Američania sú hrdí aj na tie tučné hamburgery, pred každým vyučovaním recitujú nejaké básničky... aj z ničoho urobia bublinu, ktorú vedia predať. A my slováci sa za všetko hanbíme. Robím nám problém raz do týždňa zaspievať hymnu... smutné, veľmi smutné...
Len preberať všetko cudzie a hanbiť sa za národ....
nie, lebo som v Londíne, a nie preto, lebo už je to schávelé takže protest ti nepomože... človek si povie: tí slováci musia strašne nenávidieť svoju hymnu ..a je to tak... ja tu pesničku neznašam
@revolucion mi vysvetli čo je zlé na tom, že v štátnych školách bude vyvesená štátna vlajka? Čo je zlé na tom, že raz do týždňa sa zaspieva nejaká hymna?
Potom aj veľkí národovci francúzi sa radia k debilným národom, len preto lebo sú hrdí na to kto sú a nepreberajú doslova každú hovadinu?
@revolucion uctiť si vlasť kde žijem, prebudiť zdravú hrdosť... Tak ako keď ide štátna hymna, mal by si sa postaviť.
neznášam slová "spievať niečo z donútenia" V prvom rade nikto nebude nikoho nútiť ak nebude niekto o tom vnútorne presvedčený, tak tam bude len stať... (i keď nechápem čo by mal za problém)...
Človek by mal byť hrdý na to, odkiaľ pochádza a pamatať si to vrámci ZDRAVEHO vlastenectva (zdôrazňujem zdravého)..ale Slováci naopak podkopávajú svoju kultúru. Prijme sa takéto nariadenie a už vlna protestov... nechápem to. To zmýšľanie... fakt nechápem.
A celkovo slová ako "neznášam svoju hymnu"..odveci Čo ti na nej vadí? Melodia? Text? Či ju neznášaš len z princípu?
@idea vieš čo, ked je len toto prejav nejakej hrdosti pre teba, tak si spievaj každe rano do školy hymnu alebo si ju pušťaj z telefonu a tvar sa strašne hrdo, lebo väčšina ludí to nema naladu každe rano počuvať a stať pri tom, chápe že patriotizmus nie je o hymne ale o ludskom cite k svojej krajine .
Takyto zákon môže vymyslieť jedine prechlastané SNS ,tak to som fakt hrdý že máme takýchto ludí v národnej strane, sedlákov obyčajných.. tupé mozgy ktoré nevedia nič spraviť pre Slovensko.
A čo mi vadí na hymne? všetko.. zastaralé texty z 19-steho storočia ma moc neberú, žiadne blesky hromy vo mne pocit vlastenectva nevyvolávajú , to si môžme teda každe ráno čítať Prolog od Konštantina alebo odrecitovať si Mor Ho...
@revolucion ked sa chces pustat s niekym do diskusie prosim neignoruj fakty, ktore ti predostieram. V preklade, kde som prosim ta (prekopyruj mi to, alebo napis odstavec), kde som pisala, ze budem ta citovat, ", tak si spievaj každe rano do školy hymnu alebo si ju pušťaj z telefonu a tvar sa strašne hrdo, lebo väčšina ludí to nema naladu každe rano počuvať a stať pri tom, chápe že patriotizmus nie je o hymne ale o ludskom cite k svojej krajine ." Pisala som niekde ze kazde rano, pustat si hymnu z mobilu a pod.? Pis argumenty a neprekrucaj moje slova
Co sa tyka textu... ty asi nepoznas historicke hladisko textu, a historiu co? Co by si najradsej pocul "Slovensko je krajina co je cool, yeah yeah" ?
A mimochodom tie blesky a hromy su metafora
A dalsia vec keby si aspon si precital informacie, ktore ides kritizovat. Nariadenie neuklada ze KAZDE RANO..aspon myslim ale raz do tyzdna.
"patriotizmus nie je o hymne ale o ludskom cite k svojej krajine ."ň
a mimochodom zatial si nic pozitivne na Slovensko nepovedal..tvoje citenie je asi dost slabe. (ale mozem sa mylit, nepoznam ta)
lebo ked sa niekto vystahoval do USA, tak isiel do krajiny ktora bola "zemou zaslubenou" a odchadzal zo svojej vlasti, kde hom ozobracovali jeho vlastni spoluobcania, ibaze so slachtickym titulom. No a potom ucil svoje deti aby boli hrde na to, ze maju slobodu
ako mozem byt hrdy na slovensko, ked najvacsi "Slovaci" su najvacsimi zlodejmi, a okrem nadavania na madarov a kradnutia nic nerobia
a chudak madar Bugar nenakradol ani stotinu toho co Slopa... ironicke?
@idea Francuzi,Briti,a Americania(aj ked su sprosty)....maju byt aspon na nieco radi lenze tento sprosty prechlastastany stat kde kazdy zavidi kazdemu moze byt hrdy jedine na velke H....
netrapi ma.. tak ci tak pondelky pravidelne chodim neskoro do skoly,lebo mame profaka,ktoremu to je jedno..cize 7:45 z domu a je..
a moj nazor na to? napad dobry,keby som sa citila ako hrda Slovenka.. hovorte si co chcete, nikdy nou nebudem a ani som nou nebola ..jedine ako mala som rada fandila slovenskym hokejistom
@putin neznasam to odsudzovanie,ze vsetci Americania su sprosti.. oni len maju v skolach to presne zameranie na to,co chcu v buducnosti vyuzit.. v tych zameraniach su ovela mudrejsi ako my a potom ked uz v buducnosti pracuju,tak to ma uroven,kedze v skole sa hlavne tomu venovali.. a Slovaci oproti Americanom su ovela sprostejsi keby v Amerike pustili Aj mudry schybi,tak by sa aj podla tvojho nazoru ti "sprosti" na tom zasmiali
@pojem@putin je najlepsie sediet na zadku a nadavat na vsetko naokolo, na vladu, na politiku, na ludi, na stat ako taky. Ale nic preto neurobit. Reci reci same reci.
nechytaju ta texty z 19 storocia? co by si chcel? aby sa hymna menila kazdych 5 rokov ako sa teraz meni moda? v roku 2002 by sme spievali "nech Bože dá" a potom neskôr "Temeraf" a dnes "Horehronie"
to je blbost ze?
nic to nemeni na fakte ze vlastenecky zakon je postaveny vrcholne vadne, ale trochu sa skus zamysliet, ci predsalen tie hromy nemaju hlbsi zmysel ako spievanie v eurovízii. Lebo musis uznat ze sa blyska nad touto krajinou
a ak budem v BA tak budem protestovat proti sucasnemu zneniu zakona z dielne najvacsieho nicitela tejto krajiny. Demokracia mi dava moznost prejavit svoj nazor verejne, a nielen ja ale aj dalsi chceme povedat, ze Slovensko mame radi. Nemame radi tych chudakov ktori ju nicia a smeju sa nam do oci
aj hokejistom fandim, aj som hrdy ze mame takych ludi, ale nemozem sa pozerat ako sa rozkrada slovensky futbal a hokej, funkcionari sa nabaluju, a na vsetko ine kaslu
je super ze mame chlapcov ktori aj napriek tomu vedia zabojovat a vydriet dobry vykon, klobuk dole
1) ten zakon je uplne zbytocny - zybtocny milion v riti
2) ak uz hrdy slovaci a vsetky tie deti vedia kricat pri hokeji slovensko a drzat nasu vlajku nech aj teda spievaju hymnu kazde rano. Slovak je slovakom len ked ide hokej, ale ak ma spievat hymnu tak vtedy nie.
3) kazdy vie kricat aky su madari zli, tak nech si spievaju hymnu a prejavia svoje vlastenectvo. Vlastenectvo nie je povedat, ze madar je zlodej. To vie kazdy.
4) Kazdy miluje nase Tatry a priordu, ale vadi mu spievat hymnu
5) pozrite sa na Amikov tí by spievali jedna radost od rana do vecera. A viete aky je rozduiel medzi amikom a Slovakom? American sa nehlasi k narodu, ale k statu. Kdezto u nas sa vsetci hlasime k narodu pricom 80% nas je zmiesanina roznych narodov a na stat kazdy kyda.
@pojem nie je to blbosť, prečo nie? prečo by sme mali teraz do konca sveta omielať hymnu ktorá je o jednej jedinej udalosti.. Slovensko nie je o jednej udalosti v histórií. Alebo je? Ked už mám byť na niečo hrdý tak sú to lesy ktoré nám tato vláda berie a ničí, dalej sú to lúky ktoré nám tato vláda zalieva betonom, potom sú to rieky ktoré sú dnes špinavé jak voda z kanalov. Možem byť hrdý na folklor ktorý ostal na smiech, zabava pre sedlakov a ešte som hrdý na seba že nepatrím medzi tích pomätených SLOVAKOV. Jj, nad touto krajinou sa furt blízka a mám pocit že niektorých trafil blesk
@revolucion nechapem o co ti ide.. co je lahsie ako zrieknut sa obcianstva a ist niekam do prdele..
nech sa paci nikto ta tu nedrzi..
ked je vsetko zle podla teba tak sa spakuj a odid..
ked nie tak sa snaz prisposobit.. zacni hladat i to pozitivne..
ano nie je to ideal, ale ten nie je ani v amerike ani nikde inde..
vsade su problemy.. otazka je ci mas len plnu hubu kritiky, alebo sa s tym vies zmierit, ci dokonca s tym nieco spravit
@idea vo vacsine mas pravdu.. hoci musim povedat ze ten zakon je nestastny.. na popularite mu neprispieva ani to ze je "slotov" a sns..
----------
dalsia vec.. ked je tak neskutocne chory a zly preco ho opozicni neodmietli? preco sa len "zdrzali"?
ta hymna a tie symboly to vsetkym tak velmi vadi? tak si tam miesto sk znaku vyveste slovensky hokejovy dres..
vlastne nie i ta´m je znak.. za to sa treba hanbit..
uz vidim tu buducnost..
Hymnu zmenit!
Znak zmenit!
jazyk a gramatiku zrusit!
a vlastne i slovensko ako take moze zaniknut ved i tak sa tu zije nahovno
a potom niekto chce este vraviet o ciernej buducnosti..
co tak hladat sposoby AKO to zmenit.. MY sme nastupujuca generacia..
ak budeme vraviet je to na *** tak sa nezmeni nic.. akurat sa pridame k nasim predkom do krciem, kde na vsetko nadavaju, ale su radi ze maju na to pototo pivo..
have nice day a spievajte si hymnu!!!
lebo nad tatrou sa blyska.. len blesky este nikoho nezasiahli..
úplne súhlasím. Protestovať, prečo nie, nedá sa zakázať protest, ak niekto chce, nech protestuje... inak pozrel by som sa na ten protest, ale neprotestoval by som.
Ten zákon nieje najlepší a mal by sa ešte pozmeniť, nejak poupraviť a domyslieť, potom by to bolo prijateľnejšie...
Podľa mňa by sa na to malo ísť trocha inak... viac vlastenectva na hodinách literatúry, dejepisu, nosky, geografie... nie nejak veľa, trosku, už od mala, od základnej... ako môžeme byť hrdý na Slovensko, pokiaľ ho nepoznáme a nevieme, na čo by sme mohli byť hrdí...
Ako príklad uvediem Aurela Stodolu, vynálezcu... jeho patenty sú používané na celom svete a celý svet, ktorý sa točí okolo vodných turbín pozná jeho prácu na zefektívnenie účinnosti tých turbín... napríklad vďaka nemu je elektrická energia o 0,5% lacnejšia (dalo by sa povedať obrazne)
A viem, že málokto vie, že vôbec niekto taký žil...
A ďalší príklad, Slovenská spoločnosť SES Tlmače bola donedávna jediná v Európe, ktorá bola schopná repasovať parné generátory určené pre atómky... A je jediná v strednej Európe, ktorá ako taká repasuje vôbec parné turbíny a parné systémy...
@idea jedna vec. 19ročné dievča by mohlo chápať rozdiel medzi slovenskom a usa. rozdiel v kultúre, politike, prístupe a všetkom. sú to dva póly, nemiešaj bryndzu s hamburgermi.
a vieš, ja MÁM problém so spievaním hymny raz za týždeň. uzákonené vlastenectvo je neskutočné, ďalšia totalitná praktika v našej krásnej krajine. nechcem ten zákon, ale to neznamená, že nemám slovensko rada. mám, ale nenávidím našich akožepolitikov.
ja si hymnu zaspievam po nejakom zápase, ja si hymnu zaspievam na promóciách, ale nikdy v živote ju nebudem spievať na príkaz. a kebyže viem chrachľovať, aj si odpľujem. na počesť SNS a ich primitivizmu.
a nezúčastním sa z viacerých dôvodov, jednak mám vtedy akurát prednášku, na ktorej musím sedieť, a nechcem tam ísť z osobných dôvodov nazvime to tak
aky je vyznam tejto blbosti? chcu vzbudit u ludi hrdost na slovensko? najskor by mali pracovat na tom, aby sme naozaj mali byt na co hrdi, zlepsovat stat z vnutra, a az potom doladovat taketo nezmyselne detaily ako pocuvanie hymny...
ak budem mat volno v skole a nebudem chory, tak na ten protest rozhodne pojdem, akekolvek protivladne gesto ma nadchne..ten zakon je stupidny cin pseudo-komunistov, pricom slota sa bije do prs ako neznasa komunizmus..
patritozmus v mladych ludoch sa ma budit inak, ako prikazanim a zakonom.. bohuzial na Slovensku ma uz neprekvapi nic.
