu SR
@murcatko Tie dôvody ktoré si napísal - to môžem byť hrdá akurát tak na Slovensko pred rokom 1993. (alebo skôr na Československo? Na Slovanov?)
A vieš čo je smutné? Že väčšinu tých ľudí "zo Slovenska", na ktorých sa dá byť hrdý, nám v škole ani nespomínali, lebo väčšina z nich, sa uplatnila/preslávila až potom, ako sa odtiaľto odsťahovali (do Nemecka, Rakúska, Anglicka, Ameriky...) Prípadne ak tu aj ostali, málokedy sa o nich učí v škole...
Urobiť milión nevydarených reforiem sa mi tiež nezdá ako najlepší krok k tomu, aby sme sa niekam dopracovali - keď sa tie zákony o školstve menia každý rok - zmätení sú z toho vyučujúci, rodičia a najmä žiaci/študenti. Už len tie maturity - vezmi si ten ročník, čo sa pripravoval na štyri maturitné predmety a zrazu zistia, že si musia vybrať ešte jeden predmet a stihnúť dobehnúť ten čas, počas ktorého rátali s tým, že z daného predmetu maturovať nebudú... Miesto toho, by mohli konečne použiť mozgy, a napríklad najskôr zaistiť, aby mali všetky školy dostatok nových učebníc, až potom uviesť do platnosti zákon na používanie tých učebníc... A podobne.
A kým sa s týmto nezačne niečo robiť, kým sa bude riešiť púšťanie hymny pred vyučovaním a podobné vyslovené hlúposti namiesto týrania zvierat, výbušnín v batožinách a podobne... naozaj nevidím dôvod prečo byť hrdý na súčasné Slovensko...
Hej, pravdu máš, ak už nie je v inom výhoda tohto úžasného zákona, tak je v tom, že si zopakuješ hymnu, ktorú si si doteraz evidentne nechcel zopakovať a prečítaš ústavu, ktorú si si zatiaľ asi nechcel prečítať ...
@galinka kebyže sa aj štúrovci pozerajú len na tie zlé stránky krajiny, tak by sme teraz písali po maďarsky a nemali by sme už ani tú peknú históriu, ktorou som sa oháňal
Súhlasím so všetkým čo si napísala, školstvo je na tom zle, ale na to, že je len 20 rokov po revolúcii sme prešli podľa mňa dosť dlhú cestu.
To je inak fakt úžasný prístup, že keď si niekto myslí, že slovenské deti majú byť na čo hrdé, tak ich do hrdosti budú nútiť ...
A ešte k tomu spôsobom, ktorý sa deťom zrejme zapíše so pamäte ako zbytočná a nepotrebná hlúposť a degraduje to hymnu v ich ponímaní na obohratú odrhovačku ... Well done ... (Ja viem, že táto posledná vetička asi bude čoskoro zmazaná, keď má Slota taký vplyv, ale čo už)
A čím viac do toho budú ľudí tlačiť, tým lepšie, dúfam, že to u nás skončí podobne ako v Amerike, že keď si niekto vytrie anus vlajkou, tak 50% populácie dostane infarkt ...
Keď tie symboly nepoznáš a myslíš si, že by si mal, tak ti len tak nenápadne zdelím, že v takom prípade bude logické, ak si ich naštuduješ a nie ak sa tu teraz budeš tváriť, že zákon, ktorý časť z takého štúdia nanucuje, je vhodný
nie ide o to ze dneska tazko detska naucis nieco o narode a je symboli a tak ked so vsadial sa vyskiera socha slobody, americka vlajka a ,,americka hrdost,, pokusi vytvorit s europy stat podobny amerike, je chore ked si myslite ze je to hnus, co je na tom zle, NIKOHO NENUTIA BY HYMNU SPIEVAL, proste ju v pondelok rano zahraju a je, to ze v triede bude vlajka a ine vyvesene nikoho do nicoho nenuti, a co je na tom komunisticke? nepropaguje to nijaku politiku, o tento stat sme bojovali 1000 rokov a to zie vacsina politikov ma vymetene neznamena ze je to zly napad, co su to za ko.....tske reakcie, omb nikto ma nedonuti, to je aka hovadina, je to komunisticke, sprosti politici, do r...ti vsak to je sprostost, preco by to mala byt sprostost? v com vam to brani? co vam urobi ked sa ZAHRA hymna? ta vlajka v triede ti nieco spravi? cim ta donuti byt vlastenec? v amerike sa to zrusilo lebo je to zmes narodov a tie protestovali aby s ich deti spravili americanov, jediny narod co do toho na slovensku pinda su zase madari no tym vadi aj ked za za hranicami niekto vyserie do krikov, NECHUTNE
Jasne si napísal - na tomto nevidím nič zlé, aspoň sa naučím celú hymnu -,
teda si globálny problém, o ktorej všeobecnej opodstatnenosti sa teraz snažíš ľudí presvedčiť konkretizoval na seba a svoje vnímanie toho ...
Ja som teda zareagoval priamo na toto, neviem, prečo by som nemal ...
Ja nemám dojem, že by som naše štátne symboly nepoznal ...
A nemám dojem, že by hocikomu mohlo pomôcť takéto donucovanie ich poznania ...
A neviem, načo mi je dobrá informácia, že kopce v slovenskom znaku sa volajú Tatra, Matra a Fatra ...
Ale dobre, o toto tu nejde, toto je tuším aj v osnovách náuky o spoločnosti a zbytočnosti sú v osnovách často, to už je iný problém ...
Tu ide o to, že sa hymnu niekto nielen naučí, ale ma nanútené ešte aj jej povinné počúvanie každý týždeň ...
Toto určite všetkým strašne prospeje ...
Dobre, nie všetkým, len generácii, čo má teraz do 5 rokov, lebo oni si určite nevšimnú, že v pondelok ráno mrhajú časom kvôli zbytočnej debiline
Inak, podľa mňa kľudne niekto môže za týždeň nejaké slovíčko z hymny zabudnúť, podľa mňa bude treba ten interval zmenšiť, na maximálne taký deň, víkend samozrejme nevynímajúc, každý predsa môže obetovať 5 minút pre budovanie svojho národného cítenia! (buchnutie do hrude, prípadne do stola)
@murcatko my sme prešli 20 rokov po revolúcii dlhú cestu?
No zjavne nie dosť dlhú, keď v telke každý deň počúvaš hlavných predstaviteľov štátu, ako musíme byť vlasteneckí a preč s Maďarmi a podobné rasistické narážky.
Keď vláda by mala podporovať menšiny, a nie generalizovať (keď cigáň ukradol, tak všetci cigáni len kradnú, pritom to ani nie je cigáň ale Róm) veď DEMOKRACIA a oni vrámci demokracie schvália zákon, ktorý nás úplne posúva práve do tej doby spred 20tich rokov.
Keď tu vládne Fico s jeho blbou vládou, ktorý je totálny komunista (nezdá sa ti tu nejaká spojitosť so situáciou pred revolúciou?)
A vieš čo je na tom najsmutnejšie??
Že ľudia si to zvolili takto sami (slobodné voľby) a vieš prečo?
Lebo počujú v správach aa áno Ficko nám dá lekára zadarmo, ale vôbec neuvažujú o tejto jednej reforme ako o veci, ktorá má aj následky, len počujú niečo im prospešné alebo niečo, čo sa im páči (podobne ako tebe tento zákon o vlastenectve, aby si si mohol prečítať ústavu a zopakovať hymnu) a v 18tke dostaneš volebné právo a zas a opäť kto tu bude?
Je to smutné, keď si už k niečomu chcem vytvoriť svoj názor, budem sa zaujímať o túto problematiku a nebudem hovoriť, že je to úžasné, keď pán Slota má také rasistické narážky v médiách, ešte sa divím, že mu niekto nedal na hubu.
@murcatko V tejto diskusii sa priklanam na tvoju stranu. Velmi dobre si odovodnil preco si myslis co si myslis, narozdiel od niektorych ludi ktori ti odpisovali. Ludi, ktori su hrdi na to ze ziju na Slovensku a su Slovaci je vela, len vacsina z nich sa boji predstupit a povedat to nahlas ako ty, pretoze sa stane presne to co na tejto diskusii. Zhrkne sa tu hlucik 10 antiSlovakov, ovplyvnenymi antislovenskymi mediami SME, PRAVDA a Novy Cas. Doslova sa hrdia tym ked na plne usta mozu vykriknut (resp. napisat v tomto pripade) ako sa odtialto chcu odstahovat, ako nie su radi ze ziju na Slovensku a pomaly sa tu idu strkat do zadku ( s prepacenim) USA.
