Poznám chlapca z mojej strednej školy. Je o rok starší ako ja, mal v živote iba jedno dievča. Motáme sa spolu mesiac, pritom sa poznáme už pol roka. Je ku mne milý, nedovolí si veci ktoré mu nedovolím. Nikdy sme spolu nič nemali, maximálne sme sa raz bozkávali. Ale moji rodičia mi ešte zatiaľ nikdy nechceli dovolit chlapca. Neviem čím to je, nie som nejaká neposlušná dcéra alebo podobne. Môj otec je stará škola a stále sa orientuje na pravidlá ktorá dnes neplatia. Nemusela by som sa s ním hneď vyspať, chápete ma nie? Len byť s ním, doma mi nedovolia chodiť s kamarátmi ani von a ja už som beznádejná moje kamarátky su s frajermi u nej a u neho a ja nemôžem ani von s kamarátmi, čudné v sedemnástich nei?
Problém rodičov je, že nás budú brať ako deti aj keď nám bude 30... snažia sa nás chrániť pred takou tou "realitou života" ... ostáva ti buď sa s nimi normálne o tom porozprávať ak máte dobrý vzťah, alebo počkať do 18, odsťahovať sa a mať vlastný život...
Ani nie Ja som na VŠ a tiež niekedy musím robiť tajného agenta keď idem von alebo skôr keď prídem nad ránom domov Stretávať sa môžte určite aj po škole niekde, to rodičia nezistia určite alebo ísť do kina o 16-17 tiež nikoho nezabilo si myslím. Ja som si ešte nikdy nedotiahol niekoho domov (keď boli rodičia doma) a žijem. Klasická vec že sa boja o teba rodičia, nič nie je čudné, a myslím si že ak budeš mať už 18 tak sa veci začnú meniť pomaly.
Prvé pravidlo, nehovor rodičom všetko. Keď som bol mladší, stretal som sa s babou proti vôli všetkých, oni sú pravdepodobne zadubeni, že ti zakazujú milovať. Také niečo je nehorázne. A ci budeš mať dieťa v 18 je tvoja vec.
@freedef vaše komentáre ja som vždy pindala na našich, akí sú prísni, ako mi nič nedovolia (do 16tich do tmy doma, potom medzi 16-18 možno do desiatej...) ale akože, bývalý u nás v pohode spával, bez problémov, nikomu to nevadilo a teraz môžem byť kde chcem ako chcem koľko chcem, to je asi jasné keď bývam inde ale aj keď mame poviem, prišla som vtedy a vtedy, tak je jej to úplne jedno, veď som dospelá, pre boha...
"Môj otec je stará škola a stále sa orientuje na pravidlá ktorá dnes neplatia".
ktoré pravidla už neplatia?
jedno za pamätaj, pod koho strechou bývaš a ješ chlieb, toho počúvaj a poslúchaj, je tvoj ochranca a v prvom rade zodpovedný za teba....
až dospeješ, rob si čo chceš...
zrejme nečítaš príbehy tých "svetových 14-20 ročných star", ktoré teraz vyplakávaju aký maju zničený život, asi nevieš aj to, že je v SR pohrešovaných 752 mladistvých, kde su?
to že má tvoj foter o teba starosť je len známka toho, že ťa miluje a nedovolí niekmu aby ti ublížil...
až budeš staršia, neraz si na jeho skutky spomenieš....
tak sa podľa toho chovaj, čas rýchlo beží, neboj o nič neprídeš...
nevidím na tom nič čudné, rodičia sa vždy takto starajú o svoje deti, je to niečo pre nich prirodzené
podla mna by si sa s nimi mala normálne porozprávať o tom, predstav im chlapca, doved domov a uvidíš ako sa to vyrieši
Podla toho ako si to napisala, nebudes nejaka čupka..