@johnysheek pozri, neviem ako ty, ale ked budem mat vsade na ksichte a na ociach slovenske znaky a preambuly ustavy, tak si budem pripadat ako, pardon za vyraz, prijebany american... a tam je ta krajina trosku inak postavena na hlavu..
neviem komu vadia slovenske znaky, mne nie..ale povazujem ich za silne znaky slovenskej zvrchovanosti a len tak hocikde by hodene nemuseli byt, pretoze symbolizuju nieco, co sme si ako narod tvrdo vydobili, na co by sme mali byt hrdi, co by sme si mali vazit, za co by sme mali bojovat sami, za to, ze ludia hrdo pokladali zivoty a isli do vopred papierovo prehratych bojov, za to, ze mali tolko sil v sebe, ze neprestavali, za vsetku uctu, ktoru prechovavali voci ludom svojej vlasti a svojho uzemia, za to, aby sme sa mali v tomto state dobre a aby nikto nevypustal z ust slova, ze chce odtialto odist. A to, ze prijmu takyto zakon, nielen, ze nikomu nepomoze, navyse to ludom este aj zhnusi celu myslienku "forced-patriotizmu"..ako mozu takyto pokrytci ako slota a jeho banda nacionalistov nam kazat, ako si mame uctievat Slovensko, nech sa ten chrapun zacne spravat ako clovek, nech nema 20americkych aut a motoriek, zenu nie povodom Slovenku, nech zacne od seba, a nie kazat nam.. toto je to, preco sa JA zucastnim..
vyzyvam ta, aby si to zmenil.. ty, z novej generacie, ZMEN to, daj dokopy ludi, ktori s tebou pojdu doslova az "disidentsky" proti vlade, proti takmer polke slovenskych volicov, rad sa k tebe pridam...
nad Tatrou sa blyska, a vzdy sa blyskalo, ja len dufam, ze uz sa konecne zacne blyskat poriadne, a ze tie blesky pojdu z mrakov, ktore budu mat na svedomi nie prosti slovenski ludia, ale generacia mladych, rozumnych, priamych a uprimnych ludi..
Už len samotná myšlienka,že toto pochádza z dielne SNS (kde je 99% psychicky narušených a to zvyšné percento sa v priebehu roka tiež stane) hovorí,že niečo nebude v poriadku...
..samozrejme som proti,aj keby že to vymyslí hoci aj moja mamka,lebo je dosť chorá predstava,že toto z nás spraví národne uvedomelých ľudí
Američania majú byť na čo hrdí narozdiel od slovákov... !!!
Veď sa sama pouvažuj
-práve ti PC ide na americkom Windowse, počúvaš pesničky na americkom iPode, piješ americkú Pepsi/Coca Colu, pozeráš videá na americkom Youtube, nehovoriac o tom, že bez internetu, (ktorý hádaj kde vznikol ) by si si nedokázala predstaviť život....čiže McDonald, ( čo je podľa mňa ďalšia úžasná vec) nie je to jediné na čo môžu byť hrdí....
Ked nemas byt na co hrdy, tvoja vec...si myslim, ze mozme byt este stale na nieco hrdi, ale ked o niekolko rokov budu krajine vladnut takyto ako ste vy vsetci s takymi nenarodnymi nazormi, tak potom uz uplne vsetko zaniknie..
nikto nebude poznat svojich predkov, svoju vlast...historia bude stratena... je to smutne, ale je to tak
Ako zakladatel ankety si dovolim napisat aj svoj nazor:
Ano ku patriotizmu, ano k hymne, ano ku vlajkam, inym znakom a ano ku Slovensku.
Ale nie zakon! Ved nech si kazdy kto chce spieva hymnu, urcite by som sa aj ja raz za cas pridal, aj ked studujem v Rakusku, tak teraz neviem, ci si mam kazdy pondelok spievat hymnu, nech na mna pockaju 2 minuty... este ze viem ako tak spievat, ze to nebude az taky trapas, ked tam budem rano sam stat s pravou rukou pri srdci a zavijat: Nad tatrou sa blizka...
Podla mna to je nieco vnutene, a uz len to je dovod, preco sa to väcsine nepaci.
A daval by som si pozor na SNS, a aj ine strany v parlamente, lebo podla mna im ide o ovela viac ako len spievanie hymny...
Ak im nechame (teda, vlastne uz sme nechali) prejst tento zakon, tak Boh vie co im este prejde! Vam to nepripomina trochu zacinajuci rezim NSDAP? Aj preto si myslim, ze by sme mali ist protestovat, alebo aspon ist volit, aby sme nieco zmenili.
snáď sa všetci rozumní zhodneme, že ten zákon je proste ZBYTOČNOSŤ. nevnímam ho však ako nejaké dominantné zlo, ktoré by ma nejako ohrozilo či citeľne zhoršilo kvalitu môjho života...
každopádne ma zaráža myšlienka "naši občania majú slabé vlastenecké cítenie... tak im ho nanútime", či klasický prístup našej vlády (vypracujú zákon, ale pre jeho praktickú realizáciu ani prstom nepohnú - školy topiace sa v miliónových dlhoch tak budú musieť za vlastné nakúpiť vlajky po 10e, audionahrávky po 8(áno, osem, inak si viem živo predstaviť návštevu spasiteľskej organizácie SOZA a následné astronomické pokuty) a to ešte nehovorím o zaobstarávaní zariadení na ich reprodukciu... tlieskam páni, ďalší fantastický zákon...
Lenze americania maju uplne inu ekonomiku, trh, skolstvo.... Keby malo take podmienky Slovensko mali by sme aj my svoj Windows a Ipod. Vies ine je zacinat po 89 kde uz americania maly davno Windows. Nas nieco brzdilo a snad vies co a kto. Nemiesaj hrusky a jablka. Nemozes porovnavat ciernu a bielu.
@jaro1991 Suhlasim s tebou az na posledny odstavec, myslim si ze rezim NSDAP je uplne iny kaliber Nacisticky rezim mal asi taketo ciele: znicenie demokracie, rozdrvenie politickej opizicie, vychovat nemecky lud tak aby bol ochotny za vlast zomriet, popriet Versaillesku zmluvu, vybudovat ozbrojene zlozky, germanizovat "zivotny priestor" na vychode, vies rasisticku vojnu proti "menejcennym narodom". Myslim si ze hranie hymny kazdy tyzde, co vacsina nasich politikov a aj ja povazujem len za akysi symbol toho ze sme Slovaci (cim nechcem povedat ze uplne schvalujem vlastenecky zakon), nema absolutne nic spolocne s NSDAP Myslim si, ze to bol taky zly priklad co si uviedol
@dianusska Ty si to povedala velmi pekne, tato diskusia je este relativne pokojna a kludna, ale videl som tu taku kde sa ludia vyjadrovali doslova takym stylom ze "nebudu tu sprostost pocuvat" alebo pripadne reci typu "velmi sa hanbim zato ze som Slovak a pojdem odtialto prec". Je to smutne... ked sa takto k nasej historii ludia budu stavat, teda tak ze im je to uplne ukradnute (a takych je len viac a viac), som naozaj zvedavy coho sa dockame v buducnosti.
@klaudiqaa ja som americanov v tomto ohlade vobec nespominala ani som nic nepisala o tom, ze nic nevymysleli a pod. Spominala som ich v uplne inom zmysle.
A co sa tyka MacDonaldu? Tak toto za prevratny objav nepovazujem. Nezdrave jedlo, sposobujuce obezitu. Cola milionpatsto gramov cukru..maso v zemli. Videla si ako sa pripravuje a co obahuje? Nie dik. Mne to nechyba. (ale to len na okraj)
Americanom som spominala v zmysle, ze sa vedia predat, vedia tazit zo svojej kultury, co my nevieme.
@lordjogi samozrejme, ze som prehanal, ale mne islo o to poukazat na to, ze ten zakon podla mna obmedzuje obcianske prava, a je len zaciatok niecoho, co ma SNS za lubom. Ved NSDAP tiez zo zaciatku boli velmi ktorky... nesmies zabudat, ze sa dostali k moci v 33tom, a az v 39tom doslo k vojne... oni si ich lud "pripravili" - vymyli im mozgy. A nechcem aby sa toto stalo na Slovensku. Jednoducho v tomto vidim zacinajucu hrozbu. A nie len v tom zakone, ale celkovo v extremnej pravici. Podla mna len skusaju kolko si nechame nasrat na hlavu, a ak (bohuzial) dobre odhadujem Slovakov, tak sa vsetci utopime v hovne...
@klaudiqaaa Americania maju byt naco hrdi? Prosim? Myslis kolonistov ktori po prichode povrazdili miliony Indianov ktori v tej zemi zili tisicky rokov? Myslis tych ktori storocia zotrocovali africanov a vybudovali si otrockou pracou svoj velky stat? Myslis tych ktori zbohatli na oboch svetovych vojnach tym ze predavali zbrane, vojensky material, zasoby obom bojujucim stranam? Myslis tych istych ktori kazdy den nicia cely svet kusok po kusku? Ano, naozaj teda maju byt naco hrdi. Na coca-colu (ktoru ja nepijem, pijem len kofolu), na Macdonaldy vdaka ktorym je 40 percent Americanov obeznych a vdaka ktorym rapidne stupol pocet srdcovo-cievnych ochoreni, na velky Windowsacky monopol ktory v skutocnosti ani dobre nefunguje a uzivatelov si ziskal v podstate vydieranim, a co si to este povedala? Internet??? Internet vznikol vo Svajciarsku, v CERNe, presne na tom istom mieste kde sa dnes simuluje Velky Tresk. Povies mi, naco konkretne teda maju byt hrdi? Ja samozrejme proti obycajnym Americanom nic nemam, su to ludia ako ini, ale taka je americka elita a taka je realita ako si svoje miesto vo svete vydobili. Neferovo a necestne.
@hajzelodkosti k tomu poslednemu, ze americania maju uplne ine skolstvo... hej maju. Ale (v priemere) urcite horsie... lenze maju tam par ceresniciek (univerzity ako Brown, Harvard...) a tie "produkuju" intelektualov, ktori naozaj väcsinou nieco velke dosiahnu... ale dovolim si povedat, ze priemerny maturant na Slovensku ma lepsie vzdelanie ako priemerny maturant v USA... cize mozno by nam stacila neaka strasne dobra univerzita...
@dianusska - úplne presne si vystihla moje vlastné pocity po prečítaní všetkých tých komentov - áno, prečítala som ich všetky.... a je mi zle z niektorých názorov
@jaro1991 Myslim si ze SNS ma teda daleko od niecoho co nazyvas extremna pravica. NSDAP teda krotky nebol. Hitler svoje ciele formuloval dlhe roky predtym nez sa dostal k moci, tie prve "kludnejsie" momenty predstavoval len cas zakedy menili ustavu a zaistovali si plnu moc, co vsak nebolo ziadnym tajomstvom. SNS je neico uplne ine, nie som volic tejto strany a nepovazujem Jana Slota za osobu ktora by mala nieco hladat v slovenskom parlamente, ale jeho "retorika" ma velmi daleko od extremizmu. To ze opity vykrikuje svoje blaboly je napriklad nic oproti tomu co povedal zrejme buduci madarsky premier (Nepoznam slovensko-madarske hranice, ale len madarsko-polske). Cim samozrejme nechcem oznacit madarov za extremistov a agresorov, su to podla mna normalni ludia tak ako my, len bohuzial taketo napatie vytvaraju politici, ako z nasej tak aj ich strany (ale nemyslim si ze vlastnenecky zakon alebo jazykovy zakon su jednou z tychto provokacii, to nema s Madarskom nic spolocne)
@jaro1991 horsie v tom, ze sa ucia iba o sebe? Alebo v com ako horsie? Co je to horsie? Vies a to dokazuje, ze u nich maturant znamena prt. Tymto ich hecuju nech studuju a makaju. Zato tu sa prevzal americky model - majte vsetci VŠ. Tak si ju vsetci robia mysliac, ze sa budu mat lepsie. Taky prd.