@hangtime 11 S tvojimi postami k tejto diskusii absolutne nesuhlasim. Prepac ale v mnohym z nich chyba zmysel, a su preplnene nevedomostami. V prvom rade, sucasni Americania su asi tazko PREVAZNE potomkovia Anglicanov. Americania su potomkovia Anglicanov, Francuzov, Nemcov, Holandanov, Talianov, Slovakov, Cechov, Spanielov, Azijcov, Africanov. Je to podivuhodny zmes kultur a narorodov a preto Americania nie su v pravom slova zmysle skutocnym narodom ako Slovaci, Francuzi ci Anglicania. Slovaci maju bohatu historiu, ktorou sa mozeme rovnat s ktorymkolvek narodom tohto sveta. Iste, samostatne Slovensko existuje od 1993, ale ako narod tu Slovaci zili a ziju od cias Velkej Moravy. Mame bohatu kulturu, silne historicke osobnosti , vynikajucich umelcov, umelecke diela, pamiatky, lesy, hory, hrady, mesta. Porovnavat sucasnu politiku s politikou nasich staroslovanskych predkov je tak trocha odveci nemyslis? Nasledujuca cast patri tak ako tebe @hangtime 11 tak i @andry Vy si naozaj myslite ze politicke skandaly takychto rozsahov su niecim vynimocnym vo svete? Take iste skandaly ako na Slovensku existuju a su na dennom poriadku v kazdej europskej krajine. Nepovazujes andry, za skandalozne tvrdenie zrejme buduceho madarskeho premiera, ktory sa nechal pocut ze nepozna Slovensko-Madarske hranice, ale len Madarsko-Polske? Vies kolko ludi v Anglicku povazuje svoju vladu za nekompetentnu a hlupu, tak ako som ja napriklad za taku vladu povazoval u nas vladu SDKU a spol? Ale napriek tomu ze vladla strana s ktorou som nesuhlasil a povazoval ju za hlupakov, nikdy som si nedovolil povedat to iste o slovenskom narode, o nasej krajine. Politici sa vzdy budu menit, raz tam budu taki s ktorymi budete suhlasit, inokedy taki s ktorymi nie, niekedy taki ktorych budete povazovat za uplne nekompetentnych. Madari v Madarsku su ovela extremistickejsi vo vyjedraniach voci nam. Ja proti ziadnemu inemu narodu ziadne zle pocity nechovam, len ty sa nato pozeras z jednej strany. Z vyjadreni Jana Slotu, ktore su vskutku nic v porovnani s tym co predvadzaju jeho kolegovia v madarskom parlamente.
@hangtime 11 Je smutne ze ked si nedokazal protiargumentovat @murcatko , tak si ho len tupo a hlupo osocoval, a posielal si ho prec a odporucil si mu nezakladat taketo diskusie. Prave naopak, ja ho povzbudzujem k tomu aby takychto diskusii zalozil este viac, nech este viac ludi ktori zmyslaju podobne ako on ci ja vyjadria svoj nazor. Nezavisly pozorovatel by skonstatoval ze murcatko vyhral diskusiu s tebou na celej ciare, halvne potom ked si sa znizil k takemu hrubemu a urazlivemu sposobu vyjadrovania (nazval si ho malym odjebkom ) cim vsak ponizujes len sameho seba a nikoho ineho. Taketo vyrazy su detinske, trapne a proti pravidlam slusnej diskusie a nemaju tu co hladat. To ja tebe mozem dat radu aby si bol ticho ked nemas co povedat a len hlupo osocit druhych.
Nikto vas nenuti hymnu spievat, tie tri minuty za jeden tyzden si ju vypocujete. Je ro ucta ktoru mozeme prejavit nasim predkom. Nie je to ucat ktoru prejavujete k politikom, je to ucta ktoru prejavujete samym sebe, vasej vlastnej identite, vasim predkom, nasim predkom. Je to taktiez ucta Matuskovi, ktory tuto krasnu piesen zlozil, je to ucta vsetkym sturovcom ktori nasadzovali svoje vlastne zivoty za boj o to, aby sme sa Slovakmi vobec mohli nazyvat. Mnohi z Vas si ich pamiatku "uctievaju" recami typu "JA TO SPIEVAT NEBUDEEEEM A NEBUDEEEEEEEEEM a POCUVAT TO NEBUDEEM", ktore su v skutocnosti velmi infantilne a bohuzial, hlupe. Je to od vas urazka.
@susanne101 A ty si to tiez povedal velmi pekne a uplne s tebou suhlasim Nadavat, osocovat, hanit svojich vlastnych krajanov, svoju vlastnu krajinu je podla mojho nazoru jedna z tych najohavnejsich veci ktore clovek moze urobit. A to nech je akejkolvek narodnosti.
Ja osobne nie som žiadny antislovák, neplánujem sa zo Slovenska odsťahovať a napriek tomu tvrdím, že niečo takéto je jednoducho hlúpe ...
(A rovnako nie je antislovákom ani @galinka , ktorá tiež smerovala argumenty proti murcatkovi )
A vôbec tu nejde o to, že @murcatko povedal, že on je hrdý Slovák ...
Ak je niekto hrdý Slovák a povie, že rád bude spievať hymnu, keď mu politici prikážu, začudujem sa ...
Avšak tu ide o to, že murcatko sa snaží presviedčať ostatných o tom, aký je tento zákon dobrý, preto som sa proti nemu postavil aj ja, vôbec tu nepotrebujem robiť tebou spomínané veci ...
Zľahčovať to, že Slota je nenávistný buran, ktorý si politickú kariéru na kopaní do Maďarov, má prosím ťa aký zmysel?
Momentálne nebudem komentovať tvoje postoje k úcte, s ktorými nesúhlasím, len sa spýtam ... To je podľa teba správne, keď je úcta vynucovaná zákonom?
vzhľadom na to, že je nám úbohým žiakom a študentom nanútené, odmietam spievať slovenskú hymnu,každý pondelok ráno. Nás sa nikto nič nespýtal, tak prečo by sme mali robiť niečo, čo nás nijako duševne neobohatí, pokiaľ to robiť nechceme a ak aj spievať budem, tak len preto, aby som nemala zdrby za to, že nespievam. Je to choré proste.
Len ti chcem povedať @lordjogi , že polovicu vecí, čo si tu odprezentoval o mojej osobe v snahe zovšeobecňovať vôbec nie je pravda. Ten tvoj úvod o tom, ako všetci chceme nasledovať Ameriku, nemá vôbec opodstatnenie. Nikto to tu nespomínal a aj ak spomínal, ja som medzi nimi určite nebola.
Nemyslím si, že niekto má problém vystúpiť a povedať svoj názor aj z radov tých "vlastencov" ako sa vy tým oháňate. Treba pripomínať pochody radikálnych nacionalistov, ktoré boli v poslednej dobe? A kto proti tomu čo spravil, resp. kto proti tomu čo mohol spraviť?
Ale veď to je v poriadku, lebo TÍ MAĎARI nám chcú len zle. Opäť podotýkam generalizujete, všetci tu len generalizujete a škatuľkujete. Nikde som nepovedala, že Maďari sú super, lebo aj tam sa nájdu takí ako u nás, nikde nehovorím, že Slováci a Slovensko je zlé a nevelebím Ameriku.
Zavedenie tohto vlasteneckého zákona nie je správna cesta ako vyriešiť problémy s maďarskou menšinou. Celý tento zákon zaváňa len po pomste Maďarom, keďže nemôžu vydať zákon, ktorý by sa vzťahoval len na maďarskú menšinu, tak to bude platiť na celé Slovensko, ale aspoň že tí "hnusní Maďari budú musieť spievať našu hymnu". Lebo ja som tu Pán, ako si teraz asi spokojne hovorí pán Slota.
A pobavil si ma tými antislovenskými médiami Nový čas hmm neviem si predstaviť deň bez neho.
@tunidlo V prvom rade, svoje komenty som smeroval konkretnym dvom osobam a nie tebe, dalej, rozhodne nikoho tvrdenia nezlahcujem, to co Jan Slota predvadza v parlamente je naozaj nehorazne a nema obdoby a nie je to nijak dobre. Dalej, v prvom rade, ako uz viac ludi povedalo nejde o spievanie hymny, ide o to ze sa hymna len pusti, je to len symbolika nic viac. Vobec sa nesnazim odtacat od podstaty, len som to reagoval na niektore konretnejsie veci.
A ano, niekedy je treba aby ucta zrejme bola vynutena aj zakonom. Je treba aby sa ucte deti naucili, pretoze rodicia na taketo veci uplne kaslu, su im ukradnute. Mnohe veci ktore by nemuseli byt vynutene zakonam a mali by byt automaticke, bohuzial nim vynutene obcas byt musia.
@andry Tebe konretne som venoval len jednu cast Nie nesnazim sa nijak zlahcovat pochody nacionalistov. Netvrdim rozhodne ze je to v poriadku a netvrdim ze ti MADARI nam chcu zle, tvrdmi len ze aj TAM sa to deje a v ovela vacsom rozsahu nez si vies predstavit pretoze nas o takychto veciach takmer nikto neinformuje. Nikto nasu hymnu nemusi spievat, ide o to ze ta hymna len bude pustena kazdy pondelok rano. Ja v tom nevidim ziadnu pomstu. Aka je to pomsta? Madari su predsa obcania Slovenskej republiky, cim sa im ublizi, ak bude jeden krat na tri minuty pustena v skole nasa hymna?
Aspoň že nie každý deň, aj keď aj tak sa mi to nepozdáva..dobre sme Slováci, som rada, že som Slovenka, ale to sa nemusím každý týždeň biť do pŕs(metafora v mojom prípade) a spievať hymnu...
