Ahoj, rada by som vás, hlavne tých gitarovo zdatnejších, poprosila o radu, ako zlepšiť svoje samoukové gitarovanie. Gitarujem už celkom dosť dlhý čas, ale len sem tam. Teraz mám strašne veľa času, tak by som to chcela pohnúť ďalej.
vsak skus si pohladat nejake pesnicky s jednoduchsimi rifmi, nie hned daky iron maiden alebo guns n roses napr. metallica moze byt (nothing else matters, fade to black, unforgiven....) alebo mnohe rockove kapely ja neviem daky green day, nickelback, three days grace, shinedown, seether... postupne.
nejesť nespať a cvičiť a práve to treba cvičiť, čo nezahráš. Mne veľmi pomohly vybrnkavačky od Nohavicu a potom také klasiky ako stairway to heaven od led zeppelin alebo tears in heaven od Claptona. Veci od Jamiroquaia sú zase o netradičných (jazzoidných) akordoch a o rôznych rytmoch a na posunutie v hre na gitare sú skvelé. Nezabudni taktiež na blues, to je gitarový základ taktiež :happy:
Tak ja ti dám radu, hrať, hrať a hrať. Nie vybrnkávať, akordy, najprv sa musíš naučiť rýchlo a presne hádzať akordy a taktiež rytmus príde to samo, po čase, tak nečakaj hneď výsledok nájdi si akordové piesne čisto, hraj, skúšaj vlastné rytmy, musíš si to vyhrať, a nie naučiť na slepo ak máš talent, tak nebudeš mať problém hlavne s rytmom, na vybrnkávanie ani nemysli, ak budeš ovládať akordy tak to príde samo a nehraj presne ako máš dané v pesničkách, vymýšľaj, skúšaj nové rytmy, akordy.. Tak aby to vyzeralo že ti to prirodzene ide, nie že si sa to dopodrobna naučila, tak nebudeš mať problém zahrať niečo hneď, ak budeš dobre ovládať akordy a rytmus si už doupravíš. Ja to vidím na sebe, a prišiel som práve nato hrám ani nie rok, ale viem že som na vyššej úrovni ako kamaráti ktorí sa gitaru učia už niekoľko rokov, ale sú to len učebnicoví hráči, improvizácia na nule.. Ale naozaj ťa to musí baviť, a musíš hrať, keď máš veľa času, tak aj pol hodiny každý deň, keď ťa to chytí tak budeš aj dve hodiny s gitarou v ruke, ani si to neuvedomíš vidím že už som sa doosť rozpísal, tak keby si ešte niečo potrebovala, napíš
@normalguy ja určite nie som učebnicová a snažím sa hrať prirozdene, aj keď nie úplne presne, ale hlavne čisto. Akordy viem hadzať celkom spoľahlivo, raz za čas pridám nejaký nový, keď už mi ide, tak ďalší.. S rytmamy na tom nie som až tak dobre, ale ani nie úplne zle avšak improvizácia ako taká je moja slabá stránka, lebo po 8 rokoch klavira na zuške to zo mňa proste vyštvali.. A pol hodiny je strašne málo, keď už chytím gitaru, tak vždy "hrám dlhšie". Akurát takto chytám gitaru už niekoľko rokov, len niekedy som hrala raz za tyždeň, niekedy raz za mesiac, ako bol čas, teraz konečne mám naozaj kopec času denne..
Tak to je zaujímavé, ja som začínal veľmi podobne asi pred tromi rokmi som si zaumienil že sa naučím hrať na gitare, bol som akurát v piatom ročníku na klavíri, noty som poznal, rytmus nebol problém, akordy som vedel, ale nejako som sa nemohol naučiť ich plynulo prehadzovať... Tak som sa zmieil s tým že som drevo a nikdy na gitare hrať nebudem, lenže minulé leto na chate niekto vytiahol gitaru, a chytilo ma to tak že som až pľuzgiere mal na prstoch išlo mi to potom veľmi rýchlo, už do dvoch týždňov som sa učil aj barové akordy, ale vždy som sa snažil hrať niekde pred ľuďmi, teraz aspoň nemám hanbu stále som sa od leta zdokonaľoval doma a teraz už prichádzajú na rad také parádičky čo mi príde na myseľ.. S klavírom už tento rok chvalabohu končím, už ma to vôbec nebaví, ale s gitarou pokračujem ďalej tak ako som hovoril, trepaj a trepaj do tej gitary kým si sama nepovieš, že to bolo fakt dobré čo si zahrala
@normalguy ja by som sa trebárs rada vrátila ku klavíru, ten ma samozrejme začal lákať, až keď som bola 2 roky po zuške.. ale k svojmu sa dostanem málo čo, klávesy sú drahé, tak aspoň gitarujem..
a barové akordy, no najťahšie je naučiť sa ten prvý, že jo
Prvý, druhý, len tiež na to treba mať prsty ja keď som sa ich učil, úplne najmäkšie struny som si zohnal, asi 9., a keď som vedel tak zase poriadne tvrdé a tam som to potom pekne vycvičil, teraz mám 11, a zneje to pekne čisto, možno sem tam zabzučí, veď aj tak niesom ešte na takej úrovni
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
Pre pokročilých ? To bola prvá skladba, ktorú som sa naučil hrať a ešte som nevedel ani základné akordy.
Vedel som to cele, hrával som to s bratrancom, on hral sólo. A sestra hrala s nami na base.
v každom prípade ďakujem za rady
a barové akordy, no najťahšie je naučiť sa ten prvý, že jo