@pernik To nemozes vediet. Myslim si ze demokracia v USA, je v skutocnosti len zastierka, ludia tam mozu byt preverovani, vypocuvani, legalne muceni (potom ako bol v roku 2001 prijaty zakon PATRIOT precitaj si nieco o tom), zavrety na neurcitu dobu vo vaznici pre podozrenie z potencionalneho "terorizmu" (velmi siroky pojem, podla ktoreho moze byt terorista kazdy) . V druhej svetovej vojne a v prvej svetovej vojne zomrelo niekolko sto tisic americkych vojakov. Vies kolko zomrelo Rusov, Nemcov, Francuzov, Britov? Miliony. Bola to krvavy stret Europskych narodov, ktore orcehstrovali a riadili oni. Nie som im za nic vdacny.
pozitivnych veci si tu napisal minimum ale takmer vsetko negativne si vytkol.. mne osobne to pride ze slovensko nenavidis..
takze tak..
ak to tak nie je tak sa ospravedlnujem.. uvedom si vsak ze slovensko ma hymnu a vezmi si ine krajiny..
francuzi maju svoju marsejezu (netusim ako sa to pise) stale a nikto sa nestazuje..
je to sucast nasej historie a vyjadruje to kam patrime..
@jaro1991 porovnavat nase a ich vysoke skoly je blbost.. ano slovaci maju lepsie vzdelanie.. resp takto..
slovak vie kopec veci co amik nevie, ale ked si zoberies len jednu oblast studia.. tak zistis ze amici toho vedia ovela viac ako my..
my sme prilis diverzifikovany.. a preto je harvard tak dobry.. lebo tam ides do hlbky a este hlbsie a nie ako na nasich i vs sa na kazdej ucis totalne vsetko a potom nemas cas ist do hlbky..
uz nehovorim o peniazoch a grantoch na zaklade ktorych mozu robit amici pokusy, skumat, pisat a tym padom nieco dosahovat..
a posledna vec.. publikovat nieco v amerike hocijako nekvalitne bude mat vzdy vacsiu vahu ako nieco kvalitne na slovensku..
(mozno par vynimiek)
to je o velkosti krajiny a tym padom ludoch ku ktorym sa to dostane a sa k tomu vyjadria.
stale som nepochopil co je zle na patriotizme nacionalizme ako takom..
teda aby som bol jasny.. i mne vadia amici a ich postoj.. zacnem spievat americku hymnu tak ma i na elektrickom kresle nechaju ju dospievat.. lebo to je "patrioticke"
ale mali by sme byt hrdy na to kym sme a skadial sme.. a hoc i tak ako francuzi.. nie hanbit sa..
ak ides na pohovor do prace musis byt sebavedomi a hrdy.. inak tam vlastne ani ist nemusis..
tak preco ked ideme "do sveta" nemozeme byt hrdi?
preco ked zijeme nemozeme byt hrdi na to ze sme Slovaci.. to nie je nadavka..
takze tento zakon ked uz na nic ine je dobry aspon na to, ze nie 10 ale 90% ludi bude poznat hymnu..
@klaudiqaaa prepac, ale to co si napisala, je cisty odpad..
amerika a tie produkty, ktore menujes, su monopolom konzumu, siriacemu sa po celom svete, ludia piju humus-kolu lebo su sprosti, a nevedia, ze je to nehorazny humus ( s flaskami po zaruke, americka NAVY umyva ponorky, koka kola je schopna odstranit hrdzu.. ), iPod je predrazena sracka, ktora ma len reklamu, kde jeden zo zakladatelov sa vola Wozniak ( znie to silno americky ), internet, ktory, zo zaciatku ale nemal vobec sluzit pre komerciu, ani sa o tom neuvazovalo..
ano ano, velebme ameriku, amerika je dobra, amerika je cista.. a v amerike nikto nie je vlastne american, a pritom su tak silno patrioticki, maju byt vsak na co ?
@lordjogi ja si nemyslim, ze ten zakon vymyslel Slota...
po druhe: SNS neni taka extremna pravica ako niektore ine strany, ale niektore veci ma zarazaju.
napadlo ma, ze co povedia deti v DS a Komarne, ktore maju ku 80 percent madarsku materinsku rec, a v pondelok rano zacuju slovensku hymnu... to bude len bozmäk, a istenem...
@lordjogi Nič to nemení na tom, že USA je kolíska modernej demokracie či chceš, alebo nie. Ustava Spojených štátov je jeden z najdokonalejších dokumentov a to bola napísaná takmer pred 300 rokmi. Taktiež americké súdy nemajú na svete konkurenciu.
To, že sú v USA vrchnosti a vladári takí akí sú je už vec druhá, taktiež to, že to tam nefunguje. Pravá, dokonalá demokracia ale fungovať nemôže nikdy a nikde.
Neboj sa, všetky tieto informácie viem, videl som The End of America, Zeitgeist, všetky dokumenty Michaela Moora a kopec dalších vecí.
Američanov zomrelo v druhej svetovej vojne okolo pol miliona, viac bolo len Rusov a Nemcov. Francúzov a Britov zahynulo vo vojne oveľa menej.
To ale vôbec nieje podstatné koľko ich zomrelo, faktom zostáva, že bez Američanov by sa Europa stala buď fašistickou, alebo komunistickou a to nemôžeš poprieť.
@johnysheek prepac, ale trepes 2 na 3.. tento zakon nam neovplyvni mozno zivot, ale takto sa ty nad zakonmi pozastavujes ? tebe, ako cloveku, ktory nema firmu, nevlastni nejaky biznis, alebo nemas 2 deti a nie si slobodna mamicka maloktory zakon nieco zmeni, ale musis sa na to pozerat z ineho hladiska trosku..
mimochodom to, ze budu vediet hymnu, tym teda strasne prejavia svoju patriotickost.. potlesk potlesk.. ! to uz radsej nech viacej fandia nasim sportovcom, ktori nas prezentuju vo svete..
apropo vies kolko ludi, sa v cudzine boji priznat, ze je zo slovenska, az kym sa ho nespytaju ? ale to, ze su tu celosvetove afery, kde uz v cine ideme v spravach ako nejaka "drbla" krajina, kde si ani minister obrany nevie postrazit svoj rezort a podobne, ine smakove reklamy.. ide o to, ze my mame byt na co hrdy, ale mame sa za co aj hanbit, niekto si to nevie dat dokopy a radsej stiahne chvost a sklopi usi, co je ludom prirodzene..
@pernik Mozem, pretoze ty nevies ako by sa vyvinula historia keby nebolo svetovych vojen ktore zorchestrovali oni. Ty nazyvas nedokonalym demokratickym systemom v podstate rezim ktory sa hentymi prvkami ktore som ja spomenul velmi podoba na totalitny rezim. Koliska demokracie v USA nie je, koliska demokracie je v starovekom Grecku a nie v Spojenych Statoch Americkych. Nerozumiem tomuto vasemu velebeniu USA a ich povysovanie na nasich "zachrancov", ked su to v prvom rade oni ktori ludi v Europe do tej bryndy dostali.
@n0win0u Napisal si jej velmi podobny koment ako ja predchvilou
@pernik ten ma svoje opodstatnenie totiz, praveze v mode vobec nie je, v mode je dnes velebenie a vynasanie Americanov pomaly na polobohov a zachrancov sveta
@lordjogi Prestaň si prehrávať dookola Zeitgeist a začni rozmýšlať. To s tým zorchestrovaním vojen je fakt dobrý vtip .
Nikde som nepovedal, že je to dokonalá krajina. Bushovci z Ameriky urobili to čo urobili a preto to tam teraz vyzerá tak ako vyzerá.
Kolísku demokracie USA považujem za ich ústavu, ktorá ako PRVA na svete ochraňovala práva VŠETKYCH ľudí.
Ja nikoho nevelebím, ale ja zas nechápem tomu vášmu zadebnenému antiamerikanizmu, ktorí je neuveriteľne obmedzený a trápny, no naneštastie ešte stále veľmi obľúbený.
Ked niekto nie je hrdy na svoju vlastnu krajinu, je to jeho chyba. Na svete nie je jedina krajina, kde neexistuju problemy. V USA veju vlajky vyvesene v susedstvach, kde sa clovek boji o holy zivot, kde je vysoka kriminalita, drogy, ghetta, kde zomieraju desat tisice ludi rocne pre zly zdravotnicky system, kde si tisice rodin nemozu dovolit lekarske zakroky a vysokoskolske vzdelanie, v krajine kde si policia dovoli fyzicky napadnut a mucit cloveka pre farbu pleti. Mexicki imigranti nemaju problem vyvesit Mexicku vlajku zvonku chatrci v ktorych byvaju, po tom ako ilegalne utecu do USA a su hrdi na krajinu z ktorej pochadzaju. Vzdy sa da najst dovod preco neznasat alebo milovat tuto alebo inu krajinu
mozno trepem ale fakt ma nebavi vsade citat len ako je vsetko na prd a podobne drysty..
vsetci na vsetko poukazuju a nikto nic nerobi.. nikto sa nesnazi prist s niecim konstruktivnym kazdy len kritizuje to co je..
ano som vzdy na odvratenej strane.. ked vsetci nadavli ficovi poukazoval som na opak..
ked vsetci idu proti tomuto zakonu.. poukazujem na opak..
preco? lebo si myslim ze fico je boh a tento zakon je nieco dokonale a prevratne??
nie.. len preto lebo kazdy trepe to iste a nikto sa nezamysli..
politici si teraz znova raz mozu potriast ruky a zasmiat sa..
vydali zakon ktory este ani prezident nepodpisal.. takze ktovie ako skonci.. ale uz su tu debaty o tom aky je hlupy ako decka nebudu spievat hymnu a tak dalej..
dopad tohto zakona je na vacsinu naroda minimalny a ako tak je popravde zbytocny.. ale ved nejde prave o to?? aby sa ludia zapodievali takymito kravinami miesto riesenia dolezitejsich a podstatnejsich veci??
ten zakon ma cosi do seba hoci ja osobne s nim nesuhlasim.. a ako som xkrat tvrdil.. su ovela lepsie a dolezitejsie veci ktore by i vlastenectvo podporili..
ale fajn.. mame zakon..
preco mi nikto neoponoval ked som povedal ze opozicia nebola proti.. "len sa zdrzala" ??
mozte vraviet o tom ze je to to iste.. avsak ona sa vzdy zdrzi... nikdy nevyjadri svoj nazor..
ak nastupi k moci sulik, ci radicka ci ktokolvek.. cakate ze bude riesit tento zakon a ho rusit??
vobec!! minimalne terza su totalne ticho..
ale tu sa kazdy rozkrikuje..
ANO JE TO JEDEN ZBYTOCNY ZAKON.. ako desiatky ak nie stovky dalsich..
ale do frasa.. fakt je proti nemu robit takyto odboj?? fakt az tak neskutocne pokasle situaciu na Slovensku??
@pernik Skvele dostali sme sa do bodu, ze v ktorom nemas argumenty tak mi povies ze som obmedzeny, trapny a stale dookola si pustam Zeitgeist. Jasne, no cely, ja! Uplne si ma dokonale vystihol! Takyto nazor maju mnohi ludia ktori su ovela chytrejsi ako ja ci ty, mnohi vedci, spisovatelia, politici. Hovoris ze nikoho nevelebis, no prepac, ale z tvojich doterajsich postov to vyplyva a vyzera to tak, ak tvrdis ze nevelebis, potom by si sa asi mal naucit inak vyjadrovat. To je pekne ze ty za kolisku povazujes ustavu USA, ale historici za kolisku demokracie pokladaju staroveke Grecko a myslim si ze radsej budem verit profesionalom ako tebe. Vdaka za odporucanie ze mam rozmyslat, rozmyslam, citam nazory oboch stran, uvazujem, analyzujem a mam nato svoj nazor ktory som si opatrne na zaklade mojej uvahy spravil. Ty ako by si si myslel ze jedine filmy ktore existuju su Zeitgeist, a Fahrenheit od Moora, tak ti mozem povedat ze som videl a cital ovela viac filmov a literaturu o tychto temach ako tieto dve veci, ktore som v skutocnosti videl len velmi nedavno (Zeitgeist 1 a 2 som pravdu povediac dopozeral len dnes, bol to skvely dokument aj ked s niektorymi vecami v nom nesuhlasim)
ja som tiez rad ze som slovak.. mame pekny jazyk a z nasej krajiny vysli vyborni hokejisti (tomu je uz ale pomaly koniec).. priroda a podobne ok som rad.. ale to ze sa nerobi nic s tym aby boli mladi ludia aj dostatocne ohodnoteni a nie iba studovali ako roboti a potom z toho prd mali... ja sa nedivim a ani nikdy divit nebudem ze vsetci utekaju prec.. tu si ich vlada nevazi.. nam na dochodok nebude mat kto zarobit..o dovod viac vypadnut..
tento zakon je fraska a nikto ma nedonuti ju spievat na silu.. je to skratka zbytocnost a preto mi to je ukradnute.. len sa mi nepaci ze SNS skusa co moze..
v nemecku su samozrejme korene nacionalizmu po tych historickych udalostiach.. no horsie to je vo Francuzsku a v Kanade.. nebudu sa s tebou bavit po anglicky a ani inym jazykom..
Nechápem Vás Niektorí máte nad 18, nepáči sa Vám Slovensko a nie ste naň hrdí..hen máme na Slovensku niekoľko letísk a fungujú tu aj vlaky, tak čo tu ešte robíte?
@lordjogi Ale ja ti žiadne argumenty podávať nemusím a ani nechcem, pretože tu nie som na to aby som obhajoval USA a ani ju neobhajujem. Vôbec som túto tému ani neotváral.