(a to myslim najlepsie jak viem, len to neviem lepsie vyjadriť)
a preto mi vyvstava otazka, prečo to robia. A ze asi ak to budu tatko dalej praktizovat, tak sa im cochvila vzburis a bude to iba horsie a horsie a pojdes presne smerom, od ktreho ta chcu ochranit, ale navzdory im zakazom urobis presne to co nechcu.
Ale nevyzeras ako vygumovany mozocek, ktory by toto bral ako prve riesenie, preto moja rada znie - porozpravaj sa s nimi. Mozno ta skusia pochopit, mozno to skus najprv s mamou aj je otec taky nie velmi privetivy. Skus jej vysvetlit ze nechces ist proti ich nazorom, nechces vystrajat ani im ublizit. Nechces ich nijako sklamat a chces aby ti verili. A ze ziadas aby ti verili, a ak ti budu verit ani ty neruobis nic zle. Ale ze uz mas dost rockov, a normlane ludske potreby a pudy a chces mat niekoho rada alebo proste s niekym travit cas a ze je to prirodzene. A ze nechces to robit za ich chrbtom, ale ze ak sa takto budu spravat hrozi ze to proste budes robit napriek a budes klamat...
Myslim ze by to mohlo zniet ako celkom rozumny prejav z tvojej strany, pri ktorom by si mohli uvedomit ze uz nie si dieta a ze ti musia dat trochu volnosti a musia ti verit. A ty im zato slu ze urobis vsetko preto aby si ich nesklamala..
asi toto by som ti poradila - jednoducho uprimny zdravy rozumny rozhovor.
môžte spolu byť bez toho aby to vedeli. A potom po čase ho môžeš prísť domov predstaviť... Rodičia to musia prijať ako fakt, ak nechcú u teba skončiť na plnej čiare. Je to tvoj život a v zážitkoch by ti brániť nemali.
Ďakujem za rady. Aj keď niektoré negatívne a tak, nevadí. Mne je to aj trápne povedať jemu, že naši sú proti tomu a veľa chlapcov mi aj povedalo že som panna a že je to strašne čudné na to ako vyzerám a koľko mám rokov a že si ma vážia ako človeka. Ďakujem, že ste sa zaoberali mojím problémom teda.
A aj som mamine nejak naznačila, že moja najlepšia kamárátka má priateľa, a že spolu trávia čas pozeraním filmov a tak. Ona mi zadrela že začni čítať knihu, čo mám plnú knižnicu v mojej izbe kníh od anglickej beletrie až po nemecké romány. Tak ani to nefungovalo.
@alievska@1 "Môj otec je stará škola a stále sa orientuje na pravidlá ktorá dnes neplatia."
"Mne je to aj trápne povedať jemu, že naši sú proti tomu a veľa chlapcov mi aj povedalo že som panna a že je to strašne čudné na to ako vyzerám a koľko mám rokov a že si ma vážia ako človeka." - čudné je, že ti toto tí chlapci hovoria. Tiež som bol chlapcom, a poznám i chlapcov a dievčatá v tvojom veku... takže viem, že toto ti hovoria i preto, že by to chceli využiť pre svoj prospech. Je to od nich podlé. To s pravou láskou nemá nič spoločné, práve naopak. Nedovoľ im to.
- ak si ťa nejaký človek, chlapec, muž skutočne váži tak si váži i to, že si pannou a bude konať v podobnom duchu ako tvoj otec. Tvoj otec je síce prísny ale robí to preto (možno i preto, že to teraz inak nevie ale to je prirodzené), že si ťa váži, chce ťa chrániť a vnútorne si uvedomuje, že i tvoje panenstvo je dôležitá a jedinečná súčasť teba.
Aj ja som to také podobne prísne mal, a som za to s odstupom času rád, pretože som vďaka tomu spoznal i tie správne hranice i v oblasti medziľudských vzťahov.
Prečo nie je pre teba lepšie riadiť sa určitými pravidlami aj v sex. oblasti? Pravidlami, ktoré ťa chránia, chránia to jedinečné čo si dostala, aby si sa potom mohla úplne darovať svojmu manželovi? Lebo to dnes dosť ľudí robí inak? Musíme sa i my dať strhnúť davom?
