Vo všeobecnosti nemám rada neohlásené návštevy. Keď si niekto na vás spomenie a len tak si zmyslí, že vás príde pozrieť. Z ničoho nič zrazu zazvoní pri dverách a vy spravíte tú osudnú chybu, že ich nanešťastie otvoríte skôr, ako sa pozriete cez kukátko. Potom počujete už len "Ahoooj, prekvapenie!" a "Ako dlho sme ťa nevideli, boli sme tuto neďaleko, tak sme si pomysleli, že sa zastavíme..." či následné "Och, ty si spala? Nechceli sme ťa zobudiť. Ideme nevhod?" lebo vyzeráte hrozne.

Áno, to je všetko veľmi milé, ale nie ohľaduplné. Nie, vôbec nejdete nevhod, kdeže, to by im ani nenapadlo. Neodradí ich ani váš skamenený výraz s očami takmer vypadnutými z jamiek od toho, či sa vám náhodu nesníva, a už zrazu sedia a rozplývajú sa vo vašej obývačke. Nebodaj by chceli ostať aj na noc, lebo majú dlhú cestu. A čo môžete robiť? Iba sa tváriť nadšene, že aj tak ste nemali nič na práci a ste úplne bez seba z úžasnej spoločnosti, a popri tom im nenápadne dávať najavo, že predsa len nie je najlepší nápad zdržať sa dlho. V lepšom prípade sa ich po zdvorilostných nesmierne dlhých dvoch hodinkách už konečne zbavíte (ak im to samozrejme nepoviete na rovinu, no v niektorých prípadoch to je ako hrach na stenu hádzať a vy navyše nechcete, aby sa urazili). Veď ako mohli vedieť, že dnešný deň ste chceli stráviť doma leňošením v posteli, v pyžame, mať jednoducho kľud a ničím sa netrápiť? No ako?

Ja takých ľudí proste nechápem. Nie sme predsa v dobe kamennej, že nemáte ako dať dotyčnému vedieť aspoň hodinu vopred, nech sa pripraví. Človek by vám predsa mal dať šancu pripraviť sa. Oni sa síce budú tváriť, že ten bordel vo vašom byte je úplne normálna vec, a že žiadne pohostenie im netreba. Ale asi im nedochádza, ako sa cítite vy, keď musíte narýchlo meniť plány, a keď im nemáte čo ponúknuť, lebo chladnička zíva totálnou prázdnotou, keďže oni prišli v tej najnevhodnejšej chvíli.

Nemám nič proti návštevám, ale čo je veľa, to je veľa. To je fakt také ťažké zavolať? Možno aj umožniť vám odmietnuť ich so slovami "Prepáč mi, ale práve teraz som u rodiny na Orave, vieš blabla..." alebo "Akurát maľujeme, byt je celý hore nohami, nedá sa tu ani dýchať, nie to ešte aj pohnúť sa, ozaj ma to mrzí...stretneme sa inokedy?" lebo momentálne nemáte náladu a oni o vašich aktivitách našťastie nič nevedia. A čo ak máte dohodnuté niečo iné? To ich vôbec nezaujíma? Ani im to nenapadne? Alebo ak nebudete vôbec doma? Fakt netuším, čo im to behá po rozume.

No viem jednu vec. Viem, čo behá, teda behalo u nás...
(objasnenie v ďalšom blogu Nevítaní návštevníci - zahlušiť vás! )

 Úvaha
Komentuj
 fotka
leiasolo  17. 7. 2009 17:28
Stopercentný súhlas.
 fotka
d170  17. 7. 2009 18:16
Dobrý blog a veľmi pekná webka
 fotka
whatsername8  19. 7. 2009 14:38
a preto malokedy otvaram dvere a vo vyhovorkach som majster
Napíš svoj komentár