Všetko, čo je prikázané, už len z princípu tie decká nebudú chcieť robiť, lebo im to niekto prikazuje.
Radšej keby naozaj spravili niečo prospešné, nie blbosti nové vymýšľať.
A to, že to robia Maďari, neznamená, že to musíme robiť aj MY. Skôr len pekne ukazuje na to, ako sa znižujeme na ich úroveň. A to predsa nikto nechce, aby sme boli ako tí "zlí Maďari, ktorí nás chcú okradnúť o štát". Viem, že chceli autonómiu tej svojej južnej maďarskej časti, ale spievanie hymny to určite nevyrieši.
Dobre, takže mi napríklad môžeš vysvetliť, prečo by som mal prejavovať štátom nakázanú úctu v konkrétne stanovenom čase, konkrétnej časovej dĺžky a s konkrétnym intervalom opakovania sa svojim predkom, či Jankovi Matúškovi ...
Inak, tvoj názor je, že keby Janko Matúška po smrti zistil, že mu ľudia prejavujú umelú úctu, vymoženú zákonom, že by ho to potešilo?
@andry Andry, len stale mi nerozumies Ako vravim, predsa nikto nekaze spievanie hymny. Je to symbolika. Nie je to o ziadnom rieseni problemu. Ta hymna sa jednoducho pusti a vsetci si ju vypocuju, nikto nebude chodit okolo a plieskat bicom ak niekto nebude spievat Priznam sa, mne spociatku toto tiez prislo uplne odveci a povazoval som to za zbytocne, a rozhodne mas pravdu ze tam akosi riesia uplne nepodstatne veci. Lenze ked som sa nadtym tak trocha zamyslel, tak som dospel predsalen k zaveru, ze je to pekny symbol. Je krasna hymna, je to nasa hymna. Je to uz vec pohladu a nazoru, kazdopadne chapem aj ludi ktori su proti tomu, rozumiem tvojmu postoju a neberiem ti ho a nesnazim sa ti nic vnutit. Jedine o com som diskutoval s tebou je ze v inych krajinach je to tak isto a mozno horsie, pretoze ja som tvoje povodne posty pochopil tak, ako keby si hovorila ze len u nas je to tak. Kazdopadne som teraz zistil ze som ta pochopil nespravne, a som rad ze si mi svoj postoj objasnila.
Vies jedine co mi tu vadilo boli vyjadranie toho typu "odstahujem sa z tejto prasivej zaprasenej hnusnej krajiny pretoze inde je to super", a mnohe take vyjadrenia tu boli, ci pripadne vyjadrenia zo strany jedneho diskutujeceho na adresu zakladatela tejto diskusie ktory ho nazval "malym odjebkom" zato ze jednoducho povedal svoj nazor. To sa mi nepaci a je mi z toho trocha smutno, pretoze z vlastnej skusenosti viem ze takychto ludi je na forach neskutocne mnozstvo
Bude kratšia matika... Ale ten zákon je tu na to aby sa nejaký politik nabalil predsa niekto musí dodať tie Slovenské vlajky, štátne znaky a preambuly do škôl nie?
@tunidlo A nie je podla teba kazda ucta umelo vypestovana? Pretoze ja si myslim ze ludia sa nerodia s so ziadnou vrodenou uctou. Ucta je nieco co sa musi vypestovat, nieco co treba vyvolat. Uprimne, ja pochybujem o tom ze pustanie hymny uctu vyvola u nasich ziakov a deti (ale predsalen, u niektorych mozno ano, to nemozeme vediet), ale povazujem to za dostojny symbol. Povedz, ako by sa Janko Matuska, Ludovit Stur, Jozef Miloslav Hurban ci Jan Holly citili keby videli vyjadrenia niektorych diskutujucich ktori svoj vlastnu narod a ich vlastnu snahu v podstate zatracuju? Vies preco ju mnohi zatracuju a mnohi nemaju k svojej krajine ziaden vztah? Pretoze doteraz nikto a nikdy nehol prstom aby ten vztah existoval. Tento vztah sa musi nejakym sposobom vypestovat...a ja nevidim nic zle a nie je to ziadne sikanovanie ak sa hymna raz zy tyzden v tej skole pusti. Ta hymna nesie urcite posolstvo...vznikla za urcitych historickych okolnosti na ktore si mozno aspon niektori spomenu, aj ked ich bude velmi velmi malo. Tolko k tomu...ako som povedal predtym @andry , chapem vas co ste proti tomu, pretoze aj ja som bol proti ked som o tomto pocul prvykrat. Nezmeni to nic, u vacsiny to rozhodne nevyvola ziadne patrioticke pocity, mnohi to mozno budu brat ako vnucovanie...ale to je preto pretoze nas nikdy nikto neucil mat nejaky vztah k svojej krajine. To ci sa ma alebo nema hrat hymna je vec nazoru, v konecnom dosledku sa tym nezmeni takmer nic, ale pre mna, osobne, je to taky pekny symbol ktorym si mozem pripomenut to ze Slovensko je moj domov.
Takže z toho si môžeme vyvodiť záver, že by malo byť na každom človeku kedy a ako chce dokazovať svoje vlastenectvo a mne to OSOBNE príde úbohosť, takto si niečo dokazovať, tak ako teba to OSOBNE poteší.
Ako som tu písala už milionkrát, vy sa stále k tomu staviate len čo by som ja chcel, čo sa mne páči, čo mám rád...a ako keby ste si to vôbec nedokázali nejak spojiť a dať do súvislostí.
Toto je úplne zbytočné presviedčanie, ja končím bye.
tak..toto je iuž podla mna moc...nemám rada slovensko auž vobec nie s toeuto pošahanou vladou čo tu momentalne je...a nic v zlom..ale...toto je fakt ako za komunizmu....
To, že úcta k niečomu nie je vrodená, znamená, že je umelá?
Nie, neznamená ...
Áno, úcta sa musí vypestovať ... A je rozdiel, ak niekomu prejavím úctu preto, že som si k danému človeku prirodzene vypestoval obdiv a rešpekt a ak niekomu prejavím úctu preto, lebo mi to nakazuje zákon
A to myslíš vážne, že pre teba je symbolom nanucovanie?
Hymna tu predsa je, bola tu už dlho ... Kto chce, ten si svoj domov pripomenúť môže ...
Kto nechce, nech to nerobí, radšej tak, ako by to mal robiť kvôli rozkazu ...
Mimochodom, ja osobne by som mal k domovu horší vzťah, keby sa k nemu malo viazať to, že ma samotný domov k niečomu núti ...
Ako hovorila @galinka , postačí, keď sa spraví niečo, kvôli čomu by ľudia naozaj mali byť na Slovensko hrdí ...
Súhlasím s tebou, že niektorí reagujú prehnane a príliš hania Slovensko, takéto veci ich v tom však len povzbudzujú ...
Myslím, že keby nebolo takýchto vecí a inej kopy negatív, ktoré bijú do očí, ktoré priam človeka nútia, aby na ne nadával, tak by sa takéto niečo nedialo ...
Preto by mohla mať aj politika vôľu k náprave reálnych vecí, nie k budovaniu silených a v podstate "imaginárnych" záležitostí ...
Verím tomu, že keď sa pohneme vpred, zmení sa aj pohľad ľudí na Slovensko, niektorí naň možno začnú byť hrdí ... A to bude prirodzená hrdosť, ktorá má svoje opodstatnenie ...
(a osobne sa vyjadrím k tomu, že u mňa v podstate nič také nehrozí, nemám potrebu na Slovensko nadávať, nemám potrebu mať k nemu úctu, je to proste krajina, v ktorej žijem a vlastne celý život nechápem nejaký princíp nacionalizmu ... )
A ešte mám potrebu poukázať na to, koľko zla sa už v mene nacionalizmu spáchalo a aké máme v tomto asi vyhliadky, keď predsedom vládnej strany je človek ako Slota ...
@tunidlo Ano chapem co chces povedat a v niecom s tebou i suhlasim. Kazdopadne ide o to ze ja sa na to nepozeram ako na "nanucovanie". Ja jednoducho na tom ze sa to pusti raz za tyzden nevidim nic zle. Jednoducho sa nase nazory v tomto smere rozchadzaju, ale rozumiem tomu tvojmu
No slovenskí polici sa opať raz prekonali... Ako podľa mňa by človek mal byť hrdý na svoju krajinu aspoň trošku, ale to sa musí odrážať aj v ich myslení a tak podobne. Nemyslím si, že tento zákon o vlastenectve je vhodný spôsob ako vzbudiť u ľudí vlastenectvo, a ked ho ešte schválili takí ľudia, no no comment...
@jingsavv tak to si potom treba zopakovať na strednej škole Náuku o spoločnosti ak ty nepovažuješ hymnu za symbol. Veď si sa musel učiť aké sú štátne symboly, že je to: štátny znak, štátna vlajka, štátna pečať a štátna hymna. Až teraz po tvojom komentári som pochopil prečo chcú tak silou - mocou presadiť vlastenectvo. No bodaj by nie keď poniektorý nemajú o tom ani šajnu že hymna je štátny symbol a možno poniektorý ani hymnu nepoznajú.