Reagujem na smiešny antiamerikanizmus a zvlášť od ľudí, ktorí majú ako avatar dr. Housa, každý deň používajú veci Made in America, alebo tam vynájdené, najobľúbenejší herci sú Harrison Ford, Christopher Lee, Nicole Kidman, skupiny REM, Green Day, film K-19, seriály ako Futurama, Lost, Simpsonovci, Stargate.
Vieš skadiaľ tieto vecí pochádzajú? Ano, z tej zlej, hroznej, diabolskej USA, presne z tej kolísky zla na svete.
Nieje nič smiešnejšie ako zaritý antiamerikánec, ktorý obeduje v McDonalde, sadne do svojho Forda a večer skočí s priateľkou na Smrtonostnú pascu 8. Ber to s rezervou.
tebe sa snad zda, ze je vsetko v poriadku, co inak mozme mi robit, ako sirit reci a bojovat proti tomu aspon tym, ze sa zdruzime, fakt sa ti to zda, az tak postavene na hlavu, bojovat za nieco, comu veri viac ludi a o com som presvedceny, ked viem, ze inak nic nespravim ?
nad cim sa chces zamyslat ? co je tam na zamyslenie ? ja nehodlam sa riadit zakonom, ktory samotni ludia, ktori ho vymysleli, totalne zdehonestuju a ich sa nedotkne nijak, na druhej strane zakon, za ktory nebudu sankcie, ale napomenutia a problemy ohladom riaditelov, toto cim a ako podpori situaciu na slovensku a skolach..
ano prezident urcite nepodpise ten zakon, lebo on sa skutocne rozhoduje podla seba..
ano su ovela lepsie cesty, ako prebudit narod k patriotizmu, miesto sprostych ksichtov politikov na billboardoch tam mohli byt ludia ako hodza, stur, hurban, matuska a mohli tam byt nejake hesla, alebo aspon obrazok tatier a slova : vazme si krajinu a podobne, ale na toto sa ti politici vyseru a prachy, ktore rozdeluju do rezortov, tak o ne sa tie svine hore pobiju a na propagaciu ( akukolvek inu ako je ich reklama ) jednoducho peniaze nevydruzia, ludia ti na to tiez peniaze nedaju ( ved doba je zla ! ) a radsej sebe do ust ako inemu do ruky..
mna ani opozicia nezaujima, mna zaujima to, co schvalili ti tam vo vlade, to ako sa k tomu stavia opozicia mi je tiez teraz vcelku ukradnute, mne sa to nepaci a som ochotny to dat aj verejne najavo, ak je to skutocne taky problem akceptovat, tak potom neviem, prepac..
ako zlepsi situaciu, komu pomoze preboha to ? ze ludom bude nutene sa spravat "patrioticky" a bude to prikazane zakonom..
toto je demokracia, toto je sloboda, ked uz ti prikazuju, ze musis mat svoju krajinu rad ( co ma mimochodom uplne iny ucinok ), s tymto ja nesuhlasim a preto podporujem tuto myslienku..
ak chces rozbehnut nejake zoskupenie ludi na Slovensku, ktore by verejne prejavovalo patriotizmus a podnecovalo donho, kludne sa pridam, ale aby sa z toho nevyklula zase nejaka extremisticka praviciarska zalezitost..
@pernik Po prve, vo svojich komentoch ako si si iste vsimol, som povedal ze proti Americanom nic nemam, pretoze su to ludia ako kazdy iny. Tvorcovia tych serialov, herci nemaju s touto politikou nic spolocne. Ja tu v prvom rade hovorim o americkej elite a nie o beznych americanoch, co je podstatny rozdiel. A co potom maju povedat ludia ktori tvrdia to co ja...a...americania naozaj su a ziju tam? Co ma taky ten tvoj Moore povedat? Je smiesny ze tvrdi mnozsvo "antiamerickych veci" a pritom je American? Tvorcovia dokumentov, spisovatelia ktori o tychto praktikach pisu a maju taki isty nazor, su niektori tiez Americania. Hudbu, filmy, serialy, hercov posudzujem podla toho co si myslim ze su dobre a co nie, nie podla krajiny z ktorej pochadzaju. Smrtonosnu zbran rad nemam, v McDonalde neobedujem a z duse ho neznasam, americke auto nevlastnim a ani to nemam v plane. To ze som proti americkej politike a proti tomu ako sa americka elita chovala, chova a v dohladnej buducnosti evidentne chovat bude znamena, ze som teraz proti vsetkemu co je "made in USA"? Nie neznamena. Takze asi tolko...to co ty nazyvas "antiamerikanizmom" su v skutocnosti myslia mnohi americania tiez ako mas ostatne v knihach, dokumentoch a filmoch ktore si spomenul moznost vidiet, nie len ja. Ale nic co som povedal nesuviselo s americkymi serialmi, filmami, ci hercami ktore mam rad.
@pernik Ano z tej zlej, hroznej kolisky zla. Lenze akosi nevidim spojitost medzi fimom, hudbou ci serialom z USA a politikou ktoru americka elita robila a robi. Prepac, ale toto bolo take kopnutie do prazdna, nikde totiz nehovorim o beznych americkych obcanoch ako o zlych a strasidelnych nestvorach
@lordjogi Tak s politikou USA nie som samozrejme spokojný ani ja rovnako ako ani s politikou Slovenskou, Francúzskou, Britskou, Izraelskou, Severo Korejskou, Nemeckou, Českou, Ruskou a dalších cca 100 - 200 krajín...
Nechápem prečo vyvyšovať zlo Americkej politiky napríklad nad takú Izraelskú, ktorá systematicky vraždí nevinných ľudí, alebo napríklad nad takú politiku Severnej Korei, ktorá tiež mučí a zabíja nevinných ľudí...
Tvoje poukazovanie na Americkú politiku je neuveriteľne zcestné, kedže v iných krajinách sa vykonáva ešte oveľa horšia politika.
@pernik Pretoze americka politika vykonava taketo praktiky na uzemi celeho sveta. Ved kto podla teba Izrael podporuje a dodava mu zbrane? Vdaka ktorej krajine v podstate Izrael vznikol? Myslim si ze to uhadnes aj sam. Ziadna, a to naozaj ziadna ina politika ktoru akakolvek ina krajina vykonava, nie je v takom celosvetovom meradle ako ta americka. Pretoze ta americka v podstate formuje takmer kazdu inu politiku na tomto svete. Ale toto je uz prilis off topic diskusia na toto forum
takýto chorý zákon môže vzniknúť ozaj iba tu... šaškovanie s hymnou, ústavou (ktorá bude deckám na základke na nástenke iba na to aby mali terč na pľuvanie papierikov) a portét šaškoviča na stene je zase iba dobrým kšeftom pre nejakú spriaznenú firmu... veď už sa vládnutie kráti, tak treba zarobiť ešte rýchlo na všetkom čo sa dá
Ja neporovnávam Slovensko a Ameriku .. Len som chcela podotknúť vzhľadom na @1 , že američania majú byť na čo hrdí.. Slováci bohužiaľ nie, pretože tí nevymysleli ani len tie "tučné, nezdravé" hamurgery... A pochybujem, že by to bolo iné, keby sme nemali takú minulosť, akú máme... Pri tejto vláde sa zlatých časov slovensko určite nedočká, pretože tu stále riešia len prijebané zákony, ako napr tento, ale nie také, ktoré by pomohli krajine posunúť sa vpred...
Ty si si niekedy niečo prečítal o obsadzovaní ameriky?...
čo sa týka internetu:
"Prvé uzly tvoriace internet vznikli v roku 1964 ako ARPANET, sieť vytvorená skupinou ARPA (Advanced Research Projects Agency) ministerstva obrany (Department of Defense) Spojených štátov Amerických. Raný výskum, ktorý prispel k vzniku ARPANETu, bol z oblastí práce na decentralizovaných sieťach (z obranných dôvodov), teórie hromadnej obsluhy a prepínania paketov. 1. januára 1983 zmenil ARPANET svoj základný sieťový protokol z NCP na TCP/IP, čím vznikol internet ako ho poznáme dnes."
..ďalej mi vysvetli ako si Windows získal užívateľov vydieraním...
a keď už toľko kydáš na všetky tie americké "vynálezy" spomeň mi jeden slovenský čo by sa im aspoň z časti vyrovnal
@klaudiqaaa ty vies prd co slovaci vymysleli. Slovak napr. vymyslel padak. Ked nevies tak nehovor. Naslo by sa milion veci, ktore vymysleli slovaci. Napr. retarderi vymyslel Slovak.
@klaudiqaaa Praveze precital a preto viem za akych okolnosti k nej doslo, neviem ci si ti citala nejake ine dejiny z inej planety, ale na tejto planete dosli pri kolonizacii USA k smrti a vyvrazdeniu milionov domorodych indianov, ktore postupne presunuli do "rezervacii" ako zvieratka v ZOO. Co sa tyka internetu, netusim odkial si tuto informaciu skopcila, ale Internet vznikol v CERNe, je bezne rozsirene dezinterpretacia a omyl ze vznikol v USA. (zdroj: Dejiny Informatiky) Slovensky a americky vyskum asi tazko mozes porovnavat, vzhladom nato ze veda v USA je predsa na inej urovni ako u nas, ale to nebola moja pointa. (Slovak Banič napriklad vynaliezol padak). Pointou vsak je akym sposobom svoju zem ziskali, akym sposobom sa dopracovali k svetovej velmoci, akym sposobom vladli, vladnu a budu vladnut a diktovat podmienky svetu. Windows je jednoducho v podstate monopol, ktory nedovoluje vznik ziadnej konkurencnej spolocnosti ktora bi si ziskala beznych uzivatelov. Windows bol nanuteny, pretoze svojho casu bol jednoduchy a vhodny na bezne pouzivanie, potom co sa stal Bill Gates najbohatsim muzom planety a Microsoft jednou z najbohatsich firiem tak uz si robia co chcu, ovladaju trh s operacnymi systemami. Prepac ale to co si napisala predtym bola cista americka propaganda a uplne naivne dristy
@klaudiqaaa Slovenski vedci pracuju aj na tak vyznamnom projekte ako prave spominana simulacia Velkeho Tresku v CERNe, kde navrhli a skonstruovali chladice, slovenska veda je spickova v oftalmologii ci virologii, podiela sa na vyskume mnohych vakcin, podiela sa na vyskume kardivaskularnych ochoreni a liekov proti nim a mnoho mnoho dalsich veci....nato ako je Slovensko mala krajina s malym poctom obyvatelov jej vedci dosiahli naozaj mimoriadne uspechy aj u nas doma aj v zahranici.
@johnysheek dpč ..ludska hluposť ma vie tak vytočiť, akto sa tu baví o pozitívnych veciach slovenska dpč ,ty sisi asi zmylil tému pretože tu sa rieši prečo nie každe rano v zašušťaných rozhlasoch musí znieť hymna, že aký to má význam.. okrem toho že to budú musieť aj madari počuvať, pretože to bol jediny ciel toho, nemusíš v tom hladať hrdosť, ktorá tam nie je
@jaro1991 Nemyslím si,že ten zákon je zlý.Na skutočnosti mať štátne insígie a vypočuť si našu hymnu nevidím nič hrozné.Práve naopak.Stačí tti taká odpoveď?
Nechce sa mi to celé čítať, ale pri rolovaní som sa pri vete: "Kolísku demokracie USA považujem za ich ústavu, ktorá ako PRVA na svete ochraňovala práva VŠETKYCH ľudí.."
Áno, všetkých, až na pár výnimiek: ženy, indiáni a černosi..
To len tak na okraj, tak veľmi komentovaná téma, nemohla som sa nevyjadriť aspoň k niečomu
ano asi zmylil.. lebo ma stve ze kazdy na vsetko len nadava..
nikto nema v ustach ine slova len nadavky..
kam sa pohne svet ak ho dalej budu viest usta plne nadavok ? nespokojnost so vsetkym a vo vsetkom..
ty radsej prestan tolko nadavat a uvedom si ze sa jedna o jedno vypocutie si hymny tyzdenne!!!!
JEDNO - TYZDENNE!!
a budu ci nebudu.. preco by ma to malo trapit.. ak slovaci mozu pocuvat na juhu slovenska v obchodoch madarcinu tak i ti madari si mozu tu hymnu vypocut.. v kazdom pripade su obcanmi slovenska..
ale nemienim to rozpitvavat dalej.. zakon je prijaty.. bude i ucinny a bude sa to diat..
mozno sa to raz zmeni.. ale dovtedy by bolo fajn radsej zaoberat sa dolezitejsimi temami ako.. ach..
mimochodom ak mi niekto najdete cislo alebo znenie tohto zakona.. dajte mi prosim vediet..
//ten zakon je fakt neskutocny//
@n0win0u radim neradim.. stve ma ze kazdy len kyda a vsetkym vadi..
je kopec hlupejsich a zasadnejsich zakonov ktore "zhorsuju" zivot na slovensku a su prijate nielen touto vladou, ale nikdy nebol s takym odporom prijaty ani jeden.. az tento.. a pritom vlastne obmedzuje len minimalne a ako taky je totalne neskodny..
ak im vadi tych par minut v skole.. pri hymne ci to ze sa ich takmer vobec nedotkne.. tak co do frasa chcu..