Myslíš, že by mohlo byť pre teba lepšie vnímať to ako nezaslúžený dar, ktorý môžeš dať len raz a preto, je podstatné či to dáš len nejakému chalanovi, nad ktorým zvíťazí jeho žiadostivosť a túžba nad jeho rozumom, alebo či to daruješ v manželskom zväzku svojmu mužovi na celý život?
Pripájam ti sem odkazy na super články k tejto pre teba dôležitej téme:
Lul, tí chlapci majú buď 15 rokov alebo práve vyšli z jaskyne, keď je to také čudné podľa nich.
Prečo by to malo byť trápne, treba sa rozprávať o všetkom a ak sa ti za to bude vysmievať, tak asi mentálne je na úrovni školáka prvého stupňa, takého by si nemala chcieť. No ale do toho koho chceš a koho nie ti nemôžem rozprávať, to je len taký môj názor.
Rodičov napríklad ja chápem, že chcú aby si študovala, chcú aby si mala nejakú dobrú školu, aby si mala vedomosti, tie sú veľmi dôležité. Do budúcna určite dôležitejšie ako teraz chlapec. Boja sa, že by si viac trávila času s ním, ako učením. A áno, treba sa porozprávať s rodičmi, prečo to robia, ako to vidíš ty a tak.
Viem ta pochopit, moji rodiia boli tiez rovnako prisni. Ale tak zalezi aj na tom, ako sa s nimi rozpravas. Podla mna, ked sa s nimi skusis normalne porozpravat, zesi uz skoro dospela, a rada by si mala trosku viac slobody, aby si mohla v ramci medze chodit s kamaratmi von, lebo mladost ti uz nikto nevrati. Ja som mala tiez takychto rodicov, tiez mi vela zakazovali, este stlale chodim poslednym autobusom domov (aj ked vlastne aj preto, ze sa inak nemam ako dostat domov ) ale ked sa spatne na to pozriem, tiez som prichadzala o to, chodit s kamosmi niekde, ale v konecnom dosledku si mozno casom uvedomis, ze to za vela nestoji... neprides o nic, iba o to, ze kamosi sa opiju a budu stvarat hovadiny. Co sa tyka toho chlapca, spoznavajte sa aj nadalej, z toho co si pisala mi vychadza, ze sa aspon trochu stretavate, tak pokracujte v tom aj dalej, ak mas dobry vztah s maminou tak jej casom povedz, ze si stretla mileho chlapca, ktory je slusny blabla, opis jej ho, a mozno ta zacne trosku viac pustat von. Aspon toto na moju maminu fungovalo, nedovolila mi chodit v noci domov, ale par hodin navyse som mala. Vsetko ma svoj cas. O nic neprides.
Mne sa páčili časy keď si navzájom dievča a chlapec na rande vykali. Teraz som čítal knižku "Mengeleho dievča", prvé rande (pred vojnou) malo to dievča v 16tich, na tom rande boli obaja rodičia a spolu sedeli na káve, keď sa jej chcel chytiť musela predstierať že sa podkla.
Coooo ved to je hrozne.
Byt tebou tak sa skusim s rodicmi normalne porozpravat, povedat im ze s nim proste chodit von chces, ze je k tebe mily a nebude ta nutit do nicoho, a ze mas na to naozaj vek aby si mohla. A keby boli aj tak proti tak za nim budem chodit aj tak a poprosim nejaku kamosku nech mi robi alibi pred rodicmi. Ale nechcem ta nahovarat na klamanie rodicom
nič si z toho nerob ja mam 22 rokov a mama by mi stále chcela zakazovať frajera treba sa s rodičmi normalne porozpravať, vysvetliť im čo chceš ty, spraviť aspoň nejaký kompromis
@alievska Nemáš začo. Chcel som len poukázať na to, že niektoré veci sú skutočne omnoho viac jedinečné a podstatnejšie ako sa ti možno práve zdá. A že ty si tá, ktorá musí druhým ukázať, že si zaslúžiť úctu a skutočné priateľstvo. Podľa toho sa teda musíš správať.