Vediet hymnu štatu v ktorom žije, je podla mna česť a som na nu hrdý!!!!
všimli ste si pri športových prenosoch, koľky viťazi na prvom mieste plakali od šťasia, že reprezentovali svoju vlasť, vyhrali a boli na ňu hrdý....
@murciatko mas velmi dobry nazor na tuto teraz uz celospolocensku problematiku, dnes uz niektorým ludom nie je nič sväté, keby mohli, by vraždili vo svojom presvedceni, že čo cinia je správne ... ale to je fašizmus, hitler, vojna, nenávisť, bieda, hlad, koncentráky, žiadna láska, spravodlivost, nič, len temno... a to chcete?????
nechcete žiť v mieri ????
važte si kde zijete a budte na to patrične hrdí, že ste Slovaci....filip
@turgon ty si myslíš že na strednej to nebudú presadzovať ja si myslím že určite aj na strednej výnimkou budú jedine VŠ a po ďalšie si zase nemysli že sa tým skráti vyučovanie ja si myslím že bude o tie 3 minúty dlhšie ako poznám učiteľov na ZŠ a SŠ aj ja sm tam raz chodil
@lordjogi konečne správna reč to ma tiež vie rozoznať ako všetci píšu že to bude ako za socializmu a ani to nezažili a ešte ma vedia pobaviť neplnoletý ak sa starajú do politiky ale nič iné ani nemôže lebo nemajú volebné právo a zaujímavé je že ak ho už majú tak politiku majú vieš kde a povedia že voliť isť je strata času.
Mimochodom aby som všetkých upokojil ešte to neprešlo prezidentom, čiže môže sa kľudne stať že prezident to vráti späť do parlamentu a nič sa spievať nebude musieť.
Keď sa už bude spievať tak sa aspoň ukáže či je potrebné zmeniť štátnu hymnu lebo tá naša by potrebovala zmenu si myslím, ako to už podotklo viac ľudí na Slovensku. Časy Maďarizácie už pominuli a hymna by mala vystihovať hlavne krajinu a národ a nie nejaké slová kde sa hovorí o vzbudení Slovenského národa a ochrane ho pre Maďarizáciou. Si myslím že aj to väčšinu dnešnej mládeže odrádza od jej spievania a počúvania ak ju niekde dávajú lebo oni tej hymne už poniektorý nerozumejú(čiže v nich nič nevyvoláva ani úctu a ani hrdosť Slovenského štátu) o čom je ten text čo tým chcel Janko Matuška vyjadriť. To bola báseň napísaná na protest odchodu Štúrovcov z Bratislavy do Levoče a celá hymna vystihuje boj proti Maďarom a ich jazyku že Slovensko sa nedá ja si myslím že ani Slota by toľko nebojoval za to aby sa spievala hymna na školách keby tam neboli práve tie slová ktoré sú antimaďarské čo jemu vyhovuje keďže Maďarov vyznačuje za mongoloidné typy s krivými nohami jazdiace na kone on tiež zaspal dobu.
Ja som dosť za to aby našou hymnou bola napríklad Pieseň o rodnej zemi - Najkrajší kút v šírom svete, si myslím že táto pieseň vyvolá u človeka oveľa viac ako terajšia hymna no veď treba si vypočuť a porovnať:
aj keď záleží ako je ktorá pieseň prezentovaná, na tom veľmi záleží lebo človek nepocíti ani úctu ani hrdosť pokiaľ to je len tak od.....
clovek si nemoze vybrat kde sa narodiii. a co spravy stat? privlastni si cloveka!!!! ja predsa niesom ziaden majetok statu,ani naroda, tak budem uznavat len to co ja sa slobodne rozhodnem!!! nie co mi bude kazat nejaky stat. narodil som sa este v ceskoslovensku, tak nevydim ani najmensiii dovod, uznavat alebo mat v ucte nieco, z cim som nesuhlasil (rozpad ceskoslovenska). ze politici o rozpade csfr rozhodly sami, to je uz ich polievka, tak nech si ju aj jedia. mna nikto nutit uznavat nieco z cim som nesuhlasil nebude!!!! hrdy som bol na ceskoslovensko, a uspechy a meno ake malo v svete. nie na nejaku krajinu, z ktorou som nesuhlasil. co sa tyka naroda, ties...ja som slobodny clovek, a nie majetok nejakeho naroda!!!! preto si slobodne vyberiem ja, k akemu narodu chcem patrit. lebo narodna identita to nieje len o historii. a aj keby, moji predkovia neboly len "slovaci". takze nech si kazdy robi to,co chce, nech si kazdy je hrdiii na to, naco chce. ale mna nutit uznavat nieco, nikto nebude!!!!
Nas to nezmeni ale u prvakov to bude plnit ucel.... to mate ako psycho cd... proste kazdy tyzden 9 rokov na zakladnej 4 roky na strednej + 4 az 6 rokov na vysokej ..... to cloveka ovplivni a deti to bude ovplivnovat najviac
Zase vidite len seba .... ale to je ovela rozsiahlejsie ..... a ziadna vlada tento zakon uz nezrusi ..... jedine ze by vyhrala SMK (ROFL)
Ešte že už som na výške a ešte k tomu v ČR... nezávidím. Radím vám deti, bojkotujte to všetkými silami Aj tak za porušenie toho zákona nie su žiadne sankcie, tak sa môžu strčiť Zákon bez sankcie je skôr odporúčanie
kukuricka ... ty by si mala byt na to HRDA ze si SLOVACKA!!! ver mi tebe to tak nepripada ale chod si to skusit ist niekde do zahranicia na par rokou ... pochopis ake to je byt slovakom ... a vsetci BUDTE HRDY kde ste sa narodily a kim ste ... ano viem je tu par jebnutych ludi ale chuj donich .... Vsak mame nadherne mesta budovy... hory lesy .. kraje ZENY ... to nam len ostatny mozu zavidiet !!!
ja som len zvedavá, že kto našej škole zaplatí rozhlasy, vlajky, portréty etc. lebo my tam máme tak fotku Štefánika čiže radšej budem sprostá, lebo nebudú peniaze na učebnice, ale hlavne že budem riadna Slovenka dobre...
@pa3cek Keby si si prečítal čo som napísal vedel by si že tam vysvetlujem osobe : murcatko že vyučovanie nebude kratšie ale dlhšie no čo stane sa pohode , čo sa týka himny aj na strednej tak otom silno pochibujem a keby aj tak nam rozhlas nejde takže tak či tak himna u mna nebude
@pa3cek Vies mne vyjdranie mnohych ludi pripadaju ako uplne vytrhnute priamo z ust niektorych redaktorov nasich skvelych novinovych platkov. Alebo jednoducho to opakuju ako papagaji pretoze to tak isto opakuje v skole vacsina ich spoluziakov, takze to budu tvrdit aj oni. Stavil by som sa, ze drtiva vacsina ludi ktori tu napisali ze to "bude ako za komunizmu", by ani len nevedeli povedat co to ten komunizmus vlastne je. Je to z ich strany len akasi prazdna fraza tym padom. Nemam to vsak ako na fore dokazat pretoze ked sa ich spytas ze ci vobec rozumeju slovam ako "socializmus", "komunizmus", ci "bolsevik" tak zvycajne zapracuje z ich strany Wikipedia a copy/paste
@pa3cek Este doplnim, ze velmi dobra piesen, ktora sa mne paci a mohla by tiez byt slovenskou hymnou je hymnicka piesen od evanielickeho knaza Samuela Tomasika - Hej, Slovaci!. Bola hymnou za cias Slovenskeho statu.
akože vlastencom sa má občan stať tým že bude hrdý na svoj štát, týmto len dosiahnu, že otvoria konečne ľuďom oči, že to čo sa tu deje demokracia nieje ani zďaleka. radšej by mali upraviť doterajšie zákony aby sa tu konečne mohlo slušne žiť. potom budem hrdá že som slovenka.
slovensko a jeho narod nieje vec politicka ani politikov, debilny budu vzdy, no vlastenectvo ani slovak ako taky s tym nic nema, vezmite si luknara a spol. co boli velky bojovnici za narod ked strngali klucmi, no srat na slovensko vedia, im neslo v skutocnosti o slovensko ale o im vyhovujuci proamericky system, sak vsade v ich mediach propaguju dzurindu ako skveleho statnika a radicovu ako sympaticku pani slovenku, blbost, keby mohli tak hnet vstupia do use/ united states of europe/ a tym by znicili slovensko ako este ako tak samostatnu krajinu
tu nejde o prevolebny miting ale o to byt hrdy na narod a to co dosiahol v minulosti a na jeho svetle okamihy, o to tu ide
@pietro93 poznám tu pieseň veľmi dobra, pekná a má v sebe oveľa viac ako Nad Tatrou sa blízka lenže pochybujem že ju niekto ešte ráz dá keď že bola hymnou za Slovenského štátu keď sme boli s Hitlerom. Ta pieseň je piesňou všetkých Slovanov a názov básne bol Hej Slovania až my sme si ju premenovali na Hej Slováci ale všetky slovanské štáty ju poznajú pod názvom Hej Slovania a tuším to bola aj hymna bývalej Juhoslávie. Mimochodom Evanjelici sa píšu s j nie s i, lebo som aj ja evanjelik a.v. ako boli všetci štúrovci.