@krampus , jasne, a ani ja v podstate na hymne, a slovenskej zastave, a.t.d. nevidim nic zle, jedine co sa mi nepaci je to, ze to je zakon, a mam taky pocit, ze to je len zaciatok serii zakonov od SNS, ktore nas neposunu vpred, ale skor niekolko rokov dozadu...
zaspievam, aj sa chytím za srdce ak to bude potrebné, ale celý deň tým budem mať zničený a škola sa mi znechutí azda ešte viac, takže takto môj názor na toto ...
ked som prvykrat pocula o tom zakone, tak som myslela, ze si niekto zo mna iba robi srandu.. no ako sa ukazalo, nas parlament asi naozaj nema na praci ziadne dolezitejsie veci, ako rokovat a schvalovat podobne bullshity.. nemam nic proti nasej hymne a som hrda na to, ze som slovenka, ale takto nutene ju pocuvat kazdy pondelok sa mi zda nie len prehnane, neprirodzene, nanutene a neopodstatnene, ale aj groteskne az absurdne. Vo mne to vzbudzuje odpor, ak sa mi niekto snazi nieco nanutit - a toto je ten pripad. nastastie nepresiel ten slub vernosti - ak by ho odo mna chceli pri ziskavani obcianky, tak by som ho skladala prilozenim prostrednika na bibliu, ci ustavu, ci na co sa to mali prikladat tie dva prsty.
@imosk Rešpektujem tvoj názor.Ale keď si to tak vezmeš.Naša politická garnitúra bežne vynakladá peniaze na zbytočné veci.Napr. nové byty pre rómov.Nič rasistické,ale je to mrhanie financiami.Toto vyhodené peniaze nie sú.Aspoň podľa mňa.Veď idem v podstate o učebnú pomôcku.Pozri sú to len symboly.Symbol sám o sebe neznamená nič.To ľudia dávajú symbolom moc.Pre mňa,ako patriota to bude skôr povzbudenie.Ve´d je to nádherý pocit vidieť našu vlajku,počuť hymnu.
@jaro1991 je to možné,pokiaľ bude pri moci trpák Slota a spol.Ja som volič SNS,priznávam.Ale na druhej strane SNS,uznávam pre jej politický odkaz.Toto chápem ako taký symbolický zákon.Navyše neobsahuje žiadny postih.
dnes sme sa o tom bavili s dekanom na prvej hodine, zrejme z ministerstva pride nariadenie aj pre vysoke skoly akou je ta nasa
aj ked v nazve nesie Evanjelicka bohoslovecka fakulta, za tym je napisane Univerzity Komenskeho, cize je de facto statna (aj ked v ramci UK ma iste specifika) tak si budeme zrejme musiet "ozdobit" poslucharne
(ak to teda dopadne tak ako to podla info nasho dekana vyzera)
nehovoriac o tom, ze riaditelia niektorych cirkevnych zakladnych a strednych skol su clenmi SNS, co je na zamyslenie
KEBY STE TAKETO PROTESTY ROBILI RADSEJ PRE NIECO UZITOCNEJSIE, TENTO ZAKON JE TAKMER NESKODNY , PRECO TAKETO HORLIVE PROTESTY NEROBITE KED BOL NASTENKOVI TENDER, EMISIE, POSLANECKA IMUNITA, NESPRAVODLIVA EXEKUCIA NA SLOVENSKU, FIRMY BLIZKE POLITIKOM ZAHADNE PROSPERUJU A DOSTAVAJU MANDATY, TO SA VAM FAKT ZDA TEN ZAKON TAKY NEBEZPECNY? ZAMYSLITE SA A VENUJTE TAKUTO ISTU AK NIE VACSIU HORLIVOST DALEKO DOLEZITEJSIM PROBLEMOM
@hajzelodkosti máš pravdu- viem prd o tom čo vymysleli slováci... a mám taký dojem že 90% nášho národa to nevie tiež...
pre všetkcýh troch-ja sa s vami hádať nebudem. Neviem čo by ste teraz robili, kebyže ste nesedeli za internetom (čo vynašli v amerike!!) ... ale hlavne že by ste mali padák... no dovi -.- tu už končím
@lordjogi myslim ze usa je dnes skor myslena a brana symbolicki,ako krajina slobody a demokracie. lebo dnesne usa je ine ako kedisi. dalej si zisti, ako usa pomahaly rusku pocas 2.sv.vojni. tak isto ako pomahaly vybudovat znicenu europu po vojne. to iste dodavky potravi do europi po vojne. inac mas dost velke medzery vo vedomostiach. a podla prispevkou typujem ze vyznavas kult k tzv. "protiamerickej propagandi." ale na slovensku ma to neprekvapuje.
@johnysheek ale dobre, aspon sa mi potvrdzuje co so ti pisal inde
Neda mi nereagovat na niektore bludy co tu boli popisane.
Vyvrazdovanie Indianov, tazky to zlocin USA cislo 1:
Co na to povedat? Silnejsi porazil slabsieho. Pokrok vyhral nad primitivizmom. Zaberat miliony km2 kvoli lovu bizonov, huleniu, vyvolavaniu bohov dazda, slnka a kukurice a stavaniu teepee z bizonich predkoziek v case ked existovali zeleznice, auta pomaly aj lietadla je prilis velky luxus. Treba tiez povedat, ze dnes plati kazdemu
Otrokarstvo, tazky to zlocin USA cislo 2:
Aky bol rozdiel medzi otrokarstvom v USA a otrokarstvom v Azii? Alebo nevolnictvom v Europe? V com boli USA horsie ako zvysok sveta?
Orchestracia 2. svetovej vojny, tazky to zlocin USA cislo 3:
Ak niekto veri tomu, ze Hitler ci Mussolini (nebodaj aj Stalin) boli dirigovani elitami z USA, nech v to veri aj nadalej, taketo lzi sa vyvracaju naozaj tazko.
Vznik Internetu:
1962 – vzniká projekt počítačového výzkumu agentury ARPA[4]
1969 – vytvořena experimentální síť ARPANET, první pokusy (2. září) s přepojováním uzlů (čtyři uzly)
1972 – ARPANET rozšířena na cca 20 směrovačů a 50 počítačů, použit protokol NCP (Network Control Program)
1972 – Ray Tomlinson vyvíjí první e-mailový program
1973 – zveřejněna idea vedoucí později k TCP/IP jako náhrady za stávající protokol NCP
1976 – první kniha o ARPANETu
1980 – vydáno RFC 760, které popisuje IPv4, experimentální provoz TCP/IP v síti ARPANET, protokol DNS, směrovací protokoly
1983 – rozdělení ARPANET na ARPANET (výzkum) a MILNET (Military Network, provoz), TCP/IP přeneseny do komerční sféry (SUN)
1984 – vyvinut DNS (Domain Name System), k Internetu připojeno pouhých 1000 počítačů
1985 – zahájen program NSFNET, sponzoruje rozvoj sítě ve výši 200 mil. dolarů, první komerční služby
@vosus celkom dobre napisane. este si im mal dat protiargument-kolko indianou znicili spanieli a portugalci v strednej a juznej amerike. lebo na to sa jaksi zabuda.
v @136 mi vypadla jedna veta, ze vlada USA sa za Indianske vojny oficialne ospravedlnila a prezivsi Indiani vyfasovali obrovske sumy (statisice dolarov) ako odskodne a neviem co vsetko.
(Time, 16.12.02): Černoška Maryann Martin, vyrostlá v Los Angeles, se ve věku 22 let dozvěděla, že její babka byla vlastně poslední mohykánka kmenu Augustine Band of Cahuilla Mission Indians. (Band ve smyslu „banda, tlupa“.)
Správně začenichala, obrátila se na Washington a BIA vystavil certifikát, že ona spolu se dvěma mladšími bratry jsou členy výše zmíněného kmenu. Dveře k bohatství tím byly otevřeny dokořán. Trio šťastlivců odjelo s maringotkou do pouště na někdejší, dávno již neobydlenou rezervaci v blízkosti superluxusní enklávy Palm Springs. Přeživší sestra od federální vlády inkasovala víc než milion dolarů podpory na ubytování, výlohy ekologické povahy a na kmenovou samosprávu.
Zaujimalo by ma ake odskodne dostali slovenski zidia (a ich potomkovia) za to, ze ich Tiso posielal do plynu? Zeby ziadne?
@pojem ak by bol problem len ich clenstvo .. ide skor o to ako velmi suhlasia so svojim vedenim.. bo sns ako take je fajn strana.. akurat to celo ju taha takymi smermi az to nie je pekne..
bez tak.. nechapem preco kazdy riesi tu hymnu a tie vlajky.. proste dalsi hlupy zakon ale je okolo toho humbuk ako keby kazdy musel povinne mesacne odvadzat 1000sk navyse statu..
pride mi to neskutocne smiesne.. ta malichernost ba az hlupost ludi...
nikto nepopiera "prinos" usa do sveta.. ale z pohladu historie spravili i strasne vela zleho.. uz nehovoriac o tom ze drviva vacsina z nich ma korene v europe a mnohi americki vedci a vynalezcovia sa tam pristahovali a nie narodili..
@johnysheek Existuje krajina, ktorá vo svojej histórii páchala len dobro? Vari sú Rusi či Nemci bez viny? Alebo takí Turci? Briti? Japonci? Francúzi?
A hlavne ja som chcel v @140 len ukázať, že @klaudiqaaa má v @47 pravdu, že Američania majú byť na čo hrdí, že ich prínos ľudstvu nezačína a nekončí Windwosom a McDonaldom. Tvrdenie opaku je len zatváranie očí pred realitou.
ale mam pocit, ze ti co maju tu silu najvacsiu, sa snazia tu svoju zodpovednost rozlozit na co najviac inych aby ich netazila ziadna..
a bez ohladu na prinos ako taky.. kazdy stat sa moze hrdit tym co prieniesol.. a bolo by smutne ak by amici ako jeden z najvyspelejsich statov kam emigrovala drviva vacsina mozgov sveta neprieniesli nic..
@vosus nebolo by to potrebne, pretoze edison sice bol nepochybne ako vynalezca velmi uspesny, ale tvrdit, ze ziarovka by inak nebola vynajdena je scestne...mozno rok-dva neskor..ale bola...a dnes uz urcite
@metallurg este dodaj, ze ti americki vynalezcovia vlastne povodom niesu ani jeden z ameriky...je to prave ta zmes narodov, ktora vyvrazdila povodne obyvatelstvo...ja viem, ze to je druhorade...ale presne tak druhorade ako ten tvoj zoznam...
samozrejme to väčšinou skončilo kde to skončilo, ja by som ešte rád povedal týpkom čo píšu o USA je to úplne iná história a mentalita národa tak to prosím neporovnávajte, a áno zúčasním sa protestu lebo z mojho pohľadu demokracia schytala podpásovku
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
148 komentov
Len preberať všetko cudzie a hanbiť sa za národ....
Potom aj veľkí národovci francúzi sa radia k debilným národom, len preto lebo sú hrdí na to kto sú a nepreberajú doslova každú hovadinu?
neznášam slová "spievať niečo z donútenia" V prvom rade nikto nebude nikoho nútiť ak nebude niekto o tom vnútorne presvedčený, tak tam bude len stať... (i keď nechápem čo by mal za problém)...
Človek by mal byť hrdý na to, odkiaľ pochádza a pamatať si to vrámci ZDRAVEHO vlastenectva (zdôrazňujem zdravého)..ale Slováci naopak podkopávajú svoju kultúru. Prijme sa takéto nariadenie a už vlna protestov... nechápem to. To zmýšľanie... fakt nechápem.
A celkovo slová ako "neznášam svoju hymnu"..odveci Čo ti na nej vadí? Melodia? Text? Či ju neznášaš len z princípu?
@idea súhlas so všetkým
Takyto zákon môže vymyslieť jedine prechlastané SNS ,tak to som fakt hrdý že máme takýchto ludí v národnej strane, sedlákov obyčajných.. tupé mozgy ktoré nevedia nič spraviť pre Slovensko.
A čo mi vadí na hymne? všetko.. zastaralé texty z 19-steho storočia ma moc neberú, žiadne blesky hromy vo mne pocit vlastenectva nevyvolávajú , to si môžme teda každe ráno čítať Prolog od Konštantina alebo odrecitovať si Mor Ho...
Co sa tyka textu... ty asi nepoznas historicke hladisko textu, a historiu co? Co by si najradsej pocul "Slovensko je krajina co je cool, yeah yeah" ?
A mimochodom tie blesky a hromy su metafora
A dalsia vec keby si aspon si precital informacie, ktore ides kritizovat. Nariadenie neuklada ze KAZDE RANO..aspon myslim ale raz do tyzdna.
