Tak keďže oddnes je už leto oficiálne v plnom prúde (aj keď počasie tomu momentálne veľmi nenasvedčuje) a mnohí už nejaký ten kratší či dlhší čas máme prázdniny - tým ostatným taktiež dýcha koniec lopotenia v škole na krk, rozhodla som sa vytvoriť si akýsi letopis a podeliť sa oň s užívateľmi Birdzu, ktorí čírou náhodou zablúdia na tento blog. A keďže viem, že ich bude minimum a väčšina sa aj tak nedostane k jeho koncu, lebo bude veľmi dlhý aj napriek tomu, že obrazovú prílohu som vynechala – totiž oné zmienené druhy nie sú ešte vizuálne známe, ja by som mala byť teoreticky prvá - (jeho výpovednú hodnotu pre istotu nespomínam), môžem to považovať za vlastný presvedčovací prostriedok, ktorým sa chcem verejne prinútiť k prázdninovému výkonu.

Čo je to vlastne ten letopis?
Letopis v ponímaní Snehovej vločky je odborný spis, zoznam alebo plán obsahujúci zbierku živočíšnych i rastlinných druhov zosobňujúcich činnosti, ciele a aktivity, ktoré by jedinec chcel dodržať, splniť, urobiť počas leta. Tieto druhy je potrebné vyhľadať vo svojom živote, chytiť a pridať do svojej zbierky, prípadne ich aj vycvičiť. Môj letopis momentálne obsahuje 7 druhov, ich podrobný popis aj s vlastnými poznámkami je uvedený nižšie.

Snowflake´s Letopis 2010:

1. Kuchtík domáci
Tento živočíšny druh sa vyskytuje väčšinou v kuchyni v spoločnosti hasiaceho prístroja, nie však v pasívnej, ale v aktívnej forme. Kto by to bol povedal. Áno, budeme variť. Vlastne budeme sa učiť variť a piecť. Hoci Kuchtík nie je na tom tak zle, že by neprežil dva dni osamote a bez polotovarov, vždy má čo zlepšovať. Kuchtík totiž prechádza tromi vývojovými štádiami. Prvým je nasávač, kedy len automaticky prijíma potravu, druhým je pobiehač, ten sa už okukáva v známom prostredí a zoznamuje sa s okolitými prístrojmi, zvukmi, vôňami a prvými surovinami a najvyššie štádium predstavuje kuchtík, ktorý sa už hrncom nevyhýba oblúkom a vie niečo pripraviť pre prežitie seba aj svojho spoločenstva, neodbieha od sporáka v nevhodných chvíľach a celkom rád experimentuje.
(cieľ: transformovať pobiehača na kuchtíka, už žiadne pripečené hranolky ani rezne, dokázať upiecť koláč bez pomoci.)

2. Lemra pohodlná
Živočích alebo rastlina? Ťažko povedať. Jedni tvrdia, že ide o vysokoneaktívnu športovú formu plaziacej sa a pri najmenšej námahe dychčiacej bytosti, iní zas, že je to mutácia popínavej rastliny, ktorá celulitídne kvitne v období lenivosti, teda celoročne. Smutné je, že na svete ich je veľké množstvo, nemožno ju teda zaradiť medzi ohrozené druhy. Spoznáte ju podľa toho, že lemra sa v určitom období snaží zbaviť celuly podobne ako had, jej snaha však často absolútne zlyhá na bode mrazu. (ak by niekoho zaujímal blog Vyhlasujem boj proti celulitíde! alebo si ho pamätá, alebo proste len tak môžem poskytnúť minuloletný tragický výsledok: jazda na korčuliach: 3x, badminton: 1x, bowling: 1x, plávanie: 0,5x, bicykel: ani sa neutrel od prachu, gumy hádam ešte nie sú prederavené; tenis, ping pong, volejbal, turistika, atď: neznámy pojem) Keďže lemry sa vyskytujú buď jednotlivo alebo v kolóniách, kde tak či tak nespolupracujú, neprejavujú záujem a niektoré priveľmi odolávajú volaniu po aktivite, je nutné lemru donútiť k športu individuálne, pretože ona po ňom vo svojom vnútri veľmi túži.
(cieľ: Pozri, aký som vyrysovaný! ...reálny cieľ: začať praktizovať športy, ktoré môže vykonávať aj jedna osoba a prestať dúfať, že sa nájde niekto, kto sa so mnou spoločne pôjde hrať von – ak predsa, využiť šancu, aby si to chcel zopakovať)

3. Listina riadkomoľná
Rastlina s narastajúcim inteligenčným kvocientom. Je prítomná takmer všade, zvýšený výskyt badať v kníhkupectvách a knižniciach. Je to veľmi starý, ale nenahraditeľný druh, z ktorého má ľudstvo obrovský úžitok. Existuje niekoľko jej poddruhov, líšia sa od seba navonok farbou a kvalitou listov i tlače, vôňou aj väzbou, vnútri tela najmä miazgou (=žánrami). Zbiera sa celoročne kvôli výlučkom dobrým v boji proti negramotnosti, prostoduchosti, skleróze, problémom s vyjadrovaním a pre zlepšenie fantázie, pohladenie ducha a vedomostnej úrovne. Najlepšie je skombinovať príjemné s užitočným a namiešať si dávku priamo na mieru.
(cieľ: prečítať plánovaný zoznam kníh - prijímam akékoľvek ďalšie návrhy a odporúčania; vypracovať povinnú mnohostranovú teóriu na základe odbornej literatúry)