@lordjogi najviac to majú zakorenené od dectva od svojích rodičov ktorý nadávali a nadávajú a im sa to vsugerovalo v hlave. Mimochodom komunizmus ako taký nikdy tu nebol čiže neviem ako sa niekto môže oháňať slovom komunizmus ak ho nikto nikdy nezažil, bol jedine socializmus aj tou nás pomerne nežný, lebo pravý bol v bývalom Sovietskom zväze.
@pa3cek No ved Je to take smiesne...smiech cez slzy ak by som mal byt presnejsi. Pretoze si myslim ze je to v skutocnosti naozaj dost smutne ze 16, 17 rocni ludia nevedia co sa pod tymito slovami skryva (sudiac podla toho v akom kontexte tieto slova pouzivaju)
Toto je úplne choré. To že budem počúvať hymnu každý pondelok v škole neznamená, že zo mňa bude zrazu hrdá Slovenka a rozhodne si nemyslím že tie decká čo to budú počúvať už od prvej triedy, budú rozumieť prečo to počúvajú. Vzbudí to v nich akurát nechuť a nie žiadnu národnú hrdosť. To aby mohol byť človek hrdý na miesto odkiaľ pochádza si vyžaduje trošku viac ako len spievať národnú hymnu. Slovensko, čo sa prírody týka úplne milujem, ale Slovensko čo sa politiky a ľudí čo tu žijú týka je úplný humus.
Každí kto hymnu chce počúvať a utvrdzuje ho to v národnej hrdosti si ju predsa kedykoľvek môže pustiť, ale prečo preboha by som ju mala ja povinne počúvať ak je to proti mojim názorom a presvedčeniu??
normálne som sa musel rozosmiať keď som si predstavil ako sedím na lavici obžalovaných a stará vyschlá sudkyňa mi číta obvinenie z vlastizrady, že som si v pondelok ráno dovolil meškať na hymnu!!!
premna zamna, nech si hraju hymnu hoc aj madagaskaru. ja tu slovensku budem aj tak brat. premna bol domou CSFR. a ten mi znicili. tak nech nikto sa ani nepokusa, mi nanutit nieco, co znicilo moj domou-ceskoslovensko.
inac poniektorii su tu z tymi linkami z youtube tak trapny, ze rovno sem mozu dat nejake ody a oslavne piesne na severnu koreu, a bude to to iste ako tie slovenske......
Ved ale.. co su už s prepáčením drb....ty v tej vláde??? Učitelia nevedia čo majú učiť my nemáme učebnice ale hlavne že si zaspievame hymnu ktorú aj tak nikto nebude spievať.... omg....
@pernik lenze tebe nedoslo ze cela nr sr jepod najvacsov korupciov od meciara, mafia ma v rukach moc, toto treba riesit ale pokial s tym nezacnu obcania tak ty politici co si seru do huby budu stale kradnut, masu ludi neignorovali ani komunisti nieto tento parlament na na slepacich nozkach
@wolf1481 ty ani nevies,ani nemas ani paaaruuuuuu, o ceskoslovensku, kedze mas len 15!!!. tak neviem co sa dotoho staras co ja pisem. ty si 15rocne decko, co nic ine ako sr nepozna, tak nemas co sa vyjadrovat tuna kumne, co som napisal. chod radsej sa ucit, na strednej to nebude take lahke.
@pernik ziadna vlada v historii dokonca ani zssr co bola jedna z dvoch najmocnejsich krajin sveta neignorovala masy ludi, to je historiov overeny recept od bastili vo francuzku az po nezmu revoluciu v satelitoch zssr, jedine ludia ked sa spoja dokazu nieco zmenit,
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
216 komentov
Ta hymna tam byt FAKT nemusela... Je to smiesne.
čo sa mi môže stať ak jednoducho odmietnem?
na slovensku je kopec ludi, ktori to uz teraz nevedia
prečítajte si radšej toto, lepšie to vystihuje
väčšiu kokotinu nemohli schváliť
Čisto len aby ututlali škandály a poukázali na niečo iné.
nikdy nikdy nikdy to nebudem robiť!
Ja už fakt neviem ako na toto reagovať..jedine smiať sa
keď budem niečo v škole spievať bude to jedine "a já ťa nechcem a já ťa nemilujem a já ťa nemám rád"
NEPÁČI sa mi to... podľa mňa je hovadina nútiť niekoho spievať hymnu a mať v triedach zavesené vlajky a pod... lebo potom budú URČITE všetci mať radšej Slovensko...
Nepáči sa ti vláda, a preto nechceš aby tvoje deti boli hrdé na Slovensko? Tak to je potom úbohé. Slovensko, to nie je len tých "horných 10.000", ale to sú všetci ľudia narodení a žijúci v tejto krajine spolu s kultúrou a tradíciami.
Ak pociťuješ k Slovensku aj naďalej apatiu, nech sa páči, choď do zahraničia, ale aspoň vidíš, že je to výsledok slabého patriotizmu.
Na tomto nevidím nič zlé » www.sme.sk/c/5267246/posla... aspoň sa naučím celú hymnu, priznám sa, keď som si ju teraz opakoval, polovicu z druhej strofy som zabudol..
Ja mám momentálne pocit, že jediné, na čo sa tu dá byť hrdý, sú hokejisti...
To je neuveriteľná hlúposť, maximálne sa mu tá hymna znechutí.
Čo sa stane keď to nikto robiť nebude? Naše profesorky sa na to vyjebú hneď prvý pondelok a nasledujúce roky ani nebudem vedieť, že niečo také existuje.
myslím, že po tomto budú deti mať traumu a budú sa cítiť ako kedysi ľudia v Kosove...
Ako som povedala, mňa nikto nikdy nedonúti, aby som niečo také robila.
Ak sa ti zdá, že spievanie hymny je super na to, aby si si zopakoval slová 2. strofy nuž...
ale však všetci dobre vieme, aké máme úžasné profesorky na škole, ešte ti z toho budú robiť problémy, že porušujem zákon. Kde to žijeme???!
Takto si ešte viac ľudí odlákajú do zahraničia a naozaj tu ostanú len tí "s pevnými nervami a toleranciou" alebo tí z donútenia.
Celé je to riadna blbosť a s vlastenectvom to má len minimum.
ha ha ha, tak to si pozriem
k tomuto dovŕšil slovenský antipatriotizmus, čo sa poslanci snažia teraz napraviť
@andry robíš z toho obrovské halóó. Samozrejme, ty si dospelé inteligentné dievča, teba už nikto, ani nový zákon nepresvedčí o opaku, ani tá hymna, ale pre novú generáciu, opakujem sa, to bude dobré a bude to aj fungovať. Deti budú vedené k väčšiemu vlastenectvu než doteraz.
A ono je to aj o rodičoch - ak bude dieťa odmalička počúvať rodičov, ako nadávajú na túto krajinu, na túto vládu, tak to dieťa s najväčšou pravdepodobnosťou tento názor od nich preberie...
Navyše - čokoľvek je na školách povinné, zaručene to vzbudzuje skôr odpor a prevažná väčšina žiakov sa tomu snaží vyhnúť - aj za cenu zlej známky zo správania...
a ty chceš povedať, že sme malé nič? Ak chceš, svoju históriu pokrč a zahoď, kašli aj na tých ľudí, ktorí bojovali pre svojich potomkov za lepšie Slovensko, ale ja nie, ja si vážim, že som Slovák.
Slovensko má 1000 ročnú históriu ? Čo ja viem Slovensko - samostatné Slovensko vzniklo v r. 1993, dobre pred tým sme boli ČSR ale 1000 ročnú históriu určite nemáme ... pred tým to bola Samova ríša, Veľkomoravská ríša, Uhorsko, Rakúsko - Uhorsko atď ... tak ma tu nepoučuj a daj tu konečne pokoj ľuďom ...
Ty vidíš len jednu vec a nesleduješ ju ako komplex udalostí, ktoré na seba nadväzujú. Ale rešpektujem to, sloboda slova, slobodné voľby a tak to aj vyzerá. A naozaj by si nemal porovnávať Slovensko s krajinami ako je Amerika.
Teraz je vidieť ako sa za 20 rokov "veľa" toho zmenilo. Mám pocit, že mentalitu ľudí nezmeníš presne ako tu už bola téma o dúhovom pride. Naša chyba je to, že neskúšame rozmýšľať vlastnou hlavou, ale konáme tak ako nám niekto povie. Keď to robí každý, musí to byť dobré a tak to budem robiť aj ja.
Taktiež im bude v škole aj vysvetlené, čo je to Slovensko, akú máme históriu, a dôvody, prečo je dobré byť hrdý na svoj národ.
Toto nie je len o pesničke každý pondelok, to je o tom, že sa za v roku 2010 za 40 minút našlo v jednej diskusii 50 mladých ľudí, ktorí pociťujú odpor k vlastnej hymne...
inak uplny suhlas s tym co napisala v @61 @galinka
A nabudúce na mňa, prosím, v komentároch nereaguj ak nechceš aby som ťa poučoval.
