Máš tabuľky, máš tam uvedenú hustotu zlata. Odvážiš, zistíš objem (spomeň si na Aristotela). Vypočítaš hustotu. Ak sa bude rovnať tej tabuľkovej (približne, s toleranciou prímesí, toto by sa tiež dalo nejako zistiť a vypočítať), je dosť možné, že je pravé
Existuje na to katalóg pokiaľ viem či ako to nazvať, myslím, že na obchodnej sa to učí bežne tak nejaký človek z nej by ti mohol asi lepšie poradiť kde by sa to dalo pozrieť a zistiť.
Najlepšie je ale podľa mňa zájsť do zlatníctva, myslím že tam ti to kľudne aj zadarmo zistia.
@mielikki "dosť možné" - v domácich podmienkach je takýmto spôsobom absolútne nemožné zistiť pravosť zlata. Zlato sa falšuje asi najčastejšie tak, že na povrchu daného výrobku je zlato a pod ním volfrám. Volfrám má hustotu 19,25 gramu na centimeter kubický, zlato 19,30 gramu. Taký rozdiel absolútne nemá možnosť zistiť v domácich podmienkach. Obzvlášť, ak to je teda pokryté zlatom a skutočná hmotnosť bude niekde medzi tým.
V profesionálnych podmienkach sa to meria napríklad na základe odporu elektrického prúdu alebo rontgenom.
@mielikki proste Aristoteles mal šťastie, že volfrám ľudia nepoznali až do 18. storočia Dnes by sa strápnil. Ak by mal kráľ rontgen, tak by Aristotela sťal
@asceticjunkie ale proste ako laik som nemala ako vedieť o falšovaní volfrámom (prečo som si myslela, že sa to píše s w?) a inak to bolo teoreticky dobré!
@mielikki ok, nehovorím, väčšinu ľudí by nenapadlo ani toto len aby sa nenechal týmto pomýliť jednoducho pokiaľ nemá tonu zlata a bazén, tak v domácich podmienkach to neodmeria a ani potom by si nemohol byť istý, že niekde v strede tej kocky, čo váži tonu nie je pár kíl volfrámu
Neviem co je "originalita". Ale nieco viem odhadnut uz na pohlad. Takze ak to odfotis, mozno ti o tom nieco prezradim priamo, pripadne dalej poradim na co sa zamerat.
hoď ho od pohára s kyselinou chlorovodikovou 37% a peroxidom vodika 35% zmes 2:1 .... ak je to zlato.. určite sa nezačne rozpušťať.... nič silnejšie z bežnych chemikalii nenamiešaš... vyjde ťa to asi do 3€..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
Máš tabuľky, máš tam uvedenú hustotu zlata. Odvážiš, zistíš objem (spomeň si na Aristotela). Vypočítaš hustotu. Ak sa bude rovnať tej tabuľkovej (približne, s toleranciou prímesí, toto by sa tiež dalo nejako zistiť a vypočítať), je dosť možné, že je pravé
Najlepšie je ale podľa mňa zájsť do zlatníctva, myslím že tam ti to kľudne aj zadarmo zistia.
V profesionálnych podmienkach sa to meria napríklad na základe odporu elektrického prúdu alebo rontgenom.
a inak aj ja som si myslel, že sa to píše s w a niekde to tak aj píšu » www.matnet.sav.sk/index.php?ID=11...
asi aj preto, že v latinčine je to s W, aj jeho chemická značka je "W"