"patriotizmus nie je o hymne ale o ludskom cite k svojej krajine ."ň
a mimochodom zatial si nic pozitivne na Slovensko nepovedal..tvoje citenie je asi dost slabe. (ale mozem sa mylit, nepoznam ta)
lebo ked sa niekto vystahoval do USA, tak isiel do krajiny ktora bola "zemou zaslubenou" a odchadzal zo svojej vlasti, kde hom ozobracovali jeho vlastni spoluobcania, ibaze so slachtickym titulom. No a potom ucil svoje deti aby boli hrde na to, ze maju slobodu
ako mozem byt hrdy na slovensko, ked najvacsi "Slovaci" su najvacsimi zlodejmi, a okrem nadavania na madarov a kradnutia nic nerobia
a chudak madar Bugar nenakradol ani stotinu toho co Slopa... ironicke?
a moj nazor na to? napad dobry,keby som sa citila ako hrda Slovenka.. hovorte si co chcete, nikdy nou nebudem a ani som nou nebola ..jedine ako mala som rada fandila slovenskym hokejistom
ok koncim tuto debatu, zbytocne riesit
nechytaju ta texty z 19 storocia? co by si chcel? aby sa hymna menila kazdych 5 rokov ako sa teraz meni moda? v roku 2002 by sme spievali "nech Bože dá" a potom neskôr "Temeraf" a dnes "Horehronie"
to je blbost ze?
nic to nemeni na fakte ze vlastenecky zakon je postaveny vrcholne vadne, ale trochu sa skus zamysliet, ci predsalen tie hromy nemaju hlbsi zmysel ako spievanie v eurovízii. Lebo musis uznat ze sa blyska nad touto krajinou
ja s tebou v zasade suhlasim, az na male detaily
a ak budem v BA tak budem protestovat proti sucasnemu zneniu zakona z dielne najvacsieho nicitela tejto krajiny. Demokracia mi dava moznost prejavit svoj nazor verejne, a nielen ja ale aj dalsi chceme povedat, ze Slovensko mame radi. Nemame radi tych chudakov ktori ju nicia a smeju sa nam do oci
aj hokejistom fandim, aj som hrdy ze mame takych ludi, ale nemozem sa pozerat ako sa rozkrada slovensky futbal a hokej, funkcionari sa nabaluju, a na vsetko ine kaslu
je super ze mame chlapcov ktori aj napriek tomu vedia zabojovat a vydriet dobry vykon, klobuk dole
ale bohuzial, clovek cloveku vlkom v tomto state
2) ak uz hrdy slovaci a vsetky tie deti vedia kricat pri hokeji slovensko a drzat nasu vlajku nech aj teda spievaju hymnu kazde rano. Slovak je slovakom len ked ide hokej, ale ak ma spievat hymnu tak vtedy nie.
3) kazdy vie kricat aky su madari zli, tak nech si spievaju hymnu a prejavia svoje vlastenectvo. Vlastenectvo nie je povedat, ze madar je zlodej. To vie kazdy.
4) Kazdy miluje nase Tatry a priordu, ale vadi mu spievat hymnu
5) pozrite sa na Amikov tí by spievali jedna radost od rana do vecera. A viete aky je rozduiel medzi amikom a Slovakom? American sa nehlasi k narodu, ale k statu. Kdezto u nas sa vsetci hlasime k narodu pricom 80% nas je zmiesanina roznych narodov a na stat kazdy kyda.
fakt ta celkom nechapem
hymna nie je o jednej udalosti, ten text je aktualny
ak nam niekto nici krajinu, spievajme "zastavme ich bratia"
ale ak nam to ti ludia co to tu nicia chcu nanutit, tak to je uz vrchol sialenstva
mas byt na co hrdy co sa tyka krajiny, ale aj historie atd... len nie vtedy, ak ktosi historiu prevracia a krajinu nici, na to hrdy niesom
nech sa paci nikto ta tu nedrzi..
ked je vsetko zle podla teba tak sa spakuj a odid..
ked nie tak sa snaz prisposobit.. zacni hladat i to pozitivne..
ano nie je to ideal, ale ten nie je ani v amerike ani nikde inde..
vsade su problemy.. otazka je ci mas len plnu hubu kritiky, alebo sa s tym vies zmierit, ci dokonca s tym nieco spravit
@idea vo vacsine mas pravdu.. hoci musim povedat ze ten zakon je nestastny.. na popularite mu neprispieva ani to ze je "slotov" a sns..
----------
dalsia vec.. ked je tak neskutocne chory a zly preco ho opozicni neodmietli? preco sa len "zdrzali"?
ta hymna a tie symboly to vsetkym tak velmi vadi? tak si tam miesto sk znaku vyveste slovensky hokejovy dres..
vlastne nie i ta´m je znak.. za to sa treba hanbit..
uz vidim tu buducnost..
Hymnu zmenit!
Znak zmenit!
jazyk a gramatiku zrusit!
a vlastne i slovensko ako take moze zaniknut ved i tak sa tu zije nahovno
a potom niekto chce este vraviet o ciernej buducnosti..
co tak hladat sposoby AKO to zmenit.. MY sme nastupujuca generacia..
ak budeme vraviet je to na *** tak sa nezmeni nic.. akurat sa pridame k nasim predkom do krciem, kde na vsetko nadavaju, ale su radi ze maju na to pototo pivo..
have nice day a spievajte si hymnu!!!
lebo nad tatrou sa blyska.. len blesky este nikoho nezasiahli..
úplne súhlasím. Protestovať, prečo nie, nedá sa zakázať protest, ak niekto chce, nech protestuje... inak pozrel by som sa na ten protest, ale neprotestoval by som.
Ten zákon nieje najlepší a mal by sa ešte pozmeniť, nejak poupraviť a domyslieť, potom by to bolo prijateľnejšie...
Podľa mňa by sa na to malo ísť trocha inak... viac vlastenectva na hodinách literatúry, dejepisu, nosky, geografie... nie nejak veľa, trosku, už od mala, od základnej... ako môžeme byť hrdý na Slovensko, pokiaľ ho nepoznáme a nevieme, na čo by sme mohli byť hrdí...
Ako príklad uvediem Aurela Stodolu, vynálezcu... jeho patenty sú používané na celom svete a celý svet, ktorý sa točí okolo vodných turbín pozná jeho prácu na zefektívnenie účinnosti tých turbín... napríklad vďaka nemu je elektrická energia o 0,5% lacnejšia (dalo by sa povedať obrazne)
A viem, že málokto vie, že vôbec niekto taký žil...
A ďalší príklad, Slovenská spoločnosť SES Tlmače bola donedávna jediná v Európe, ktorá bola schopná repasovať parné generátory určené pre atómky... A je jediná v strednej Európe, ktorá ako taká repasuje vôbec parné turbíny a parné systémy...
a vieš, ja MÁM problém so spievaním hymny raz za týždeň. uzákonené vlastenectvo je neskutočné, ďalšia totalitná praktika v našej krásnej krajine. nechcem ten zákon, ale to neznamená, že nemám slovensko rada. mám, ale nenávidím našich akožepolitikov.
ja si hymnu zaspievam po nejakom zápase, ja si hymnu zaspievam na promóciách, ale nikdy v živote ju nebudem spievať na príkaz. a kebyže viem chrachľovať, aj si odpľujem. na počesť SNS a ich primitivizmu.
a nezúčastním sa z viacerých dôvodov, jednak mám vtedy akurát prednášku, na ktorej musím sedieť, a nechcem tam ísť z osobných dôvodov nazvime to tak
Císaře a naši zem
Dej, ať z víry moc mu plyne
Ať je moudrým vladařem
Hajme věrně trůnu Jeho
Proti nepřátelům všem
Osud trůnu Habsburského
Rakouska je osudem.
Úryvok zo starej Rakúsko-Uhorskej hymny...
inak je celkom pekná a má niečo do seba.
(dobre dobre, už nebudem vypisovať hovadiny )
patritozmus v mladych ludoch sa ma budit inak, ako prikazanim a zakonom.. bohuzial na Slovensku ma uz neprekvapi nic.
@johnysheek pozri, neviem ako ty, ale ked budem mat vsade na ksichte a na ociach slovenske znaky a preambuly ustavy, tak si budem pripadat ako, pardon za vyraz, prijebany american... a tam je ta krajina trosku inak postavena na hlavu..
neviem komu vadia slovenske znaky, mne nie..ale povazujem ich za silne znaky slovenskej zvrchovanosti a len tak hocikde by hodene nemuseli byt, pretoze symbolizuju nieco, co sme si ako narod tvrdo vydobili, na co by sme mali byt hrdi, co by sme si mali vazit, za co by sme mali bojovat sami, za to, ze ludia hrdo pokladali zivoty a isli do vopred papierovo prehratych bojov, za to, ze mali tolko sil v sebe, ze neprestavali, za vsetku uctu, ktoru prechovavali voci ludom svojej vlasti a svojho uzemia, za to, aby sme sa mali v tomto state dobre a aby nikto nevypustal z ust slova, ze chce odtialto odist. A to, ze prijmu takyto zakon, nielen, ze nikomu nepomoze, navyse to ludom este aj zhnusi celu myslienku "forced-patriotizmu"..ako mozu takyto pokrytci ako slota a jeho banda nacionalistov nam kazat, ako si mame uctievat Slovensko, nech sa ten chrapun zacne spravat ako clovek, nech nema 20americkych aut a motoriek, zenu nie povodom Slovenku, nech zacne od seba, a nie kazat nam.. toto je to, preco sa JA zucastnim..
vyzyvam ta, aby si to zmenil.. ty, z novej generacie, ZMEN to, daj dokopy ludi, ktori s tebou pojdu doslova az "disidentsky" proti vlade, proti takmer polke slovenskych volicov, rad sa k tebe pridam...
nad Tatrou sa blyska, a vzdy sa blyskalo, ja len dufam, ze uz sa konecne zacne blyskat poriadne, a ze tie blesky pojdu z mrakov, ktore budu mat na svedomi nie prosti slovenski ludia, ale generacia mladych, rozumnych, priamych a uprimnych ludi..
..samozrejme som proti,aj keby že to vymyslí hoci aj moja mamka,lebo je dosť chorá predstava,že toto z nás spraví národne uvedomelých ľudí
Američania majú byť na čo hrdí narozdiel od slovákov... !!!
Veď sa sama pouvažuj
-práve ti PC ide na americkom Windowse, počúvaš pesničky na americkom iPode, piješ americkú Pepsi/Coca Colu, pozeráš videá na americkom Youtube, nehovoriac o tom, že bez internetu, (ktorý hádaj kde vznikol ) by si si nedokázala predstaviť život....čiže McDonald, ( čo je podľa mňa ďalšia úžasná vec) nie je to jediné na čo môžu byť hrdí....
...
nikto nebude poznat svojich predkov, svoju vlast...historia bude stratena... je to smutne, ale je to tak
Ano ku patriotizmu, ano k hymne, ano ku vlajkam, inym znakom a ano ku Slovensku.
Ale nie zakon! Ved nech si kazdy kto chce spieva hymnu, urcite by som sa aj ja raz za cas pridal, aj ked studujem v Rakusku, tak teraz neviem, ci si mam kazdy pondelok spievat hymnu, nech na mna pockaju 2 minuty... este ze viem ako tak spievat, ze to nebude az taky trapas, ked tam budem rano sam stat s pravou rukou pri srdci a zavijat: Nad tatrou sa blizka...
Podla mna to je nieco vnutene, a uz len to je dovod, preco sa to väcsine nepaci.
A daval by som si pozor na SNS, a aj ine strany v parlamente, lebo podla mna im ide o ovela viac ako len spievanie hymny...
Ak im nechame (teda, vlastne uz sme nechali) prejst tento zakon, tak Boh vie co im este prejde! Vam to nepripomina trochu zacinajuci rezim NSDAP? Aj preto si myslim, ze by sme mali ist protestovat, alebo aspon ist volit, aby sme nieco zmenili.
každopádne ma zaráža myšlienka "naši občania majú slabé vlastenecké cítenie... tak im ho nanútime", či klasický prístup našej vlády (vypracujú zákon, ale pre jeho praktickú realizáciu ani prstom nepohnú - školy topiace sa v miliónových dlhoch tak budú musieť za vlastné nakúpiť vlajky po 10e, audionahrávky po 8(áno, osem, inak si viem živo predstaviť návštevu spasiteľskej organizácie SOZA a následné astronomické pokuty) a to ešte nehovorím o zaobstarávaní zariadení na ich reprodukciu... tlieskam páni, ďalší fantastický zákon...
a rozdiel medzi USA a Slovenskom chapem. Ved na to aj cely cas poukazujem. A nic spolu nemiesam
Lenze americania maju uplne inu ekonomiku, trh, skolstvo.... Keby malo take podmienky Slovensko mali by sme aj my svoj Windows a Ipod. Vies ine je zacinat po 89 kde uz americania maly davno Windows. Nas nieco brzdilo a snad vies co a kto. Nemiesaj hrusky a jablka. Nemozes porovnavat ciernu a bielu.