Ja som sa hymnu v škole učila, aj štátny znak sme kreslili... dejiny Slovenska sme preberali a dokonca na strednej sme rozoberali aj Ústavu... (a tými tretiakmi si dúfam myslel tretiakov na strednej, nie na základnej, lebo tretiakom na ZŠ tá ústava veru veľa nepovie, akurát začnú ešte viac nenávidieť školu, lebo tam musia preberať takéto nudné veci...)
Ale tie dôvody by som si rada vypočula...
A mimochodom, keby som mala deti, viac by som ocenila, keby ich v školách učili niečo, čo sa im zíde do života, nie im vymývali mozgy...
Čo keby radšej zaviedli nejakú sexuálnu výchovu (nie tú hodinovú prednášku ako sme mali my, ale normálnu plnohodnotnú výchovu, po ktorej nebudú musieť 19-ročné dievčatá zakladať na fórach diskusie o tom, či môžu byť tehotné), alebo nejaký predmet, kde ich naučia ako fungujú praktické veci ktorými sa v dospelosti budú musieť zaoberať - dane, povinnosti voči štátu, poistenie, zmluvy týkajúce sa zamestnania, prídavky a podobne... (proste tie veci čo musí dospelý človek riešiť - niektoré tie záležitosti ani moji rodičia neovládajú, sama vidím koľko informácií sa teraz snažím nájsť na internete aby som z toho potom nemala problém...)
Vysvetlovat ludom, preco maju byt hrdi na svoju krajinu je zbytocnost. Pokial nie su hrdi na svoju krajinu, skola ich k tomu nedokope. A mnohi z nas Slovakov (najma ti menej intelientni) sa riadime skvelym pravidlom "co je susedovo to je lepsie ako moje", cize rodna krajina nikdy nebude dost dobra.
Podla mna je slovenska hymna nahodou velmi krasna, ale ak ju budem pocuvat kazde rano v pondelok, ked este napoly spim, nevzbudi to vo mne nijake vlastenectvo, nanajvys sa mi po case trochu znechuti. Ako pesnicka, ktoru mam prilis dlho nastavenu ako budik. x)
myslíte si, že z čista jasna sa práve toto bude na SVK školách dodržiavať?
počúvať to budeme asi prvý mesiac (neviem, či by som si nemal dať rozbiť hlavu kostolným zvonom za takýto dlhý časový úsek) a po mesaci si na to nik nespomenie.
samozrejme, ka príde nejaká kontrola, opäť si to popočúvame a tým to opäť zhasne, jednoducho, nebude sa to dodržiavať tak, ako ďalšia valná časť nariadení.
a mimochodom myslí že tá hymna potom stratí význam,ludia ju už enbudu brať tak vážne,kedže ju budú počuť každý den,šak viete ako ekd omielate jednu vetu stále dokola už prestane mať význam
a neviem koho to bol trápny nápad ale asi nie je pri zmysloch (ach)
Teraz sem pletieš veci, ktoré majú s vlastenectvom veľmi málo, ale odpoviem ti aj na to. Náš školský systém je ešte stále značne poznačený socializmom, veď aj veľa kníh, z ktorých sa učím sú vlastne len prerobené obálky a namiesto ČSR tam je SR.
Ale je tu reforma školstva, síce celkom nevydarená, ale snáď sa to pohne dopredu a predmety, o ktorých hovoríš by som na škole prijal aj ja.
Ale napr. @peterkoo ,čo je už zreformovaný, oni si už mohli vybrať aj voliteľné predmety, nespomeniem si už aké, ale bolo to niečo s rodinou, zakladanie vlastnej rodiny či čo.. takže aj v tomto smere sa to posúva vpred.
A to s tou ústavou som nemyslel, že to budú tretiaci čítať v škole, ale že keď už bude mať dieťa 9 rokov a naučí sa čítať, tak si pozrie, čo majú v triede na nástenke (v každej triede bude musieť byť aj ústava.. neviem či celá), a aj takto sa nenúteným spôsobom dozvie o našej ústave, lebo ja, priznávam sa, som ju ešte nečítal.
je to smutné
každopádne ten zákon je hlúposť, snáď to prezident nepodpíše...
Vskutku je byť na čo hrdý.
@pernik
A vieš čo je smutné? Že väčšinu tých ľudí "zo Slovenska", na ktorých sa dá byť hrdý, nám v škole ani nespomínali, lebo väčšina z nich, sa uplatnila/preslávila až potom, ako sa odtiaľto odsťahovali (do Nemecka, Rakúska, Anglicka, Ameriky...) Prípadne ak tu aj ostali, málokedy sa o nich učí v škole...
Urobiť milión nevydarených reforiem sa mi tiež nezdá ako najlepší krok k tomu, aby sme sa niekam dopracovali - keď sa tie zákony o školstve menia každý rok - zmätení sú z toho vyučujúci, rodičia a najmä žiaci/študenti. Už len tie maturity - vezmi si ten ročník, čo sa pripravoval na štyri maturitné predmety a zrazu zistia, že si musia vybrať ešte jeden predmet a stihnúť dobehnúť ten čas, počas ktorého rátali s tým, že z daného predmetu maturovať nebudú... Miesto toho, by mohli konečne použiť mozgy, a napríklad najskôr zaistiť, aby mali všetky školy dostatok nových učebníc, až potom uviesť do platnosti zákon na používanie tých učebníc... A podobne.
A kým sa s týmto nezačne niečo robiť, kým sa bude riešiť púšťanie hymny pred vyučovaním a podobné vyslovené hlúposti namiesto týrania zvierat, výbušnín v batožinách a podobne... naozaj nevidím dôvod prečo byť hrdý na súčasné Slovensko...
Hej, pravdu máš, ak už nie je v inom výhoda tohto úžasného zákona, tak je v tom, že si zopakuješ hymnu, ktorú si si doteraz evidentne nechcel zopakovať a prečítaš ústavu, ktorú si si zatiaľ asi nechcel prečítať ...
To je akože aká logika?
Súhlasím so všetkým čo si napísala, školstvo je na tom zle, ale na to, že je len 20 rokov po revolúcii sme prešli podľa mňa dosť dlhú cestu.
A ešte k tomu spôsobom, ktorý sa deťom zrejme zapíše so pamäte ako zbytočná a nepotrebná hlúposť a degraduje to hymnu v ich ponímaní na obohratú odrhovačku ... Well done ... (Ja viem, že táto posledná vetička asi bude čoskoro zmazaná, keď má Slota taký vplyv, ale čo už)
A čím viac do toho budú ľudí tlačiť, tým lepšie, dúfam, že to u nás skončí podobne ako v Amerike, že keď si niekto vytrie anus vlajkou, tak 50% populácie dostane infarkt ...
Keď tie symboly nepoznáš a myslíš si, že by si mal, tak ti len tak nenápadne zdelím, že v takom prípade bude logické, ak si ich naštuduješ a nie ak sa tu teraz budeš tváriť, že zákon, ktorý časť z takého štúdia nanucuje, je vhodný
Jasne si napísal - na tomto nevidím nič zlé, aspoň sa naučím celú hymnu -,
teda si globálny problém, o ktorej všeobecnej opodstatnenosti sa teraz snažíš ľudí presvedčiť konkretizoval na seba a svoje vnímanie toho ...
Ja som teda zareagoval priamo na toto, neviem, prečo by som nemal ...
Ja nemám dojem, že by som naše štátne symboly nepoznal ...
A nemám dojem, že by hocikomu mohlo pomôcť takéto donucovanie ich poznania ...
A neviem, načo mi je dobrá informácia, že kopce v slovenskom znaku sa volajú Tatra, Matra a Fatra ...
Ale dobre, o toto tu nejde, toto je tuším aj v osnovách náuky o spoločnosti a zbytočnosti sú v osnovách často, to už je iný problém ...
Tu ide o to, že sa hymnu niekto nielen naučí, ale ma nanútené ešte aj jej povinné počúvanie každý týždeň ...
Toto určite všetkým strašne prospeje ...
Dobre, nie všetkým, len generácii, čo má teraz do 5 rokov, lebo oni si určite nevšimnú, že v pondelok ráno mrhajú časom kvôli zbytočnej debiline
Inak, podľa mňa kľudne niekto môže za týždeň nejaké slovíčko z hymny zabudnúť, podľa mňa bude treba ten interval zmenšiť, na maximálne taký deň, víkend samozrejme nevynímajúc, každý predsa môže obetovať 5 minút pre budovanie svojho národného cítenia! (buchnutie do hrude, prípadne do stola)
No zjavne nie dosť dlhú, keď v telke každý deň počúvaš hlavných predstaviteľov štátu, ako musíme byť vlasteneckí a preč s Maďarmi a podobné rasistické narážky.
Keď vláda by mala podporovať menšiny, a nie generalizovať (keď cigáň ukradol, tak všetci cigáni len kradnú, pritom to ani nie je cigáň ale Róm) veď DEMOKRACIA a oni vrámci demokracie schvália zákon, ktorý nás úplne posúva práve do tej doby spred 20tich rokov.