No a priateliť sa predsa môžete, to je aj tak celoživotná záležitosť a aj tak stále máme čo spoznávať v človeku. A budovanie priateľstva a dôvery je skutočne skvelý základ akéhokoľvek pevného vzťahu.
Preto je podstatné a lepšie nechať si tie dobré i správne veci na ten správny čas, kedy už budeš, budete vedieť a budeš, budete rozumne (bez emócií, nie na základe pocitov zamilovanosti) rozhodnutí prežiť spolu celý život, a teda to i budete chcieť sebe navzájom potvrdiť manželským sľubom...
Tých ktorých to zaujíma, doma som sa teda zverila s týmto problémom, alebo nevyriešeným niečím čo viselo vo vzduchu neznámej sféry. Nakoniec všetko dobre dopadlo, ja som šťastná že mi ho povolili. Všimli si proste že medzi nami niečo je a práve jeho zobrali, že on by mohol byť niekto kto by mi držal ruku. ĎAKUJEM!
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
32 komentov
ktoré pravidla už neplatia?
jedno za pamätaj, pod koho strechou bývaš a ješ chlieb, toho počúvaj a poslúchaj, je tvoj ochranca a v prvom rade zodpovedný za teba....
až dospeješ, rob si čo chceš...
zrejme nečítaš príbehy tých "svetových 14-20 ročných star", ktoré teraz vyplakávaju aký maju zničený život, asi nevieš aj to, že je v SR pohrešovaných 752 mladistvých, kde su?
to že má tvoj foter o teba starosť je len známka toho, že ťa miluje a nedovolí niekmu aby ti ublížil...
až budeš staršia, neraz si na jeho skutky spomenieš....
tak sa podľa toho chovaj, čas rýchlo beží, neboj o nič neprídeš...
podla mna by si sa s nimi mala normálne porozprávať o tom, predstav im chlapca, doved domov a uvidíš ako sa to vyrieši
(a to myslim najlepsie jak viem, len to neviem lepsie vyjadriť)
a preto mi vyvstava otazka, prečo to robia. A ze asi ak to budu tatko dalej praktizovat, tak sa im cochvila vzburis a bude to iba horsie a horsie a pojdes presne smerom, od ktreho ta chcu ochranit, ale navzdory im zakazom urobis presne to co nechcu.
Ale nevyzeras ako vygumovany mozocek, ktory by toto bral ako prve riesenie, preto moja rada znie - porozpravaj sa s nimi. Mozno ta skusia pochopit, mozno to skus najprv s mamou aj je otec taky nie velmi privetivy. Skus jej vysvetlit ze nechces ist proti ich nazorom, nechces vystrajat ani im ublizit. Nechces ich nijako sklamat a chces aby ti verili. A ze ziadas aby ti verili, a ak ti budu verit ani ty neruobis nic zle. Ale ze uz mas dost rockov, a normlane ludske potreby a pudy a chces mat niekoho rada alebo proste s niekym travit cas a ze je to prirodzene. A ze nechces to robit za ich chrbtom, ale ze ak sa takto budu spravat hrozi ze to proste budes robit napriek a budes klamat...
Myslim ze by to mohlo zniet ako celkom rozumny prejav z tvojej strany, pri ktorom by si mohli uvedomit ze uz nie si dieta a ze ti musia dat trochu volnosti a musia ti verit. A ty im zato slu ze urobis vsetko preto aby si ich nesklamala..
asi toto by som ti poradila - jednoducho uprimny zdravy rozumny rozhovor.
si zabila
zrejme budeš svoje deti vychovávať v tomto duchu...
a že tento svet je plný duševne chorých ľudí.....
tiež som toho názoru....