A co sa tyka MacDonaldu? Tak toto za prevratny objav nepovazujem. Nezdrave jedlo, sposobujuce obezitu. Cola milionpatsto gramov cukru..maso v zemli. Videla si ako sa pripravuje a co obahuje? Nie dik. Mne to nechyba. (ale to len na okraj)
Americanom som spominala v zmysle, ze sa vedia predat, vedia tazit zo svojej kultury, co my nevieme.
Myslím, že Američania aj po tích všetkých svinstvách čo ich krajina spáchala majú oveľa viac dôvodov byť hrdý na svoju krajinu ako ja.
Bol by som rád keby to bolo naopak, ale nieje.
1. v pondelok rano zacne vyucovanie o par minut neskor, lebo si v pozore VYPOCUJETE slovensku hymnu
2. na steny skol /len statnych/ pribudnu vlajky ci znaky ci cokolvek //coskoro si precitam cely ten zakon co take obmedzujuce sa v nom pise//
ano suhlasim, ze presadzovat patriotizmus zakonom je blbost, ale ked uz tu raz je tak co teraz.. pomozete si protestom? zmenite nim nieco??
vobec..
a apelovat na zdravy rozum politikov je tiez nemozne..
ono najvtipnejsie na tom je, ze teraz je posledne zasadnutie parlamentu pred volbami.. aspon tak sa mi mari..
takze vsetko co sa deje je v podstate hm.. zbytocne..
@revolucion
pozitivnych veci si tu napisal minimum ale takmer vsetko negativne si vytkol.. mne osobne to pride ze slovensko nenavidis..
takze tak..
ak to tak nie je tak sa ospravedlnujem.. uvedom si vsak ze slovensko ma hymnu a vezmi si ine krajiny..
francuzi maju svoju marsejezu (netusim ako sa to pise) stale a nikto sa nestazuje..
je to sucast nasej historie a vyjadruje to kam patrime..
@jaro1991 porovnavat nase a ich vysoke skoly je blbost.. ano slovaci maju lepsie vzdelanie.. resp takto..
slovak vie kopec veci co amik nevie, ale ked si zoberies len jednu oblast studia.. tak zistis ze amici toho vedia ovela viac ako my..
my sme prilis diverzifikovany.. a preto je harvard tak dobry.. lebo tam ides do hlbky a este hlbsie a nie ako na nasich i vs sa na kazdej ucis totalne vsetko a potom nemas cas ist do hlbky..
uz nehovorim o peniazoch a grantoch na zaklade ktorych mozu robit amici pokusy, skumat, pisat a tym padom nieco dosahovat..
a posledna vec.. publikovat nieco v amerike hocijako nekvalitne bude mat vzdy vacsiu vahu ako nieco kvalitne na slovensku..
(mozno par vynimiek)
to je o velkosti krajiny a tym padom ludoch ku ktorym sa to dostane a sa k tomu vyjadria.
nedavaj za priklad francuzov prosim ta... to su najzasranejsi nacionalisti sveta...
stale som nepochopil co je zle na patriotizme nacionalizme ako takom..
teda aby som bol jasny.. i mne vadia amici a ich postoj.. zacnem spievat americku hymnu tak ma i na elektrickom kresle nechaju ju dospievat.. lebo to je "patrioticke"
ale mali by sme byt hrdy na to kym sme a skadial sme.. a hoc i tak ako francuzi.. nie hanbit sa..
ak ides na pohovor do prace musis byt sebavedomi a hrdy.. inak tam vlastne ani ist nemusis..
tak preco ked ideme "do sveta" nemozeme byt hrdi?
preco ked zijeme nemozeme byt hrdi na to ze sme Slovaci.. to nie je nadavka..
takze tento zakon ked uz na nic ine je dobry aspon na to, ze nie 10 ale 90% ludi bude poznat hymnu..
@klaudiqaaa prepac, ale to co si napisala, je cisty odpad..
amerika a tie produkty, ktore menujes, su monopolom konzumu, siriacemu sa po celom svete, ludia piju humus-kolu lebo su sprosti, a nevedia, ze je to nehorazny humus ( s flaskami po zaruke, americka NAVY umyva ponorky, koka kola je schopna odstranit hrdzu.. ), iPod je predrazena sracka, ktora ma len reklamu, kde jeden zo zakladatelov sa vola Wozniak ( znie to silno americky ), internet, ktory, zo zaciatku ale nemal vobec sluzit pre komerciu, ani sa o tom neuvazovalo..
ano ano, velebme ameriku, amerika je dobra, amerika je cista.. a v amerike nikto nie je vlastne american, a pritom su tak silno patrioticki, maju byt vsak na co ?
po druhe: SNS neni taka extremna pravica ako niektore ine strany, ale niektore veci ma zarazaju.
napadlo ma, ze co povedia deti v DS a Komarne, ktore maju ku 80 percent madarsku materinsku rec, a v pondelok rano zacuju slovensku hymnu... to bude len bozmäk, a istenem...
To, že sú v USA vrchnosti a vladári takí akí sú je už vec druhá, taktiež to, že to tam nefunguje. Pravá, dokonalá demokracia ale fungovať nemôže nikdy a nikde.
Neboj sa, všetky tieto informácie viem, videl som The End of America, Zeitgeist, všetky dokumenty Michaela Moora a kopec dalších vecí.
Američanov zomrelo v druhej svetovej vojne okolo pol miliona, viac bolo len Rusov a Nemcov. Francúzov a Britov zahynulo vo vojne oveľa menej.
To ale vôbec nieje podstatné koľko ich zomrelo, faktom zostáva, že bez Američanov by sa Europa stala buď fašistickou, alebo komunistickou a to nemôžeš poprieť.
mimochodom to, ze budu vediet hymnu, tym teda strasne prejavia svoju patriotickost.. potlesk potlesk.. ! to uz radsej nech viacej fandia nasim sportovcom, ktori nas prezentuju vo svete..
apropo vies kolko ludi, sa v cudzine boji priznat, ze je zo slovenska, az kym sa ho nespytaju ? ale to, ze su tu celosvetove afery, kde uz v cine ideme v spravach ako nejaka "drbla" krajina, kde si ani minister obrany nevie postrazit svoj rezort a podobne, ine smakove reklamy.. ide o to, ze my mame byt na co hrdy, ale mame sa za co aj hanbit, niekto si to nevie dat dokopy a radsej stiahne chvost a sklopi usi, co je ludom prirodzene..
@n0win0u Napisal si jej velmi podobny koment ako ja predchvilou
Nikde som nepovedal, že je to dokonalá krajina. Bushovci z Ameriky urobili to čo urobili a preto to tam teraz vyzerá tak ako vyzerá.
Kolísku demokracie USA považujem za ich ústavu, ktorá ako PRVA na svete ochraňovala práva VŠETKYCH ľudí.
Ja nikoho nevelebím, ale ja zas nechápem tomu vášmu zadebnenému antiamerikanizmu, ktorí je neuveriteľne obmedzený a trápny, no naneštastie ešte stále veľmi obľúbený.
mozno trepem ale fakt ma nebavi vsade citat len ako je vsetko na prd a podobne drysty..
vsetci na vsetko poukazuju a nikto nic nerobi.. nikto sa nesnazi prist s niecim konstruktivnym kazdy len kritizuje to co je..
ano som vzdy na odvratenej strane.. ked vsetci nadavli ficovi poukazoval som na opak..
ked vsetci idu proti tomuto zakonu.. poukazujem na opak..
preco? lebo si myslim ze fico je boh a tento zakon je nieco dokonale a prevratne??
nie.. len preto lebo kazdy trepe to iste a nikto sa nezamysli..
politici si teraz znova raz mozu potriast ruky a zasmiat sa..
vydali zakon ktory este ani prezident nepodpisal.. takze ktovie ako skonci.. ale uz su tu debaty o tom aky je hlupy ako decka nebudu spievat hymnu a tak dalej..
dopad tohto zakona je na vacsinu naroda minimalny a ako tak je popravde zbytocny.. ale ved nejde prave o to?? aby sa ludia zapodievali takymito kravinami miesto riesenia dolezitejsich a podstatnejsich veci??
ten zakon ma cosi do seba hoci ja osobne s nim nesuhlasim.. a ako som xkrat tvrdil.. su ovela lepsie a dolezitejsie veci ktore by i vlastenectvo podporili..
ale fajn.. mame zakon..
preco mi nikto neoponoval ked som povedal ze opozicia nebola proti.. "len sa zdrzala" ??
mozte vraviet o tom ze je to to iste.. avsak ona sa vzdy zdrzi... nikdy nevyjadri svoj nazor..
ak nastupi k moci sulik, ci radicka ci ktokolvek.. cakate ze bude riesit tento zakon a ho rusit??
vobec!! minimalne terza su totalne ticho..
ale tu sa kazdy rozkrikuje..
ANO JE TO JEDEN ZBYTOCNY ZAKON.. ako desiatky ak nie stovky dalsich..
ale do frasa.. fakt je proti nemu robit takyto odboj?? fakt az tak neskutocne pokasle situaciu na Slovensku??
................................think..
ale neprehanaj... drviva vacsina pozna hymnu..
ja som tiez rad ze som slovak.. mame pekny jazyk a z nasej krajiny vysli vyborni hokejisti (tomu je uz ale pomaly koniec).. priroda a podobne ok som rad.. ale to ze sa nerobi nic s tym aby boli mladi ludia aj dostatocne ohodnoteni a nie iba studovali ako roboti a potom z toho prd mali... ja sa nedivim a ani nikdy divit nebudem ze vsetci utekaju prec.. tu si ich vlada nevazi.. nam na dochodok nebude mat kto zarobit..o dovod viac vypadnut..
tento zakon je fraska a nikto ma nedonuti ju spievat na silu.. je to skratka zbytocnost a preto mi to je ukradnute.. len sa mi nepaci ze SNS skusa co moze..
v nemecku su samozrejme korene nacionalizmu po tych historickych udalostiach.. no horsie to je vo Francuzsku a v Kanade.. nebudu sa s tebou bavit po anglicky a ani inym jazykom..
Reagujem na smiešny antiamerikanizmus a zvlášť od ľudí, ktorí majú ako avatar dr. Housa, každý deň používajú veci Made in America, alebo tam vynájdené, najobľúbenejší herci sú Harrison Ford, Christopher Lee, Nicole Kidman, skupiny REM, Green Day, film K-19, seriály ako Futurama, Lost, Simpsonovci, Stargate.
Vieš skadiaľ tieto vecí pochádzajú? Ano, z tej zlej, hroznej, diabolskej USA, presne z tej kolísky zla na svete.
Nieje nič smiešnejšie ako zaritý antiamerikánec, ktorý obeduje v McDonalde, sadne do svojho Forda a večer skočí s priateľkou na Smrtonostnú pascu 8. Ber to s rezervou.
tebe sa snad zda, ze je vsetko v poriadku, co inak mozme mi robit, ako sirit reci a bojovat proti tomu aspon tym, ze sa zdruzime, fakt sa ti to zda, az tak postavene na hlavu, bojovat za nieco, comu veri viac ludi a o com som presvedceny, ked viem, ze inak nic nespravim ?
nad cim sa chces zamyslat ? co je tam na zamyslenie ? ja nehodlam sa riadit zakonom, ktory samotni ludia, ktori ho vymysleli, totalne zdehonestuju a ich sa nedotkne nijak, na druhej strane zakon, za ktory nebudu sankcie, ale napomenutia a problemy ohladom riaditelov, toto cim a ako podpori situaciu na slovensku a skolach..
ano prezident urcite nepodpise ten zakon, lebo on sa skutocne rozhoduje podla seba..
ano su ovela lepsie cesty, ako prebudit narod k patriotizmu, miesto sprostych ksichtov politikov na billboardoch tam mohli byt ludia ako hodza, stur, hurban, matuska a mohli tam byt nejake hesla, alebo aspon obrazok tatier a slova : vazme si krajinu a podobne, ale na toto sa ti politici vyseru a prachy, ktore rozdeluju do rezortov, tak o ne sa tie svine hore pobiju a na propagaciu ( akukolvek inu ako je ich reklama ) jednoducho peniaze nevydruzia, ludia ti na to tiez peniaze nedaju ( ved doba je zla ! ) a radsej sebe do ust ako inemu do ruky..
mna ani opozicia nezaujima, mna zaujima to, co schvalili ti tam vo vlade, to ako sa k tomu stavia opozicia mi je tiez teraz vcelku ukradnute, mne sa to nepaci a som ochotny to dat aj verejne najavo, ak je to skutocne taky problem akceptovat, tak potom neviem, prepac..
ako zlepsi situaciu, komu pomoze preboha to ? ze ludom bude nutene sa spravat "patrioticky" a bude to prikazane zakonom..
toto je demokracia, toto je sloboda, ked uz ti prikazuju, ze musis mat svoju krajinu rad ( co ma mimochodom uplne iny ucinok ), s tymto ja nesuhlasim a preto podporujem tuto myslienku..
ak chces rozbehnut nejake zoskupenie ludi na Slovensku, ktore by verejne prejavovalo patriotizmus a podnecovalo donho, kludne sa pridam, ale aby sa z toho nevyklula zase nejaka extremisticka praviciarska zalezitost..