Keď tu vládne Fico s jeho blbou vládou, ktorý je totálny komunista (nezdá sa ti tu nejaká spojitosť so situáciou pred revolúciou?)
A vieš čo je na tom najsmutnejšie??
Že ľudia si to zvolili takto sami (slobodné voľby) a vieš prečo?
Lebo počujú v správach aa áno Ficko nám dá lekára zadarmo, ale vôbec neuvažujú o tejto jednej reforme ako o veci, ktorá má aj následky, len počujú niečo im prospešné alebo niečo, čo sa im páči (podobne ako tebe tento zákon o vlastenectve, aby si si mohol prečítať ústavu a zopakovať hymnu) a v 18tke dostaneš volebné právo a zas a opäť kto tu bude?
Je to smutné, keď si už k niečomu chcem vytvoriť svoj názor, budem sa zaujímať o túto problematiku a nebudem hovoriť, že je to úžasné, keď pán Slota má také rasistické narážky v médiách, ešte sa divím, že mu niekto nedal na hubu.
@hangtime 11 S tvojimi postami k tejto diskusii absolutne nesuhlasim. Prepac ale v mnohym z nich chyba zmysel, a su preplnene nevedomostami. V prvom rade, sucasni Americania su asi tazko PREVAZNE potomkovia Anglicanov. Americania su potomkovia Anglicanov, Francuzov, Nemcov, Holandanov, Talianov, Slovakov, Cechov, Spanielov, Azijcov, Africanov. Je to podivuhodny zmes kultur a narorodov a preto Americania nie su v pravom slova zmysle skutocnym narodom ako Slovaci, Francuzi ci Anglicania. Slovaci maju bohatu historiu, ktorou sa mozeme rovnat s ktorymkolvek narodom tohto sveta. Iste, samostatne Slovensko existuje od 1993, ale ako narod tu Slovaci zili a ziju od cias Velkej Moravy. Mame bohatu kulturu, silne historicke osobnosti , vynikajucich umelcov, umelecke diela, pamiatky, lesy, hory, hrady, mesta. Porovnavat sucasnu politiku s politikou nasich staroslovanskych predkov je tak trocha odveci nemyslis? Nasledujuca cast patri tak ako tebe @hangtime 11 tak i @andry Vy si naozaj myslite ze politicke skandaly takychto rozsahov su niecim vynimocnym vo svete? Take iste skandaly ako na Slovensku existuju a su na dennom poriadku v kazdej europskej krajine. Nepovazujes andry, za skandalozne tvrdenie zrejme buduceho madarskeho premiera, ktory sa nechal pocut ze nepozna Slovensko-Madarske hranice, ale len Madarsko-Polske? Vies kolko ludi v Anglicku povazuje svoju vladu za nekompetentnu a hlupu, tak ako som ja napriklad za taku vladu povazoval u nas vladu SDKU a spol? Ale napriek tomu ze vladla strana s ktorou som nesuhlasil a povazoval ju za hlupakov, nikdy som si nedovolil povedat to iste o slovenskom narode, o nasej krajine. Politici sa vzdy budu menit, raz tam budu taki s ktorymi budete suhlasit, inokedy taki s ktorymi nie, niekedy taki ktorych budete povazovat za uplne nekompetentnych. Madari v Madarsku su ovela extremistickejsi vo vyjedraniach voci nam. Ja proti ziadnemu inemu narodu ziadne zle pocity nechovam, len ty sa nato pozeras z jednej strany. Z vyjadreni Jana Slotu, ktore su vskutku nic v porovnani s tym co predvadzaju jeho kolegovia v madarskom parlamente.
@hangtime 11 Je smutne ze ked si nedokazal protiargumentovat @murcatko , tak si ho len tupo a hlupo osocoval, a posielal si ho prec a odporucil si mu nezakladat taketo diskusie. Prave naopak, ja ho povzbudzujem k tomu aby takychto diskusii zalozil este viac, nech este viac ludi ktori zmyslaju podobne ako on ci ja vyjadria svoj nazor. Nezavisly pozorovatel by skonstatoval ze murcatko vyhral diskusiu s tebou na celej ciare, halvne potom ked si sa znizil k takemu hrubemu a urazlivemu sposobu vyjadrovania (nazval si ho malym odjebkom ) cim vsak ponizujes len sameho seba a nikoho ineho. Taketo vyrazy su detinske, trapne a proti pravidlam slusnej diskusie a nemaju tu co hladat. To ja tebe mozem dat radu aby si bol ticho ked nemas co povedat a len hlupo osocit druhych.
Nikto vas nenuti hymnu spievat, tie tri minuty za jeden tyzden si ju vypocujete. Je ro ucta ktoru mozeme prejavit nasim predkom. Nie je to ucat ktoru prejavujete k politikom, je to ucta ktoru prejavujete samym sebe, vasej vlastnej identite, vasim predkom, nasim predkom. Je to taktiez ucta Matuskovi, ktory tuto krasnu piesen zlozil, je to ucta vsetkym sturovcom ktori nasadzovali svoje vlastne zivoty za boj o to, aby sme sa Slovakmi vobec mohli nazyvat. Mnohi z Vas si ich pamiatku "uctievaju" recami typu "JA TO SPIEVAT NEBUDEEEEM A NEBUDEEEEEEEEEM a POCUVAT TO NEBUDEEM", ktore su v skutocnosti velmi infantilne a bohuzial, hlupe. Je to od vas urazka.
@susanne101 A ty si to tiez povedal velmi pekne a uplne s tebou suhlasim Nadavat, osocovat, hanit svojich vlastnych krajanov, svoju vlastnu krajinu je podla mojho nazoru jedna z tych najohavnejsich veci ktore clovek moze urobit. A to nech je akejkolvek narodnosti.
Otáčame od podstaty, otáčame ...
Ja osobne nie som žiadny antislovák, neplánujem sa zo Slovenska odsťahovať a napriek tomu tvrdím, že niečo takéto je jednoducho hlúpe ...
(A rovnako nie je antislovákom ani @galinka , ktorá tiež smerovala argumenty proti murcatkovi )
A vôbec tu nejde o to, že @murcatko povedal, že on je hrdý Slovák ...
Ak je niekto hrdý Slovák a povie, že rád bude spievať hymnu, keď mu politici prikážu, začudujem sa ...
Avšak tu ide o to, že murcatko sa snaží presviedčať ostatných o tom, aký je tento zákon dobrý, preto som sa proti nemu postavil aj ja, vôbec tu nepotrebujem robiť tebou spomínané veci ...
Zľahčovať to, že Slota je nenávistný buran, ktorý si politickú kariéru na kopaní do Maďarov, má prosím ťa aký zmysel?
Momentálne nebudem komentovať tvoje postoje k úcte, s ktorými nesúhlasím, len sa spýtam ... To je podľa teba správne, keď je úcta vynucovaná zákonom?
Nemyslím si, že niekto má problém vystúpiť a povedať svoj názor aj z radov tých "vlastencov" ako sa vy tým oháňate. Treba pripomínať pochody radikálnych nacionalistov, ktoré boli v poslednej dobe? A kto proti tomu čo spravil, resp. kto proti tomu čo mohol spraviť?
Ale veď to je v poriadku, lebo TÍ MAĎARI nám chcú len zle. Opäť podotýkam generalizujete, všetci tu len generalizujete a škatuľkujete. Nikde som nepovedala, že Maďari sú super, lebo aj tam sa nájdu takí ako u nás, nikde nehovorím, že Slováci a Slovensko je zlé a nevelebím Ameriku.
Zavedenie tohto vlasteneckého zákona nie je správna cesta ako vyriešiť problémy s maďarskou menšinou. Celý tento zákon zaváňa len po pomste Maďarom, keďže nemôžu vydať zákon, ktorý by sa vzťahoval len na maďarskú menšinu, tak to bude platiť na celé Slovensko, ale aspoň že tí "hnusní Maďari budú musieť spievať našu hymnu". Lebo ja som tu Pán, ako si teraz asi spokojne hovorí pán Slota.
A pobavil si ma tými antislovenskými médiami Nový čas hmm neviem si predstaviť deň bez neho.
A ano, niekedy je treba aby ucta zrejme bola vynutena aj zakonom. Je treba aby sa ucte deti naucili, pretoze rodicia na taketo veci uplne kaslu, su im ukradnute. Mnohe veci ktore by nemuseli byt vynutene zakonam a mali by byt automaticke, bohuzial nim vynutene obcas byt musia.
Všetko, čo je prikázané, už len z princípu tie decká nebudú chcieť robiť, lebo im to niekto prikazuje.
Radšej keby naozaj spravili niečo prospešné, nie blbosti nové vymýšľať.
A to, že to robia Maďari, neznamená, že to musíme robiť aj MY. Skôr len pekne ukazuje na to, ako sa znižujeme na ich úroveň. A to predsa nikto nechce, aby sme boli ako tí "zlí Maďari, ktorí nás chcú okradnúť o štát". Viem, že chceli autonómiu tej svojej južnej maďarskej časti, ale spievanie hymny to určite nevyrieši.