"Mne je to aj trápne povedať jemu, že naši sú proti tomu a veľa chlapcov mi aj povedalo že som panna a že je to strašne čudné na to ako vyzerám a koľko mám rokov a že si ma vážia ako človeka." - čudné je, že ti toto tí chlapci hovoria. Tiež som bol chlapcom, a poznám i chlapcov a dievčatá v tvojom veku... takže viem, že toto ti hovoria i preto, že by to chceli využiť pre svoj prospech. Je to od nich podlé. To s pravou láskou nemá nič spoločné, práve naopak. Nedovoľ im to.
- ak si ťa nejaký človek, chlapec, muž skutočne váži tak si váži i to, že si pannou a bude konať v podobnom duchu ako tvoj otec. Tvoj otec je síce prísny ale robí to preto (možno i preto, že to teraz inak nevie ale to je prirodzené), že si ťa váži, chce ťa chrániť a vnútorne si uvedomuje, že i tvoje panenstvo je dôležitá a jedinečná súčasť teba.
Aj ja som to také podobne prísne mal, a som za to s odstupom času rád, pretože som vďaka tomu spoznal i tie správne hranice i v oblasti medziľudských vzťahov.
Prečo nie je pre teba lepšie riadiť sa určitými pravidlami aj v sex. oblasti? Pravidlami, ktoré ťa chránia, chránia to jedinečné čo si dostala, aby si sa potom mohla úplne darovať svojmu manželovi? Lebo to dnes dosť ľudí robí inak? Musíme sa i my dať strhnúť davom?
Myslíš, že by mohlo byť pre teba lepšie vnímať to ako nezaslúžený dar, ktorý môžeš dať len raz a preto, je podstatné či to dáš len nejakému chalanovi, nad ktorým zvíťazí jeho žiadostivosť a túžba nad jeho rozumom, alebo či to daruješ v manželskom zväzku svojmu mužovi na celý život?
Pripájam ti sem odkazy na super články k tejto pre teba dôležitej téme:
» www.ruksak.sk/predm_sex.htm...
» www.bezhranicna.sk/clanky/preco-zi...
Snáď mi skúsiš odpovedať na moje otázky. Môžeš i do TS ak nechceš tu. Ahoj...
Prečo by to malo byť trápne, treba sa rozprávať o všetkom a ak sa ti za to bude vysmievať, tak asi mentálne je na úrovni školáka prvého stupňa, takého by si nemala chcieť. No ale do toho koho chceš a koho nie ti nemôžem rozprávať, to je len taký môj názor.
Rodičov napríklad ja chápem, že chcú aby si študovala, chcú aby si mala nejakú dobrú školu, aby si mala vedomosti, tie sú veľmi dôležité. Do budúcna určite dôležitejšie ako teraz chlapec. Boja sa, že by si viac trávila času s ním, ako učením. A áno, treba sa porozprávať s rodičmi, prečo to robia, ako to vidíš ty a tak.
Byt tebou tak sa skusim s rodicmi normalne porozpravat, povedat im ze s nim proste chodit von chces, ze je k tebe mily a nebude ta nutit do nicoho, a ze mas na to naozaj vek aby si mohla. A keby boli aj tak proti tak za nim budem chodit aj tak a poprosim nejaku kamosku nech mi robi alibi pred rodicmi. Ale nechcem ta nahovarat na klamanie rodicom
Ďakujem aj za rady od iných, aj vy ktorí ste ma pochopili, a tak. Len ma razila poznámka otca, že až v 20tich no.
No a priateliť sa predsa môžete, to je aj tak celoživotná záležitosť a aj tak stále máme čo spoznávať v človeku. A budovanie priateľstva a dôvery je skutočne skvelý základ akéhokoľvek pevného vzťahu.
Preto je podstatné a lepšie nechať si tie dobré i správne veci na ten správny čas, kedy už budeš, budete vedieť a budeš, budete rozumne (bez emócií, nie na základe pocitov zamilovanosti) rozhodnutí prežiť spolu celý život, a teda to i budete chcieť sebe navzájom potvrdiť manželským sľubom...