Nechápem prečo vyvyšovať zlo Americkej politiky napríklad nad takú Izraelskú, ktorá systematicky vraždí nevinných ľudí, alebo napríklad nad takú politiku Severnej Korei, ktorá tiež mučí a zabíja nevinných ľudí...
Tvoje poukazovanie na Americkú politiku je neuveriteľne zcestné, kedže v iných krajinách sa vykonáva ešte oveľa horšia politika.
Europa? Máš pocit, že tu nejako zasahuje americká politika?
Azia?
Austrália?
Afrika?
Ja neviem, nevidím žiaden kút sveta okrem Blízkeho východu, kde priamo zasahuje americká politika.
A pozor je rozdiel keď niekde zasahuje americký trh a americká politika.
ale čo sme si zvolili, to máme, že?
Ja neporovnávam Slovensko a Ameriku .. Len som chcela podotknúť vzhľadom na @1 , že američania majú byť na čo hrdí.. Slováci bohužiaľ nie, pretože tí nevymysleli ani len tie "tučné, nezdravé" hamurgery... A pochybujem, že by to bolo iné, keby sme nemali takú minulosť, akú máme... Pri tejto vláde sa zlatých časov slovensko určite nedočká, pretože tu stále riešia len prijebané zákony, ako napr tento, ale nie také, ktoré by pomohli krajine posunúť sa vpred...
Ty si si niekedy niečo prečítal o obsadzovaní ameriky?...
čo sa týka internetu:
"Prvé uzly tvoriace internet vznikli v roku 1964 ako ARPANET, sieť vytvorená skupinou ARPA (Advanced Research Projects Agency) ministerstva obrany (Department of Defense) Spojených štátov Amerických. Raný výskum, ktorý prispel k vzniku ARPANETu, bol z oblastí práce na decentralizovaných sieťach (z obranných dôvodov), teórie hromadnej obsluhy a prepínania paketov. 1. januára 1983 zmenil ARPANET svoj základný sieťový protokol z NCP na TCP/IP, čím vznikol internet ako ho poznáme dnes."
..ďalej mi vysvetli ako si Windows získal užívateľov vydieraním...
a keď už toľko kydáš na všetky tie americké "vynálezy" spomeň mi jeden slovenský čo by sa im aspoň z časti vyrovnal
A nemám chuť 5minut stáť na 1. hodine a počúvať svk hymnu
Áno, všetkých, až na pár výnimiek: ženy, indiáni a černosi..
To len tak na okraj, tak veľmi komentovaná téma, nemohla som sa nevyjadriť aspoň k niečomu
ano asi zmylil.. lebo ma stve ze kazdy na vsetko len nadava..
nikto nema v ustach ine slova len nadavky..
kam sa pohne svet ak ho dalej budu viest usta plne nadavok ? nespokojnost so vsetkym a vo vsetkom..
ty radsej prestan tolko nadavat a uvedom si ze sa jedna o jedno vypocutie si hymny tyzdenne!!!!
JEDNO - TYZDENNE!!
a budu ci nebudu.. preco by ma to malo trapit.. ak slovaci mozu pocuvat na juhu slovenska v obchodoch madarcinu tak i ti madari si mozu tu hymnu vypocut.. v kazdom pripade su obcanmi slovenska..
ale nemienim to rozpitvavat dalej.. zakon je prijaty.. bude i ucinny a bude sa to diat..
mozno sa to raz zmeni.. ale dovtedy by bolo fajn radsej zaoberat sa dolezitejsimi temami ako.. ach..
mimochodom ak mi niekto najdete cislo alebo znenie tohto zakona.. dajte mi prosim vediet..
//ten zakon je fakt neskutocny//
@n0win0u radim neradim.. stve ma ze kazdy len kyda a vsetkym vadi..
je kopec hlupejsich a zasadnejsich zakonov ktore "zhorsuju" zivot na slovensku a su prijate nielen touto vladou, ale nikdy nebol s takym odporom prijaty ani jeden.. az tento.. a pritom vlastne obmedzuje len minimalne a ako taky je totalne neskodny..
ak im vadi tych par minut v skole.. pri hymne ci to ze sa ich takmer vobec nedotkne.. tak co do frasa chcu..
@jaro1991 je to možné,pokiaľ bude pri moci trpák Slota a spol.Ja som volič SNS,priznávam.Ale na druhej strane SNS,uznávam pre jej politický odkaz.Toto chápem ako taký symbolický zákon.Navyše neobsahuje žiadny postih.
mala oprava, aj na niektorych cirkevnych pribudnu
dnes sme sa o tom bavili s dekanom na prvej hodine, zrejme z ministerstva pride nariadenie aj pre vysoke skoly akou je ta nasa
aj ked v nazve nesie Evanjelicka bohoslovecka fakulta, za tym je napisane Univerzity Komenskeho, cize je de facto statna (aj ked v ramci UK ma iste specifika) tak si budeme zrejme musiet "ozdobit" poslucharne
(ak to teda dopadne tak ako to podla info nasho dekana vyzera)
nehovoriac o tom, ze riaditelia niektorych cirkevnych zakladnych a strednych skol su clenmi SNS, co je na zamyslenie
Do BA kvôli tomu nepôjdem.IMHO by sa malo urobiť viac akcií, minimálne v krajských mestách.
som tam
@lordjogi wikipedia...
@hajzelodkosti máš pravdu- viem prd o tom čo vymysleli slováci... a mám taký dojem že 90% nášho národa to nevie tiež...
pre všetkcýh troch-ja sa s vami hádať nebudem. Neviem čo by ste teraz robili, kebyže ste nesedeli za internetom (čo vynašli v amerike!!) ... ale hlavne že by ste mali padák... no dovi -.- tu už končím
..ta amerikofilia dnesnej mladeze ma strasne vytaca...no nic..kto chce kam, pomozme mu tam...a ked uz tam bude, da si dole ruzove okuliare..
@lordjogi myslim ze usa je dnes skor myslena a brana symbolicki,ako krajina slobody a demokracie. lebo dnesne usa je ine ako kedisi. dalej si zisti, ako usa pomahaly rusku pocas 2.sv.vojni. tak isto ako pomahaly vybudovat znicenu europu po vojne. to iste dodavky potravi do europi po vojne. inac mas dost velke medzery vo vedomostiach. a podla prispevkou typujem ze vyznavas kult k tzv. "protiamerickej propagandi." ale na slovensku ma to neprekvapuje.
@johnysheek ale dobre, aspon sa mi potvrdzuje co so ti pisal inde
Vyvrazdovanie Indianov, tazky to zlocin USA cislo 1:
Co na to povedat? Silnejsi porazil slabsieho. Pokrok vyhral nad primitivizmom. Zaberat miliony km2 kvoli lovu bizonov, huleniu, vyvolavaniu bohov dazda, slnka a kukurice a stavaniu teepee z bizonich predkoziek v case ked existovali zeleznice, auta pomaly aj lietadla je prilis velky luxus. Treba tiez povedat, ze dnes plati kazdemu
Otrokarstvo, tazky to zlocin USA cislo 2:
Aky bol rozdiel medzi otrokarstvom v USA a otrokarstvom v Azii? Alebo nevolnictvom v Europe? V com boli USA horsie ako zvysok sveta?
Orchestracia 2. svetovej vojny, tazky to zlocin USA cislo 3:
Ak niekto veri tomu, ze Hitler ci Mussolini (nebodaj aj Stalin) boli dirigovani elitami z USA, nech v to veri aj nadalej, taketo lzi sa vyvracaju naozaj tazko.
Vznik Internetu:
1962 – vzniká projekt počítačového výzkumu agentury ARPA[4]
1969 – vytvořena experimentální síť ARPANET, první pokusy (2. září) s přepojováním uzlů (čtyři uzly)
1972 – ARPANET rozšířena na cca 20 směrovačů a 50 počítačů, použit protokol NCP (Network Control Program)
1972 – Ray Tomlinson vyvíjí první e-mailový program
1973 – zveřejněna idea vedoucí později k TCP/IP jako náhrady za stávající protokol NCP
1976 – první kniha o ARPANETu
1980 – vydáno RFC 760, které popisuje IPv4, experimentální provoz TCP/IP v síti ARPANET, protokol DNS, směrovací protokoly
1983 – rozdělení ARPANET na ARPANET (výzkum) a MILNET (Military Network, provoz), TCP/IP přeneseny do komerční sféry (SUN)
1984 – vyvinut DNS (Domain Name System), k Internetu připojeno pouhých 1000 počítačů
1985 – zahájen program NSFNET, sponzoruje rozvoj sítě ve výši 200 mil. dolarů, první komerční služby
1987 – vzniká pojem „Internet“
1987 – v síti je propojeno 27 000 počítačů
(Time, 16.12.02): Černoška Maryann Martin, vyrostlá v Los Angeles, se ve věku 22 let dozvěděla, že její babka byla vlastně poslední mohykánka kmenu Augustine Band of Cahuilla Mission Indians. (Band ve smyslu „banda, tlupa“.)
Správně začenichala, obrátila se na Washington a BIA vystavil certifikát, že ona spolu se dvěma mladšími bratry jsou členy výše zmíněného kmenu. Dveře k bohatství tím byly otevřeny dokořán. Trio šťastlivců odjelo s maringotkou do pouště na někdejší, dávno již neobydlenou rezervaci v blízkosti superluxusní enklávy Palm Springs. Přeživší sestra od federální vlády inkasovala víc než milion dolarů podpory na ubytování, výlohy ekologické povahy a na kmenovou samosprávu.
Zaujimalo by ma ake odskodne dostali slovenski zidia (a ich potomkovia) za to, ze ich Tiso posielal do plynu? Zeby ziadne?
Vypíšem vám sem prvých 30:
1717 - Plavecké plutvy - Benjamin Franklin
1731 - Oktant - Thomas Godfrey
1749 - Bleskozvod - Benjamin Franklin
1752 - Lekársky katéter - Benjamin Franklin
1761 - Sklenená harmonika - Benjamin Franklin
1776 - Otočné kreslo - Thomas Jefferson
1782 - Hausbot - Jacob Yoder
1784 - Bifokálne okuliare - Benjamin Franklin
1785 - Optická mriežka - David Rittenhouse
1793 - Čistička bavlny - Eli Whitney
1805 - Obojživelné vozidlo - Oliver Evans
1805 - Chladiaci prístroj - Oliver Evans
1813 - Kotúčová píla (cirkulárka) - Tabitha Babbitt
1815 - Zubná niť - Levi Spear Parmly
1818 - Sústruh - Thomas Blanchard
1818 - Frézka - Simeon North
1831 - Elektrický zvonček - Joseph Henry
1832 - Morzeova abeceda - Samuel Morse
1834 - Mláťačka - John Avery
1834 - Kombajn - Hiriam Moore
1835 - Kľúč (náradie) - Solymon Merrick
1836 - Revolver - Samuel Colt
1843 - Rotačná tlačiareň - Richard Hoe
1849 - Zicherka - Walter Hunt
1853 - Kolík na prádlo - David M. Smith
1858 - Zaváraninový pohár - John Mason
1858 - Bezpečnostný alarm - Edwin Holmes
1858 - Otvárač na konzervy - Ezra Warner
1859 - Ropná veža - Edwin Drake
1860 - Opakovacia puška - Benjamin Tyler Henry
1860 - Vysávač - Daniel Hess
bez tak.. nechapem preco kazdy riesi tu hymnu a tie vlajky.. proste dalsi hlupy zakon ale je okolo toho humbuk ako keby kazdy musel povinne mesacne odvadzat 1000sk navyse statu..
pride mi to neskutocne smiesne.. ta malichernost ba az hlupost ludi...
@swen no jo..
pre tych s americkou penou okolo huby..
nikto nepopiera "prinos" usa do sveta.. ale z pohladu historie spravili i strasne vela zleho.. uz nehovoriac o tom ze drviva vacsina z nich ma korene v europe a mnohi americki vedci a vynalezcovia sa tam pristahovali a nie narodili..
A hlavne ja som chcel v @140 len ukázať, že @klaudiqaaa má v @47 pravdu, že Američania majú byť na čo hrdí, že ich prínos ľudstvu nezačína a nekončí Windwosom a McDonaldom. Tvrdenie opaku je len zatváranie očí pred realitou.
vravi sa velka sila = velka zodpovednost..
ale mam pocit, ze ti co maju tu silu najvacsiu, sa snazia tu svoju zodpovednost rozlozit na co najviac inych aby ich netazila ziadna..
a bez ohladu na prinos ako taky.. kazdy stat sa moze hrdit tym co prieniesol.. a bolo by smutne ak by amici ako jeden z najvyspelejsich statov kam emigrovala drviva vacsina mozgov sveta neprieniesli nic..
ale ani to nie je dovod byt "amerikofilom"
@metallurg este dodaj, ze ti americki vynalezcovia vlastne povodom niesu ani jeden z ameriky...je to prave ta zmes narodov, ktora vyvrazdila povodne obyvatelstvo...ja viem, ze to je druhorade...ale presne tak druhorade ako ten tvoj zoznam...