Dobre, takže mi napríklad môžeš vysvetliť, prečo by som mal prejavovať štátom nakázanú úctu v konkrétne stanovenom čase, konkrétnej časovej dĺžky a s konkrétnym intervalom opakovania sa svojim predkom, či Jankovi Matúškovi ...
Inak, tvoj názor je, že keby Janko Matúška po smrti zistil, že mu ľudia prejavujú umelú úctu, vymoženú zákonom, že by ho to potešilo?
Vies jedine co mi tu vadilo boli vyjadranie toho typu "odstahujem sa z tejto prasivej zaprasenej hnusnej krajiny pretoze inde je to super", a mnohe take vyjadrenia tu boli, ci pripadne vyjadrenia zo strany jedneho diskutujeceho na adresu zakladatela tejto diskusie ktory ho nazval "malym odjebkom" zato ze jednoducho povedal svoj nazor. To sa mi nepaci a je mi z toho trocha smutno, pretoze z vlastnej skusenosti viem ze takychto ludi je na forach neskutocne mnozstvo
a just sa ani nepostavím!
Ako som tu písala už milionkrát, vy sa stále k tomu staviate len čo by som ja chcel, čo sa mne páči, čo mám rád...a ako keby ste si to vôbec nedokázali nejak spojiť a dať do súvislostí.
Toto je úplne zbytočné presviedčanie, ja končím bye.
To, že úcta k niečomu nie je vrodená, znamená, že je umelá?
Nie, neznamená ...
Áno, úcta sa musí vypestovať ... A je rozdiel, ak niekomu prejavím úctu preto, že som si k danému človeku prirodzene vypestoval obdiv a rešpekt a ak niekomu prejavím úctu preto, lebo mi to nakazuje zákon
A to myslíš vážne, že pre teba je symbolom nanucovanie?
Hymna tu predsa je, bola tu už dlho ... Kto chce, ten si svoj domov pripomenúť môže ...
Kto nechce, nech to nerobí, radšej tak, ako by to mal robiť kvôli rozkazu ...
Mimochodom, ja osobne by som mal k domovu horší vzťah, keby sa k nemu malo viazať to, že ma samotný domov k niečomu núti ...
Ako hovorila @galinka , postačí, keď sa spraví niečo, kvôli čomu by ľudia naozaj mali byť na Slovensko hrdí ...
Súhlasím s tebou, že niektorí reagujú prehnane a príliš hania Slovensko, takéto veci ich v tom však len povzbudzujú ...
Myslím, že keby nebolo takýchto vecí a inej kopy negatív, ktoré bijú do očí, ktoré priam človeka nútia, aby na ne nadával, tak by sa takéto niečo nedialo ...
Preto by mohla mať aj politika vôľu k náprave reálnych vecí, nie k budovaniu silených a v podstate "imaginárnych" záležitostí ...
Verím tomu, že keď sa pohneme vpred, zmení sa aj pohľad ľudí na Slovensko, niektorí naň možno začnú byť hrdí ... A to bude prirodzená hrdosť, ktorá má svoje opodstatnenie ...
(a osobne sa vyjadrím k tomu, že u mňa v podstate nič také nehrozí, nemám potrebu na Slovensko nadávať, nemám potrebu mať k nemu úctu, je to proste krajina, v ktorej žijem a vlastne celý život nechápem nejaký princíp nacionalizmu ... )
A ešte mám potrebu poukázať na to, koľko zla sa už v mene nacionalizmu spáchalo a aké máme v tomto asi vyhliadky, keď predsedom vládnej strany je človek ako Slota ...
ja nejsom vlastenec, ani ním nebudem
( no akoze rozpustia zakonom najprv jednych co to chcu a teraz to druhy spravia no jebkovci fi.... )
nebudem spievat a budem pocuvat AC - DC a nie hymnu
Mne je o už jedno ja som na strednej
Dalsi dovod preco odist.
Co si ludia zvolili, to maju.
Aspon si bude z coho robit srandu. Kedze hymnu neberiem ako nejaky symbol.
mi to pripada trochu..ako z minulosti + nemaju sa zas cim zaoberat alebo preco riesia povinne hymny na skolach?
všimli ste si pri športových prenosoch, koľky viťazi na prvom mieste plakali od šťasia, že reprezentovali svoju vlasť, vyhrali a boli na ňu hrdý....
@murciatko mas velmi dobry nazor na tuto teraz uz celospolocensku problematiku, dnes uz niektorým ludom nie je nič sväté, keby mohli, by vraždili vo svojom presvedceni, že čo cinia je správne ... ale to je fašizmus, hitler, vojna, nenávisť, bieda, hlad, koncentráky, žiadna láska, spravodlivost, nič, len temno... a to chcete?????
nechcete žiť v mieri ????
važte si kde zijete a budte na to patrične hrdí, že ste Slovaci....filip
To bola nejaká reklama na telenovelu?
@lordjogi konečne správna reč to ma tiež vie rozoznať ako všetci píšu že to bude ako za socializmu a ani to nezažili a ešte ma vedia pobaviť neplnoletý ak sa starajú do politiky ale nič iné ani nemôže lebo nemajú volebné právo a zaujímavé je že ak ho už majú tak politiku majú vieš kde a povedia že voliť isť je strata času.
Mimochodom aby som všetkých upokojil ešte to neprešlo prezidentom, čiže môže sa kľudne stať že prezident to vráti späť do parlamentu a nič sa spievať nebude musieť.
Keď sa už bude spievať tak sa aspoň ukáže či je potrebné zmeniť štátnu hymnu lebo tá naša by potrebovala zmenu si myslím, ako to už podotklo viac ľudí na Slovensku. Časy Maďarizácie už pominuli a hymna by mala vystihovať hlavne krajinu a národ a nie nejaké slová kde sa hovorí o vzbudení Slovenského národa a ochrane ho pre Maďarizáciou. Si myslím že aj to väčšinu dnešnej mládeže odrádza od jej spievania a počúvania ak ju niekde dávajú lebo oni tej hymne už poniektorý nerozumejú(čiže v nich nič nevyvoláva ani úctu a ani hrdosť Slovenského štátu) o čom je ten text čo tým chcel Janko Matuška vyjadriť. To bola báseň napísaná na protest odchodu Štúrovcov z Bratislavy do Levoče a celá hymna vystihuje boj proti Maďarom a ich jazyku že Slovensko sa nedá ja si myslím že ani Slota by toľko nebojoval za to aby sa spievala hymna na školách keby tam neboli práve tie slová ktoré sú antimaďarské čo jemu vyhovuje keďže Maďarov vyznačuje za mongoloidné typy s krivými nohami jazdiace na kone on tiež zaspal dobu.
Ja som dosť za to aby našou hymnou bola napríklad Pieseň o rodnej zemi - Najkrajší kút v šírom svete, si myslím že táto pieseň vyvolá u človeka oveľa viac ako terajšia hymna no veď treba si vypočuť a porovnať:
aj keď záleží ako je ktorá pieseň prezentovaná, na tom veľmi záleží lebo človek nepocíti ani úctu ani hrdosť pokiaľ to je len tak od.....
sryyy, taketo temy ma dokazu "rozhodit"
Zase vidite len seba .... ale to je ovela rozsiahlejsie ..... a ziadna vlada tento zakon uz nezrusi ..... jedine ze by vyhrala SMK (ROFL)
Ved toto je totalny vysmech! Ja uz teraz k tomuto statu nepocitujem nic ine, len odpor a tymto sa to len zlepsi...
no ale to je o inom...
to človek nemôže hovoriť o ničom, čo nezažil?
Zaspievame si radsej Horehronie pred vyuckom
Ale nebolo by zle
Este aj policia by mohla byt taka ako vtedy , jasne az na te nepravosti co robili ale aspon nieco robili nie jak teraz
Ja som sa rozhodla, ze do toho b ud budem spievat bud laska moja kde si alebo nieco od AdActy. Pripadne Rev rokenrolu od Vandalov
dalsia traposina z parlamentu nechutne
Ak nevies o co sa jedna:
tu nejde o prevolebny miting ale o to byt hrdy na narod a to co dosiahol v minulosti a na jeho svetle okamihy, o to tu ide
SOM HRDY ZE SOM SLOVAK
@lordjogi najviac to majú zakorenené od dectva od svojích rodičov ktorý nadávali a nadávajú a im sa to vsugerovalo v hlave. Mimochodom komunizmus ako taký nikdy tu nebol čiže neviem ako sa niekto môže oháňať slovom komunizmus ak ho nikto nikdy nezažil, bol jedine socializmus aj tou nás pomerne nežný, lebo pravý bol v bývalom Sovietskom zväze.
Každí kto hymnu chce počúvať a utvrdzuje ho to v národnej hrdosti si ju predsa kedykoľvek môže pustiť, ale prečo preboha by som ju mala ja povinne počúvať ak je to proti mojim názorom a presvedčeniu??
inac poniektorii su tu z tymi linkami z youtube tak trapny, ze rovno sem mozu dat nejake ody a oslavne piesne na severnu koreu, a bude to to iste ako tie slovenske......