Aká je (vedecká) pravdepodobnosť, že existuje mimozemský život? Nemusí ísť o inteligentnú civilizáciu, stačí život úplne primitívny, v zárodkoch, možno začiatkoch vývoja...
Prosím vás, a také reči, že boh stvoril život len na Zemi, si necha
Asi najblizsie k tomu, na co sa pytas, je Drakova rovnica. Vychadza z formalneho zachytenia roznych faktorov - akou rychlostou vznikaju hviezdy, kolko priemerne planet ma hviezda, percento tych, na ktorych sa potencialne moze vyvinut zivot atd. Drake podla nej urcil, ze v nasej galaxii by malo existovat 10 inteligentnych civilizacii. Je to trocha spekulativne, pretoze viacero tych faktorov len odhadujeme. Sucasni vedci to odhadli tusim na 2 civilizacie.
V prospech mimozemskeho zivota hovoria aj geologicke dokazy zo Zeme - zivot na Zemi vznikol prakticky "hned" ako boli podmienky na abiogenezu. Teda ziadne "pravdepodobnostne" problemy. To ma neudivuje. Preco vobec nevidim problem v pravdepodobnosti, som obsiahlo pisal Nebovi v jeho "vedeckej" teme, ale mam pocit, ze to nepadlo na urodnu podu
Cize, ked su raz vhodne podmienky (v strucnosti - stacia urcite zakladne anorganicke latky a zdroj energie na syntezu - ziarenie, elektricke vyboje, rozpad radioaktivnych latok... - nic nerealisticke), tak sa zda ze ten vyvoj zivota naozaj prebehne.
suhlas s dracom malfoyom, chcem napisat vlastne s drakovpu rovnicou...teda co? iba dve civilizacie? kde je fantasy? no dobre, ide o jednu galaxiu, cudujem sa, ze je vobec nejaka inteligentna civilizacia tu
v mimozemsky zivot je pomerne pravdepodobny...osobne si myslim ze mozu existovat tisice inteligentnych civilizacii na roznych stupnoch rozvoja...som zvedavy ci sa nam podari este v tomto storoci s nejakymi nadviazat kontakt...
ja si tiez myslim, ze vo vesmire nie sme sami..vsak ake mnozstvo hviezd a extrasolarnych planet je vo vesmire..aj ked...ktovie ci je niekde inde zivot na vyspelej urovni...
V jednej knihe od Dana Browna bola pekna veticka: "Ak by sme boli vo vesmire sami, tak by to bolo mrhanie priestorom" (asi to nie je uplne presne, ale citala som to davno a podstata je vystihnuta) a myslim, ze je to pravda.
osobne som presvedceny ze Drakova rovnica ma zaklad dobry ale predsa len pocita v podstate s civilizaciou podobnou tej nasej.....uvazovali ste nad tym ze mimozemske civilizacie sa mozu tak neuveritelne lisit od nas ze nemame sancu na kontakt??alebo su mozno podobne ako my ale tak daleko ze aj ked su mozno na vyssej tech. urovni aj tak by im cesta k nam trvala neuveritelne dlho.....ja som si isty ze do 500 rokov urcite nadviazeme kontakt....nechcem byt konspirativny ak sa tak nestaloň
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
V prospech mimozemskeho zivota hovoria aj geologicke dokazy zo Zeme - zivot na Zemi vznikol prakticky "hned" ako boli podmienky na abiogenezu. Teda ziadne "pravdepodobnostne" problemy. To ma neudivuje. Preco vobec nevidim problem v pravdepodobnosti, som obsiahlo pisal Nebovi v jeho "vedeckej" teme, ale mam pocit, ze to nepadlo na urodnu podu
Cize, ked su raz vhodne podmienky (v strucnosti - stacia urcite zakladne anorganicke latky a zdroj energie na syntezu - ziarenie, elektricke vyboje, rozpad radioaktivnych latok... - nic nerealisticke), tak sa zda ze ten vyvoj zivota naozaj prebehne.