4. Dobrodruh miestožravý
Kočujúci živočích po území Slovenska, sem-tam zahraničia. Najčastejšie navštevuje svojich príbuzných, griluje či opeká u známych a posedkáva v záhrade. Niektorí jedinci sa vyznačujú aj zvýšenou chuťou po spoznávaní nových miest, vychádzkach do lesa, prípadne zabáraní svojich končatín do piesku na pláži. V určitom štádiu života dokonca zo dňa na deň na pár hodín zmenia lokalitu, pohnútky k týmto činom ale zatiaľ nie sú známe. Pravdepodobne ide o subjektívny pocit presýtenia sa pôvodnou lokalitou, do ktorej sa stále vracajú.
(cieľ: navštíviť rodinu na „Blízkom východe“, nasýtiť sa grilovaným mäskom, špekačkami, pahrebovými zemiakmi a zadymiť sa, v nepravdepodobnom prípade piecť kura na kraji lesa alebo spraviť piknik; zahrať si minigolf; podniknúť výlet minimálne na tri miesta, kde som ešte nikdy alebo dávno nebola – hoci aj dopredu neplánovane, večer sa rozhodnúť a zbaliť, na druhý deň vyraziť a večer sa vrátiť späť – tiež prijímam odporúčania)

5. Makač zlatokopný
Je typickým príkladom indivualistickej a sebestačnej formy života, ktorá je častokrát (a potom aj jednorázovo) ochotná prežiť aj v náročných brigádnických podmienkach. Avšak existujú aj prípady (ako je tento), keď makač podlieha dlhodobej nepravidelnej výpomoci na nižší výkon. To znamená, že brigádu mám - stále rovnakú a žiadnu inú, čiže pár dní do mesiaca odrobím a zvyšok času môžem váľať šunky na hovníku a strkať mince do prasiatka. Nevýhodou je, že pri takejto pracovitosti sa to prasiatko zapĺňa pomerne pomaly a je smiešne poloprázdne oproti iným.
(cieľ: brigádovať a vychytiť vhodné dni ocenené bonusom)

6. Žravec bruchoprázdny
Patrí do rodu vychrtliniek a je charakteristický tým, že počas leta sa snaží nabrať váhu (a zásobiť sa na zimu), ktorú stratil počas ostatných mesiacov v dôsledku nesprávnych stravovacích návykov podporovaných školou a krátkymi prestávkami, brigádou, skúškovým, stresom či ľahkými nechuťovskými stavmi. Jeho existencia je závislá na zvýšenom príjme letných plodín obsahujúcich zeleninu, ovocie a nočné nájazdy do chladničky. Celkom rád žije v príbuzenstve spolu s Kuchtíkom domácim, ich vzťah môže byť symbiotický alebo parazitický.
(cieľ: pribrať 3 kilá)

7. Farbienka lamohlavová
Táto okrasná rastlina má názov odvodený podľa svojich charakteristických čŕt, pričom každá jedna sa zameriava na inú jej podobu v rôznych štádiách kvitnutia. Korunné lupienky prechádzajú od bielej s písmenkovým alebo číslicovým nádychom krížoviek a sudoku, cez farebnejšie variácie maľovaných krížoviek až k maliarskym dielam zo suchého pastelu alebo vodových farieb. Stonka je tvorená pleteninou a listy pokryté výšivkou. Farbienke sa dobre darí v hudobnom prostredí (niektoré rastú výlučne na koncertoch alebo festivaloch) a zbiera sa napríklad pre trpasličie králiky, ktoré ju milujú a nedajú na ňu dopustiť, preto by im jej mal byť poskytnutý dostatok. Neodporúča sa priveľmi sušiť na slnku, mohlo by dospieť k spáleniu.
(cieľ: nudné chvíľky vyplniť hlavolamami a sledovaním nedopozeraných seriálov alebo filmov, vrátiť sa k opustenému kresleniu, dokončiť rozrobenú prácu v skicári, vypracovať hudobný zoznam; venovať zvýšenú pozornosť zanedbávanému zajačikovi a vypestovať mu trávu v črepníku)

Ďakujem za prečítanie!

Poznámka: ak mal niekto niekedy (alebo stále) pocit, že mi preskakuje, ale neodvážil sa mi to povedať, teraz je na to asi vhodná chvíľa

 Blog
Komentuj
 fotka
bluepanter  21. 6. 2010 16:49
@snehovavlocka že 0,5x plávanie to ma dorazilo .

Všetko je výborné, ale má to jednu chybu. Prečo si nedala "Snowflake"s Letopis 2010"? :"(
 fotka
snehovavlocka  21. 6. 2010 16:56
@bluepanter ale veď to je pravda, možno som to aj prehnala s tým číslom

nenapadlo mi to, ale že si to ty, tak som to opravila, ak len to jediné ti vadí
 fotka
bluepanter  21. 6. 2010 16:59
@snehovavlocka zlaté od teba, díky
 fotka
johnysheek  21. 6. 2010 19:35
chcem využiť tú vhodnú chvíľu a povedať.. že si úplne normálna.. (alebo nás bude nenormálnych viac)
 fotka
snehovavlocka  21. 6. 2010 20:02
@johnysheek (nenormálne) ďakujem!
 fotka
ikuto  13. 7. 2010 09:23
pekné plány a super to je spracované a aj sa podarilo daktoré vyplniť?
 fotka
flussica  12. 1. 2011 10:03
( Chcela by som mat opat chut a schopost vediet pisat a vyjadrovat sa tak, ako Ty...



PS> Pre Listinu Riadkomolnu zvlasten plus. )
Napíš svoj komentár